torstaina, toukokuuta 12, 2016

Liikuntaa arjessa huumorilla

Turpaduunarin terveysohje numero 6
Jakelupäivä maanantaina 5.1.2015

LIIKUNTAA ARJESSA HUUMORILLA
Minusta tuntuu, että monet liikuntaohjeet ovat niin monimutkaisia, ettei niitä sen takia noudateta. Nyt tulee sikermä erinomaisen helppoja, kuntoa kehittäviä liikuntasuoritteita, joita kuka tahansa voi opetella ja ottaa päivittäiseen käyttöön.

Hampaiden harjaus jalkalihaksia vahvistaen
Kun seuraavan kerran harjaat hampaasi tee se niin, että harjatessasi vasempaan suuntaan nouset varpaillesi ja harjan mennessä oikealle nouset kantapäille. Hampaiden harjaus on silloin ilta- ja aamutoimi, jolla samalla vahvistetaan jalan pieniä lihaksia, nilkan seutua ja pohkeita. Kolme minuuttia kun harjaa tällä tavalla, niin hampaat tulevat puhtaiksi ja jalkojen voima lisääntyy. Tästä on olemassa video eräältä luentokeikaltani: https://www.youtube.com/watch?v=4yAHf0Dv01M

Ota aina rappuset, hissi on varattu liikuntaesteisille
Kokous on talon 10. kerroksessa? Menetkö sinne hissillä? Useimmat menevät. Mutta tästä lähtien sinä etsit aina ensin rappuset. Kävelet tai juokset rappuset ylös kokoustiloihin (tai minne sinä suinkin olet menossa monikerroksisessa talossa)! Saat silloin todella upean liikuntapanoksen ja jaksat paremmin arvostaa mahdollista pitkääkin istumista (istuminen on todettu erityisen vaaralliseksi!).

Mene yksi pysäkinväli pitemmälle bussilla tai raitiovaunulla
Jos asut kaupungissa, joka saa nauttia hyvästä joukkoliikenteestä, voit tehdä niin, että astutkin liikennevälineestä pois yhden tai useamman pysäkin myöhemmin/aikaisemmin kuin olisi optimaalista. Tällaisessa tapauksessa saat kävellä hiukan pidemmän matkan ja saat kuin vaivihkaa lisäliikuntaa sinä päivänä. Tämä keino ei välttämättä toimi maaseudulla, jossa pysäkinväli voi olla useita kymmeniä kilometrejä. Mutta kaupunkilaiselle tämä mahdollisuus on useasti tarjolla.

Harrasta muurahaispesäkävelyä
Tämän liikuntanumeron olen ideoinut mahtavan mukavan kilpakävelijäyhteisön kanssa. Se toimii kävelyn ryhdikkyyttä korostaen. Harjoittele tätä ensin rauhassa vaikkapa olohuoneessa ja ota se käyttöön vasta sitten kylän raitilla kävellessäsi. Kuvittele, että olohuoneen nurkassa on muurahaispesä. Istahdat muurahaispesään, tunnet miten muurahaiset kiipeävät pitkin koipiasi ja takapuolessa pistelee. Vähän matkan päässä on vilvoittava järvi (keittiön taaimmaisessa nurkassa). Matkalla sinne huiskutat muurahaisia pois takapuolestasi. Vaistomaisesti kävelet hyvällä ryhdillä olkapäät taakse vedettyinä ja varsin reippaasti edeten, sillä takapuolessa pistelevät tuhannet muurahaiset. Harjoiteltuasi tätä muurahaispesäkävelyä, voit ottaa tämän ryhdikkään kävelymuodon käyttöösi kylänraitilla, kadunpätkällä, siellä missä vain haluat esittää miten ryhdikkäästi kävelet! Huiskuttele muurahaisia pois omasta takapuolestasi! Tästä on olemassa lyhyt videopätkä: https://www.youtube.com/watch?v=wTr9SVY_Wyo

Onnea ja menestystä liikuntaharrastuksessasi!
Lisää luettavaa täältä: http://turpaduunari.fi/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti