sunnuntaina, heinäkuuta 12, 2009

Vähemmän kaloreita - enemmän elämää!

**
Tutkijat ovat osoittaneet
, että ruoassa olevan energian (kilokaloreiden) rajoittaminen pidentää elinikää. Tutkimus on suoritettu apinoilla, mutta tutkimustulokset viittaavat siihen, että sama pätee myös ihmisiin.

Aikaisemmin on pystytty todistamaan, että vähäkalorinen ruoka ja fyysinen harjoittelu pidentävät nisäkkäiden elinikää.

Kaksikymmentä vuotta kestänyt tutkimus tehtiin reesusmakakeilla. Apinat jaettiin tutkimuksessa kahteen ryhmään: apinoihin, jotka saivat syödä niin paljon kuin jaksoivat ja apinoihin, jotka saivat kolmekymmentä prosenttia vähemmän ravintoa.

Normaalisti syövät apinat sairastuivat kolme kertaa useammin ikääntymisen aiheuttamiin sairauksiin kuten syöpään, diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin kuin ne, joiden ruoka-annoksia supistettiin.

Kaloreiden rajoittaminen voi hidastaa ikääntymisprosessia kädellisillä nisäkkäillä, Wisconsinin yliopiston lääketieteen professori Richard Weindruch kertoo.

Tutkimuksen mukaan kevennetty ruokavalio parantaa myös aivojen terveyttä ja vaikuttaa erityisesti motoriikkaan, muistin ja ongelmanratkaisukykyyn.

National Institute on Aging -järjestön tekemän tutkimuksen lopussa puolet apinoista, jotka saivat syödä niin paljon kuin halusivat, on kuollut. Apinoista, jotka olivat saaneet 30 prosenttia vähemmän ruokaa, vain 20 prosenttia on menehtynyt.


Muita samantyyppisiä juttujani löydät tästä:

2 kommenttia:

 1. Tuolta löytyi kriittinen juttu tästä tutkimuksesta:

  Calorie restrictive eating for longer life? The story we didn’t hear in the news

  Ilmeisesti kuolleisuudessa ei ollut tilastollisesti merkitsevää eroa, mutta tutkijat laskivat tuloksista pois sellaisia kuolemia, jotka eivät heidän mielestään liittyneet ikääntymiseen. Ne ovat kuitenkin voineet liittyä kalorirajoituksen haittoihin.

  VastaaPoista
 2. Ennenkuin alatte pitämään itseänne jatkuvassa nälässä, kannattaa käydä lukemassaa Sandy Szwarcin kriittinen arvio tästä tutkimuksesta.
  Sandyn johtopäätöksiä on mm.:
  -Ylensyövien ja nälässä pidettyjen apinoiden kokonaiskuolleisuudessa ei ollut tilastollisesti merkittävää eroa.
  -Mieluummin kuin kalorirajoituksen erinomaisuutta, tutkimus antaa tukea sille, ettei kaloritarpeen ylitys 20%:lla ole erityisen vaarallista.

  VastaaPoista