*
Ellagiinihaposta on äskettäin saatu mielenkiintoista uutta tietoa. Ellagiinihaappo on fenoleihin kuuluva luonnontuote, jota löytyy useista hedelmistä, vihanneksista ja pähkinöistä. Hyviä tämän fenolihapon lähteitä ovat mm. mansikat, vadelmat, karpalo, saksan- ja pekanpähkinät sekä erityisesti granaattiomenan mehu.
Ellagiinihappoa pidetään tehokkaana antioksidanttina ja sen on koeputkissa todettu vähentäneen vahingollisten solujen kasvua. Se lieventää hapetustressin vaurioita. Nämä havainnot johtivat varsin laajaan innostukseen etsiä mahdollisia ellagiinihapon terveyshyötyjä. Sellaista lopullista läpimurtoa on pitkään odotettu.
Koululääketiede ei tunnusta, että ellagiinihappo voisi vaikuttaa millään tavalla syövän hoitoon. Amerikan ylin lääkintäviranomainen FDA on jopa varoittanut siitä, että tämä happo vie kuluttajaa harhaan: Ellagic acid has been identified by the U.S. Food and Drug Administration as a "187 Fake Cancer Cures Consumers Should Avoid" (Ellagiinihappo on FDA:n toimesta todettu huuhaa -tuotteeksi ja kuluttajien pitäisi sitä välttää). Tähän hieman kummalliseen asetelmaan sopii odottaa lisävalaistusta. Minusta tuntuu, että tässä on kyse siitä asetelmasta, että lääketeollisuus puolustaa kynsin hampain omia tuotteitaan ja on haluton myöntämään luonnontuotteille mitään mahdollisuuksia kovilla syöpähoidon markkinoilla.
Lääketeollisuus ja FDA saa uutta mietittävää tuoreesta tutkimustuloksesta. Kalifornialaiset tutkijat ovat löytäneet ellagiinihapon syöpäkasvainta hillitsevän mekanismin tarkoissa kokeissaan. Syöpäsoluissa ellagiinihappo aiheuttaa nopeutetun solukuoleman ja syöpäkasvain pienenee sekä ottaa paremmin vastaan solumyrkky- ja sädehoitoa.
Lähde: Medical News Today, 28.9.2008
Niin, mutta kun on nyt osoitettu, että syöpäsolu kasvaa juuri siihen rikottuun soluun, kuten esim koepaloissa otettuihin reikiin yms, on älytöntä jatkaa niiden napsimista. Kukaan ei puhu siitä, vaan kuvitellaan edelleen, että syöpä tulee kaikille jossain vaiheessa. Tuli tai ei, olisi kaikkein parhainta syövänestoa jättää ne koepalat ottamatta.
VastaaPoistaEi mihinkään enää voi luottaa. Muuntogeeninen bakteerivalmiste jonka varoaika on vaiun 3 vrk on jo luomusallittua, kerrottiin Evirasta jus. Ja sitä saa käyttää jopa pohjavesialueilla. Mut nyt tiedän, että kaali täytyy aina kypsentää, jos ollenkaan sitä kannattaa syödä ja luomuviljelijäkin täytyy tuntea itse, ennen kuin uskaltaa mitään syödä. Onneksi niilläon puhelin, voi kysyä itse, käyttääkö Turex 50 WP-valmistetta:-D
Niin, luonnonmarjoissa kuten karpaloissa ei kovin vaarallisia aineksia voi olla, jos ei sitten soitakin kohta aleta jollain pykälällä myrkyttämään!
Sori, taisin tuossa kertoa asiasta, josta Sinulla ei välttämättä ole muistissa samaa tietoa?
VastaaPoistaNiin, oletin kommenttisi jotenkin liittyvän tähän käsiteltävään aiheeseen.
VastaaPoistaMukava kun kommentoit!
Veteraaniurheilija onnistui taas löytämään minua kiinnostavan aiheen. Sattumalta olen tästäkin aiheesta kerännyt koko lailla tietoa ja tutkimuslinkkejä viimeksi kuluneen vuoden aikana. Linkkini löytyvät osoitteesta
VastaaPoistahttp://ma.gnolia.com/groups/Nutrition/tags/ellagic+acid
(saattaa vaatia ilmaisen rekisteröitymisen; tervetuloa myös liittymään Nutrition-ryhmään, jos ravitsemuksen tutkimustieto kiinnostaa)
Sen lisäksi, että ellagiinihappo aiheuttaa syöpäsoluissa apoptoosia, sen on havaittu myös estävän uusien verisuonien muodostumista eli angiogeneesiä syöpäkasvaimissa. Tämäkin hidastaa syövän kasvua ja voi jopa pysäyttää sen. Tästä esitetään näyttöä mm. tutkimuksessa
Labrecque L, Lamy S, Chapus A, Mihoubi S, Durocher Y, Cass B, Bojanowski MW, Gingras D, Beliveau R.
Combined inhibition of PDGF and VEGF receptors by ellagic acid, a dietary-derived phenolic compound. Carcinogenesis. 2005 Apr;26(4):821-6.
http://carcin.oxfordjournals.org/cgi/content/full/26/4/821
Kasveissa ellagiinihappo esiintyy enimmäkseen ellagitanniineina, joista elimistössä muodostuu ellagiinihappoa. Eniten ellagitanniineja on marjoissa. Suomalaisista marjoista niitä löytyy vadelmista, lakoista, ruusunmarjoista, mansikoista ja tyrninmarjoista. Pitoisuudet ovat myös tässä järjestyksessä.
Tyrninmarjoissa ellagitanniineja on vain vähän, ne eivät ole hyvä lähde. Vadelmissa 70% ellagitanniineista on siemenissä ja 30% hedelmälihassa. Kannattaisi siis ehkä käyttää vadelmia tehokkaassa tehosekoittimessa, jotta siemenetkin saataisiin rikki. Aina tämä ei varmaan kuitenkaan onnistu.
Tässä eräs suomalaisten marjojen ellagitanniini- ja ellagiinihappopitoisuuksiin liittyvä tutkimus:
Koponen JM, Happonen AM, Mattila PH, Törrönen AR.
Contents of anthocyanins and ellagitannins in selected foods consumed in Finland. J Agric Food
Chem. 2007 Feb 21;55(4):1612-9.
http://pubs.acs.org/cgi-bin/abstract.cgi/jafcau/2007/55/i04/abs/jf062897a.html
Minulla sattuu olemaan myös tämän tutkimuksen koko teksti PDF-tiedostona, jota voin "lainata", jos jotakuta sattuu kiinnostamaan.
Artikkelissa
Ellagic Acid & Cervical Cancer - annieappleseedproject.org
http://www.annieappleseedproject.org/studelaccerc.html
kuvataan tutkimusta, jossa vadelmia käytettiin kohdunkaulasyövän tukihoitona.
Muita ellagiinihappolinkkejä:
Ellagic acid - Wikipedia, the free encyclopedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Ellagic_acid
Ellagic Acid
http://www.cancer.org/docroot/ETO/content/ETO_5_3X_Ellagic_Acid.asp?sitearea=ETO
Myös muista marjoista voi olla hyötyä syövän ehkäisyssä:
Berry extracts stop cancer cell growth in the lab
http://www.nutraingredients.com/Research/Berry-extracts-stop-cancer-cell-growth-in-the-lab
Syövän ehkäisyssä hyödyllisiksi marjoiksi on mainittu mm. vadelmat, mansikat, karhunvatukat, mustikat, karpalot ja puolukat.
On hyvä syödä vadelmien lisäksi muitakin marjoja, erityisesti mustikoita ja mansikoita, sillä näissä on muita syöpää mahdollisesti ehkäiseviä aineita, mustikoissa antosyaniineja ja mansikoissa lupeolia. Lupeolilla on laboratoriokokeissa havaittu olevan erittäin voimakasta syövänvastaista vaikutusta ja se näyttäisi myös moninkertaistavan joidenkin sytostaattien tehon. Toistaiseksi en vielä ole onnistunut löytämään tietoa siitä, miten paljon lupeolia tarvittaisiin ja miten paljon sitä ruoka-aineissa on. Parhaiksi lupeolin lähteiksi on kuitenkin eri lähteissä mainittu mansikoiden lisäksi mango, porkkana, viikunat ja meloninsiemenet.