perjantaina, lokakuuta 23, 2009

D-vitamiinisuositukset ovat ihan perseestä!


*
Äsken päättyneen kyselyni mukaan
(455 vastausta) vain joka kymmenes suomalainen pitää Valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) suosituksia riittävinä D-vitamiinin saannin suhteen. Tämä yllättävän masentava tieto voi tarkoittaa sitä, että VRN on menettämässä otteensa vakavasti otettavana viranomaisjohdettuna valistuskanavana. Ei voi olla oikein, että näinkin suuri osa suomalaisista aikoo tehdä päinvastoin kuin VRN neuvoo.

Tavallisempaa kuin VRN:n ohjeistuksen orjallinen noudattaminen lienee D-vitamiinitiedon hankkiminen muualta ja kesän muututtua syksyksi mahdollisen syntyvän D-vitamiinivajeen kohentaminen erilaisilla D-vitamiinivalmisteilla.

Itse aion tehostaa D-vitamiinin saantiani lähikuukausina syömällä erityisen tarmokkaasti tuoretta kalaa, nauttimalla kananmunia, lounastamalla usein metsäsienistä valmistetulla ruoalla, käyttämällä vähän reippaammin voita sekä täysrasvaista punaista kulutusmaitoa. Tammi-huhtikuussa otan vielä D3-vitamiinia purkista 25 µg/pv. Aina voin lisäksi toivoa, että Suomen urheiluliitto näkee mahdolliseksi talvikuukausina mukanaoloni etelän urheiluleireillä tai, että joku innostuu ideana heittämästäni terveysluennosta etelän auringon alla.

Lisää kirjoituksiani D-vitamiinista:

2 kommenttia:

  1. Keskustelun huomioon ottaen(tosin ei ehkä sinun osaltasi) et ole mitenkään erityisen suurella annoksella liikenteessä. Noista mainitsemistasi saa ehkä aikaiseksi syksyllä 25mikroa päivä ja keväällä sitten tuplat. Toisin tuo 25mikroa ravinnosta per päivä on kyllä jo todella kova temppu. Auringosta d-vitamiiniä ei taida Suomessa hirveästi tähän aikaan vuodesta herua.

    -pikkuorava-

    VastaaPoista
  2. Christer, olisiko hyvä idea tehdä seuraavaksi "Paljonko syöt D-vitamiinia?"-tyypinen gallup?

    Minulla menee 250 µg ympäri vuoden. :-)

    VastaaPoista