tiistaina, lokakuuta 06, 2009

Leipätiedotus harrastaa mahdottoman epäviisasta välipalojen tuputusta

#
Saan viikoittain useita tiedotteita
eri kansalaisjärjestöiltä, elintarvike- ja lääkeyrityksiltä sekä eri ministeriöistä ja valtion laitoksista.

Leipätiedotus ry on ottanut poikkeuksellisen epäviisaan strategian tiedotuksissaan. Valveutuneet viranomaiset, ravitsemustieteilijät ja kuluttajat ovat ymmärtäneet välipalakulttuurimme nurjimmat piirteet: välipalat lisäävät energiansaantiamme yli tarpeen. On lähes mahdotonta ruokailla niin, että lihoo jos nauttii päivittäisen ruokansa selkeinä aterioina aamulla, päivällä ja illalla. Epäviisaas siirtyminen välipalavoittoiseen kulttuuriin on sekoittanut ihmisten nälänhallinnan ja sen myötä myös painonhallinnan.

Nyt pyydän teitä boikotoimaan Leipätiedotuksen kampanjaa "Haukkaa välillä!". Kampanjaa kuvaillaan näin:

Välipalat ovat vallanneet yhä enemmän tilaa sekä aikuisten että nuorten ruokavaliosta. Nuoret saavat niistä jo yli 40 % päivän kokonaisenergiasta. Sen takia on tärkeää tiedostaa, mitä syö varsinaisten aterioiden lisäksi. Tämänvuotisella Leipäviikolla jatketaan ajankohtaista välipala-aihetta teemalla ”Leipä on parasta välipalaa”.

En voi kuvailla sitä inhoa mitä tunnen tällaista tiedottamista vastaan. Suomalaisten houkuttelemiselle välipalojen pariin on saatava loppu. Leipätiedotus on tässä ihan hakoteillä.

Totuus ei pala tulessakaan: Jos sinulla aamiaisen, lounaan ja päivällisen välillä tulee nälkä ja kaipaat esimerkiksi leipää välipalaksi, silloin sinun kannattaa ensin korjata kuntoon ateriointisi laatukysymykset. Syöt mahdollisesti liian pienen ruoka-annoksen, joka sisältää liian vähän proteiinia ja rasvaa. Jos syöt laadukkaan aamiaisen, lounaan ja päivällisen, silloin sinulle ei tule mieleen miettiä mitään niin pöhköä kuin Leipätiedotus tuottaa solkenaan.

Liikuntaviettinsä pauloissa ilakoivat urheilijat voivat toki täydentää ravinnonsaantiaan laadukkailla välipaloilla, mutta leivän sijaan he hyötyvät paljon enemmän sellaisesta välipalasta, jossa on enemmän suojaravintoaineita kuin leivässä. Myös lääkityksen varassa elävä diabeetikko saattaa hyötyä välipaloista, mutta leipää hänenkään ei kannata kovasti puputtaa. Normaali, terve suomalainen, joka liikkuu varsin vähän, pärjää vähillä välipaloilla.

Boikotoikaa Leipätiedotuksen välipalakampanjoita!

Muita kantaa ottavia kirjoituksiani löydät tästä:

Silakoita ja muikkuja tonnikalan sijaan

24 kommenttia:

  1. Hyvä Christer! Leivän puputtaminenhan se on niin monen suomalaisen lihavaksi tehnytkin! Ei karpatessakaan leipää tarvitse mielestäni kokonaan hylätä - ellei sitten ole ongelmia viljan kanssa - mutta tämä ylenmääräinen leivän korostaminen tulee korvista ulos! Ihan älytöntä!

    VastaaPoista
  2. Hyvä kirjoitus Christer. Ikävää, että kaikki eivät kykene yhtä asialliseen ulosantiin.

    Tässäpä suora lainaus monien idolilta ja messiaalta sekä henkilökohtaiselta inhokiltani Antti Heikkilältä:

    "Mutta siitä vaan, mättäkää leipää ja muroja ja piereskelkää vapaasti! Pierulle on helppo nauraa, mutta se on ensimmäinen oire, etteivät asiat ole kunnossa. Ei kestä kuin hetki, kun verta alkaa lentää pierun mukana, ja sitten alkavatkin tosi ongelmat. Miksi muuten tässä maassa saa pitää vain leipäviikkoja, miksi ei yhtä lailla viina- ja tupakkaviikkoja? Terveysperusteet ovat yhtä ontuvat."

    Mitä ihmiset hänessä näkevät? Itse luen 10000 kertaa mielummin Christerin blogia.

    VastaaPoista
  3. Oiskohan Unkka T. Kumiankka ihan vahingossa eksynyt inhoamansa Antti Heikkilän sivuille. Aika kummahan se on, jos niitä ei viitsi lukea ja kuitenkin on löytänyt pitkän lainauksen sieltä. Taidat kuitenkin olla lukenut Heikkilän kaikki blogit?

    Christeriltä tosi hyvä juttu leipämainonnasta. Antti Heikkilällä näemmä ainakin ärsyttävä, muutta huomiota herättävä kannanotto leipämaailmaan.

    t. Molempi parempi

    VastaaPoista
  4. Unkka puhuu asiaa. Ilmavaivat vähenivät 95 -prosenttisesti leivän ja viljatuotteiden poisjättämisen jälkeen. Nälänhallinta paljon parempi ja nivelkivut tipotiessään. Leipä on Perkeleestä.

    Rolf

    VastaaPoista
  5. Minullekin leivän tuputus oli kohtalokasta. Paino nousi nousemistaan. Nyt ollaan hyvin hallitussa tilassa.

    Leivän sopivuus, aivan kuten kaiken muunkin ruoan kohdalla on kovin yksilöllistä.

    Itselleni suuret (yli 5 palaa päivä) aiheuttavat närästystä, muita vatsavaivoja sekä puoltavat painonnousua.

    On todellakin korkea aika kyseenalaistaa leivän tuputtaminen. Leivässä ei myöskään ole mitään suojaravinnetta merkittävissä määrin. Leipä on verrattain tyhjää energiaa.

    VastaaPoista
  6. "Oiskohan Unkka T. Kumiankka ihan vahingossa eksynyt inhoamansa Antti Heikkilän sivuille. Aika kummahan se on, jos niitä ei viitsi lukea ja kuitenkin on löytänyt pitkän lainauksen sieltä. Taidat kuitenkin olla lukenut Heikkilän kaikki blogit?"

    Törmäsin herran nimeen joskus jossain lukiessani juttua jossa häntä ylistettiin, kuten jo sanoinkin, kuin messiasta.Googlettelin sitten hieman ja tohtorin sivu löytyi.

    Tuon leipä jutun luin sattumalta eilen, joten siksi se oli tuoreessa muistissa kun luin tämän Christerin kirjoituksen. Koko blogia en ole lukenut läpi, enkä aiokaan lukea. Aikuisen miehen pään aukominen ja kommenttiosastolla seuraava "Kiitos Antti kun paransit minut!!! Siunausta sinulle ja vaimollesi!!!" tyylinen suitsutus ei ole minun juttuni.

    VastaaPoista
  7. Christeriltä hyvä kirjoitus taas kerran.

    Ei minun mielestäni Antti Heikkilää ja Veteraaniurheilija Christeriä kannata verrata keskenään. Herrathan ovat aivan eri asialla!

    Hyvät puolet Christerissä:
    - huumorintajuinen
    - oikeudenmukainen ja rehellinen
    - julkaisee melkein mitkä tahansa kommentit, myös täysin sekopäiset ja ilkeätkin
    - juttelee kommentoijien kanssa (syntyy keskusteluja)
    - On kiinnostunut ja innostunut miettimään asioita monesta näkökulmasta (tämän ansiosta aika ajoin blogi yllättää)

    Ei juuri kukaan olisi koskaan kuullutkaan Antti Heikkilästä, jos hän esim. kirjoittelisi poliittisesti korrektia liturgiaa lääkärilehteen. Tuo U.T. Kumiankan kauhistelema lainaushan on vain suorasukainen kerronta keliakian/gluteeniherkkyyden oireista. U. T. Kumiankalla ei selvästikään ole aavistusta siitä, kuinka haitallista viljojen gluteeni on joillekin ihmisille. Eivät ne ilmavaivat ole mikään naurun aihe, vaan saattavat olla alkusoittoa autoimmuunisairauksille sekä erilaisille aivosairauksille.

    VastaaPoista
  8. Ei minunkaan mielestäni pidä verrata Christeriä ja Antti Heikkilää. Christer rakentaa yhteyksiä maan korkeimpiin terveysvaikuttajiin ja luo lähtökohtia paremmalle ymmärrykselle mitä meidän pitää syödä jotta pysymme terveenä. Antti pahoittaa jatkuvasti terveysvaikuttajiemme mieltä fanaattisella provosoinnillaan, joka tulee pitämään hänet poissa neuvottelupöydistä jatkossakin. Christerin piti kuulemma tuoda Heikkilä Suomen Akatemian keskusteluihin, mutta silloin olisi suurin osa asiantuntijoista kävellyt protestina ulos. Christer halusi pitää koolla asiantuntijat. Viisas teko Christeriltä. Christerin blogi on terveyskeskustelujen aatelia. Tätä blogia luetaan ja pohditaan koko Suomessa.

    VastaaPoista
  9. "Totuus ei pala tulessakaan: Jos sinulla aamiaisen, lounaan ja päivällisen välillä tulee nälkä ja kaipaat esimerkiksi leipää välipalaksi, silloin sinun kannattaa ensin korjata kuntoon ateriointisi laatukysymykset. Syöt mahdollisesti liian pienen ruoka-annoksen, joka sisältää liian vähän proteiinia ja rasvaa."

    Tässä ollaan olennaisen viisauden äärellä. Hatunnosto Krisulle kyvystä esittää asia samanaikaisesti sekä suorasukaisesti että diplomaattisesti.

    Kysymyshän on siitä, että tolkuttomasti hiilihydraattia ja aivan liian vähän rasvaa ja proteiinia sisältävä virallisterveellinen ravinto (suomeksi: HUONO RUOKA) on todella surkeaa torjumaan nälkää - ainakin henkilöillä, jotka ovat herkkiä saamaan hiilihydraateista voimakasta verensokerin heilahtelua.

    Hetkelliseksi ratkaisuksi hypoglykemiaan voi toki käyttää hiilaripitoisia välipaloja, kuten leipää - aivan kuten krapulaakin voi hetkellisesti hoitaa uudella ryypyllä.

    Tietysti ainoa oikea ratkaisu on optimoida ruokavalio sellaiseksi, että elimistö voi hyvin ilman välipaloja. Hiilihydraattien sieto ja nälänhallinta on vahvasti yksilöllinen asia. Siinä missä joku voi pärjätä ihan hyvin suurenkin hiilarimäärän kanssa, voi toisella häämöttää nälkäkierre ja painonnousu heti, kun hiilarirajoituksesta lipsutaan.

    Montakohan vuosikymmentä pitää kansan lihomisen ja sairastumisen jatkua, ennen kuin ymmärretään, ettei yksi kanoninen totuus vähärasvaisesta terveellisestä ruoasta voi sopia kaikille?

    VastaaPoista
  10. Christer kirjoitti: "Liikuntaviettinsä pauloissa ilakoivat urheilijat voivat toki täydentää ravinnonsaantiaan laadukkailla välipaloilla, mutta leivän sijaan he hyötyvät paljon enemmän sellaisesta välipalasta, jossa on enemmän suojaravintoaineita kuin leivässä."

    Christer, mitä sinun mielestäsi on urheilijan laadukas välipala lisääntyneeseen energiantarpeeseen? Olisin kiinnostunut ja kiitollinen mielipiteestäsi :)

    VastaaPoista
  11. On tullut todella asiantuntevia kommentteja koskien suhtautumistamme välipaloihin. Viisaus löytynee yksilöllisestä ravitsemusohjauksesta. Sirius löytää oivallisesti sen kultaisen keskitien: Leipää ei tarvitse kokonaan hylätä, mutta sen ylenmääräinen korostaminen on ihan älytöntä!.

    Unkka T. Kumiankka (ihana nimimerkki!) avaa ikävänpuoleiseksi ryöstäytyneen vertailun Antti Heikkilän ja minun välille, siinä miten me välitämme terveysviestiä eteenpäin suomalaisille. Heikkilä on valinnut kestämättömän strategian, aivan kuten Heikkilää matkiva Rolf: Leipä on perkeleestä ei edistä valistussanoman perillemenoa. On hyvä kun nimimerkit Aivotauti ja Biponainen puhaltavat pelin kerta kaikkiaan poikki tässä Heikkilän ja minun vertailussa.

    Sami Uusitalolla on käytännön kokemusta leivän ongelmallisuudesta painonhallinnassa. Häntä kannattaa kuunnella: Leipä on verrattain tyhjää energiaa.

    Iloa tuottaa Hanukan löytämä totuus: Ainoa oikea ratkaisu on optimoida ruokavalio sellaiseksi, että elimistö voi hyvin ilman välipaloja.

    j.uhis pyytää tietoa laadukkaasta välipalasta urheilijalle. Ehdottaisin metsämarjoja + maitorahkaa, raejuustoa ja lämmintä kaakaota sekä mahdollisesti jokin hedelmä mikäli tarpeen.

    KIITOS kommenteista!

    VastaaPoista
  12. "U. T. Kumiankalla ei selvästikään ole aavistusta siitä, kuinka haitallista viljojen gluteeni on joillekin ihmisille."

    No jotain aavistusta on. Eräs tuttu oli niin sairas, että luuli sairastavansa leukemiaa kunnes kuuli lääkärin diagnoosin: keliakia.

    Olen myös tutustunut asiaan dokumenttien perusteella ja lehdistä lueskelemalla.

    Lupaan jättää puheet Heikkilästä tähän. :)

    VastaaPoista
  13. Eikös tuo verensokerimittari ole aika hyvä näyttämään,mitä suuhunsa panee.Itsellä ainakin viljan jälkeen
    hypähtää korkealle.

    VastaaPoista
  14. Vilja ei ole ihmisen ravintoa!

    Nimim. VHH-AnttiHeikkilä toteuttava

    VastaaPoista
  15. Osaisiko joku sanoa sitten mitä leivän tilalle esim. kahvin ja teen yhteydessä? Kun on vuosikymmenet tottunut siihen, että aamukahvilla on voileipää ja samoin päiväkahvillakin jotain viljasta tehtyä, harvoin kuitenkaan pullaa tai leivoksia. Tuntuu tyhjätä juoda pelkkä kahvi.
    Neuvokaa nyt ihmeessä.
    t.
    Leipääntynyt

    VastaaPoista
  16. Hei leipääntynyt! (ja muut)

    Itse (nainen 40v) olen yli kolme vuotta ollut VHHlla. Kahviin lorautan tilkkasen kuohukermaa ja vähän enemmän täysmaitoa, muuta lisuketta kahvi ei sitten kaipaakaan. Kahvini on vahvaa, Jacobs Kronung tai Saimaza merkkistä (Anteeksi mainos).
    Jos jostain syystä jotain siinä haluan "haukata" valitsen tummaa suklaata, mutta aika harvoin tai leipäjuustoa.
    Nämä syömiset on niin tottumis asioita itse kullakin, mutta kun tietää mitä elimistöönsä suoltaa, niin ei se tottumuksen muutos vaikeaa ole ;-)

    Nimim. VHH-AnttiHeikkilä toteuttava

    VastaaPoista
  17. "j.uhis pyytää tietoa laadukkaasta välipalasta urheilijalle. Ehdottaisin metsämarjoja + maitorahkaa, raejuustoa ja lämmintä kaakaota sekä mahdollisesti jokin hedelmä mikäli tarpeen."

    Kiitos ehdotuksesta!
    Olen aika suurelta osin jättänyt viljatuotteet pois ruokavaliostani (myös perunan ja riisin) ja nyt ns. massankasvatuskaudella joudun miettimään ruokavaliotani uudelleen, eli mistä aineksista tankkaan lisäenergiaa lihas- ja voimankasvuun.
    Rasvasta saatua energiamäärää olen lisännyt huomattavasti viljojen korvikkeeksi, jo ennestään korkean proteiiniosuuden olen pitänyt ennallaan. Koska kuitenkin tiedän myös hiilihydraattien aiemman merkityksen tavoitteeseeni pyrkiessä, niin siksi välipalan laatu kiinnostaa.

    Jotkut ovat sitä mieltä, että hedelmien sisältämä fruktoosi ei olisi hyvästä, mitä mieltä olet Christer tästä väitteestä?
    Itse syön usein aterian yhteydessä banaanin hiilihydraatin lähteenä sekä juon "jälkiruuaksi" mm. hedelmistä, porkkanasta ja lantusta koneellisesti puristettua mehua johon vielä tehosekoittimella hienonnan salaatinlehtiä ja inkiväärinjuurta. Eli hedelmien osuus päivän ruokailussa on aika suuri, pääasiallinen hiilihydraatin lähde siis.

    Välipalana käytän heraproteiinijauhetta mehuun sekoitettuna ja pähkinöitä. Christer, olisiko sinun mielestäsi rahka ja raejuusto parempi vaihtoehto?
    Metsämarjoja onkin pakastimessa tarkoituksena sekoittaa tuohon itse tekemääni mehuun ja kaakaon asemasta syön kahvin kera pari palaa tummaa suklaata pari kertaa päivässä. Vai onko lämpimällä kaakaolla jotain erityistä merkitystä ehdotuksessasi?

    Mutta kaikenkaikkiaan näyttäisi, että olen päätynyt suht samankaltaiseen ratkaisuun kuin Christerkin ehdottaa, kenties jatkanen suurinpiirtein tällä linjalla :)

    VastaaPoista
  18. Luen juuri 420 lähdeviitteen teosta gluteenin haitoista (vehnän yleisin proteiini).

    Kyseessä on pelottavin allergeeni, mitä voi kuvitella.

    Leivässä on sentään vähemmän fytiinihappoa kuin muissa viljatuotteissa, mutta hyvät puolet jäävätkin siihen.

    Kaikkien leivän ystävien kannattaa lukea sydänlääkärin ja non-profit organisaatio Life Extension Foundationin William Davisin teksti hiilihydraattien ja erityisesti vehnän vaikutuksista veren rasvoihin, painon säätelyyn ja yliseen pahoinvointiin:

    http://heartscanblog.blogspot.com/2009/03/cholesterol-effects-of-carbohydrates.html

    VastaaPoista
  19. "Osaisiko joku sanoa sitten mitä leivän tilalle esim. kahvin ja teen yhteydessä? Kun on vuosikymmenet tottunut siihen, että aamukahvilla on voileipää ja samoin päiväkahvillakin jotain viljasta tehtyä, harvoin kuitenkaan pullaa tai leivoksia. Tuntuu tyhjätä juoda pelkkä kahvi.
    Neuvokaa nyt ihmeessä.
    t.
    Leipääntynyt"

    Kahvin kanssa tumma suklaa (väh. 70% suklaata) on oivallinen kaveri. Jos syöt pullan tai keksin silloin tällöin vaikka kylässä käydessä niin en usko että kuolet siihen. Ryppyotsaisuuteen ei kannattane sortua.

    "Jotkut ovat sitä mieltä, että hedelmien sisältämä fruktoosi ei olisi hyvästä, mitä mieltä olet Christer tästä väitteestä?"

    Minäkin luin jostain kauhutarinoita joiden mukaan hedelmiä syömällä saa itselleen rasvamaksan. Mutta ei kai tässä nyt kaikkea voi alkaa välttämään? Ja eikö hedelmät kuitenkin ole luonnollista ravintoa ihmiselle? En jaksa uskoa, että metsästäjä-keräilijä on jättänyt hedelmän syömättä jos on sellaisen käteensä saanut.

    VastaaPoista
  20. Lueskelin wikipediasta artikkelia välimerenruokavaliosta ja silmään osui tämä:

    "...high consumption of unrefined cereals..."

    Välimerenruokavaliota ilmeisesti pidetään terveellisenä, mutta siihen näyttäisi kuuluvat oleellisena osana runsas viljatuotteiden käyttö. Voiko siis vetää johtopäätöksen, että ihmiselle joka kestää gluteenia, kokojyväviljat ovat ihan terveellistä ruokaa?

    VastaaPoista
  21. Vehnän haitoilta suojaavia suojaravinteita on useita, tärkein lienee D-vitamiini. Olennaista on se, "vuotaako" suoli eli pääseekö vehnän gluteeni verenkiertoon paistamaa sisäelimiä karrelle ja käynnistämään vasta-ainereaktioita. USA:ssa yli viidesosalla on gluteenin vasta-aineita veressä. Miksi koskea ruoka-aineeseen, joka yleensäkään SAA elimistön tuottamaan vasta-aineita?

    Keliakia on 30-KERTAISTUNUT viimeisen 50 vuoden aikana, eikä tässä ole minusta mitään huvittavaa. Lähinnä kyse on siitä, että asiaa ei haluta nähdä. Olennainen syy on toki myös se, että keliakia kiinnostaa aniharvoja, koska sen hoito on niin yksinkertaista.

    Tuossa "välimeren diabetesdieetti"-aiheessa viittasin tutkimuksiin, joissa sekä diabetesliiton dieetti että välimerellinen dieetti ottivat täysin selkäänsä viljattomalta paleodieetiltä. Monta kertaa.

    On aina uskallettava kysyä, voimmeko osoittaa kunnollista vertailuryhmää ravitsemuksen suhteen.

    Tosiasiassa sellaista kun ei ole olemassa. Suomessa, kuten muissakin länsimaissa oletetaan, että "normaali" ruokavalio on sitä mitä ihmiste on oletettu syöneen viimeisten vuosikymmenien ajan.

    Tämä on tietenkin auktoriteettivetoista, typerää, epäakateemista, vaarallista ja skientististä propagandaa, josta yleensä ei voida edes keskustella, koska joku on jo päättänyt, millainen ravinto on suomalaiselle Homo sapiensille parasta ja ainoaa oikeaa.

    Jos jokin dieetti/ruokavalio eroaa olennaisesti fogelholmilais-uusitupalaisesta nykyparadigmasta, sen täytyy olla epäterveellistä tai vähintäänkin epäilyttävää, jota ei voi suositella.

    Kuitenkin faktat ovat faktoja. Metsästäjä-keräilijöiden (ja villieläinten) täydellinen okkluusio (purenta), ruumiin pituus ja luuston kunto, kallon koko [sic], kroonisten sairauksien puute, ateroskleroosin puute, korkean verenpaineen ja diabeteksen suhteellinen tai lähes absoluuttinen puute ovat tosiasioita, jotka eivät katoa Leipätiedotuksen valehtelijöiden myötä yhtään minnekään.

    - Terveysfasisti

    VastaaPoista
  22. Kumiankka sanoi:

    "Jotkut ovat sitä mieltä, että hedelmien sisältämä fruktoosi ei olisi hyvästä, mitä mieltä olet Christer tästä väitteestä?"

    "Minäkin luin jostain kauhutarinoita joiden mukaan hedelmiä syömällä saa itselleen rasvamaksan. Mutta ei kai tässä nyt kaikkea voi alkaa välttämään? Ja eikö hedelmät kuitenkin ole luonnollista ravintoa ihmiselle? En jaksa uskoa, että metsästäjä-keräilijä on jättänyt hedelmän syömättä jos on sellaisen käteensä saanut."


    Kivikaudella hedelmät ovat olleet hyvin kausittaista sapuskaa - eivät ne koko vuotta kasva missään.

    Hedelmien ongelma on se, että ne mm. lisäävät insuliininerityksen uuteen potenssiin ja lisäävä triglyseridejä (veren rasvoja). Lisäksi hedelmien syöminen on todella rakkaa ihmisten hampaille kaikkien hapojen vuoksi. Hiilareita saa myös sokereina valtavia määriä runsaasta hedelmien syönnistä, eli sekin on otettava huomioon.

    Hedelmät ovat suht ok jos liikkuu todella paljon eikä napostele niitä koko aikaa välipalana. Määrä ja nauttimistiheys ovat avainsanoja.

    Diabeetikolle ja erityisesti ylipainoiselle sellaiselle ja sydänsairaille hedelmät ovat myrkkyä, piste. karpalo on ok, mutta suurin osa sisältää liikaa fruktoosia, mikä on elimistöllemme talvitankkauksen polttoaine, ei mitään "luonnollista" ravintoa.

    http://heartscanblog.blogspot.com/search/label/Fructose


    Ihmiset elävät pohjoisessa suurimman osan vuotta "talvisella metabolismilla" mihin kuuluu vähentynyt insuliiniherkkyyden väheneminen, rasvan muodostumisen kiihtyminen, korkeampi verenpaine ja painon lisääntyminen (doh!) joka vähentää kehon suhteellista ihopinta-alaa (surface area to volume ratio) jokaa pitää yllä lämpöä. Tämän laukaisee todennäköisesti D-vitamiinin saannin aleneminen:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19054627


    Koska aina löytyy ihmisiä jotka eivät usko, kiteytän vielä syyt (ks. eka linkki) miksi hedelmien fruktoosi EI ole hyvää päivittäistä ravintoa ihmisille:


    Compared to glucose, fructose induced:

    1) Four-fold greater intra-abdominal fat accumulation--3% increased intra-abdominal fat with glucose; 14.4% with fructose. (Intraabdominal fat is the variety that blocks insulin responses and causes diabetes and inflammation.)

    2) 13.9% increase in LDL cholesterol but doubled Apoprotein B (an index of the number of LDL particles, similar to NMR LDL particle number).

    3) 44.9% increase in small LDL, compared to 13.3% with glucose.

    4) While glucose (curiously) reduced the net postprandial (after-eating) triglyceride response (area under the curve, AUC), fructose increased postprandial triglycerides 99.2%.



    Kuten sanoin, talvimetabolismin JO käynnistyttyä hedelmät ovat myrkkyä monille ihmisille.
    Määrät alas - jos terveytenne on teille kallis.

    VastaaPoista
  23. Sanoisin, että vehnätuotteiden JA hedelmien vähentämisellä voi jo pudottaa panoa roimasta - jos siis muute syö "terveellisesti" eikä juo kaloreitaan tai napostele juurikaan.

    Tässä videoluento jossa (1 h 04 min ja 23 s kohdalla) kerrotaan kuinka paljon glukoosista ja fruktoosista, joilla on sama kalorimäärä, päätyy rasvaksi kehossa. Glukoosista lähes yhtään ei päädy rasvaksi, mutta.. fruktoosista päätyy ihmiskehossa rasvaksi 30 %. Fruktoosi - kuten glukoosikaan - ei vaikuta näläntunteeseen.

    http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM


    Asian voisi kiteyttää sitenkin, että jos syöt ruokia joilla ON GI tai jotkka saavat akaan insuliinipiikin tai "insulin surgen", kerjää kehoonsa lisää rasvaa. Maksa muuttaa glukoosin ravinnosta maksassa rasvaksi VÄLITTÖMÄSTI ruokailun jälkeen, siinä missä nautitulla rasvalla tähän menee pidempään aikaa.

    Insuliini on läskiytyshormoni ja lihavuustekijä nro yksi ja fruktoosi on insuliinituotannon mestarillinen sekoittaja + lisääjä.

    Yksittäiset verensokeripiikit voivat johtaa hypoglykemiaan ja potutukseen, mutta jatkuvat hedelmävälipalat lisäävät vatsanpeiteihraa ja insuliiniresistenssiä.

    Insuliiniresistenssi on tietenkin HYVÄ asia joissain yhteyksissä. Jatkuvana ja ruokittuna tilana se on ongelmien kerjäämistä.

    Hedelmiä vielä pahempi välipala on tuoremehu, jossa fruktoosikalorit korvaavat hedelmien kuidun. Mehulla lihoo nopeiten - limppareista puhumattakaan.

    Kun veressä on jatkuvasti insuliinia (HEDELMÄvälipalat), rasva ei pala, turha yrittääkään.

    Leivän järjettömyys välipalana taas perustuu tärkkelykseen, joka tekee samaa asiaa muttei yhtä pahasti kuin fruktoosi. Toisaalta leipä sisältää lektiinejä (myrkkyjä) kuten gluteenia ja opioideja, joten nekin rinnastaisin lähinnä huumeisiin.

    Eikä mikään leipä ole kivikausiravintoa hedelmienkään vertaa.

    VastaaPoista
  24. Rakkauteni vehnään ja vehnäleipään saa lisää pontta tämän sydäntautilääkärin loistavassa uunituoreessa kirjoituksessa:

    http://heartscanblog.blogspot.com/2009/10/name-that-food.html

    VastaaPoista