*
Lääketieteen ja kirurgian tohtori Timo Kuusela on tullut kesälomalta. Kesälomalta on palannut myöskin Suomen Lääkärilehti. Pääkirjoituksen laatijoina Lääkärilehdessä on kaksi ehkä Suomen ylimielisintä professoria: Jaakko Tuomilehto ja Matti Uusitupa. Tämä on minun henkilökohtainen mielipiteeni. Sitä ei pidä ottaa herjauksena, ei edes kovinkaan vakavasti, kunhan nyt tämän vain totean.
Professorit Tuomilehto ja Uusitupa kehuvat aikaansaannoksillaan D2D -nimisessä diabetesprojektissa. He tuntevat erittäin hyvin tyypin 2 diabeteksen tärkeimmät riskitekijät, joihin sitten ovat pyrkineet vaikuttamaan: lihavuus, vähäinen liikunta, vähäinen ravintokuidun saanti ja liiallinen tyydyttyneen rasvan saanti. Kun näihin riskeihin on vuosina 2003-2008 pyritty vaikuttamaan, tuloksena on, että maassamme on entistä enemmän tyypin 2 diabeetikkoja.
Vähänkin asiasta perillä olevat aavistavat, että professorit ovat väärässä ja heidän projektinsa on pahasti epäonnistunut. Asumme kuitenkin Suomessa, joten en yllättyisi vaikka lakiin kirjattaisiin, että parivaljakon kanssa eri mieltä olevat, pakotetaan vaikka väkisin luopumaan kritiikistään. Jäljelle jää tuhon tielle vievän terveyspoliittisen agendan toteutus vuodesta toiseen. Milloin tämä älyttömyys tajutaan kaikessa laajuudessaan?
Lääkäri Timo Kuusela sanoo: "Jos asiantuntijat katsovat tuntevansa hyvin diabeteksen riskitekijät, niiden poistaminen on onnistunut huonosti nykyisillä elämäntapaohjeilla ja itse taudin hoito lääkityksellä. Onnistunutta hoitoa ei ole diabeetikon lisääntyvä paino lisääntyvine insuliiniannoksineen. Liikunta ei siinä tilassa tahdo onnistua. DEHKO/vastaavien tutkimusten tuloksista on ylioptimistinen näkemys."
Paluu parivaljakon huseeraamista edeltävään aikaan edellyttäisi terveyspolitiikan täyskäännöstä, muutaman muunkin ihmisen siirtämistä ennenaikaiselle eläkkeelle ja uuden terveysajattelun esille tuomista. Onko nykyisellä tutkijasukupolvella rohkeutta tähän? Puuttuuko päättäjiltämme tarvittavaa osaamista? Osataanko mahdollinen osaamisvaje paikata ennakkoluulottomasti toimien vain parhaimmalla mahdollisella tavalla?
Lääkäri Timo Kuusela sanoo: "Järkyttävät aineenvaihduntasairauksien kasvuluvut on käännetty sairaan viaksi ja liikunnasta tai paremminkin sen puutteesta tehty suuri syntinen. Tiedottamisen pitäisi pikimmiten pohtia, miten pyörä saataisiin peruutusvaihteelle, jotta edes jonkinlainen uskottavuus palautuisi. Olisiko se edes mahdollista Suomessa?"
Nykyinen meno ei voi jatkua!
Lukekaa mainittujen professoreiden pääkirjoitus Timo Kuuselan blogista. Kommentoikaa vaikka tässä terveysblogissani (Kuuselan blogissa voi myös kommentoida, mutta se vaatii järjestelmään kirjautumisen) ja vastatkaa kysymykseen: Mitä pahaa maamme diabeetikot ovat tehneet, että ansaitsevat tällaista järkyttävän huonoa, virallista hoitoa?
Muita kirjoituksia aiheesta:
Lasten diabetes ja D-vitamiiniRuotsissa ei tiedetä mitä diabeetikon pitää syödä...Diabeetikkourheilijan VHH-kokeiluDiabeteksen hoidon laatu on ala-arvoista SuomessaVihaisen lääkärin pohdintaa diabeteksen hoidostaDiabetes karkaa käsistä
Olen täysin samaa mieltä kollega Timo Kuuselan kanssa. Olemmekin yhdessä vaikuttaneet jo 3 vuotta Aurinkorannikon suomalaisessa diabetesyhdistyksessä, jossa suurin osa jäsenistä noudattaa ei-virallista itsehoitoa (tietysti tarpeellisen lääkityksen rinnalla). Tulokset ovat erinomaisia, mikä on näkynyt yhdistyksen tilaisuuksissa mitatuissa "pitkän sokerin" (HbA1c) lukemissa ja jatkuvassa verensokerin seurannassa (continuous glucose monitoring) laitteella, joka lähettää verensokerilukeman mukana kannettavaan vastaaottimeen 5 minuutin välein viikon ajan. Moni diabeetikko on voinut vähentää insuliinia ja muita lääkkeitä, osa on päässyt niistä kokonaan eroon, ja silti verensokeri pysyy hyvin hallinnassa, paino normalisoituu ja kunto kohenee.
VastaaPoistaNeuvomamme itsehoito käy ilmi tästä maksuttomasta oppaasta, jonka voi hakea kaupasta tai ladata netistä
http://www.tritolonen.fi/files/publishings/diabetesopas
Hei,
VastaaPoistaLaitanpa tähän heti tuoreeltaan kommentin:
olen pöyristynyt näiden herrojen proffesorien Uusitupa ja Tuomilehto väittäisinpä jopa tyhmyydestä.
Pitkällle päästäisiin lihavuuden hoidossa, jos tunnustettaisiin nopeiden hiilihydraattien vaikutus lihavuuden syntyyn (ainakin suurimmalla osalla kansaa). Vanha isänikin sanoo, että leipä lihottaa, hän on tiennyt sen aina.
äitiliini
Voi ei, kuinka hyvinkin tahtovat lääkärit ja professorit voivat olla noin huonosti perillä alan tutkimuksesta!? Aina vaan hämmästyn.
VastaaPoistaEhkä me voidaan yrittää (täyskäännöksen sijasta) myös tehdä kuten Ruotsissa: auttaa mahdollisimman monia diabeetikoita, jolloin viranomaiset ja lääkäritkin sitten pikkuhiljaa alkavat ymmärtää mikä ruoka on parasta diabeetikoille?
Terveisin Flo, joka luki viime viikolla loppuun Gary Taubesin kirjan "Good calories, bad calories" jonka toivoisi jokaisen lääkärin lukevan!!
"... uuden terveysajattelun esille tuomista. Onko nykyisellä tutkijasukupolvella rohkeutta tähän? Puuttuuko päättäjiltämme tarvittavaa osaamista? Osataanko mahdollinen osaamisvaje paikata ennakkoluulottomasti toimien vain parhaimmalla mahdollisella tavalla?"
VastaaPoistaTätä täytyy todella toivoa, sillä rohkeutta ja kriittisyyttä tarvitaan! Hälytyskellojen pitäisi soida, kun tutkimustuloksiin pohjautuvat sovellukset eli tässä hoito-ohjeet eivät toimi. Ainoa järkevä johtopäätös on, että niissä on jotain vikaa, joka on korjattava.
On sekin mahdollisuus, että diabeteksen HOIDOSSA toimivat strategiat ovat huonoja sen ehkäisemisessä, vaikkapa tuo VHH-strategia eri ilmenemismuotoineen.
VastaaPoistaHERROJEN (isolla) ego ei kertakaikkiaan kestä että he voisivat olla väärässä. Olisi liian suuri isku heidän ammattiylpeydelleen että Tuomilehto ja Uusitupa ja kaikki muut virallisen linjan edustajat alentuisivat myöntämään että he ovatkin olleet väärässä koko uransa ajan. Tämä nyt valitettavasti taitaa mennä niin että tässä menee pari lääkäri- ja tutkijasukupolvea ennen kuin vhh:n teho t2d:n hoidossa saadaan virallisesti hyväksyttyä. Siihen asti ko. "asiantuntijat" saavat hakata päätänsä seinään ihan niin paljon kuin haluavat.
VastaaPoistaEn mitenkään voi uskoa, että Uusituvan ikäinen professori olisi niin tyhmä, ettei ymmärtäisi missä mennään. Uskoakseni kyse on jostain aivan muusta.
VastaaPoistaKannattaa muistaa, että Uusituvalla on erittäin vahvasti ns. "oma lehmä ojassa". Hänellähän on ymmärtääkseni hyvin tuottava laihdutustuotebisnes. Mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin kyseisessä laihdutuskuurissa elimistö menee ketoosiin. Sinänsä aika ristiriitaista, koska Uusitupa on karppauksen vaaroista ja ketoosista usein (ja perusteetta) pelotellut. Toiseksi mikäli netistä löytämäni tiedot pitävät paikkansa, niin Uusitupa on suuren sokerintuottajayhtiön hallituksessa. Eikä takuulla palkatta. Sopiva henkilö Diabetesliiton puheenjohtajaksi!?
Lisäksi kannattaa miettiä mitä tapahtuisi, jos Uusitupa myöntäisi olleensa väärässä. Kun on vuosikymmeniä yrittänyt parantaa ihmisiä yhdellä tavalla, niin sen myöntäminen virheelliseksi tarkoittaisi, että myöntää tuhonneensa tuhansien ihmisten terveyden. Täytyisi olla moraaliltaan paljon keskivertoa parempi ihminen tuollaisen tunnustuksen tehdäkseen. Se on niin helppo kuvitella oman moraalin olevan niin korkea, että tunnustaisi virheensä, mikäli tuhansien ihmisten terveys riippuisi siitä. Mutta tilanne on kyllä lähes aina omaa kuvitelmaa radikaalisti vaikeampi kun tilanne sattuu omalle kohdalle.
Olisin kyllä aivan äimän käkenä jos joku Suomen ravintoasioihin liittyvistä vanhoista jääristä myöntäisi olleensa väärässä. Pitäisi tietysti olla optimistinen, koska todistusaineisto noita vanhoja jääriä kohtaan on niin perusteellinen, mutta oma kokemukseni ihmisluonteesta on ikävä kyllä liian kyyninen kyetäkseni optimismiin tässä tapauksessa.
Tyhmä Kyselijä
Uusitupa perustaa retoriikkaansa pitkälti uskomuksiin. Cochrane Review sen tietää:
VastaaPoista"Authors' conclusions
There are no high quality data on the efficacy of dietary intervention for the prevention of type 2 diabetes. More well-designed, long-term studies, providing well-reported, high-quality data are required before proper conclusions can be made into the best dietary advice for the prevention of diabetes mellitus in adults."
Eipä tuota voi tuon paremmin sanoa. Hirveä melu diabeteksen ehkäisyn ravintosuosituksista, kun kunnollisia tutkimuksia EI olla vielä tehty.
Koska vehnälle ei ole omaa faniketjua, sydänsairaudet ovat diabeetikoilla hyvin yleisiä ja koska diabeetkoille suositellaan samaa lautasmallia kuin muillekin ihmisille, ajattelin että pikku keikka VEHNÄN ja SYDÄNTAUTIEN maailmaan sopisi kuvioihin: ^^
VastaaPoistaComebackia Loren Cordainin nettiin vuotaneesta uutiskirjeestä ystävämme vehnän ja sydäntautien suhteen:
“Common dietary lectins are potent stimulators of
inflammatory cytokines in white blood cell cultures20,21.
In Figure 3 you can see that lectins
from lentils, kidney beans, peas and WHEAT
potently increase the production of inflammatory
cytokines (IL-12, IL-2, and INFγ). WHEAT lectin
(WGA) also stimulates production of two other
inflammatory cytokines (TNFα and IL-1β)21 that
promote the atherosclerotic process.”
- -
“Enzymes
called matrix metalloproteinases (MMPs),
secreted by white blood cells and other cells
within the plaque, are known to cause collagen
and elastic tissue within the fibrous cap to disintegrate.
Consequently, any dietary or environmental
factor which facilitates synthesis of MMPs
is not a good thing for cardiovascular disease
patients. Well guess what? Lectins from WHEAT,
WGA22, and lectins from kidney beans, PHA23,
cause tissue cultures of white blood cells to increase
their production of MMPs.”
- -
“WHEAT lectin also influences
the final and fatal step in
atherosclerosis, the formation
of a blood clot in an artery.
Integral to the formation of
clots are platelet cells, which
circulate in the bloodstream..
Platelets are normally activated when they contact
collagen from a damaged blood vessel.
WGA directly causes the activation of platelets
and potently increases their aggregation
(clumping) 24. Hence, the consumption of WHOLE WHEAT
may be integral in the thinning and destruction
of the fibrous cap as well
as the formation of the fatal clot.”
http://www.deflame.com/Portals/0/Wheat%20lectins,%20heart%20disease,%202008.pdf
Pistin tästä juuri mailia Denise Mingerille, joka on aikonut kirjoitella vehnän voimakkaista korrelaatioista sydänsairauksien suhteen Kiinassa tehdyssä hyvin kuuluisassa epidemiologisessa tutkimuksessa (The China Study).
Linssien ja papujen demonisointia pidän outona, ne ovat mitä mainiointa kasviproteiinia. Olkoon vain jonkun mielestä vaarallista, kehoni tykkää niistä ja toimii papu/linssilinjalla mainiosti...
VastaaPoistaViralliset suositukset vaan lisääväät diabeetikoiden määrää ja lisäävät vuosittaisia terveysmenoja. Mielestäni on vastuutonta, että tämän annetaan jatkua kun on lukuisia tapauksia siitä mikä Oikeasti auttaa.
VastaaPoistaTällä hetkellähän tilanne on se, että jokaisen tulisi ottaa vastuu omasta hyvinvoinnistaan. Kerätä tietoa ja kokeilun kautta päätellä että mikä itselle on hyväksi. Viralliset suositukset johtavat kehon epätasapainoon, lisäävät sairastuneiden määrää sekä lääkkeiden käyttöä.
Yllätyin tässä jokin aika sitten, miten lepsuksi nämä diabeetikoiden ravintosuositukset ovat joillain lääkäreillä muuttuneet.
Lapsuudenystäväni sairastui 6 vuotiaana diabeteskseen ja muistan miten tarkkaa oli se, ettei hän voinut syödä karkkia ollenkaan ja dieetti oli muutenkin tiukka. Vähän aikaa sitten ystäväni siskonlapsi sairastui diabetekseen oli lääkäri kuulemma todennut, että kyllä sitä voi sitten syödä mitä vaan, että pistät sitten vaan enemmän insuliinia. Äiti tarkensi että eikö karkki olekaan kiellettyä? ei, sanoi lääkäri.
HUH!
Ja tuo VHH ja lisäravinteiden lisäys toimii myös.
Meillä on diabetesta suvussa ja pari vuotta sitten isäni miksi hänen sokeriarvot ovat huipussaan, vaikka hän ei sokeria tai makeaa syö. Kävimme läpi hänen ateriarutiininsa ja mielestään hän söi tosi terveellisesti; puuroakin joka aamu.
No, se viljahan muuttuu sokeriksi elimistössä! Luettuaan pH-tasapaino Diabeetikoille (Robert O. Young) kirjan, hän motivoitui kokeilemaan. Hän vaihtoi aamupalansa puuron isoon avokado-kurkku-kaikenmaailmankasvikset ja hyvätöljyt-salaattiin ja käyttämään lisäravinteita mm. otti käyttöön viherjuoman ph-tipoilla (2l/pvä), hyvät öljyjt, kromin ja kivennäissuolaseoksen. 2 kk jälkeen oli uusi kontrolli: Sekä sokeriarvot että PSA arvot olivat laskeneet normaaliin kriittisistä lukemista. Tilanne on pysynyt nyt samana siitä lähtien eikä mitään muutakaan kremppaa ole tullut vaikka viime vuonna juhlittiin 71 vuotissynttäreitä.
pH tasapaino Diabeetikoille sisältää paljon tutkimustietoa ja viimeisin tri Youngin kirja on saatavana suomeksi www.ph-ihme.fi
"Mitä pahaa maamme diabeetikot ovat tehneet, että ansaitsevat tällaista järkyttävän huonoa, virallista hoitoa?"
VastaaPoistaMitähän sinä Christer sekoilet? Diabeteshoidon tulokset ovat parantuneet kautta linjan sitten 1900-luvun puolen!
"Uusitupa perustaa retoriikkaansa pitkälti uskomuksiin. Cochrane Review sen tietää:"
VastaaPoistaMitäköhän se Cochrane tietää, jos tarkasteluun valikoituu kaksi trialia joiden n=358 ja joista etenkin ODES antoi selvästi positiiviset, joskin tilastollisen merkittävyyden rajamailla olevan tuloksen? Eihän näitä asioita ratkaista suppeilla meta-analyyseillä, vaan kliinisellä näytöllä! DM2:n riskitekijöihin (metabolinen syndrooma) voidaan elämäntapamuutoksilla tunnetusti vaikuttaa, tässä kohtaa tuskin tarvitsee kerrata tutkimusnäyttöä trialeista. Valitettavasti väestötasolla tässä kohtaa - samoin kuin vaikkapa lihavuuden torjunnassa - ongelmana on se, että ihmiset ovat ... no, tyhmiä.