maanantaina, elokuuta 30, 2010

ORAC - tiedettä vai huiputusta?

**
Et mahdollisesti ole kuullutkaan mistään sellaisesta kuin ORAC-arvo. Kyseessä on kuitenkin vakavasti otettava menetelmä millä voidaan kertoa tavalliselle kuluttajalle missä ruoka-aineessa on eniten antioksidantteja.

Ihminen on kuitenkin raadollinen otus. Jos joku mahdollisuus on, että voi epärehellisesti hyötyä tuotemarkkinoinnissa jostakin mitta-arvosta, niin kyllähän sen epärehellinen ihminen ja firma hyväkseen käyttää.

Palaan tähän epärehellisyyteen tuonnempana. Ensiksi kerron mahdollisimman yksinkertaisesti mitä ORAC on ja miten sitä voi käyttää. En ole huomannut, että tästä ORAC:sta olisi Suomessa ollut mitenkään paljon puhetta. Jenkkifirmat puuhaavat tämän parissa kuitenkin täyttä häkää ja on vain ajan kysymys milloin ORAC rantautuu Suomeen. Lue siis jo nyt ORAC:sta!

Tämä ORAC tulee sanoista Oxygen Radical Absorbance Capacity, joka saa herkkäsieluisimman jo haukkomaan henkeä. Ei kai taas mitään ihme RDA -arvoja, joita ei millään tajua, vaikka niitä jo on monissa ruokapakkauksissa. Valitettavasti henkeä joutuu haukkomaan. Tieto lisää tuskaa. ORAC -järjestelmä on vasta ihan alkutaipaleella ja testejä tehdään vielä runsaasti. Tietoa tarvitaan lisää.

Tämä ORAC kiinnostaa kuitenkin valtavasti jo nyt keskeneräisenäkin, sillä tämä arvo kertoo, paljonko tietty ruoka-aine sisältää antioksidantteja. Antioksidantteja pidetään terveytemme perustana ja niitä pitää syödä runsaasti. Viimeisimmän tiedon mukaan ei kuitenkaan liian runsaasti! Tässäkin taitaa olla hyvä muistaa kohtuullisuus. Liian voimakas altistuminen ruoan antioksidanteille voi olla haitaksi.

Kohtuullinen antioksidanttien saanti auttaa nykykäsityksen mukaan elimistöämme toimimaan paremmin. Antioksidantit yhdistetään sellaisiin asioihin kuin mm.sydämen, verenkierron ja aivojen terveys.

Näitä ORAC-arvoja on selvitetty lukuisin tutkimuksin ja yhteisymmärrystä on siitä, että elimistömme tarvitsee päivittäin 3000-5000 ORAC:ia päivässä. Tutkimuksissa on myös ilmennyt, että urheilu nostaa jonkin verran antioksidanttien tarvetta. Myös hampurilaisten ja muun pikaruoan syöminen nostaa elimistömme antioksidanttitarvetta. Taas yksi syy jättää pikaruoka, einekset ja muu teollinen moska. Syö terveellistä, tuoretta ja luonnonmukaisesti tuotettua lähiruokaa ja kroppa kiittää!

Tiedemiehet selvittävät edelleen antioksidanttien terveysvaikutuksia. Nykykäsitys on, että tarpeellinen määrä antioksidantteja pitää sairauksissa, tulehduksissa, stressissä tai rasituksessa syntyneitä vapaita radikaaleja kurissa. Antioksidantit pitävät näin solut ja kudokset tasapainossa. Pysymme terveenä.

Ennen kuin jätän teille taulukon muodossa ORAC -arvoja puntaroitavaksi, kerron vielä tämän asian raadollisemman puolen. Epärehelliset yrittäjät ovat ilmeisen tarmokkaasti pyrkineet hyötymään tästä uudesta ORAC -arvosta. ORAC -arvoja voidaan mitata monella eri tavalla. Standardointityö on vielä kesken ja erot ovat suuria eri mittausmenetelmien välillä. Epärehelliset yrittäjät ovat tietenkin poimineet kirjallisuudesta kaikkein korkeimmat ORAC -arvot piittaamatta siitä millä menetelmällä ORAC on mitattu. Tässä on käynyt niin, että ihmisten epärehellisyys pilaa taas hienon asian. Onko tuttua?

Lisäksi on mainittava, että ORAC -arvo saadaan "koeputkessa" laboratoriossa ja ei ole takeita, että tutkittu ruoka-aine käyttäytyy ihmisen elimistössä samalla tavoin kuin koeputkessa. ORAC -arvojen ja ihmisen terveyden välisiä tutkimustuloksia edelleen odotetaan.

Tässä joidenkin ruoka-aineiden ORAC-arvoja

Mausteet, marjat, hedelmät ja vihannekset ovat hyvin edustettuina. Se ei ole mikään yllätys. Jos syöt näitä ruoka-aineita kohtuullisia määriä riittävän usein, olet todennäköisesti aika terveellisellä tiellä!

Ruoka-aine / ORAC -arvo (100 grammaa ainetta kohti)

Neilikka, jauhettu 314 446
Sumakki, raaka 312 400
Kaneli, jauhettu 267 536
Oregano, kuivattu 200 129
Acai -marja, kylmäkuivattu 102 700
Raakakaakao, jauhe, sokeroimaton 80 933
Maqui -marja, tiivistetty jauhe 75 000
Persilja, kuivattu 74 349
Basilika, kuivattu 67 553
Curry -mauste, jauhettu 48 504
Salvia, tuore 32 004
Sinapinsiemenet 29 257
Inkivääri, jauhettu 28 811
Mustapippuri 27 618
Timjami, tuore 27 426
Meirami, tuore 27 297
Goji -marjat, tuore 25 300
Pellavansiemenrouhe 19 600
Pekan pähkinä 17 940
Paprika, tuore 17 919
Minttu, tuore 13 978
Oregano, tuore 13 970
Saksanpähkinä 13 541
Hasselpähkinä 9 645
Karpalo, tuore 9 584

Muita kirjoituksia antioksidanteista:

Todellista superfoodia!

Antioksidanttipillerit ja liikunta - huono yhdistelmä!

Uutta terveysnäyttöä kasvien fenolisista yhdisteistäEllagiinihappo auttaa syöpään?

4 kommenttia:

  1. On kuitenkin olemassa tutkimusta, jossa kasvisten välttely vähentää hapen aiheuttamaa kokonaisvahinkoa:

    "The overall effect of the 10-week period without dietary fruits and vegetables was a decrease in oxidative damage to DNA, blood proteins, and plasma lipids, concomitantly with marked changes in antioxidative defence."

    lähde: Br J Nutr. 2002 Apr;87(4):343-55.

    Kymmenen viikkoa ilman vihanneksia ja hedelmiä -> vähemmän hapettusvaurioita DNA:ssa, veriproteiineissa, plasman lipideissä jne...

    Eli tuo systeemi ei välttämättä toimikaan tuolla tavalla. Aiheesta on kyllä keskustelupalstoilla, Hyperlipid-blogissa, Plant Poisons and Rotten Stuff -blogissa ja Nick Lanen kirjoissakin samanlaista asiaa. Itse en ole vielä tarkemmin lukenut, mutta kannattaa jo tuon em. tutkimuksen perusteella olla varuillaan.

    VastaaPoista
  2. Pari linkkiä vielä

    http://blog.plantpoisonsandrottenstuff.info/2007/09/25/studies-force-new-view-on-biology-of-flavonoids/

    http://high-fat-nutrition.blogspot.com/2007/12/fruit-and-vegetables-re-post.html

    VastaaPoista
  3. Valtsun linkin kautta löytyi Linus Pauling instituutin artikkeli muutaman vuoden takaa josta lainaus:

    "But just because flavonoids have been found to be ineffectual as antioxidants in the human body does not mean they are without value. They appear to strongly influence cell signaling pathways and gene expression, with relevance to both cancer and heart disease."

    En ole juttua aiemmin lukenut ja hyvä niin sillä päädyin itse aivan eri reittiä samaan lopputulemaan.

    Näihin flavonoidien vaikutuksiin liittyy myös se miksi tunnen ajoittaista turhautumista siihen iänikuiseen antioksidanttiteoriaan mikä on tosissaan sotkenut koko kasviyhdistetutkimuksen. Järkevää käytännön elämää valottavaa tutkimusta ei juurikaan tehdä. Paljon rahaa ja aikaa menee hukkaan. Olisi jo aika siirtyä eteenpäin.

    VastaaPoista
  4. Tuli mieleen, että John Barron tiivisteli joskus hyvin tuota ORAC asiaa otsikolla "My dog's better than yours". :)

    "Even if we assume that the tested ORAC figures are accurate, it is important to understand that having a high ORAC value in and of itself does not confer any particular advantage."

    http://www.jonbarron.org/baseline-health-program/09-27-2004.php

    Allekirjoittanut luottaa monipuolisuuden voimaan noiden pigmenttien suhteen...

    VastaaPoista