sunnuntaina, lokakuuta 25, 2009

Dieter Baumann tänään


*
Dieter Baumann on
44-vuotias saksalainen entinen kestävyys- ja keskimatkojen juoksija. Hän on mm. 5000 metrin juoksun olympiavoittaja vuodelta 1992. Samana vuonna hänet valittiin Saksassa vuoden urheilijaksi. Helsingin EM-kilpailuissa 1994 Baumann voitti 5 000 metrin mestaruuden. Hänestä tuli ensimmäinen eurooppalaisjuoksija, joka alitti 13 minuutin rajan 5 000 metrillä, kun hän juoksi vuonna 1997 Zürichissa ajan 12.54,70.

Baumannin synkkyyden hetki alkaa 19. lokakuuta 1999, jolloin hän jäi kiinni nandrolonin käytöstä ja sai kahden vuoden kilpailukiellon. Baumann otti vapaaehtoisia dopingtestejä ja kävi ilmi, että hänen elimistönsä nandrolonitasot olivat erittäin korkeat ja ne vaihtelivat voimakkaasti vuorokaudenaikaan nähden. Lopulta Saksan yleisurheiluliitto uskoi Baumannin selityksen, että joku oli asettanut dopingia hänen hammastahnaansa. Baumann selviytyi Sydneyn olympialaisten Saksan joukkueeseen, mutta Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF ei uskonut selitystä, vaan piti Baumannin kilpailukiellon voimassa. Kilpailukieltonsa loppumisen jälkeen Baumann palasi radoille ja voitti Münchenin EM-kilpailuissa 2002 hopeaa 10 000 metrillä. Baumann lopetti kilpauransa 8. syyskuuta 2003. Urheilu-uransa jälkeen Baumann on toiminut kestävyysjuoksuvalmentajana.

Viime aikoina Baumann on elättänyt itseään koomikkona. Der Spiegel -lehden tuoreen jutun mukaan hän vetää aikamoisen shown yleisön edessä. Siihen kuuluu mm. striptease-esitys. Taustalla soi Joe Cockerin kappale "You can leave your hat on" kun Baumann riisuu takkinsa ja housunsa. Paljastaa laastaroidun nenänsä ja keltaisen urheilupaitansa. Ja kansa ulvoo naurusta. Hän heittää parodiaa hammastahna-Baumannista, sillä siitä lisänimestä hän ei koskaan pääse eroon. Ja alkuun päästyään kertoo enemmän urheiluvitsejä.

Baumannia katsotaan siis taas ihaillen. Tällä kertaa teatterin esiintymislavalla. Loppusuoran kiri on vaihtunut hervottomaksi huumorin heitoksi urheilun nykytilasta.

Lähde: Der Spiegel 44, 2009

Muita urheilujuttujani:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti