tiistaina, lokakuuta 13, 2009

Professori Salminen kummastelee ehdotettua rasvaveroa

**
Ystäväni, eläkkeellä oleva professori Kari Salminen
, ihmettelee eduskunnassa kaavailtua rasvaveroa. Tämä veroesitys ei voi perustua terveyshaittaan, katsoo professori Kari Salminen. Jos rasvan sanotaan aiheuttavan terveyshaittaa, edellyttää nykyinen elintarvikelaki, että sellaisten elintarvikkeiden valmistus ja myynti pitää kieltää.

Elintarvikelain mukaan ruuan pitää olla kemialliselta laadultaan sellaista, ettei se aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Salmisen mukaan rasvaverolle ei löydy myöskään tieteellisiä perusteita. "Tyydyttyneiden eli kovien rasvojen haitallisuudesta tai tyydyttymättömien eli pehmeiden rasvojen edullisuudesta ei ole yhdenmukaista näyttöä, vaan tulokset ovat ristiriitaiset", Salminen kirjoittaa Kauppalehden Debatti-palstalla 9.10.2009. Salmisen näkemys perustuu Kansanterveyslaitoksen ja Harvardin yliopiston Setti-tutkimukseen, jossa on vedetty yhteen aiempien tutkimusten tulokset.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Kataisen sekä Eduskunnan terveyden edistämisen asiantuntijaryhmän ehdottama valmistevero koskisi makeisia, limsoja ja kovia rasvoja. Tahot uskovat, että Tanskan mallin mukainen korkeampi vero edistäisi kansanterveyttä. Katainen, on tarkentanut, että rasvavero tai muu verotuksellinen keino ei voi olla ruokapolitiikan tai terveyspolitiikan ydin, vaikka niilläkin voidaan verotuloja kerätä.

Tanskassa on päätetty nostaa vuodenvaihteessa voimaan tulevalla verouudistuksella makeisten, suklaan, jäätelön ja sokeripitoisten juomien valmisteveroa 25 prosentilla sekä ottaa käyttöön rasvavero.

Lähde: Ruokatiedon uutispalvelu terveystoimittajille, 13.10.2009

Rasvoista on tässä terveysblogissa vaikka kuinka paljon lisää luettavaa. Aloita vaikkapa näistä:

3 kommenttia:

 1. Salminen on pitkän linjan vaikuttaja maassamme. Valitettavasti hän hävisi rasvasodan Puskalle 80-luvulla. Tämän seuraukset ovat olleet hirmuiset.

  Poikani edellisessä päiväkodissa Helsingin Herttoniemessä oli seinällä lappu:

  Ravitsemuksessa noudatetaan VRN:n ohjeita:

  - Vain rasvatonta maitoa
  - Vain keijua leivän päällä
  - Kaikki lihat vähärasvaisia (yleensä jotain jalosteita)
  - Kaikki leikkeleet vähärasvaisia
  - Kaikki kastikkeet vähärasvaisia.

  Tähän tietty valtava kasa tärkkelystä päälle. Ei toden totta ihme jos lihomiskierre lähtee käyntiin. Ei liioin se että pikkulapset aluksi hieman hoikistuvat ennen kierteen alkua.

  Nyt tarvitaan uusi rasvasota ja kaikki kynnelle kykevät taistoon mukaan. Koko maa on vähän rasvaa dogman hallussa. Ihmisille on annettava myös vaihtoehto ravita itseään ja omaisiaan sopivammalla katsomallaan tavalla.

  VastaaPoista
 2. Jyväskylässä opiskelijaruokalassa on sentään tarjolla, extra virgin oliiviöljyä salaatin kaveriksi ja leivälle oikeaa voita kun sitä pyydettiin. Itse pöperöt luultavasti on kuitenkin valmistettu "gurujen" ohjeiden mukaan.

  VastaaPoista
 3. Tanskalaiset ovat unohtaneet Mikkel Hindheden ensimmäisen maailmansodan aikaiset toimenpiteen tervytensä ja asianmukaisen ravitsemuksen sunteen. Toivo Rautavaara on kirjassaan Miten luonto parantaa" kuvannut hienosti hindhedeä tuolloin. Nyt pitäisikin nopeasti Suomessa löytää kokoava voima millä kaataa THL:n rasvakammoinen porukka hännysteliöineen.

  VastaaPoista