tiistaina, heinäkuuta 28, 2009

Erään suomalaisen diabeetikon tarina

*
Iltalehden keskustelupalsta
ei ole maailman luotettavin paikka asiatiedolle. Julkaisen kuitenkin osia erään laihduttaneen ja "tervehtyneen" diabeetikon omasta tarinasta. Olen itse saanut kohdata tällaisia diabeetikkoja (T2DM), joilla on lähes identtinen tarina kerrottavana. Kun näitä tarinoita tulee riittävästi ja ne näkee silmiensä edessä toistuvan, ei tällainen kriittinenkään tutkija voi muuta kuin myöntää, että joillekin diabeetikoille sopii vähähiilihydraattinen ruokavalio. Herätys Diabetesliitto!

Itse olen ollut sitä mieltä, että diabetesta voisi hoitaa kolmella eri tavalla: 1) virallisesti, 2) täydentävästi ja 3) vaihtoehtoisesti. Nyt saatte lukea siitä vaihtoehtoisesta tavasta. Lukekaa loput Waaknerin tarinasta alkuperäislähteestä. Mahdollisesti tulee lisää juttua Iltalehden keskustelupalstalle. Seuratkaa Iltalehden keskustelupalstaa ja tätä vaatimatonta blogia!

Tässä teille osia Waaknerin tarinasta:


15.06.2009, 17:43
Waakneri

-17,4 kg 2 kuukaudessa
Olen pudottanut painoani 2 kuukaudessa 17,4 kg, aloitin vähähiilihydraattisen ruokavalion 15.4.2009 ja nyt tänään 15.6.2009 oli painoa pudonnut tuo mainitsemani määrä. Nälkää ei ole tarvinnut tuntea, verensokeri arvot ovat olleet nyt kohdallaan, ennen ruokavalion vaihtoa otin insuliinia 300 yksikköä päivässä = 1 ruisku ja sokeriarvoni olivat jatkuvasti kohollaan insuliinista huolimatta, ja nyt otan noin 30 yksikköä päivässä ja sokeriarvot ovat aivan kuin sellaisella henkilöllä jolla ei ole diabetesta.

Ruokavalio ei ole useista kuulemistani jutuista huolimatta kovinkaan yksipuolinen, syön ainakin itse esimerkiksi vihanneksia joka päivä, kalaa, lihaa, juustoja ja kananmunaa, ainoastaan en syö sellaisia tuotteita joissa on paljon hiilihydraattia, kuten leipää, perunaa, riisiä, makaronia, viljatuotteita, makeisia sun muita vastaavia tuotteita. Ruokavaliooni kuuluu tällä hetkellä hiilihydraatteja noin 20-30 grammaa päivässä. Vointini on ollut kaiken aikaa erittäin hyvä. Kuun lopulla menen laboratorio kokeisiin ja sitten nähdään millaiset ovat veren rasva-arvot, mutta veikkaan kyllä etteivät ne ole mihinkään kohonneet entisestä.

Aterioita syön kolme päivässä, itse kun olen aika laiska ruuan tekijä niin syön aika samanlaisia aterioita päivittäin, aamuisin syön kahvin kanssa 5 nakkia (portin), 30g koskenlaskijaa, keitetyn kananmunan ja 2dl sokeritonta mustikkakeittoa, johon sekoitan 20 grammaa pellavansiemeniä (likoavat yön yli keitossa). Päivällä syön yleensä joko paistettua lohta noin 200g tai pari pihviä ja niiden kanssa syön kasviksia noin 200g sekä usein tomaatin, joskus otan jälkiruuaksi turkkilaista jogurttia johon laitan tuoreita pakastemarjoja sekaan noin 50g. Illalla syön taas usein 5 nakkia, kananmunan ja päivän toisen mustikkakeitto-pellavansiemen sopan. Tästä voi sitten viisaat laskea kalorit ja hydraatit, lääkärin mielestä minun kuitenkin kannattaa jatkaa edelleen samalla kuurilla, vaikka koko loppu elämän. Sitten lopuksi, jos joku sanoo, että ruuat ovat yksipuolisia, niin onko se kovinkaan monipuolista, jos syö makkarakeittoa 4 päivää peräkkäin, kuten olen joidenkin kuullut tekevän ja kehuvan, että syövät monipuolista ruokaa? Entäs se kun juodaan aamukahvit ja iltakahvit ja syödään sitten ne pari palaa leipää sen kanssa joka aamu ja ilta eikö sekin ole yksipuolista?

25.06.2009, 16:49
Waakneri

Edelleen nautin tästä, vaikka jotkut eivät näytä ymmärtävän.
No niin nyt painoni on pudonnut jo 18,8 kg ja edelleen nautin VHH-ruokavaliostani, vaikka jotkut ääliöt eivät oikein ymmärrä mistä tässä on kyse. Olen diabeetikko, eikä ns. "normaali" ruokavalio suostu minulla toimimaan muuten kuin niin, että joudun hiilihydraattien lisääntyessä lisäämään insuliinia ja se taas aiheuttaa sen, että kohta taas tasataan sokeriarvoja syömällä ja kierre on taas valmis.

Ravintoterapeutin ohjeilla söin hyvinkin terveellisesti, mutta verensokeriarvoni vain nousivat ja paino samoin myös. Jos se ns."normaali" ruokavalio toisilla toimii, niin kaikilla se ei nähtävästi toimi ollenkaan, itse olen tästä ainakin hyvä esimerkki. Luulenkin, että suurin osa diabeetikoista ja muista ylipainoisista ihmisistä saisi parhaan avun VHH- ruokavaliolla, mutta nykysuuntaus on, että diabeteshoitajatkin vain puhuvat, että voi syödä kaikkea. No nyt on minun oma diabeteshoitajani myöntänyt, ettei minulle todellakaan sovi se "terveellinen ja monipuolinen" ruokavalio, vaan tämä ja loistavasti.

Helleterveisin Waakneri!

27.07.2009, 20:23
Waakneri

Jatkokertomuksen seuraava osa.

Waakneri jatkaa nyt väliaika tietojen antamista!

No niin nyt on sitten VHH-ruokavaliota noudatettu 3 kk, eli eilen 15.7.09 tuli 3kk täyteen ja paino on nyt tänä aamuna (16.7.09) pudonnut tasan 23 kiloa. Eli ensimmäisen kuukauden aikana lähti 10 kiloa, toisen 7,4 kiloa ja kolmannen aikana 5,6 kiloa. Kävin sitten eilen lääkärissä ja katseltiin minusta 29.6.09 otettuja verikokeiden tuloksia sekä vanhempia tuloksia, joita vertailtiin sitten keskenään eli miten VHH olikaan pahentanut verenrasva-arvoja sekä laittanut koko sisäisen järjestelmän sekaisin.

Veriarvot olivat seuraavat:

Laitan ensin viime syksyn lukemat eli 26.9.08 otetut:
fP-Kol = 3.9 (=kokonaiskolesteroli, joka pitää olla alle 5)
fP-Kol-HDL= 0.89 (= ns.hyvä kolesteroli, pitäisi olla yli 1.0)
fP-Kol-LDL = 2.26 (= ns. paha kolesteroli, joka pitäisi olla alle 3)
fP-Trigly = 3.02 (= veren rasva-arvo,joka pitäisi olla alle 2).

Seuraavat luvut ovat keväällä 5.3.09 otettuja:
fp-Kol = 4.3
fp-Kol-HDL = 0.82
fP-Kol-LDL = 2.79
fP-Trigly = 2.68

Seuraavaksi 29.6.09 otetut arvot, jotka olivat seuraavat:
fP-Kol = 3.9
fP-Kol-HDL = 0.90
fP-Kol-LDL = 2.40
fP-Trigly = 1.81. huom.!

Glukoosi tasapainossa pitkäsokeri oli
26.9.08 se oli 9.9 %
5.3.09 se oli 8.5 %
29.6.09 se oli 5.8 % huom. !

Maksa- ja haima-arvot olivat nyt seuraavat siis 29.6.09
P-ALAT = 40 (viite välillä 10-70)
P-ASAT = 31 ( viite välillä 15-45).
P-GT = 21 (viite välillä 15-115)
S-CDT = 1.7 % ( viite alle 2.5 %)
Arvot olivat siis myös hyvät

Kilpirauhanen:
S-TSH = 0.49 (viite välillä 0.4-4)
S-T4-V = 15 (viite välillä 9-19)
nekin olivat OK!

Kuten tuloksista näkyy ei VHH tehnyt oikeastaan muuta kuin paransi Trigly-arvoja aika paljon sekä tasoitti verensokerit, jopa ihan ihannearvoihin, minulla on tuo HDL ollut aina hiukan alhainen, mutta nyt sekin näyttää lähtevän nousuun pikku hiljaa, muuten kaikki arvot olivat varsin hyvät. Joten varmaankin tässä vaiheessa voidaan lopettaa puheet siitä, kuinka vaarallinen VHH- ruokavalio oikein onkaan. Minulle se on tuonut paljon hyvää, verensokeriarvoni ovat olleet koko ajan kohdallaan eli arvoissa 4-6 ja kuten noista luvuista näkyy, niin pitkäsokeri on myös tullut viite lukuihin, jos jotain satutte ymmärtämään tuosta pitkänsokerinarvosta, eli se näyttää totuuden sokeriarvoista pitkällä aikajanalla, insuliinia joudun nyt ottamaan vain 22 yksikköä päivässä, kun aikaisemmin otin normaalisti 300 yksikköä, joskus jopa 380 yksikköä päivässä.

Jotkut ovat pelotelleet, että tämä ruokavalio rasvoittaa maksan, en ollut merkinnyt tuohon edellisen kerran otettua maksan P-ALAT arvoa, joka oli silloin normaalin hiilihydraattiravinnon kanssa (5.3.09) 78 !! ja nyt vain 40, eli ei sekään oikein täsmää kaiken maailman pelotteluiden kanssa, että maksa sanoo poks, kuten Juicen laulussa, mutta kestäähän se maksa kuitenkin koko elämän.

No on jokaisen oma asia sitten mitä uskoo, mutta tuossa ovat kuitenkin 3 kk VHH-ruokavaliota noudattaneen ihmisen veriarvojen tulokset ihan konkreettisesti nähtävillä. Lääkäri ei meinannut eilen uskoa millainen muutos on ollut sanoi, ettei uskoisi, jollei olisi omin silmin asiaa todennut ja minua nähnyt suositteli, että jatkan edelleen, ainut asia josta hän minua moitti oli se, että syön edelleen päivässä vain noin 200-300 g kasviksia, niitä hänen mukaansa voisin lisätä, ehkä lisäänkin ehkä en, katsotaan sitten kun seuraavat verikokeet otetaan noin puolen vuoden kuluttua, mihin suuntaan sitten mennään.

Edelleenkään en ole ollut pahoinvointinen kuten jotkut pelottelevat, vaan olen voinut kaiken aikaa oikein hyvin, nälkää ei ole tuntunut eikä näkynyt, toimeliaisuuteni on lisääntynyt aika kovasti, tyttärenikin huomautti jo asiasta, sanoen, ettei kohta ehdi enää perässäni, kun olen jo liiankin touhukas.

Kuten olen monta kertaa sanonut, ei tämäkään ole se ainut mahdollisuus laihduttamiseen, joillekin tämä ei käy, tulee pahoinvointia, päänsärkyä ja jotkut eivät tällä ruokavaliolla kerta kaikkiaan laihdu, kuten en laihdu minkään sellaisella normaalilla ruokavaliolla, vaan alan hiilihydraattien lisääntyessä välittömästi lihoa, kun joudun lisäämään insuliinia koko ajan lisää itseeni verensokerien noustessa pilviin, joten en tuomitse mitään ruokavaliota kertomalla sen vaarallisuudesta, kun kerta kaikkiaan joillekin sopii tällainen ja toisille toisenlainen ruokavalio, me ihmiset, kun olemme siinäkin asiassa yksilöitä, joten ei yleistetä eikä tuomita mitään sellaista, joka antaa toisille mahdollisuuden normaaliin elämään, vaikka se ei toisille ehkä sitä teekään.

Hauskaa kesä jatkoa kaikille läskeille ja heinäkepeille.

toivotteleepi Waakneri 51 vee

Annanpa taas tietoa kuinka minun laihdutukseni sujuu, eli kohta on aikaa mennyt 3,5 kk ja nyt tuli sellainen juttu tässä laihdutuksessa, että kun talvella vielä otin insuliinia jopa 380 yksikköä päivässä, vaikka normaalisti sitä meni 300 yksikköä, niin eilen jouduin lopettamaan kokonaan insuliinin käytön, siis en enää käytä ollenkaan insuliinia ja verensokeriarvot ovat olleet alle kuuden kaiken aikaa siis eilen ja tänään, myös ruokailun jälkeen. Tämän tämä laihduttaminen on siis saanut aikaan, nyt syön kylläkin vielä tabletteja diabetekseen, mutta insuliinia en ole enää pistänyt. Paino on nyt pyörinyt melkein 1,5 viikkoa samoissa lukemissa, eli sitä on lähtenyt pois n. 23-24 kiloa mittauspäivästä riippuen, on ilmeisesti sellainen pysähdyksen hetki elimistössä, mutta en lopeta tätä ruokavaliotani, saa olla aikamoinen suostuttelija, joka saa minut vielä palaamaan entisiin ns. terveellisiin ruokiin, ne eivät siis sopineet minun elimilleni ollenkaan, kuten olen aikaisemmin kirjoittanut.

Kesäterveisin kaikille Waakneri

Kommentteja saa tulla!

Muita diabeteskirjoituksiani voit lukea tästä:

2 kommenttia:

 1. Näitä "eräitä" on tässäkin maassa muutama. Mitä täytyy lyödä käteen ennenkuin vhh hyväksytään ?

  Minä, sattuneesta syystä, olen kiinnostuneempi tästä lasten lihavuudesta, sen syistä ja seurauksista ja hoitovaihtoehdoista.

  "Monipuolinen" virallisterveellinen saa kohta vhh granaattia. Katsotaanpa kumpaanko saa suojaravinteita. VHH lautasille vai viralliseen "monipuoliseen" ruokavalioon.

  Niin, ei minulla sinällään ole mitään sitä virallista vastaan.. jos ja ennenkaikkea jos se toimii niin antaa palaa vain,

  Mutta

  Jos

  Se

  Ei

  Toimi, niin on olemassa vaihtoehto, joka ei ole pois keneltäkään.

  VastaaPoista
 2. Kyllä tuollaiset jutut hämmentää ja ihmetyttää!

  Jokinhan tässä "mättää", ja pahemman kerran!

  Sitä ajattelee, että virallisen tahon toiminta on lähes rikollisluonteista; heidäthän pitäisi laittaa syytteeseen, kun edistävät pahoinvointia hyvinvoinnin sijaan!

  Kyllä tässä VHH- linjassa täytyy piillä jonkin sortin totuus!. Ei siitä pääse mihinkään.

  VRN:n ja kaikkien ns, ravitsemusasiantuntijoiden tulisi nyt kiinnostua tästä ja ottaa ilmiö vakavasti. Näyttöä on riittävästi, vaikka ne ovat nyt yksittäistapauksina eikä yhtenäisenä tutkimusaineistona. Kuinka kauan nämä torjutaan ja tuomitaan?!

  Meidänkin perheen miespuoli laihdutti noin 5 kiloa (nyt painoindeksi noin 25, eikä sokeritautia) aloittamalla vuoden alusta syömään VHH-tietoisesti. Ja kolesteroli ja maksa-arvot ihan kohdallaan, vaikka on alottanut päivän 2 kananmunalla ja syönyt normaalirasvaisia juustoa (kevytjuustothan ovat manipiloituja) etc.

  Kaikesta epätietoisuudesta ja hämmennyksestä huolimatta ilahduttaa kuitenkin kuulla tuo Vaaknerinkin tarina. On ihanaa, kun löytyy omin päin keinot, jotka parantavat oloa,terveyttä ja elämänlaatua.

  Tuula

  VastaaPoista