perjantaina, syyskuuta 18, 2009

Maissin luvattu maa

***
Sinun kannattaa käyttää 50 min elämästäsi
ja katsoa tiededokumentti "Maissin luvattu maa". Yle Teema esitti tämän eilen illalla (17.9.2009) ja se on vielä noin kuukauden verran katsottavissa Ylen arkistossa. Paina tästä.

Dokumenttiohjelma on toteutettu hyvin yksinkertaisella tavalla, se ei paljon selostusta kaipaa. Maissi on erottamaton osa amerikkalaista ruokakulttuuria, lihottavathan jenkit maissirehulla vielä pihvikarjaansakin. Kaksi amerikkalaismiestä ryhtyy viljelemään eekkerinkokoista maissipeltoa ja saavatkin hyvän sadon. He ihmettelevät minne heidän satonsa lopulta päätyy.

Ohjelma tarjoaa lukuisia yllätyksiä. Kerron nyt joitakin yksityiskohtia ohjelmasta, jotka saattavat herättää kiinnostuksesi katsoa tämä ohjelma:
 • pääasiantuntijana esiintyy tiede- ja ympäristöjournalismin professori Michael Pollan Berkeleyn yliopistosta. Muita asiantuntijoita ovat mm. Harvardin yliopiston tunnustettu ravitsemustutkija professori Walter Willett ja kivikautisen ruokavalion puolestapuhuja professori Loren Cordain
 • ohjelman katsominen loppuun asti palkitaan, sillä on mahdollisuus tavata maatalousministeri Earl Butz lämminhenkisessä haastattelussa. Ministeri Butz on erityisen kiinnostava henkilö, sillä hän käynnisti 1970-luvulla USA:ssa uuden maatalousohjelman, missä päämääränä oli pistää pellot tuottamaan mahdollisimman paljon, edullista ruokaa (maissia)
 • maissi, jota viljellään, on pääosin syömäkelvotonta sellaisenaan ihmiselle. Iowalainen maanviljelijä ei voi nauttia oman maissipeltonsa antimista koska se maistuu niin pahalle. Vasta teollisen prosessin läpikäyneenä (HFCS, maissitärkkelyssiirappi) tai lihakarjalle syötettynä se saadaan syötävään muotoon (makeutetut elintarvikkeet, liha, pikaruoka). Tämä on minusta traagista
 • professorit Pollan ja Willett puhuvat huolissaan siitä miten maissin ravintoarvo on lähes olematonta (jalostuksen kautta saadun suuren tärkkelysmäärän takia), mutta sato on huikeasti parantunut
 • maanviljelijät eivät pidä nykyisestä maatalouspolitiikasta, mutta heillä on varsin pienet mahdollisuudet vaikuttaa asiaan. He ovat teollistuneen maatalousjärjestelmän uhreja
 • pelottavinta tässä kaikessa on se, että rehumaissin avulla saatu liha on epäterveellisen rasvaista ja virvoitusjuomiin päätyvä maissitärkkelys sairastuttaa ihmiset mm. kakkostyypin diabetekseen. Lihavuusongelma on suoraan kytköksissä halpaan maissintuotantoon (makeutetut virvoitusjuomat!)
Muista katsoa!

Muita kirjoituksiani tästä aiheesta:

9 kommenttia:

 1. Maissisiirappi ja vehnä ovat luultavasti jenkkien suurimmat massiivisten terveysongelmien syyt hydrogenoitujen kasviöljyjen ohella.

  Maissiirapin fruktoosi pistää metabolismin aivan sekaisin lisäten insuliiniresistenssiä ja vehnä aktivoi solujen itsemurhageenit, sisältää lukuisia kasvisolumyrkkyjä ja luultavasti pelottavimman olemassa olevan allergeenin - gluteenin.

  Hieno dokkari!

  VastaaPoista
 2. Hei,

  Selevää kieltään kertoo dokkari ravinnon tärkeydetä. Taidanpa ostaa poroa.

  VastaaPoista
 3. Hyvä, kannattaa katsoa. Mielenkiintoinen tuotantoketju: tuotetaan mahdollisimman halvalla ravinnolla mahdollisimman paljon diabeetikkoja ja muita sairaita maahan. Vertaiskuvana ymmärtämättömyydelle ja yksisilmäisyydelle seniiliytynyt pappa Butz, jonka mielestä vieläkin hyvä asia se, että amerikkalaisten tuloista vain pieni osa menee ruokaan.

  Bongasin siitä tutunnäköisen naaman, mutta nimi meni ohi. Oli siis Walter Willett.

  VastaaPoista
 4. Kiitos tuosta dokumentin linkistä!

  Katsoin ja tulin miettineeksi, että kuinkahan moni tajuaa sen, että meilläkin täällä Suomessa tuota maissia on aivan liian monessa elintarvikkeessa.

  Esimerkiksi kotimaisessa "terveellisessä" Valion mustikkajogurtissa on muunnettua maissitärkkelystä.

  Kannattaisi tutkia noita tuoteselosteita kunnolla, jos haluaa välttää noita "terveystuotteita".

  http://www.valio.com/portal/page/portal/Valio/Tuotteet_ja_Uutuudet/Tuoteryhma/Tuote?t_ryhma=VALIOJOGURTTI+200G&productId=228&t_nimi=Valiojogurtti%AE+200+g+mustikka&tuory=3379

  Terveisin mummeli

  VastaaPoista
 5. Tämä oli melkoinen järkytys minulle. Miksi tästä maissiskandaalista ei puhuta enemmän?

  VastaaPoista
 6. Tuohon mustikkajugurtti- hommaan on oiva keino. Osta bulgarian jugurttia ja sekota mustikat sekaan. On oikea terveyspommi ja IHANAA! Jos siihen sokeria haluaa, voi vähän lisätä. Ainakin tietää kuinka paljon sitä silloin on.

  Valiolla ei ole muuta kunnon jugurttia kuin bulgarian jugurtti,
  partaäijä jugurtti on myös hyvää.

  Terv. mainoskatko

  VastaaPoista
 7. Maissirouhe ja kalan kasvatus Suomessa

  Mielenkiintoista on, että olen ottanut talteen 20.7.2009 Ruokatieto sivuilta sen mitä siellä silloin kerrottiin sen kalarehun sisältävän, mitä kirjolohelle syötetään.

  Suora lainaus sieltä silloisesta tiedosta 20.7.2009

  "Kirjolohia ruokitaan pääasiassa kuivarehuilla, joiden valmistusaineita ovat kalajauho, kalaöljy, vehnä, soijatiiviste, maissirouhe, tietyt vitamiinit ja sekä kivennäisaineet. "
  http://opetus.ruokatieto.fi/Suomeksi/Nuoret/Maatila/Kotielaimet/Kasvatettavat_kalat

  Niin 20.7.2009 olleessa tekstissä mainitaan maissirouhe, mutta tänään samalla sivulla ei enää olekkaan mainintaa maissirouheesta.

  20.9.2009
  " Kirjolohia ruokitaan teollisilla kuivarehuilla, jotka vastaavat kalan ravintoainetarpeita. Rehujen päävalmistusaineita ovat kalajauho, kalaöljy, vehnä, kasviöljy ja erilaiset kasvivalkuaisraaka-aineet kuten soijajalosteet. Lisäksi rehut sisältävät kalan hyvinvoinnille tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita. Viime vuosina kasviperäisten raaka-aineiden määrä on noussut rehuissa merkittävästi. "
  http://opetus.ruokatieto.fi/Suomeksi/Nuoret/Maatila/Kotielaimet/Kasvatettavat_kalat

  Koskahan tuo sivu on muutettu, sillä päivitys päivämäärää ei sivulla ole.

  Siis meillä on kaloille syötetty tuota maissia ja syötetään varmaan vieläkin edelleen vaikka sitä ei enää tuolla suoranaisesti kerrota!

  Ja tuolla Hiilaritietoisten ja Karppaus sivuillakin tästä on kesällä jo kirjoiteltu.

  http://www.foorumi.info/hiilaritietoiset/viewtopic.php?p=22227#22227

  http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=10&t=41144&sid=cad1d76f40d59ee9ce6028cbab29e699&p=857094#p857094

  Terveisin
  Mummeli

  VastaaPoista
 8. Tähän vielä kommentti. Isäni kuunteli (näkövammainen) Koillissanomia. Joku kirjoitti lapsestaan, että oli kalalle allerginen,,. Sitten kun kunnolla tutkittiin, oli allerginen vain kassilohelle. Normaali vapaan veden kala oli ihan ok. Nyt ymmärrän, mikä on syynä.

  Syödään vapaana kasvanutta muikkua:) ja vaaditaan kalastajat takaisin. Sen päivän kun vielä näkisi.

  terv äitiliini

  VastaaPoista