keskiviikkona, heinäkuuta 29, 2009

Liikunnasta hyötyä vaikka se ei johtaisi laihtumiseen

***
Aiemmissa kirjoituksissani ja kommenteissa
on käynyt ilmi, että liikunta on yksistään aika tehoton tapa laihtua. Aivan uunituoreessa tutkimuksessa selviää miksi kuitenkin jokaisen ihmisen kannattaa harrastaa liikuntaa: Vyötärön seudulla olevat rasvamakkarat häipyvät ja erityisesti rasvoittunut maksa tervehtyy, varsinkin jos kyse on yleistyvästä ilmiöstä, jossa maksa rasvoittuu ilman alkoholin apua.

Maksan toimintaan ja sairauksiin erikoistuneessa Hepatology -lehdessä on ihan äskettäin saanut julkaisuluvan australialaistutkijoiden selvitys liikunnan vaikutuksesta ei-alkoholiperäisen rasvamaksan ehkäisyssä.

Tutkijat olivat kiinnostuneita tietämään miten liikunta näkyy rasvamaksan kehittymisessä silloinkin kun liikunta ei tuota tulosta laihdutuksen suhteen. He valikoivat verrokkiryhmällä kontrolloituun kokeeseen 19 vähän liikuntaa harrastaneita liikalihavia naisia ja miehiä. Heille määrättiin neljän viikon kevyt (aerobinen) liikuntakuuri. Heiltä mitattiin normaalien fyysten mittausten ja kunnon kehityksen lisäksi veren, vatsan alueen, maksan ja lihasten rasvojen muutokset magneettiresonanssi kuvantamisen (MRI) ja uudemman protoni magneettiresonanssi spektroskopian avulla (1H-MRS).

Kun liikuntaryhmän tuloksia verrattiin liikkumattomaan kontrolliryhmään, havaittiin mielenkiintoisia eroja. Verrattaessa lähtötilanteeseen liikunta ei alentanut painoa (näin lyhyessä ajassa?), mutta vatsan alueen rasvakudos vähentyi peräti 12 prosentilla, maksan triglyseridit vähenivät 21 prosentilla ja veren vapaat rasvahapot laskivat 14 prosenttia. Tällaisia terveydelle edullisia muutoksia ei nähty kontrolliryhmässä.

Tutkijat pitävät tutkimuksen tärkeimpänä havaintona sitä, että näinkin lyhyen aikaa toteutettu liikuntasuoritus, vähentää vyötärörasvaa ja vähentää maksan rasvoittumista, vaikka painonkehityksessä ei tapahdu muutosta.


Lue lisää kirjoituksiani rasvamaksasta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti