maanantaina, elokuuta 30, 2010

Raakaa touhua

*
Mies, jonka nimi on Aajonus Vonderplanitz, pitäisikö häneen suhtautua vakavasti? En tiedä. Filosofian tohtori Vonderplanitz on kirjoittanut suomeksikin ilmestyneen kirjan "Terveen elämän reseptit" (Atar kustannus, 2009).

Annoin työkaverini myös lukea tämän kirjan. Tässä Anetten ja minun käsitykseni Vonderplanitzin uusimman kirjan ansioista. Raa'an rehellisesti kerrottuna kuten on tapana tässä Suomen suosituimmassa terveysblogissa.

Ei ole pakko kaikkea uskoa. Ei mekään Anetten kanssa raa'an lihan ihannoimista oikein ymmärretty.

Raakaa, bakteeripitoista, pilaantunutta lihaa on hyvä syödä? Raakaa lihaa voi syödä sellaisenaan ilman kypsyttämistä. Jopa silloin kun se on täynnä bakteereja, se ei ole vaarallista vaan päinvastoin terveellistä. Vonderplanitzin edustaman ideologian mukaan bakteerit raa'assa lihassa pilkkovat lihaskudosta etukäteen ja lisäävät näin proteiinien (aminohappojen) ja B-vitamiinien imeytymistä. Kyseessä on jogurtin valmistukseen verrattavissa oleva ilmiö. Bakteerit ovat lihassa hyödyksi. Jos olet kovin herkkävatsainen ja tulet helposti pahoinvoivaksi, hyppää silloin seuraavan kappaleen yli!

-------------------------------------------------------
Hyppää tämän yli jos olet herkkä ihminen!
Tohtori Vonderplanitz todisti bakteeripitoisen lihan turvallisuuden (ja valtavan innostuksen omaan dieettiinsä?) syömällä suositussa TV-ohjelmassa (Ripley's show: Believe It or Not!; 25.9.2002; Rotten Meat Eater) lähes puolen kilon verran 3 vuotta vanhaa lihaa. Liha oli tietenkin täynnä bakteereja. Liha oli vihreän mustaa väriltään ja oli siinä muutamia muunkinvärisiä kohtia. Vonderplanitz onnistui tässä kokeesaaan. Liha tuli syötyä kameroiden edessä eikä hän kärsinyt jälkeenpäin edes pahoinvoinnista! Päinvastoin, Vonderplanitzin mukaan paljon bakteereja sisältävä liha on erityisen terveellistä. Usko tai älä! Sitä pitäisi kuulemma syödä pyykkipoika nenässä sormenpään kokoinen nokare kerran pari viikossa. En kyllä rupea, hyi!

Vakava varoitus! Tässä leikkaamaton versio Rotten Meat -videosta.
-------------------------------------------------------


Herkimmät ihmiset voivat taas siirtyä lukemaan tekstiäni!
Tohtori Vonderplanitzin mukaan sairaudet johtuvat erilaisista saasteista ja haitallisista aineista, jotka ovat peräisin teollisuudesta, elinympäristöstämme, ravinnosta ja lääkeaineista. Hän sanoo, että kokemusperäisen ja tieteellisen aineiston perusteella kypsennetty ja teollisesti käsitelty ruoka edistää sairauksia. Käsitelty ruoka rasittaa elimistön aineenvaihduntaa, sillä solujen täytyy luovuttaa käyttöön lisää ravinteita tehdäkseen vaarattomiksi niitä myrkkyjä, jotka ovat syntyneet kypsentämisen ja teollisen jalostuksen yhteydessä.

Näistä myrkyistä ei ole elimistölle mitään hyötyä, vaan ne on muokattava solujen aineenvaihdunnassa sellaiseen muotoon, että elimistö pystyy ne poistamaan. Elimistö myös varastoi myrkkyjä rasvakudokseen, mistä ne vapautuvat ihmisen laihtuessa.

Vonderplanitzin ideana on suostutella ihmisiä syömään pelkästään raakaravintoa. Kirjassaan hän viittaa useisiin tutkimuksiin asiansa tueksi. Kirjaan haalitut tutkimusraportit ovat kyllä paikoitellen aika outoja.

Ruoan kypsentäminen ja jalostaminen muuttaa sen kemiallisia ominaisuuksia, tuhoten sen luontaisia ravinteita ja synnyttäen epävakaita myrkkyjä. Esimerkiksi tutkimuksissa on huomattu, että lehmä tuottaa yhtä paljon C-vitamiinia kuin koko sitrushedelmäsato, mutta suurin osa maitoon päätyvästä C-vitamiinista kuitenkin tuhoutuu maidon pastöroinnin yhteydessä. Siksi meidän pitäisikin käyttää käsittelemätöntä maitoa, sanoo Vonderplanitz. Uskokaa jos haluatte. En pakota uskomaan.

Puutostilat ja epävakaat myrkyt synnyttävät lopulta sairauksia. Keho parantuu, kun myrkyt poistuvat kehosta. Varsinainen parantuminen on kyseessä silloin, kun elimistö synnyttää uusia soluja niille alueille, missä myrkky on soluja tuhonnut. Jos keho ei puutostilojen vuoksi pysty synnyttämään uusia soluja, tapahtuu vain osittainen parantuminen.

Vonderplanitzin mukaan kehon täytyy pystyä siirtämään soluja kehon muilta alueilta sairastuneille alueille, jos solut eivät enää itse kykene uusiutumaan. Tällaiset korjausprosessit heikentävät koko kehoa. Kiehtova teoria. Mitähän moderni lääketiede sanoo tästä ajatuksesta?

On tärkeää syödä mahdollisimman ravinnerikasta ja puhdasta, käsittelemätöntä ruokaa, jotta elimistö pystyy tuottamaan tarpeisiinsa uusia entsyymejä, vitamiineja ja aminohappoja.

Vonderplanitzin kirja antaa raakaravintoon hurahtaneelle mahdollisesti lisäuskoa ja meille ruoan kypsentäjille mietittävää. Lukijalle on tarjolla kattavat ohjeet runsaine resepteineen.

Muita kirja-arvosteluja:

Pharmageddon

Suomen kolme Olavia

Oivallinen kirja Sirkka Santapukilta

Kaikki kolesteroli ei ole vaarallista

21 kommenttia:

 1. Pilaantuneen lihan taidan kyllä jättää väliin, mutta käsittelemätön maito (lehmän tai vuohen) on todellista terveysruokaa. Suomessakin saa joillakin paikkakunnilla ostaa ns. tilamaitoa, jota ei homogenoitu tai pastöroitu lankaan. Rasvaprosentit ja bakteerit koko litrahinnan edestä!

  VastaaPoista
 2. Niinpä niin, Pro-, pre- ja synbiootit on terveellisiä...Bakteereja nehän on kaikki. Siis miksei tavalliset bakteeritkin voi olla hyödyllisiä. Kannattaa muistaa, että suolistossa on muutama kilo bakteereja ja mätänee se ruokakin suolistossa(varsinkin hedelmät). Kaikessa lihassa ja kalassa on pieniä määriä bakteereja. Muistahan Christer mitäs se hapankala "Surströmming" on ? Mädätettyä kalaa...Samoin jogurtti, creme fraiche, smetana, Piimä, Viili, juustot....

  Ei se taida sittenkään olla kovin epäterveellistä, nuo kaikkihan on havaittu immuniteetille hyväksi.

  VastaaPoista
 3. http://www.youtube.com/watch?v=MIrFhfyrmS4 Tässä on se Usko tai älä -pätkä.

  Juu luin tuon joskus. Hauska kirja. Paljon reseptejä, joita ei kyllä tullut testattua. :S

  VastaaPoista
 4. Graavikala on myös raakaa, ja monet sitä syövät oikein mielellään eivätkä yhtään yököttele. Ja kalan mäti syödään kanssa kypsentämättömänä.

  Naudan raa'asta paistijauhelihasta tehtyjä tartar-pihveja olen joskus syönyt itsekin, eivätkä olleet yök. Perinteisen paahtopaistin sisus tavataan myös jättää punaiseksi.

  Raa'an lihan ja kalan suhteen huolettaa enemmän loiset kuin bakteerit. Graavikalaksi aiottua järvikalaa suositellaankin pidettävän ensin pakkasessa lapamatovaaran vuoksi. Millaisen pakkaskäsittelyn liha vaatisi, jotta se olisi turvallista syötäväksi? Possusta voi kai periaatteessa saada trikiinejä ja naudanlihasta toksoplasmoosin.

  Ei minusta raa'an lihan syönti itsessään tyhmä ajatus ole. Esimerkiksi monet koirat ovat alkaneet kuulemma voida paremmin, kun ovat siirtyneet raakaravintoon.
  Silti...tirisevä possupaisti, mikäs sen parempaa? En kyllä luovu siitä vähällä...

  yksi äiti

  VastaaPoista
 5. Olen vuosien ajan syönyt usein paistijauhelihaa raakana - sekaan sopivasti suolaa, pippuria ja fiiliksen mukaan vaikkapa sipulia ja oliiviöljyä, niin maistuu pirun hyvältä, eikä koskaan ole tullut minkäänlaisia ongelmia.

  Vallalla on faktoihin perustumaton hysteerisen hygienian näkökulma, jossa kaikki ravinto tulee kuumentaa, pastöroida, steriloida ja hajottaa atomeksi ennen kuin sitä uskaltaa edes tikulla koskea.

  VastaaPoista
 6. Hanukka,

  suosittelen lämpimästi tavaamaan tämän listan läpi:
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_parasites_%28human%29

  ja kustakin parasiitista kannattaa klikata lisätietoa. Noita kaikkia ei tietenkään Suomessa esiinny, mutta paljonhan elintarvikkeita nykyään viedään maasta toiseen.

  VastaaPoista
 7. Suomalaisten bakteeri ja vatsahappo tasapaino on, niin sökö, että kun menee ulkomaille alkaa ruikku paskaa pukkaamaan lahkeesta, niin kannattaa miettiä onko sekään normaalia.

  Onko suomalaiset maailman tervein kansa vaikka liha on läpeensä kypsennettyä ja kaikki pöpöt on ruuasta tapettu, niin että eivät tahdo homehtuakkaan millään.

  Ruottalaisten suurta herkkua on ne "märänneet" silakat.

  Mutta toki asioista kannattaa otta selvää ennen raan lihan syömistä, koska kaikkia lihoja ei voi raakana vetää. Munista mulla menee raakana kyllä luomut alas, mutta normi munat vaan tökkii kurkussa vastaan.

  T: Liimaletti

  VastaaPoista
 8. "Siksi meidän pitäisikin käyttää käsittelemätöntä maitoa, sanoo Vonderplanitz. "

  Justjoo. Pitäisi, jos haluaa toxoplasmoosin:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Toxoplasmosis

  VastaaPoista
 9. Niin, onhan se tilamaidon juominen ilmeisesti lähes yhtä vaarallista kuin raa'an porkkanan syöminen. Onneksi ei aivan yhtä vaarallista. Pelkästään Suomessa on kymmeniä tuhansia ihmisiä jotka juovat tilamaitoa.

  Toksoplasmoositartunnan yleisin lähde Suomessa on kotikissa. Teoriassa on mahdollista saada toksoplasmoosi myös vuohen maidosta, mutta ilmeisesti se on jo aika harvinaista. Onneksi toksoplasmoosin aiheuttama tauti on perusterveelle hyvin mitätön, lyhytkestoinen ja itsestään paraneva vaiva.

  Irrationaalisessa pöpökammossa on sellainen ikävä paradoksi, että jos pyrkii pitämään elinympäristönsä täysin steriilinä, niin jopa normaalisti täysin vaarattomat pöpöt alkavat aiheuttamaan ongelmia. Sairaat, heikkokuntoiset vanhukset, vauvat ja raskaana olevat vältelkööt pöpöjä, mutta muiden olisi hyvä antaa elimistönsä puolustusjärjestelmälle riittävästi harjoitusvastustajia. Nykyään keskivertosuomalaisen elinympäristö on liian steriili aiheuttaen mm. erilaisia allergioita.

  En ole koskaan oikein oppinut ymmärtämään esimerkiksi Gefilus-maidon ideaa. Ensin tuhotaan maidosta sen luonnollinen evoluution muokkaama bakteerikanta. Sitten siihen istutetaan laboratoriossa kehitelty bakteeri ja lopuksi myydään terveystuotteena. Koskahan myyntiin tulee rasvatonta pastoroitua äidinmaitoa, johon on lisätty probiootteja? Täytyyhän vastasyntyneetkin saada tämän steriilin rasvattoman terveysruuan piiriin. Tämän jälkeen voitaisiin kauhistella imettäviä äitejä, että kuinka kehtaavat altistaa pilttinsä pöpöjen armoille ja vieläpä hengenvaarallisia eläinrasvoja aivan liikaa sisältävällä juomalla.


  Tyhmä Kyselijä

  VastaaPoista
 10. Paras ehdotus tänään, Anonyymi ;) Laitahan vinkkiä pastoröidusta kevytäidinmaidosta eteenpäin päättäville tahoille, THL:n ja Eviran johdolle...

  VastaaPoista
 11. Kun kerran yllytettiin...

  "Vetoomus THL:lle
  Suomessa viranomaiset ovat pitkään ohjanneet kansalaisia ja teollisuutta terveellisen, vähärasvaisen ja hygieenisen ruuan piiriin. Tässä on onnistuttu kiitettävästi. Suomessa syödään hyvin vähärasvaista ja erittäin hygieenistä ruokaa.

  Valistuksessa on jostain käsittämättömästä syystä kuitenkin ohitettu se ehkä kaikkein tärkein ihmisryhmä, nimittäin vastasyntyneet. Nykyäänhän jopa neuvoloissa suositellaan rintaimetystä! Rintamaito on erittäin rasvaista, jopa rasvaisempaa kuin täysmaito. Lisäksi sen sisältämä rasva on suurelta osin sitä terveydelle vaarallista eläinrasvaa ja sisältää kolesterolia. Rintamaito on myös hyvin epähygieenistä, se sisältää valtavan määrän bakteereja ja muita epäpuhtauksia. Kiistatta on voitu osoittaa, että rintamaidosta voi saada esimerkiksi HIV:n. Miten on mahdollista, että tällaista selkeästi vaarallista ravintoa suositellaan kaikkein haavoittuvimmalle ihmisryhmälle?

  Vaadimme THL:ltä välittömiä toimia asian korjaamiseksi. Suomen ruokateollisuuden kanssa yhteistyössä täytyy nopeasti kehittää pastöroitu rasvaton ”äidinmaitojuoma” ja lanseerata se kansalaisille. Neuvoloiden suosituksia täytyy heti muuttaa ja vastasyntyneiden vanhempia täytyy valistaa siitä kuinka rasvaista, kolesterolipitoista ja epähygieenistä rintamaito on. Rintamaidon sisältämät eläinrasvat tukkivat vauvan verisuonet ja saattavat aiheuttaa sydänkohtauksen. Välttämättömien rasvahappojen saannin varmistamiseksi, vastasyntyneille voisi antaa ruokalusikallisen suomalaista luonnollista, terveellistä, turvallista, kolesterolia alentavaa margariinia joka päivä."

  Esimekiksi adressit.com -sivustolle, tai suuren lehden yleisönosastolle, jne, lähetettynä voisi saada aikaan keskustelua. Saa vapaasti parannella ja käyttää, itse en henkilökohtaisiin syihin vedoten tuota missään omalla nimelläni aio esittää.


  Tyhmä Kyselijä

  VastaaPoista
 12. Äidinmaito, raw- ja superfoodien aatelia!
  Onkohan ravinnon vaikutusta äidinmaidon koostumukseen eli ravitsemusarvoihin tutkittu laajemmin? Syökö maidon tuotanto heikosti ravittua naista?

  Välillä on äitiä ikävä...:)

  VastaaPoista
 13. "Raakaa, bakteeripitoista, pilaantunutta lihaa on hyvä syödä? "

  Meinaatko ihan tosissaan Christer, että ihmisten pitäisi ehdoin tahdoin hankkia ruokamyrkytyksiä? Mitä seuraavaksi? Ulostedieetti?


  "Raa´assa lihassa voi olla taudinaiheuttajia, kuten salmonellaa, kampylo- ja
  EHEC- bakteereja."


  "Pahimmillaan EHEC voi aiheuttaa voimakasta veriripulia ja n. 10% sairastuneista saattaa johtaa vakavaan munuaisten toimintahäiriöön, ureeminen oireyhtymä HUS (yleensä lapsilla). Se voi johtaa myös tromboottiseen trombosytopeeniseen purppuraan TTP (TTP tarkoittaa ihoverenvuotoa eli purppurana ilmenevää verenvuototaipumusta) (yleensä vanhuksilla). Tauti saattaa johtaa kuolemaan. EHEC leviää varsinkin jauhelihan ja pastöroimattoman maidon välityksellä jolloin taudin alkuperä on yleensä nautakarjan suolisto."

  VastaaPoista
 14. Jos vuohenmaidosta voi saada puutiasaivokuumeen, kai lehmänmaidostakin voi?

  Lainattu: "Baltiassa kehotetaan välttämään maitoa

  Julkaistu 28.6. 21:47

  Baltiassa matkustavia kehotetaan välttämään pastöroimatonta maitoa. Kehotuksen taustalla on tapaus, jossa 27 virolaista sairastui puutiaisaivokuumeeseen juotuaan tuoretta vuohenmaitoa.
  Kaikki sairastuneet joivat maitoa tallinnalaisessa ostoskeskuksessa järjestetyillä messuilla toukokuussa. Viron terveysviranomaiset saivat varmistuksen taudinlähteestä viime viikolla. Asiasta kirjoitti tiistain Keskisuomalainen.

  Puutiaisaivokuume eli Kumlingen tauti leviää yleisimmin punkin puremasta, mutta viruksen voi saada myös tuoreesta vuohen tai lehmän maidosta tai niistä valmistetuista tuotteista.
  "Turistien kannattaa ostaa maito kaupasta. Jos ostaa maitoa suoraan tilalta esimerkiksi Saarenmaalla, se pitää ehdottomasti keittää ennen käyttöä", asiantuntija Kuulo Kutsar Viron terveysvirastosta korostaa.
  Pahimmillaan puutiaisaivokuume voi johtaa kuolemaan. Sitä vastaan voi suojautua rokotuksella, mutta sitä ei voi ottaa vasta matkan kynnyksellä. Kolmiosaisen rokotteen kahden ensimmäisen piikin välissä pitää olla vähintään kaksi viikkoa, mieluiten kuukausi.

  Suomeen on ennustettu ennätyksellistä punkkikesää.
  Suomessa taudit ovat levinneet lähinnä punkin puremista. "

  VastaaPoista
 15. Ikävä lehmää!
  Meillä oli lehmiä (3) noin 15 mun ekaa elinvuotta. Pienenä (alle 6 v.) juuri lypsetty lehmänmaito lämpimänä oli suurta herkkua, odotin muki kourassa kun maitoa siilattiin. Sitten makuaisti jotenkin muuttui, eikä sitä voinut enää juoda lämpimänä. Navetta oli pieni, mutta hygienia oli hyvä, meijerihän otti näytteitä maidosta.
  Nyt olen miettinyt, mistä johtuu ettei mulla ole ollut kuin yksi korvatulehdus pienenä ja kaikki normaalit lastentaudithan silloin sairastettiin, eikä ollut rokotteita, niinkuin nykyisin. Ehkä aito lehmänmaito lapsena antoi vastustuskykyä. Jos vain saisin jotenkin tilan lehmän pitoon niin hankkisin, enkä kuvittelisi joutavia pöpöjä saavani maidon mukana.
  Puutiaisia tarttuu metsästä joskus, mitäpä niitä pelkäämään etukäteen.
  t.emilie

  VastaaPoista
 16. emilie, Lasten korvatulehdukset leviävät päiväkodeissa.

  Pikkulapsikuolleisuus on Suomessa maailman alhaisimpia. Johtuuko se hyvästä hygieniasta?

  VastaaPoista
 17. Juu, mieluummin altistuksien puutteesta. Eipä ollut -60-luvulla päiväkotia, siellä missä asuin. Ja oli kissoja ja lehmiä, vanha talonrotisko jossa asuttiin. Kaikilla ympäristön lapsilla oli maalla samantapaiset olot. Että oli pöpöjä joista altistua.

  Olen lukenut, että olisikin hyvä hankkia koira ennen lasten hankkimista, ettei tulisi allergioita lapsille. Liekö siinä ollutkin syy, miksi ei omatkaan lapset ole tarvinneet kärsiä hyvin paljon sairauksista. Vaikka olivatkin päiväkodissa.Koira oli 12 v. omien lasteni ollessa pieniä.

  Lähinnä "huvitti"tuo puutiaisaivokuumeen saanti käsitelemättömästä maidosta. Ehkäpä en itsekään menisi juomaan Baltiassa raakamaitoa, pitäisi ensin päästä näkemään lypsylle, kuinka puhtaasti toimitaan.
  Ja RAAKAA lihaa en söisi kuin nälkäkuoleman uhatessa, olkoompa hapanta tai ei.
  t: emilie

  VastaaPoista
 18. "Ehkäpä en itsekään menisi juomaan Baltiassa raakamaitoa, pitäisi ensin päästä näkemään lypsylle, kuinka puhtaasti toimitaan."

  Varmasti minäkin haluaisin nähdä ihan saman. Puutiaisaivokuume (mikäli sen ylipäätään maidosta voi saada) ei kuitenkaan tule epähygieenisestä lypsämisestä. Se tulee punkin puremasta. Periaatteessahan punkit voivat purra ulkona laiduntavaa lehmää tai vuohta ihan hyvin kuin kissaa, koiraa tai ihmistä. Jos aivokuumepöpö tai borreliooso tai mikä tahansa muu tauti tosiaan voi siirtyä eläimen verestä maitoon, sitä ei millään siivoamisella tai pesulla saa maidosta pois. Vain kuumennus auttaa.

  Voiko tosiaan aivokuume siirtyä maitoon? Olisi sääli, jos tuoretta tilamaitoa ei uskaltaisi kåyttää tai jos eläimien ei uskallettaisi enää antaa laiduntaa punkinpuremien pelossa.

  Yksi äiti

  VastaaPoista
 19. Reilu 5 vuotta sitten julkaistun uutisen mukaan Balttiassa on 27 ihmistä saanut puutiasaivokuumeen. Se on jonkun haastatellun tutkijan mielestä ehkä tullut kauppakeskuksessa messuilla myynnissä olleesta vuohenmaidosta. Ja tästä uutisestako sitten pitäisi vetää sellainen johtopäätös, että suomalaisten valvottujen ja säännöllisesti tarkastettujen maitotilojen käsittelemätön lehmänmaito on vaarallista? Onko ihmisten suhteellisuudentaju tällä tasolla? Eikö omaa ajattelukykyä löydy enää yhtään?

  Välillä ihmetyttää miten jotkut ihmiset uskaltavat enää edes koskea käsittelemättömään ruokaan. Ilmeisesti monet ihmiset desinfioivat kätensä aina sen jälkeen, kun ovat koskeneet raakaan ruokaan. Silti vaikka sen ruuan kuinka huolellisesti keittäisi ja paistaisi ja desinfioisi kädet ja ruuanlaittovälineet joka välissä, niin niitä pelottavia pöpöjä muutama pääsee livahtamaan siihen ruokaan kuitenkin. Pelottavaa? Mihin tässä pöpökammoisessa yhteiskunnassa oikein ollaan menossa? Aletaanko kohta terveillekin ihmisille pistämään suoraan suoneen täysin steriiliä ravintoliuosta, etteivät ihmiset vaan saa pelottavaa tautia siitä pöpöjä kuhisevasta perinteistä ruuasta?


  Tyhmä Kyselijä

  VastaaPoista
 20. Jokainen tietenkin tekee niin kuin lystää. Mun puolesta voi syödä mätää lihaa, homeisia ruokia, tilamaitoa, multaisia juureksia tai vaikka naapurin ulosteita (ulosteensiirto) jos niitä taudinaiheuttajia niin kovin kaipaa. Voi varmuuden vuoksi myös matkustaa (rokottamatta) vaikka Kauko-Itään, hankkia lepran, kupan, jäykkäkouristuksen, tuberkuloosin, yersinan, bilhartsian, malarian, ja kaikki tartuntataudit. Voi hankkia mielin määrin alkueläimiä, loisia, bakteereja, viruksia. Ja ruokamyrkytyksen.

  Kuinka järkevää se sitten on, on sitten eri asia.

  VastaaPoista
 21. Hesarissa oli tässä jokin aika sitten juttu listeriasta, Suomessa siihen kuoli 15 ihmistä viime vuonna.

  VastaaPoista