torstaina, elokuuta 19, 2010

Eturauhassyöpää pelätään jo alle viisikymppisenä

**
Tutkimusyhtiö IRO Researchin mukaan suomalainen mies tuntee itsensä terveeksi, mutta kuitenkin eturauhassyöpä huolettaa jo alle 50-vuotiaita.

Suomalainen mies kokee itsensä verrattain terveeksi ikään katsomatta. Omasta terveydestä ollaan kuitenkin huolissaan, ja huoli koskee useimmin syöpää. Näin kertoo tuore tutkimus, johon vastasi 500 suomalaista, 40–65-vuotiasta miestä. Tutkimus toteutettiin puhelinvärvätyssä IRONet-panelissa toukokuussa 2010.

Vastanneista miehistä yli 40 % antoi terveydentilalleen vähintään arvosanan 8 (asteikolla 1-10). Omasta kunnosta huolehditaan tyypillisesti liikunnalla ja ruokavaliolla. Kolmasosa vastanneista käy lääkärin suorittamassa terveystarkastuksessa vuosittain. Aktiivisuus kasvaa iän myötä – yli 60-vuotiaista vastanneista vuositarkastuksessa käy lähes joka toinen.

Yli 70 % vastanneista mainitsee olevansa huolestunut jostakin sairaudesta. Yleisimmin huolestuttaa syöpä. Syöpä myös koskettaa monia: kolme neljästä vastaajasta kertoo, että on joko itse sairastunut tai lähipiirissä joku on sairastunut syöpään.

Mielikuvat syövästä liittyvät tyypillisesti pelkoon, kuolemaan ja vakavaan sairauteen. Peräti 95 % vastanneista miehistä keskustelee joskus terveydestään läheistensä kanssa – yli 70 % silloin tällöin tai säännöllisesti.

"Vielä 10–15 vuotta sitten syöpään sairastuneiden päähuolena oli pelko hoitojen haitoista, kuten pahoinvointi, hiusten lähtö, neulan pistot tai hoitojen saatavuus. Tänä päivänä ensisijainen huoli koskee läheisten ihmisten selviytymistä: miten läheiseni selviävät, kun minulla on syöpä tai pelko siitä että minusta tulee taakka rakkailleni", kertoo kliinisen onkologian dosentti Timo Joensuu.

Oma aktiivisuus auttaa löytämään syövän ajoissa ja johtaa tehokkaaseen hoitoon. Suomalaisten miesten yleisin syöpätauti on eturauhasen syöpä. Vaikka eturauhassyöpädiagnoosi saadaan keskimäärin 70 vuoden iässä, kyse on kuitenkin vakavasta sairaudesta myös työikäisten miesten keskuudessa. Tutkimuksen mukaan tietoa kaivataankin jo alle 50-vuotiaana.

Miehet kokevat tiedontasonsa eturauhassyövästä huonoksi: tutkimukseen osallistuneista 42 % antaa tietämykselleen asteikolla 1-10 arvosanan 4 tai alle. Joka kolmas vastaaja uskoo virheellisesti, että eturauhassyövän puhkeamiseen voi itse vaikuttaa. Tiedon puute näkyy myös uskomuksissa syövän perinnöllisyydestä ja eturauhassyövän vaikutuksesta mieskuntoon.

Eturauhassyöpää pitää vakavana sairautena 67 % vastaajista, mutta vain puolet uskoo, että sitä voidaan hoitaa tehokkaasti. Eri hoitomuodot (leikkaus, sädehoito, lääkehoito) mainitaan yleisesti, mutta erityisesti sädehoidon monipuoliset vaihtoehdot eturauhassyövän hoidossa eivät ole tiedossa. Vanhat mielikuvat sädehoidosta ovat vallitsevia, vaikka teknologia ja osaaminen ovat parantaneet sädehoidon suunnittelua ja tehoa valtavasti. Vain puolet vastanneista tietää, että sädehoitoa voidaan antaa paikallisesti, ja joka neljäs vastaaja pitää sädehoitoa kivuliaana ja sivuvaikutuksiltaan vaikeana hoitomuotona.

"Kun syöpä löydetään ajoissa ja diagnostiikka on korkealla tasolla, sädehoito on yksinään parantava hoitomuoto. Elintoiminnot säästyvät, koska eturauhasta ei tarvitse poistaa", summaa Joensuu.

Vastaajien tiedossa on, että eturauhassyövän riski kasvaa 50 ikävuodesta ylöspäin. Kuitenkin jopa 70 % alle 50-vuotiaista vastaajista kokee jo olevansa riskiryhmää. Joensuu rohkaisee miehiä aktiivisuuteen ja tiedonhankintaan:

"Nuorten työikäisten miesten eturauhassyövät ovat usein biologiselta tyypiltään aggressiivisia, eli niiden leviämistaipumus on suuri. Siksi juuri näiden syöpien hoidossa pitäisi olla erityisen aktiivinen, jotta ne löydettäisiin ajoissa ja paikallisina – jolloin ne voidaan vielä parantaa haitattomasti. Tämän vuoksi tietoisuutta eturauhassyövästä olisi syytä lisätä nimenomaan jo viimeistään 50-vuotiaiden joukossa. Omasta terveydestä huolehtiminen kannattaa."

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Timo Joensuu, johtava ylilääkäri, kliinisen onkologian dosentti, Docrates Klinikka, puh. 050 500 1831, timo.joensuu@docrates.com

Marja Konttinen, markkinointi- ja viestintäpäällikkö, Docrates Klinikka, puh. 050 500 1838, marja.konttinen@docrates.com

Vesa Väisänen, tutkimusjohtaja, IRO Research, puh. 050 320 9142

Keskusteltavaksi:
- onko eturauhassyöpään muita hoitoja kuin säde- ja lääkehoito sekä leikkaukset?
- ravintolisien mahdollinen hyöty?
- miten merkittävää roolia sairastumisessa näyttelee miesten lihavuus?
- vertaistukiryhmien merkitys sairastuneille?


Lähde: Cision tiedotepalvelu, 19.8.2010

Muita kirjoituksia syövästä:
Ihana tieto: ravitsemuksella syövän kimppuunSyöpätautien täydentävä ravitsemushoitoTomaatilla syövän kimppuunSopivasti soijaaSyöpä ja hiilihydraatit

7 kommenttia:

  1. Eturauhassyövän ravitsemushoitoa on tutkittu varsin paljon, ja näyttää siltä että syöpään sairastuneen kannattaa käyttää tiettyjä ravintolisiä, kuten tästä katsauksesta käy ilmi
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=43

    Sama koskee myös naisten yleisintä syöpätautia, rintasyöpää
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=131

    VastaaPoista
  2. Minusta syöpää voi sekä ehkäistä että hoitaa ravinnolla ja varmaan myös ravintolisillä. Yksi ongelma on se että ihmisellä on niin pirun kiire saada hyödynnettyä keksintönsä ja myytyä tuotteensa. Tämä koskee aikalailla kaikkia pillerikauppiaita oli kyseessä sitten lääketehdas tai ravintovalmistekauppias. Tiskin toisella puolella ihminen odottaa toivoa ja ihmettä jolla saisi palautettua terveytensä.

    Ravintolisämaailmaa seuraavat lääkärit, kuten Tolonen, tietää hyvin paljon ja heitä voi hyvin perustellusti pitää aikansa edelläkävijöinä tai oikeastaan jonkinlaisina kehityksen jarruina, koska he tietämättään tai tarkoituksella yrittävät ylläpitää ikiaikaista yhteyttämme ympäröivään luontoon.

    Kehitys kuitenkin kulkee eteenpäin ja me itse voimme vaikuttaa unohdetaanko "toloset" vai arvostammeko heitä ja jatkamme siitä mihin he pääsivät ja paneudumme asioihin, joita he ovat pitäneet tärkenä.

    Eräs yksittäinen asia mikä on sotkenut paljon on liiallinen tarrautuminen antioksidanttiteoriaan. Se on osaltaan jarruttanut sitä kehitystä mihin luonnonaineiden biologisen kemian puolella ollaan pikkuhiljaa pääsemässä. Ehkä menneiden kansojen viisaudet joskus taas heräävät henkiin. Sieltä löytyy varmasti dollarin himoisille myytävää, mutta eniten itse toivon sitä, että sieltä löytyy apua tihmisille jotka sairastuvat itse tai joutuvat muuten läheltä seuraamaan kamppailuja erilaisten ikävien sairauksien kanssa.

    VastaaPoista
  3. "Joka kolmas vastaaja uskoo virheellisesti, että eturauhassyövän puhkeamiseen voi itse vaikuttaa."

    Ruotsalaisproffa Dag Hammarsten tutuu ainakin kovasti sitä mieltä että eturauhassyövän syntyyn voi vaikuttaa. Täältä löytyy Kostdoktornin tekemä neliosainen videohaastattelu.

    Hammarstenin ja Eenfeldtin mukaan etrauhassyöpä olisi osa metabolista syndroomaa, siis viskeraalinen rasva, korkeat verensokeri ja verenpaine, sekä kolesteroliarvot kuntoon oikealla ruoalla!

    VastaaPoista
  4. Minäkin ihmettelin tuota (vaarallista!) lausetta, ettei muka itse voi mitenkään vaikuttaa puhkeamiseen!? Onhan siitä tutkimustietoakin, että huono ruokavalio aiheuttaa arviolta n. 30% syövistä (joissain syövissä huomattavasti enemmänkin, esim. paksusuolen syövässä), liikalihavuus ja liikunnan puute 5%, alkoholi 3%, tupakointi 30%, perimä vain 15%. Ja että tomaatin lykopeenin on todettu ehkäisevän varsinkin eturauhassyöpää. Lykopeenia on runsaasti rasvassa (esim. oliiviöljy) kypsennetyssä tomaatissa, raaoissa ei niinkään. Maissa joissa syödään runsaasti tomaatteja, kuten Espanjassa ja Meksikossa, eturauhassyöpä on paljon harvinaisempi kuin Kanadassa ja Yhdysvalloissa. (Lähde Béliveau, Gingras: Ruokavalio ja syöpä).

    Minusta on kriittisen tärkeätä informoida ja paneutua nimenomaan syövän ennaltaehkäisyyn, joka samalla ehkäisee muitakin vakavia sairauksia. Tuollaiset lausunnot, joilla ihminen ei itse muka voisi mitenkään vaikuttaa syövän puhkeamiseen ovat suorastaan vastuuttomia ja erittäin outoja nykyisen tutkimustiedon valossa!

    VastaaPoista
  5. Tottakai elämäntavat, ruokavalio mukaan luettuna, vaikuttavat syöpätautien riskiin. New England Journal of Medicine julkaisi jo 2003
    yli 900 000 naisen ja miehen 16 vuoden seurantatutkimuksen, jossa ylipaino ja lihavuus lisäsivät merkittävästi kokonaiskuolleisuutta ja erityisesti kuolleisuutta sydän- ja verisuonitauteihin sekä syöpäsairauksiin.

    Seuranta alkoi 1982 ja siihen osallistui 404 576 miestä ja 495 477 naista, joilla kenelläkään ei ollut tuolloin merkkejä syöpätaudeista. Kaikkien painoindeksi laskettiin tutkimuksen alkaessa. Seurannan aikana sattui 57 145 kuolemantapausta.
    http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa021423

    Yhdysvaltoihin muuttaneiden japanilaisten syöpätautien insidenssi on suurempi kuin Japanissa asuvien, mikä selittyy nimenomaan ravitsemuksen muutoksilla.

    Omega-6/omega-3-rasvahappojen suhteella suuri merkitys, sillä 12/15-LOX-entsyymit hapettavat ravinnon omega-6-rasvahappoja tulehdusta aiheuttaviksi eikosanoideiksi. Nämäkin havainnot puoltavat kalaöljyn köäytlön lisäämistä. Kalaöljyn rasvahapoista vain EPA näyttää olevan antikarsinogeeninen. Myös konjugoitu linolihappo CLA estää syövän kasvua.

    VastaaPoista
  6. http://www.dietriffic.com/2009/02/06/longevity/
    "Okinawan Diet

    The Okinawan diet is said to include:

    * 7 servings of fruits and vegetables a day – emphasis on dark green veg
    * 7 servings of whole grains a day – noodles, bread, and rice (mostly wholegrain)
    * 2 servings of soy products a day – tofu, soy beans, soy flour
    * Fish 3 times a week – especially omega-3 rich fish
    * Low intake of dairy and meat
    * Seaweed
    * Plenty of water
    * Green tea
    * No alcohol
    * Eat slowly and stop before feeling full

    In terms of the dietary proportions: vegetables, grains, and fruits make up around 72% of the diet. Soy and seaweed provide another 14%. Fish about 11%. Meat, poultry, and eggs account for just 3% of the diet."

    VastaaPoista
  7. ...meni väärään keskusteluun tuo edellinen kommentti... Vaikka toisaalta Okinawalla tuskin on kovin runsasta syöpäsairastuvuutta, kun siellä on vähän muitakaan kroonisia sairauksia.

    VastaaPoista