sunnuntaina, elokuuta 22, 2010

Kolesteroli vielä kerran laajana koosteena

**
Dosentti Matti Tolonen esittää olennaisen kysymyksen: 
Eläkkeellä oleva lastenkardiologian professori, 90 v, kertoi minulle diagnosoineensa äskettäin itsellään sydämen rytmihäiriön ja menneensä sen vuoksi Jorviin tutkimuksiin. Hänelle ehdotettiin heti statiineja hoidoksi. Professori kieltäytyi moisesta hullutuksesta. Olisikohan maallikkopotilaalla ollut kanttia sanoa vastaan sairaalan lääkärille?
Mistä tässä on kyse?
Kolesterolista ja korkean kolesterolin hoidosta lääkkeillä puhutaan paljon. Kunto & terveys -lehti päätti ottaa selvää miten varmalla pohjalla tietämyksemme kolesterolista lepää. Osoittautui, että tietomme kolesterolista ja sen roolista sydän- ja verisuonitaudeissa, on hyvin ristiriitaista. Ainoa taho joka on vuorenvarma siitä, että korkea kolesteroli tappaa, on lääketeollisuus. 
Minua kiinnostaa asiassa totuus. Mikä on totuus kolesterolista? Ota selvää!

Huomenna, jos Luoja suo ja lehtikioskin hankintakanavat ovat kunnossa, ilmestyy Kunto- ja terveyslehden suuri kolesterolinumero. Lehden toimitus toivoo teidän jalkautuvan sankoin joukoin hakemaan lehtenne talteen. Olkoon kansallisvelvollisuutena ostaa ainakin yksi irtonumero ja ryhtyä lehden säännölliseksi tilaajaksi. Sillä tämä on terveyslehti, joka erottuu harmaasta massasta!

Saatte ostettuanne lehden kerrankin lukea kolesterolijutun, joka ei jätä ketään kylmäksi. Meikäläiselläkin on tällä hetkellä kylmä rinki peräaukon ympärillä: miten tähän juttuun tullaan reagoimaan?

Se saattaa olla journalistisen urani rohkein kirjoitus. Pääkirjoitus raivaa tietä mielenkiintoiselle lukuelämykselle. Eikö vain? Lue Kalle Kotirannan mietteet:

Pelon rajamailla

Tiedätkö mikä on kolesteroliarvosi?
Todennäköisesti tiedät sen, että kokonaiskolesterolin "tulisi" olla alle 5 mmol/l. Olet taatusti kuullut, että veren liian korkea kolesterolipitoisuus aiheuttaa kolesterolin kertymistä verisuonten seinämiin. Näin syntyy laaja kirjo erilaisia sydän- ja verisuonitauteja. Tietänet myös, että veren kolesterolipitoisuuteen vaikuttavat perimä, noudatettu ruokavalio, liikunta ja monet muut tekijät.

Kolesteroli on helppo mitata. Tuomio korkeasta kolesterolista tulee joustamattoman ja persoonattoman raja-arvon määrittelemänä. Jos kolesteroli on 5,2, sinulle tyrkytetään lääkkeitä. Jos lukema on 4,9, voit hengähtää, sillä olet turvassa. Tosin vain toistaiseksi, sillä rajaa on ehdotettu laskettavaksi lukemaan 4,0. Muistutuksena se, että vuonna 1989 korkean kolesterolin raja-arvo oli 6,5.

Joka tuutista toitotetaan, että kolesteroli ja rasva tukkivat suonet ja samalla kolesterolilääkkeet pelastavat ihmishenkiä. Suomessa kolesterolilääkkeitä syökin yli 600 000 henkilöä. Statiinit kuuluvat verovaroin korvattaviin lääkkeisiin. Helsingin Sanomien (13.7.2010) mukaan Suomessa kului vuonna 2005 statiinien korvauksiin 59 miljoonaa euroa.

Kolesterolista on tehty paholainen, jolla on uhkakuvien perusteella suora yhteys sydäninfarktiin ja verisuonten tukkeutumiseen. Professori Timo Strandberg muistuttaa, että valtimotaudit ovat monitekijäisiä ja kokonaisriski ratkaisee. Hän myöntää, että kolesteroli ei ole yhtä vaarallista kaikissa oloissa. Ihmisiä kuolee sydän- ja verisuonitauteihin riippumatta siitä, kuinka korkea veren kolesterolitaso on.

Korkea kolesteroli ei siis välttämättä ole yksittäisenä tekijänä riski, etenkin jos verenpaine on kunnossa, henkilöllä ei ole ylipainoa, eikä hän tupakoi. Tästä tosiasiasta huolimatta lääkittävien määrä kasvaa jopa viidenneksellä vuosittain. Yhdysvalloissa statiineja syötetään purutabletteina jo lapsillekin. Arvion mukaan jopa kolmanneksella yhdystavaltalaislapsisista on korkea kolesteroli.

Meillä Suomessa on suuri tarve kolesterolivalistukseen ja -kritiikkiin. Valistuksesta ovat toistaiseksi huolehtineet etunenässä lääke- ja elintarviketeollisuus. Edelleen suuri osa ihmisistä elää siinä uskossa, että kananmunia ja voita ei saa syödä.

Kunto & terveys -lehdessä 4/2010 on taatusti keskustelua herättävä artikkeli kolesterolista.
Mukavaa alkusyksyä

Kalle Kotiranta

Lue taustatietoa kolesterolista:
PharmageddonKirjoittajavieras: Timo StrandbergSydänkirurgi myöntää erehtyneensä kolesterolin suhteenProfessorit järkiintymässä?Terveellinen ravitsemus tarkasteltuna sd-LDL-kolesterolin kauttaRasvan ja sydänsairauksien yhteys häviää suuressa aineistossaMaitorasva on terveellistä

22 kommenttia:

 1. Erittäin mielenkiintoista, asia taatusti vaatii keskustelua ja erilaisia näkemyksiä. Rohkea veto kuitenkin mainstream-lehdeltä? Näkyypä kannessa tuttu Dukanin diettikin. Kuulutko Christer toimituskuntaan vai mikä on suhteesi lehteen?

  VastaaPoista
 2. Okei, täytyypä tutustua lehteen, vaikuttaa mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
 3. Haha! Mun kolesteroli on 5,5, ja olen siitä erittäin ylpeä! Statiinit mulle? - mikä vitsi. Mun "liian korkeasta arvosta" on HDL:n osuus 2,1 ja triglyt pelkkä 0,48. Revi siitä, kolesterolikauhustelijat! :D

  VastaaPoista
 4. Niinpä Flo, tässä se onkin se valtava ihmetyksen aihe. Miksi perusterveelle ihmiselle pitäisi määrätä pahimmassa tapauksessa vakavia sivuoireita aiheuttavaa lääkettä? Vain sen takia kun hän sattumoisin ylittää jonkun tietyn raja-arvon. En todellakaan ymmärrä!

  VastaaPoista
 5. Meillä on töissä yks kaveri, joka oli terve, kun meni lääkärintarkastukseen, kolesteroli oli 5,5 ja lääkäri määräsi kolesterolilääkkeen. Kaveri on normaali painoinen, eikä tupakoi. Käytettyään 2 kk ko. lääkkeitä, hän on huomannut unen laadun heikentyneen, aktiivisena squashin-pelaajan huomaa suorituskyvun heikenneen ja lihassärkyä ja tunnottomuutta vähän väliä...että silleen, eli nythän tuntee itsensä sairaakasi.

  VastaaPoista
 6. Eläkkeellä oleva lastenkardiologian professori, 90 v, kertoi minulle diagnosoineensa äskettäin itsellään sydämen rytmihäiriön ja menneensä sen vuoksi Jorviin tutkimuksiin. Hänelle ehdotettiin heti statiineja hoidoksi. Professori kieltäytyi moisesta hullutuksesta. Olisikohan maallikkopotilaalla ollut kanttia sanoa vastaan sairaalan lääkärille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä on ainakin yksi maallikko, mutta ei potilas, joka uskaltaa sanoa näille "arvauskeskuksen" tohtoreille ihan oman mielipiteensä lääkemyrkyistä sun muista hoidoista ja päättää ihan itse hoidoistaan jos on tarvetta joskus sellaiseen.

   Poista
  2. Tuohon M.Tolosen kertomaan asiaan lisään omani. Olin joskus monta vuotta sitten esim. työterveystarkastuksessa. Kaikenmaailman verikokeiden perusteella oli minun kolesteroli-arvoni työpaikan parhaimmasta päästä.Terveydenhoitajan kysellessä ruokavaliostani, hän kauhistui, kun kerroin että leivänpäällä käytän voita ja juustoa oikein reilummanpäälle,olin myös 47kg/156cm pitkä, että luultavasti normaalipainoinen. Minun olisi kuulema pitänyt alkaa syömään margariinia ja rasvatonta maitoa,sanoin kylmän rauhallisesti etten todellakaan aio siihen hullutukseen alkaa. Sain paheksuvia katseita, mutta eipä haitannut meikäpoikaa.

   Poista
 7. Lääkäri Toloselle nostan hattua että kertoo julki näitä järkyttäviä tietoja!!

  Kävin hakemassa KUNTO ja terveys lehden. Oli paljon luettavaa! Kiitos Christer Sundqvist!

  VastaaPoista
 8. Luin jokin vuosi sitten PubMedissä julkaistun tutkimuksen (oliko Dr- Mercolan nettisivuilta luettu, en muista tarkkaan), jossa oli verrattu kokonaiskolesteroliluvun ja HDL/LDL-lukujen keskinäisen suhteen tehokkuutta valtimonkovettumasairauden indikoijana. Tulos: Huomattavasti tehokkaampi tautiriskin ennustaja oli tuo kahden luvun suhde. Pelkkä kokonaiskolesteroli ei vielä kertonut mitään todellista.

  Jutussa oli myös ohje HDL/LDL-lukujen keskinäisen suhteen ihannearvosta ja kuinka se laskettiin. En muista nyt tähän hätään, yritän kaivella, jos joku olisi kiinnostunut...
  Äitini kolesteroli on n 5, mutta arvojen keskinäinen suhde ihanteellinen. Sain hänet rauhoittumaan :)

  VastaaPoista
 9. Onko tosiaan niin, että lääkärit tuijottavat vain tuota kokonaislukua ja määräävät tuosta vain lääkettä!? Huh.

  Kunto & Terveys -lehden saatavuus osoittautui hämmästyttävän huonoksi. Meidän pikkukunnassamme sitä ei saa mistään, joten pitäisi ajaa isoon kaupunkiin hakemaan lehteä, yhteensä 44 km. Vielä hämmästyttävämpää on, että vaikka lehteä ei ole meidän kirjastossamme, ei sitä myöskään ole ison fuusioituneen kaupungin kirjastoissa kuin yhdessä(!) pienessä sivukirjastossa ja kaupungissa sentään asuu 90.000 ihmistä. Laitoin palautetta lehteen tästä, mutta ehkä voit Christer mainita lukijan hämmästelleen asiasta. Jos lehti on hyvä, olisi tietysti hienoa, jos sen saatavuus olisi edes lähellä normaalitasoa. Elämää kun on on (?) muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla tai isoissa yliopistokaupungeissa ;).

  VastaaPoista
 10. Kiitos Pellon pientareella kommentista. Kunto & terveys -lehden heikkoon saatavuuteen on aiheellista kiinnittää huomiota. Onko lehteä todellakin noin vaikea löytää? Kertokaa kokemuksistanne! Ja pyytäkää lehtikioskia ottamaan lehteä valikoimiin.

  VastaaPoista
 11. Kustantajan kommentti:
  Lehden irtonumeromyyntipisteiden lukumäärää ei päätä kustantaja, vaan Lehtipiste. Paras tapa saada lehti paikkaan, missä sitä ei ole, on pyytää sitä lehtipisteen hoitajalta.
  Kustantajalle kyllä sopisi, että lehti olisi myynnissä joka ainoassa pisteessä läpi Suomen.
  Sama pätee toki myös kirjastoihin. Ne tilaavat ainoastaan haluamansa tuotteet.
  Lehtipisteen nettisivuilta näkee lehden myyntipisteet.

  VastaaPoista
 12. "Hänelle ehdotettiin heti statiineja hoidoksi. Professori kieltäytyi moisesta hullutuksesta. Olisikohan maallikkopotilaalla ollut kanttia sanoa vastaan sairaalan lääkärille?"

  Mun kokonaiskolesteroli on 5,3. Työterveysasemani lääkärit ovat jo pitkään suositelleet statiineja.

  Niin ikää tuputtavat väkisin "vähän rasvaa, paljon hiilihydraattia" on aivan turha yrittää selittää että voin sellaisin painotuksin huonosti.

  Sami Uusitalo

  VastaaPoista
 13. Uusitupa, Puska & kump. Kuinka pitkään katsotte voivanne valehdella kansalle tyydyttyneen rasvan ja syödyn kolesterolin haitoista? - haitoista joita ei ole.

  Sami Uusitalo

  VastaaPoista
 14. Loistavaa, että tätäkin asiaa olet Christer oikomassa. Oletan, että artikkeli esittää tosiseikan: Kolesterolia ei pidä alentaa. Kolesteroliteoria on harhaa, yhden hypoteesin nostamista jumalalliseen asemaan.
  Sanalla sanoen: Kansaa on johdettu harhaan läketeollisuuden toimesta ja aivan 6-0!!

  VastaaPoista
 15. Kolesterolisuhde: Kolesterolisuhde tarkoittaa tässä sitä, että kokonaiskolesteroliluku (esim. 7,5) jaetaan HDL-luvulla (esim. 2,5) ja saadaan tulokseksi näiden suhde (tässä esimerkissä 3,0). Suhdelukua 4,5 pidetään turvallisena ylärajana.Kolesterolisuhteen merkityksestä on satoja kirjoituksia.

  VastaaPoista
 16. Sain uusimmat kol.-mittaustulokset tänään:
  kok: 5,2 ldl:3,5 hdl:1,25 triglyt: 1,0.
  Huhtikuussa ennen vhh:ta arvot olivat 5,6, 3,5 1,12 ja 2,21. Kerroin hoitajalle että olen syönyt rasvaisesti ja hiilihydraatittomasti. Ihmetteli että mihin tässä voi enää uskoa ja sanoi vielä että "taitaa vanhat opit joutaa romukoppaan" ja kertoi alkavansa tutkia asiaa. Ei kuitenkaan painostanut eikä varoitellut yhtään mikä oli minusta hienoa!

  VastaaPoista
 17. 35-vuotias kuntosalia ja lenkkeilyä harrastava riski mies 110kg/188cm, tupakoi n. 10-15 savuketta/pv. Syksy 2008 kävin pitkästä aikaa ottamassa verenkuvan, paineet tasoilla 140/90, kol 6,5, ldl 4,2 hdl 1,2 trigly 2,4. Asiasta huolestuneena aloin nauttia kaupallista tuotetta, millä tulisi olla kolesterolia alentava vaikutus. Tuloksena 5kk nauttimisen jälkeen määräys viikottaiseen verenpaineseurantaan tasoilla 160/100, verenkuva 7,2/4,8/1,4/4,1. Kokeilut jatkui seur. 2kk leivänpäällislevitteellä, mikä alensikin arvot 140/90 6,2/3,9/1,2/2,8. Tähän yhdistin seur. 4kk kylmäpuristettua rypsiöljyä, arvot taas huonommat 150/95 7,1/4,7/1,4/2,5. Seuraava 3kk vaihdoin pellavasiemenöljyyn ja punariisiin, arvot selvästi paremmat 135/85 5,4/3,3/1,2/2,8. Vähensin punariisiä ja jätin pellavasiemenöljyn pois, tuloksena 3kk päästä juoksukunto katkesi täysin, paineet +160/110 (tuntui jopa huonona olona), verenkuvaa ei edes ehditty ottaa, kun lääkäri laittoi statiinit suuhun. 3kk kolesterolilääkettä takana, paineet vakioituneet tasolle 140/90 5,1/3/1,3/2,9. Nyt kolesterolilääkitystä yllä 7kk, paineet tasolla 130/80, verenkuvasta tehdään kontrolli pian. Johtopäätöksenä: kun perimässäni on molempien vanhempien kautta minulle korkea kolesterolitaso suotu, niin kyllä se sieltä tulee, laitat suuhusi mitä hyvänsä. Punariisin ja statiinien vaikutus ilmeisesti samankaltainen eli maksan kolesterolituoton vähentäminen öisin? Liikunnalla en ole minkäänlaista hyötyä kolesteroliarvoihini saanut, eivätkä "tupakoimattomat jaksot" painetasoihin millään tavalla vaikuttaneet. Ruokavalioiden isompi venkslaaminen on vielä kokeilematta, mutta anabolista diettiä ajattelin kokeilla. Ihmetyttää tuo kokonaiskolesterolin ja verenpaineen välinen suhde?

  VastaaPoista
 18. Tuo raja-arvo viisihän on päätetty "nuijan kopauksella"pöydän ympärillä ilman tieteellistä pohjaa.Antti Heikkiläkös siitä on maininnut.

  VastaaPoista
 19. Statiinit taas otsikoissa.

  Lääkehoitoja kriittisesti arvioiva Cochrane Library on analysoinut statiinitutkimuksia ja tullut siihen johtopäätökseen, ettei terveille ja matalan sydäntautiriskin ihmisille pidä syöttää statiineja (kuten mm. NICE on suosittanut Suomessa eräät lääketeollisuuden lahjomat lääkärit tuputtavat statiineja terveillekin, jopa lapsille! Raportti on herättänyt suurta kiinnostusta mediassa.
  BBC News

  VastaaPoista