keskiviikkona, heinäkuuta 29, 2009

Hyvä ravitsemus myös ikääntyneiden oikeus

***
Vanhusten ravitsemus
on tärkeä osa onnellista ikääntymistä. Turvaamalla tarvittavat ravintoaineet ikäihmiset voivat paremmin. Haasteelliseksi ravitsemuksen tekee vanhuuden myötä tulevat syömishalua heikentävät tekijät. Syömistä voidaan kuitenkin helpottaa tarjoamalla vanhuksille ruokaa, jossa on tarpeelliset ravintoaineet, mutta joka tuo myös mieleen nuoruusmuistot.

Vanhusten hyvinvoinnin ylläpitäminen on haasteellista erityisesti oikeanlaisen ruokavalion kannalta. Vanhetessaan ihmiset syövät tyypillisesti pienempiä annoksia, mutta tiettyjen ravintoaineiden saanti pitäisi kuitenkin turvata. Hyvällä ravitsemuksella parannetaan elämänlaatua sekä ehkäistään ja siirretään monien sairauksien puhkeamista ja jopa nopeutetaan niistä toipumista.

Tällä hetkellä 15 prosenttia suomalaisista on yli 65-vuotiaita ja arvioiden mukaan kolmenkymmenen vuoden päästä jo joka neljäs kuuluu tähän ikäryhmään. Vanhusten ravitsemus on siis entistä suurempi haaste tulevaisuudessa, kertoo Valion ravitsemusasiantuntija Pauliina Pietilä.

Aliravitsemuksen riskiryhmässä ovat erityisesti yksin asuvat ja ne vanhukset, joiden toimintakyky on heikentynyt. Silloin saamatta voivat jäädä niin D-vitamiini kuin kauppaostoksetkin. Aliravitsemusvaarassa ovat myös ne vanhukset, jotka unohtavat dementian vuoksi syödä tai eivät ehkä masennuksen takia jaksa laittaa ruokaa. Silloin moni tärkeistä ruoasta saatavista ravintoaineista voi jäädä saamatta.

Ruokahaluttomuutta voidaan selittää useilla tekijöillä, jotka osittain johtuvat ikääntymisestä, mutta myös lääkityksestä. Syömishalukkuuteen vaikuttavat muutokset ruokahalun säätelyssä sekä kylläisyyden ja janon tunteissa. Myös hampaiden ja suun terveyden huonontuminen sekä nielemisongelmat heikentävät syömishalukkuutta.

Tärkeimmät ikäihmisten ravintoaineet ovat proteiini toimintakyvyn säilyttämiseksi sekä kalsium. D- ja B-vitamiinit ovat myös erityisen tärkeitä. Varsinkin liikuntarajoitteiset vanhukset, jotka eivät pääse riittävästi ulos tai auringonvaloon, ovat riskiryhmässä D-vitamiinin puutokselle. Kalsium on tärkeää luun terveydelle ja ehkäisee luukatoa tai osteoporoosin ilmentymistä, Pietilä kertoo.

Vanhuksille suositellaan paljon meijerituotteita, koska ne sisältävät paljon erilaisia hyviä ravinnonlähteitä. Esimerkiksi kerma ja juustot ovat erityisen hyviä proteiininlähteitä ja myös D-vitamiinin ja kalsiumin lähteitä. Vanhusten ravitsemusta suunniteltaessa on myös otettava huomioon monen ihmisen erityisruokavaliot, Valio Food Servicen kaupallinen johtaja Timo Malmi kertoo.

Ruokailuun voi yhdistää myös näppärästi nuoruusmuistot, mikä saattaa lisätä vanhusten ruokahalua. Syömisestä tulee silloin samalla terapeuttista. Monelle ihmiselle meijerituotteet tuovat mieleen nuoruuden kesäkeitot ja kermakastikkeet, jotka tuovat positiivisia mielikuvia ja nostalgisia muistoja. Ne voivat helpottaa vanhuksia syömisessä, Malmi sanoo.

Lähde: Deskin uutistiedote terveystoimittajille, 28.7.2009

Lisää kirjoituksiani terveellisestä ruoasta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti