tiistaina, syyskuuta 01, 2009

Lue tämä jos aiot ottaa sikainfluenssarokotteen

#
Kuinka moni teistä on kuullut Guillain-Barrén oireyhtymästä? Veikkaan, että aika harva on tietoinen tästä potilaan ääreishermostoa vaurioittavasta äkillisestä autoimmuunisairauudesta.

Guillain-Barrén oireyhtymän riskitekijöitä ei juuri tunneta, mutta huomattava osa potilaista on hieman aiemmin sairastanut jonkin virus- tai bakteeri-infektion. Suomessa todetaan vuosittain noin 100–200 tapausta. Oireyhtymä johtaa yleensä jonkinasteiseen väliaikaiseen halvaantumiseen. Raajojen puutuminen ja lihastoiminnan heikkeneminen ovat tyypillisiä oireita, muita ovat mm. kipu, verenpaineen ja sydämensykkeen muutokset sekä virtsaamis- ja ulostamishäiriöt. Vaikeimmissa tapauksissa potilas päätyy tilapäiseen hengityslaitehoitoon.

Noin 80 prosenttia sairastuneista paranee täysin noin vuoden kuluessa. 5–10 prosentille jää pysyvä haitta ja, hoitomenetelmien kehittymisestä huolimatta, edelleen noin 4 prosenttia menehtyy sairauteen.

Mitä tällä on tekemistä sikainfluenssarokotteen kanssa? Paljonkin! Ainakin jos on uskomista ulkomaisia päivälehtiä. Suomen lehdistä en ole vielä lukenut tätä: Epäillään, että Pandemrix -rokotteen jälkeen on korkeampi riski saada tämä äärimmäisen harvinainen hermostosairaus. Miksi tästä ei ole Suomessa puhuttu?

5 kommenttia:

  1. Sattumoisin tämä asia kiinnostaa minua valtavasti. Menemättä tuon asian suhteen yksityiskohtiin, voin vakuuttaa sinun olevan oikeassa mediahiljaisuuden suhteen! Olet oikeassa että tästä Guillain-Barrésta ei juurikaan ole Suomessa puhuttu. Saa oikein etsimällä etsiä. Jotain sentään löytyy:

    Aamulehden pääkirjoitus (joka on vaiennettu kuoliaaksi!): http://www.aamulehti.fi/teema/paakirjoitukset/ylanurkka-piikki-vaiko-possunuha/153437

    Voi olla muitakin kirjoituksia muissa lehdissä, mutta eipä olisi pahitteeksi kirjoittaa tästä lisää. Lääkefirmat tosin haluavat painaa tämän villasella!

    Hyvä kun seuraat terveyskirjoittelua laajapohjaisesti. Pidin myös D-vitamiinikirjoituksestasi.

    VastaaPoista
  2. Löysin myös tätä sivuavan tiedon Suomen Lääkärilehdestä 28.8.2009, tosin GBS-vaaraa ei mainita (nettiversiossa).

    "Rokotusten priorisointi yhä kesken
    Rokotuksia ei kuitenkaan olla aluksi suuntaamassa 10–20-vuotiaiden ikäryhmälle.
    – Priorisointiprosessi on yhä käynnissä, ja sen tulos julkaistaneen runsaan kahden viikon kuluttua.
    Rokottaminen tähtää nimenomaan komplikaatioiden ehkäisyyn.
    – Tässä pandemiassa on se erityispiirre, että yli 65-vuotiaat eivät ole erityisasemassa, kuten kausi-influenssassa. Rokottamaan tullaan kaikki pitkäaikaissairaat ikäryhmään katsomatta, raskaana olevat sekä terveydenhuollon henkilökunnasta influenssapotilaita ja -epäiltyjä hoitavat.
    Ruutu arvioi, että myös lapsia tullaan rokottamaan, mutta sen arvioiminen, minkä ikäiset lapset rokotetaan, on vielä kesken."

    http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=7661/news_db=web_lehti2006/type=1

    VastaaPoista
  3. Kiitos tiedotuksesta!

    Oletkos muuten Christer tutustunut seuraavaan sivustoon: http://www.rokotusinfo.fi/ ?

    Mielenkiintoinen, aika kriittinen rokotuksia käsittelevä sivusto. Varmaankin Suomen top1 nettisivusto, mikäli haluaa tutustua rokotusjuttuihin laajasti.

    VastaaPoista
  4. "Epäillään, että Tamiflu -rokotteen jälkeen on korkeampi riski saada tämä äärimmäisen harvinainen hermostosairaus"

    Noh, Tamifluhan ei taida olla sen enempää rokote kuin Buranakaan, vaan antibioottilääke. Kumpi tätä outoa tautia nyt sitten aiheuttaa, Tamiflu vai tulevat sikainfluenssarokotteet, ilmeisesti rokotteet.

    VastaaPoista
  5. "They added that because Guillain-Barre can be caused by infections like flu, the new programme may in fact establish that vaccinations actually protect against the syndrome"

    Tämä klippi limman linkin osoittamasta artikkelista. Eli rokotteesta saattaa olla jopa hyötyä, koska rokotteen takia puhkeaa vähemmän influenssatapauksia ja siten vähemmän mahdollisuuksia G-B:n iskemiseen.

    VastaaPoista