torstaina, heinäkuuta 23, 2009

Stressi lihottaa!

**
Tutkijat ovat todenneet
stressin lisäävän ylipainoisen riskiä saada lisää kiloja. Stressaantuneen ihmisen painonhallinta on vaikeutunut.

Sopiva määrä stressiä parantaa suorituskykyä, mutta sietokyvyn ylittyminen johtaa häiritseviin oireisiin, elintoimintojen haitallisiin muutoksiin ja pahimmillaan sairauksien
puhkeamiseen. Sekä ruumiilliseen että henkiseen ylikuormittumiseen liittyy psyykkisiä, aineenvaihdunnallisia, hormonaalisia, immunologisia ja hermostollisia säätötapahtumia.
On tärkeää tunnistaa liikaa voimavaroja kuluttavan stressin merkit. Useissa tutkimuksissa on todettu stressin aiheuttavan terveydellisiä haittoja. Päänsärky, krooninen kipu, sydämen rytmihäiriöt, pyörrytys, uni- ja keskittymisvaikeudet, vatsavaivat ja epämääräinen fyysisen suorituskyvyn lasku ovat pahenevan stressin merkkejä. Stressin oireita voi jossain määrin nähdä mitattaessa elintoimintojen muutoksia kuten verenpaineen kohoaminen, sydämen autonomisen säätelyn muuttuminen, ruoansulatuskanavan toiminnan häiriintyminen tai hermoimpulssien määrän muuttuminen.

Stressiin liittyvät hormonaaliset häiriöt muuttavat aineenvaihduntaa ja seksuaalitoimintoja sekä kuluttavat säätelykapasiteettia. Stressi suurentaa noradrenaliinipitoisuutta, kiihdyttää sykettä ja kohottaa verenpainetta. Hormonien eritys häiriintyy sillä lailla, että mm. kasvuhormonin ja insuliininkaltaisen kasvutekijän erityksen väheneminen voi heikentää kasvua ja viivästyttää puberteettia. Pitkittynyt stressi vaimentaa kilpirauhasen hormonintuotantoa, vähentää insuliiniherkkyyttä, lisää kortisolipitoisuutta ja myötävaikuttaa metabolisen oireyhtymän kehittymiseen. Sukupuolihormonien, kuten testosteronin ja naishormonien tai prolaktiinin tasapaino häiriintyy stressistä johtuvissa ylikuormitustiloissa.

Yli tuhatta 24-74 -vuotiasta miestä ja naista seurattiin tuoreessa tutkimuksessa yhdeksän vuoden ajan. Ylipainoisista miehistä ja naisista, joilla todettiin olevan jatkuvaa masennusta, huolenaiheita ja siitä johtuvaa levottomuutta, lihoivat stressitilan aikana. Ne ylipainoiset, joilla ei vastaavia ongelmia ollut, eivät lihonneet samoin.

Sukupuolten välillä havaittiin myös eroja. Taloudelliset huolet, ongelmat laskujen maksamisessa yhdistettynä työelämän paineisiin vaikuttivat painonnousuun sekä miehillä että naisilla. Naisten lihomiseen vaikuttivat erityisesti itsenäisyyden tai elämänhallinnan puutteet sekä ongelmat suku- tai perhesuhteissa. Miehet saivat enemmän lisäkiloja, jos he eivät työssään saaneet mahdollisuuksia kehittyä ja hyödyntää taitojaan riittävästi.

Tutkimus ei kertonut tarkkoja syitä stressin ja lihomisen välisestä yhteydestä. Tiedetään ennestään, että stressihormonin ja vyötärölihavuuden välillä on yhteys. Amerikkalaistutkijoiden mukaan syöminen lievittää ahdistusta, sillä aterioidessa aivot välittävät mielihyvää tuottavia kemikaaleja.

Ihmisten olisi hyvä tiedostaa, että stressaantuneena on erittäin suuressa riskissä lihomiseen, erityisesti jos on valmiiksi ylipainoinen, tutkija Jason Block varoittaa. Lisäkilojen hankkimisen ennaltaehkäisy on helpompaa kuin niiden laihduttaminen myöhemmin, hän lisää.

Tutkijoiden mukaan stressaavassa elämäntilanteessa on tärkeää ottaa aikaa itselleen. Block ehdottaa, että jokainen varaisi pävittäin tietyn ajan itselleen, erillään perheen tai työelämän kuvioista. Hetken voi käyttää liikuntaan tai pelkästään lepäämiseen: Riittävä unen saanti lievittää myös stressioireita.

Lähde: Iltalehti, 23.7.2009

Muita kirjoituksiani stressistä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti