torstaina, lokakuuta 29, 2009

Enemmän vihanneksia ja lihaa

**
Kotiseudun Sanomien toimittaja
Juha Kivinen oli tehnyt jutun luentokeikastani Pihtiputaalla.

Vähemmän perunaa ja pastaa, enemmän lihaa ja vihanneksia
Painonpudotus onnistuu pitkälti sen varassa, kuinka hyvin laihduttaja onnistuu hillitsemään näläntunnettaan. Nälkä pysyy pisimpään poissa, kun syö proteiinia ja rasvaa sisältävää ruokaa.

Näin evästi pihtiputaalaisia Viitaseudun opiston luennolla ravintovalmentaja, filosofian tohtori ja veteraaniurheilija Christer Sundqvist. Valtuustosali täyttyi painonhallinnasta kiinnostuneista kuulijoista.

Christer Sundqvist on joutunut vääntämään kättä julkisissa keskusteluissa ravintonäkemyksistään, kun hän on puolustanut rasvan ja lihan käyttöä. Hän korosti, että kaikkea pitää tietenkin syödä kohtuullisesti, mutta hänen mielestään Suomessa on vallalla liian pelokas suhtautuminen rasvaan.

Hiilihydraatit eivät pidä nälkää
Sen sijaan Sundqvist sanoi aterioiden sisältävän liikaa hiilihydraatteja. Ne vievät näläntunteen nopeasti, mutta ne eivät pidä nälkää poissa kovin pitkään. Kylläisyyden tunteen pitäisi kestää yksilöstä riippuen 2-5 tuntia.

— Jos sinulla on jo tunnin päästä nälkä, hyötyisit todennäköisesti siitä, että jätät vähemmälle perunan, pastan ja riisin, Sundqvist totesi.

Myös sokeria syödään aivan liikaa. Sokeri lihottaa, mutta ei tee kylläiseksi. Sundqvist sanoi, että hillomunkkeja voi napata mahaan vaikka kuinka, ja kohta on kuitenkin taas nälkä.

Christer Sundqvistin mielestä pitäisi suosia monipuolisesti vihanneksia, kananmunia, lihaa ja erilaisia rasvoja. Sundqvist piti järkyttävänä ratkaisuna sitä, että Wiitaunionin kouluissa siirryttiin viime vuodenvaihteessa käyttämään pelkästään rasvatonta maitoa ja margariinipohjaisia levitteitä. Hän kauhisteli sitä, ettei oppilaille anneta ”oikeaa, luonnollista ruokaa”.

— Rasvan käyttöön voisi soveltaa pihtiputaalaista maalaisjärkeä. Meijerivoi sopii erinomaisesti kasvaville lapsille, Sundqvist sanoi.28.10.2009 : Juha Kivinen


Christer Sundqvist hauskuutti yleisöä esittelemällä kauppareissulla tarpeellisia kuulosuojaimia. Niillä voi estää turhien heräteostosten tekemistä, kun korviin ei kantaudu kaiuttimista mainostulvaa.Muita kirjoituksia luentoihini liittyen:
2 kommenttia:

  1. Hei, Viitasaarella ollaan "jäljessä". Monessa Helsingin päiväkodissa ollaan jo vuosia sitten siirrytty "vain rasvatonta maitoa" "vain kevytlevitettä" linjalle.

    Tsemppiä Christerille taistelussa yhden totuuden rasvavalistusta vastaan.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Sami! Ihan mukavaa taistelua. Kääntyy se iso laiva - joskus.

    VastaaPoista