tiistaina, elokuuta 17, 2010

Ihminen kokonaisuutena

**
Sain kutsun terveysluonnolle Turkuun. Kyseessä oli mieskolmikon ja miesjuontajan kolme tuntia kestävä luento nimeltään "Ihminen kokonaisuutena". Harvalukuinen yleisö sai kuulla hyvää puhetta ja antaumuksellista heittäytymistä terveystiedon monisäikeisen tajunnanvirran vietäväksi. Jos sattuvat tulemaan teidän paikkakunnallenne, suosittelen kuuntelemaan ja osallistumaan esitykseen. Luento on hyvä.

Tässä joitakin havaintojani:

Tilaisuuden juontaja Tuomas Lehtonen komensi ensin esiin kolmikon hiljaisimman kaverin, eli Samuli Perälän. Samulin osuus oli hyvin mielenkiintoinen. Verkkaiseen, kirjaimellisesti jopa pysäyttävään, tyyliinsä hän perehdytti yleisönsä monella eri tasolla ihmisen sisäiseen maailmaan. Luentosalissa oli välillä tosi hiljaista. Samulin kehotuksesta hengitettiin sisään ja ulos samalla toistaen sanoja SISÄÄN ja ULOS. No mitä pelleilyä tämä nyt sitten on olevinaan? sanoi ylikriittinen minäni heti, ja sai tietenkin nokilleen monen monta kertaa esityksen aikana.

Samuli Perälä pyysi kuuntelemaan luentoa avoimin mielin. Hän puhui hyvinvoinnista, onnellisuudesta, mielen tilasta ja rakkaudesta hyvin syvällä tasolla. Verkkainen esitystapa antoi riittävästi aikaa omille ajatuksille. Saimme miettiä omaa elämäämme ja mihin yhteyteen sijoittaisimme Samulilta saamamme opin.

Samuli käytti luentonsa eräänlaisena runkona kolmea ydinsanaa: Keho - Mieli ja Sydän. Nämä sanat hän antoi tulla julki ihanassa kiinalaisessa sanonnassa:

Kun kehoni ei ole häiriintynyt, niin lopputuloksena on terveys.
Kun mieleni ei ole häiriintynyt, niin lopputuloksena on viisaus.
Kun sydämeni ei ole häiriintynyt, niin lopputuloksena on rakkaus.

Häiriintymistä aiheuttavat tekijät Samuli kävi rauhalliseen tyyliinsä läpi varsin vaativan yleisönsä kanssa lähinnä keskustellen. Olisi ehkä kaivannut jotain luentomonistetta etukäteen (en tiedä onko sellaista?), sillä nyt oli hieman vaikea seurata ajatuksenkulun etenemistä, varsinkin jos vaipui omiin ajatuksiinsa liian pitkiksi hetkiksi.

Olen aina pitänyt detox -touhuja hölynpölynä ja pidän sitä jatkossakin hölynpölynä. Samulin mukaan huono ravinto kadottaa yhteyden kehoon ja siihen tarvitaan myrkyistä vapautumista detoxin avulla. Uskokoon ken haluaa. Tuomalla ravinneköyhän teollisuusruoan tilalle entistä ravinnerikkaampia ja puhtaampia ruokia, me saavutamme kehomme luonnollisen virkeän tilan.

Ihmiselle on luonnollista, että hän on viisas, pamautti Samuli ilmoille. Nöyrimmät kuulijat painoivat katseensa alas. Pohdittiin viisauden luonnetta. Todettiin, että viisaus on tehdä jotkut asiat vaistomaisesti oikein ja samalla välttää tekemästä joitakin asioita ihan väärin.

Negatiiviset ajatukset rappeuttavat kehoa. Samuli pyysi tarkistamaan ajatusmaailman näiltä osin jos päämääränä oli pysyä terveenä. Positiivinen tunnetila sai aikaan hyviä hormoniryöppyjä. Vähän aikaa saatettiin jopa olla eräänlaisessa Flow -tilassa. Tästä olotilasta ei kuitenkaan ollut lupa nauttia pitkään! Virkeää Flow -olotilaa edelsi ehkä laskuvaihe ja Flown jälkeen koitti taas alamäki.

Häkellyttävän tutun asian eteen meidät tuotiin kun Samuli väitti meidän saaneen aivan vääränlaiset käyttöohjeet lapsista saakka. Onnellisuus ei tule ulkoisista puitteista, vaan sisältäpäin meidän piti etsiä sitä onneamme. Tätä minäkin olen "saarnannut", joten oli mukava havaita samanmielisiä.

Mielen hälinä ja jatkuva emotionaalinen tukkoisuus estävät rakkauden ilmentymisen. Tämä on monen avioparin ongelma, joka etsii ratkaisuaan. Vapautuminen näistä tunnetukoksista löytyy ei-rakkaudesta luopumisesta. Julmaa, mutta niin totta! Moni on turruttanut rakkauden pitkässä parisuhteessa. Mielen tasolla eivät sydämet enää kommunikoi keskenään.

Samuli suositteli hälinän sijaan hiljaisuusharjoituksia. Jos ihminen ei halua olla hiljaa omien ajatustensa pommituksessa, silloin on hyvin vakava paikka edessä. Tavoittele aina sisäistä rauhaasi, sillä ainoa oikea vastustaja olet sinä itse, lopetteli Samuli.

Samulin jälkeen lavalle astui puhekone nimeltään Jukka Harju. Jukasta joko pitää tai sitten ei. Minä en pitänyt, mutta siedin kuitenkin tosi hyvin! Jukka aloitti sekavasti poimien joitakin ajatuksia Samulin luennosta. Mutta ei kestänyt kauan ennen kuin Jukka selvästi skarppasi ja sai kiinni punaisesta langasta.

Aito minä -henki komensi isännän lailla rengin asemaan jäänyttä mieltä, tunnetta ja kehoa. Tämä minä - me -ajatus kulki sitten Jukan mielestä syklisenä aaltona ihmiskunnan kehityshistorian läpi. Välillä oli äänessä enemmän renki, välillä isännän ääni kuului voimakkaammin. Jukan mielestä länsimaissa elämme nyt me -vaiheessa, eli kaikenlainen yhteisöllisyys ja huoli maapallon tulevaisuudesta on tärkeällä sijalla. Kiinalaiset ovat edelleen minä -vaiheessa ja tuhoavat minkä kerkiävät maapallomme niukkoja luonnonresursseja. Annetaan heidän se tehdä, sillä sykliä ei voi väkivalloin pysäyttää.

Äänekkäänä kommentoijana sain kehotuksen kehittää henkistä tasoani lukemalla Ken Wilberin kirjan "Kaiken lyhyt historia". Ehkä luen - ehkä en. Ihminen kokonaisuutena osion ehdottomasti sekavin osuus on tämä Jukka Harjun esitys. Hänen kannattaisi ehkä jalostaa sitä selkeämpään suuntaan, sillä ainakin jossain määrin kehon ja mielen yhteys jäi selkiintymättä ainakin minulle.

Viimeisenä muttei vähäisimpänä lavalle astui aina iloisesti hymyilevä Jaakko Halmetoja. Jukka on se paikoin käsittämättömän vaikeaselkoinen kundi ja Samuli se hiljainen sanoja verkkaiseen pudotteleva. Jaakko on ihan eri planeetalta. Tämän sanataiturin käsittelyssä aukeaa monimutkaisinkin solmu. Esitys on helposti omaksuttava, täynnä faktaa ja mahdottoman mielenkiintoinen sukellus superruokien kiehtovaan maailmaan.

Monista foodeja kannattavista perushörhöistä poiketen Jaakko ei henkeen ja vereen puolusta ulkomailta rahdattuja superluokan elintarvikkeita, vaan kehuu estotta esimerkiksi kotimaista mustikkaa, Siinä vasta superien super, käykää poimimassa!

Ravinto vaikuttaa mieleemme. Puhtaampi keho - puhtaampi mieli. Ehdottoman tärkeää oli syödä puhdasta mieluusti luonnonmukaisesti tuotettua perusruokaa. Jaakko kertoi lukuisin esimerkein omista kokeiluistaan. Hän piti esimerkiksi ruoan alkuperäisyyttä puhtautta tärkeämpänä. Hän oli elämänsä aikana huomannut miten oikeassa ruoassa on eniten ravinteita ja tehtaan tuottamassa moskassa tietenkin kaikkein vähiten. Siirtymällä vähitellen moskasta eniten ravinteita sisältävään ruokaan, me voimme pysyä terveinä.

Jaakko korosti termiä LISÄÄMINEN. Kaikesta vanhasta ei tarvinnut luopua. Riitti kun lisäsi ruokaan mahdollisimman paljon terveyttä edistäviä ruokia.

Yleisön muodosti varsin terveystietoisesti elävä porukka, joten Jaakon välikyselyt jonkin ruoan tuttuudesta, oli hyvin paikallaan. Goji -marjat ohitettiin nopeasti, samoin maca ja raaka kaakao. Ehkä hieman enemmän viivyttiin Jaakon suosikin parissa, eli puhuttiin siitä Spirulinasta ja lopuksi vielä pakurikäävästä.

Jaakko jätti meille lopuksi vihjeitä hyvistä viherpirtelöistä. Kolmetuntinen päättyi ja porukka hajaantui. Jotkut jatkoille, muut ehkä koteihinsa pirtelöä valmistamaan. Voin sanoa, että hyvää oli!

Kehotan lukijakuntaani suhtautumaan tarpeellisella vakavuudella tämän kolmikon vierailuun paikkakunnallanne. Voitte tarkistaa ohjelmasivuilta missä päin miehet liikkuvat. Kuuntelemaan kannattaa mennä!

Muita ajatuksia luennoista:
Torstai on toivoa täynnä
Liikunnasta hauskasti ja rennosti
Luento: Aivot ja ravinto
Enemmän vihanneksia ja lihaa
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti