keskiviikkona, syyskuuta 16, 2009

Välimeren ruokavalio sopii diabeetikoille

**
Älkää lukeko tätä
jos Valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) ohjeistus on ainoana ohjenuorana elämässänne. En halua teiltä väkisin tätä uskonkappaletta ryöstää. Mutta kaikille niille, joilla on vähäistäkin kiinnostusta kyseenalaistaa noita ohjeistuksia ja niiden mielekkyyttä varsinkin sairauksien hoidossa (esimerkiksi tyypin 2 diabetes), teille minulla on tänään todella iloisia uutisia: Hiilihydraatteja kannattaa rajoittaa ja Välimeren dieettiä noudattaa!

Välimerelle tyypillinen ruokavalio tiedetään terveelliseksi. Välimeren maissa syödään runsaasti kasviksia, hedelmiä, meren antimia ja nautitaan terveellisiä kasviöljyjä (oliiviöljy!). Sen sijaan syödään niukasti lihaa ja käytetään aika vähän maitotuotteita. Tieteellinen näyttö on vahva tällaisen ruokavalion terveellisyydestä. Nyt on tuoretta tutkimustietoa tarjolla tämän ruokavalion merkityksestä diabeetikolle.

Lääkeyritysten sponsoroimalle Diabetesliitolle tämä on ikävää tietoa: Välimeren ruokavaliota noudattavilla diabeetikoilla havaittiin, että he joutuivat turvautumaan lääkehoitoihin huomattavasti myöhemmin kuin vähärasvaista VRN:n tapaista suositusta noudattaneet.

Tutkimuksessa Välimeren ruokavaliota verrattiin VRN:n tapaiseen vähärasvaiseen ruokavalioon. Italialaistutkijat (Napolin yliopisto) halusivat selvittää kumpaa ruokavaliota noudattamalla äskettäin tyypin 2 diabetesdiagnoosin saaneet diabeetikot pysyvät pitempään terveenä ja pärjäävät pitempään ilman diabeteslääkkeitä. Satunnaistettuun (ei kaksoissokkotutkimus) tutkimukseen osallistui 215 ylipainoista tyypin 2 diabeetikkoa.

Neljän vuoden kuluttua diabeteslääkitys oli tyypilliseen tapaansa aloitettu 70 prosentilla VRN:n tapaista ohjeistusta noudattavilla. Sen sijaan hiilihydraatteja rajoittavalla Välimeren ruokavaliolla oli onnistuttu vähentämään diabeteslääkityksen aloittamista niin, että vain 40 prosenttia joutuivat turvautumaan diabeteslääkkeisiin. Luonnollisesti Välimeren ruokavalio myös laihdutti paremmin ja paransi sydäntautien riskitekijöitä enemmän kuin VRN:n tapainen vähärasvainen ja runsashiilihydraattinen ruokavalio.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Annals of Internal Medicine -lehdessä ihan äskettäin, eli syyskuussa 2009.

Ota siis tämä tieto vakavasti! Jos sinulla todetaan aikuistyypin diabetes (tyyppi 2), ota silloin välittömästi kopio tästä kirjoituksesta, näytä sitä hoitavalle lääkärillesi ja pyydä häntä tutustumaan aiheeseen. Mitä tärkeintä: Mitä kauemmin onnistut ylläpitämään haiman normaalia insuliinituotantoa ruokavalioratkaisun avulla, sitä terveempiä vuosia sinulla on edessäsi. Diabetesliitto ei seuraa aikaansa, mutta se ei liene mikään yllätys kenellekään.

Lähde: Annals of Internal Medicine 151 (5): 306-314, 2009 (Effects of a Mediterranean-Style Diet on the Need for Antihyperglycemic Drug Therapy in Patients With Newly Diagnosed Type 2 Diabetes)

Muita diabeteskirjoituksiani voit lukea tästä:

8 kommenttia:

 1. Mutta kaikille niille, joilla on vähäistäkin kiinnostusta... teille minulla on tänään todella iloisia uutisia: Hiilihydraatteja kannattaa rajoittaa ja Välimeren dieettiä noudattaa!

  Välimerelle tyypillinen ruokavalio tiedetään terveelliseksi. Välimeren maissa syödään runsaasti kasviksia, hedelmiä, meren antimia ja nautitaan terveellisiä kasviöljyjä (oliiviöljy!). Sen sijaan syödään niukasti lihaa ja käytetään aika vähän maitotuotteita. Tieteellinen näyttö on vahva tällaisen ruokavalion terveellisyydestä. Nyt on tuoretta tutkimustietoa tarjolla tämän ruokavalion merkityksestä diabeetikolle.


  En ole kiinnostunut itse tutkimuksesta taikka diabeetteksesta, mutta minua häiritsee suunnattomasi tuo hokema Välimeren ruokavaliosta. Mikä todellisuudessa on Välimeren ruokavalio? Onko se jokin ruokavalio, jota kyseisellä alueella on perinteisesti noudatettu satoja tai tuhansia vuosia (ennen globaalia teollisen ruuan voittokulkua) vai onko se lappusilmäisten tutkijoiden itse keksimä epämääräinen käsite?

  Baskimaalla ja muuallakin Espanjassa syödään mm. sikaa. Yksi kaveri asui siellä neljä vuotta, ja sanoi ettei ole missään muualla nähnyt sian läskiä syötävän yhtä estottomasti. Sitä paitsi onhan espanjalaisella ja italialaisella ilmakuivatulla kinkulla omat nimensäkin. Samoin Italiassa kaikenlaisia juustoja, mutta ei tietääkseni kevytjuustoja. Muistaakseni kyseinen tyyppi totesi, ettei ole olemassa mitään "Välimeren ruokavaliota", sillä ruokakulttuuri vaihtelee maakunnittain ja alueittain. En siis väitä, että Välimeren ihmiset olisivat karppajia, mutta uskon että siellä suhtaudutaan ruokaan ilman pohjoismaalais-amerikkalaista taikauskoa: kun eläinkunnan tuotteita syödään, niitä ei viedä HK:n tai Atrian (tai Valion) taikamyllyn kautta, vaan ne syödään rasvoineen kaikkineen perinteitä kunnioittaen.

  En ole itse asunut missään ulkomailla. Kuitenkin menemällä italialaistyyliseen ravintolaan tai silmäilemällä italialaistyylisten ruokien reseptejä, näkee ruuan valmistuksessa käytettävän OLIVIIÖLJYN LISÄKSI VOITA! Millä ihmeen kaukoputkella meikäläiset ravintotieteilijät sinne Välimeren suuntaan oikein tähystävät, kun tämä tosiasia aina unohtuu kotimaisessa ravitsemusjulistuksessa?

  VastaaPoista
 2. Anonyymi sanoi:
  "Rasvainen ruoka pahentaa nälkää"

  Tsekkaas tämä.
  http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=36&t=42654

  "Koe-eläiminä käytettiin hiiriä ja rottia, joille ruiskutettiin kahta rasvaa, palmitiinihappoa, tai yksittäistyydyttämätöntä oleiinihappoa suoraan aivoihin, kaulavaltimoon tai letkulla vatsaan."

  Aika kiistatonta näyttöä siitä, kuinka ihmisen ei siis kannata syödä rasvaa :)

  Yksi ihan hauska kommentti tuohon karppaus.infosta poimittuna:

  "Vastaiskuna tutkimus, jossa terveellistä runsaskuituista 100% ruisjauhoa tuupataan suoraan suoneen ja katotaan miten käy?"


  Ja onko tuon tutkimuksen ruokavalio edes kovin vähähiilihydraattinen:

  "Compared with the standard U.S. diet, the Mediterranean diet includes larger amounts of nuts, whole grains, fruits, and vegetables. It also includes fewer carbohydrates and larger amounts of "healthy" oil and fat, such as olive oil." ?

  Enemmän kokojyvää ja hedelmiä -> ei varmaan edelleenkään optimaalisin keino estää tyypin 2 diabetesta.

  VastaaPoista
 3. Diabetesliiton suositus on asia erikseen, mutta tässä tutkimuksessa pistettiin täysin kyykkyyn tuo "Välimeren dieetti":


  "Twenty-nine patients with ischaemic heart disease plus either glucose intolerance or type 2 diabetes were randomised to receive (1) a Palaeolithic ('Old Stone Age') diet (n = 14), based on lean meat, fish, fruits, vegetables, root vegetables, eggs and nuts; or (2) a Consensus (Mediterranean-like) diet (n = 15), based on whole grains, low-fat dairy products, vegetables, fruits, fish, oils and margarines."

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17583796


  Tuossa tutkimuksessa 14:sta tyypin II diabeetikoille vaihdettiin 12 viikoksi paleodieetti (viljat POIS)
  ja glukoosinsieto normalisoitui K-A-I-K-I-L-L-A koehenkilöillä täysin.

  Täysjyvävehnä näyttäisi olevan noita kahta (MediTer + Diab) roskadieettiä yhdistävä tekijä, koska ne nostavat lepoverensokeria. Paleodieetissä ei ole tätä ongelmaa.
  ;-)

  Myös vyötärönympärysrasva väheni merkittävästi, mikä on tunnetusti sitä v-a-a---r-a-l-l-i-s-i-n-t-a rasvaa.

  Lindeberg ei ole ainoa joka on tykännyt tutkia paleodieettiä:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19209185


  Tuossa tutkimuksessa ei ollut paljoa koehenkilöitä, mutta tutkimus oli ERINOMAISESTI kontrolloitu. Vain 10 päivässä kolesteroli (LDL) aleni, triglyseridit tippuivat 35%, lepoinsuliini tippui 68%, verenpaine aleni, verisuonten (endoteelien) laajenemiskyky parani, paastoinsuliinitaso väheni 9-kertaisesti normaalijakaumalla.

  Hyperfagia eli taipumus syödä liikaa kaloreita myös väheni - estääkseen spontaania panon putoamista tutkijoiden piti lisätä paleo-ryhmän kalorinsaantia keskimäärin 329 kalorilla.

  Tarttis varmaan toistaa tulos useammalla N:llä, jos kerran kakkostyypin diabetes on parannettavissa 10 päivässä ? ;-)


  Täällä kuumaa keskustelua ym. tutkimuksista:

  http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/02/paleolithic-diet-clinical-trials-part.html

  VastaaPoista
 4. Valtsu sanoi...

  "Enemmän kokojyvää ja hedelmiä -> ei varmaan edelleenkään optimaalisin keino estää tyypin 2 diabetesta."


  Vehnästä en keksi oikein mitään hyvää sanottavaa jyvän väristyä riippumatta (POIS ->) ja hedelmien runsaasti sisältämä fruktoosikaan ei ole ihan viaton kalorienlähde:

  http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pubmed&pubmedid=19381015


  Enkuksi kiteytystä tuloksista:

  "1) Four-fold greater intra-abdominal fat accumulation--3% increased intra-abdominal fat with glucose; 14.4% with fructose. (Intraabdominal fat is the variety that blocks insulin responses and causes diabetes and inflammation.)

  2) 13.9% increase in LDL cholesterol but doubled Apoprotein B (an index of the number of LDL particles, similar to NMR LDL particle number).

  3) 44.9% increase in small LDL, compared to 13.3% with glucose.

  4) While glucose (curiously) reduced the net postprandial (after-eating) triglyceride response (area under the curve, AUC), fructose increased postprandial triglycerides 99.2%.


  The authors propose that fructose specifically increases liver VLDL production, the lipoprotein particle that yields abnormal after-eating particles, increased LDL, and provides building blocks to manufacture small LDL particles. The authors also persuasively propose that fructose metabolism, unlike glucose, is not inhibited (via feedback loop) by energy intake, i.e., it's as if you are always starving."

  http://heartscanblog.blogspot.com/2009/07/goodbye-fructose.html


  Hedelmät EIVÄT myöskään kuulu kunnolliseen paleodieettiin suuressa määrin, koska niitä ei saada Afrikassakaan ympäri vuoden. Eivätkä esi-isämme Afrikassa syöneet KOSKAAN vehnää.

  Vehnän "terveysvaikutuksista" (täysjyvä tai ei) on hyvä alan professorin kirjoittama juttu elokuun Scientific American -lehdessä, kannattaa lukaista.

  VastaaPoista
 5. Lisätään vielä tasapainotukseksi tuohon 12 viikon tutkimukseen, että paleoryhmä söi PALJON enemmän kalaa.

  Pelkkä Omega3/6-suhteen pienehkö muuttaminen voi vähentää DRAMAATTISESTI sydänkohtausriskiä (ilmeisesti kun sillä tarkoitetaan Omegakuutosten vähentämistä):

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7911176

  VastaaPoista
 6. Suomen kielen kirjoittaminen ei oikein onnistu minulta tieteelliseen riitelemiseen asti, mutta oli nyt vain pakko yhtyä siihen joukkoon joka ei tuohon Ancel Keysiläiseen käsitteesen "välimeren ravinto" oikein usko. Mutta onhan se jo edistystä yhdelle elämälle "roppakaupalla" jos kaikki kamalat Benecolit ja sen sellaiset myrkkyvoiteet, vaihdettaisiin ölyihin ja leivälle laitettaisiin mieluummin "ei mitään" kuin margariinia ja muuta moskaa. Jos nyt vielä viljasta ja sen sellaisesta hiilihydraatteja on ollenkaan pakko syöda. (Minulla on takanani runsaat puolitoista vuotta ilman viljatuotteita, perunaa, riisiä ja muita hiilihydraatteja korkeintaan 20 % mutta useimmiten paljon väjhemmin. Painoa on tippunut, sokeri hallinnassa, ja kolesteroli terveellisissä lukemissa. Kaikki edellämainitut olivat aikaisemmin rasvattomassa hiilihydraattielämässä vaarallisen poskellaan.)

  Ja jos kaikki lisäainepommit posistettaisiin pöydiltä niin jo olisi paljon voitettu.

  Sokeritaustisen tulisi saada tietää että hiilihydraatteja pitäisi vähentää minimiin, jos halutaan "nollata" diabetes kakkosta. Siis saada verensokeri normaaliksi ilman ääkkeitä ja elämä tasaiseksi ilman sokerirumbaa.

  Juusi ennen tätä juttua satuin aamuisella blogirundillani, lukemaan tämän:
  http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/09/diabetics-on-low-carbohydrate-diet.html

  Minulle, "diabetes nollana", tämä ei ole mikään uutuus mutta aina se vain onnistuu nostamaan mielialaa kummallisen ihanasti kun joku laittaa paperille sellaista joka omassa elämässä on osoittautunut todeksi.

  Että tällaista nyt tänään, miettii Mollalena, Ruotsin LCHF-horisontin puolelta

  VastaaPoista
 7. Kysymys nyt on vaan siitä, miten hirveää roskaa ihmisten nykyruokavalio yleensäkin on. AIVAN liian vähän rasvaa, väärää rasvaa ja hiilihydraatteja aivan surrealistisia määriä. Ihan tuubaa.

  Ancel Keys ei itsekään uskonut rasvateoriaan ja helppoahan se on nyt kenen tahansa vaihtaa kelkkaa, kun statiinien (kolesterolilääkkeiden) patentit ovat raukeamassa parin kolmen vuoden sisään.

  Joku virallisen ravintotuntemuksen edustaja voisi ensinnäkin vähän kommentoida, miksi tämän kirjoittajan mukaan toinen saman LDL-tason omaava voi omata 17-kertaisen sydänkohtausriskin ???

  http://drbganimalpharm.blogspot.com/2009/09/cardio-controversies-tale-of-two-ldls.html

  VastaaPoista