perjantaina, heinäkuuta 17, 2009

Christer Sundqvist - Kerettiläinen ravitsemusasiantuntija

*
Ravintoguru vierailee


Tohtori Christer Sundqvist.
Eräs Sumiaisten messujen tunnetuimmista esitelmöijävieraista oli biologi, tohtori Christer Sundqvist, joka kertoi ruuasta, liikunnasta ja laihdutuksesta.
Kerettiläinen ravitsemusasiantuntija on herättänyt huomiota vallitsevasta oppisuunnasta poikkevilla mielipiteillään.
Kun valtavirta korostaa pidättäytymistä eläinrasvasta, sokerista ja suolasta, Sundqvistin teorian mukaan pyrkimyksenä tulee olla pitkäaikainen kylläisyys aterian jälkeen. Hän kannattaa kasvisten, marjojen ja hedelmien tuntuvaa osuutta aterialla, mutta sallii siihen myös proteiinit ja eläinrasvat.
Hiilihydraattien osuutta hän pienentäisi, koska esim. vaalea leipä, riisit ja peruna pitävät nälän loitolla huonosti. Kun aterian jälkeen on pian taas nälkä uudelleen, tulee syödyksi lisää ja nälkäinen turvautuu tuon tuosta välipaloihin. Kilot kasvavat, kun nälkä sanelee ruokailutahdin.
Terveydeksi-lehdessä hän tiivisti äskettäin teoriansa oman havaintonsa perusteella:
-Jos syötäisiin enemmän proteiinia ja rasvaa, nälkä pysyisi paremmin kurissa. Minulle oli joitakin vuosia sitten suuri yllätys, kun tapasin ihmisiä, jotka olivat korvanneet hiilihydraatit vihanneksilla, rasvaisilla pihveillä ja täysmaidolla. He käyttivät surutta voita ja silti laihtuivat, ja veren rasva-arvot pysyivät keskimäärin hyvinä.
Erilaisten kevyttuotteiden nauttimista Sundqvist pitää turmiollisena. Ne kun aiheuttavat nälän pikaisen palautumisen- ja taas pitää syödä.

1 kommentti:

  1. Selvennettäköön tässä vielä, että sunnuntain kaatosateen johdosta oltiin yläkoulun voimistelusalissa. Luennoin sen minulle varatun tunnin verran ja onneksi ei tarvinnut olla koko ajan yksin äänessä. Sain seurakseni lavalle kaksi hyvää ystävääni: Viitaseudun opiston rehtorin Shaukat Anjamin ja kaksinkertaisen keihäänheiton MM-mitalistin Kimmo Kinnusen. Siinä me pojat vedimme ikimuistettavan shown ja lukuisat kuulijat tulivat oikein kädestä kiittämään kun oli tietoa, taitoa ja liikuntaa riittävästi tarjolla.

    Kiitos Suomiaisten kyläyhdistykselle lämminhenkisestä tapahtumasta! Otetaanko uusiksi ensi vuonna?

    VastaaPoista