torstaina, toukokuuta 12, 2016

Juo laadukkaita marjamehuja!

Turpaduunarin terveysohje numero 2
Jakelupäivä maanantaina 8.12.2014

JUO LAADUKKAITA MARJAMEHUJA!
Terveystietoinen nauttii joka päivä laadukkaita marjamehuja. Parasta on tehdä mehu itsepoimituista marjoista ja säilöä perinteisesti mehumaijassa tai mehustimessa valmistaen. Toki pärjää myös ilman mehustinta. Nykyaikaisemmin marjamehut voi pakastaa talven varalle tai jäisiä marjoja ajaa tehosekoittimessa muun pirtelöaineksen seassa.

Marjamehun voi kekseliäästi tehdä myös pakastemarjoista lisäämällä ne kiehautettuun veteen, sekoittaen. Anna seistä huoneenlämmössä (kansi päällä) 1-2 vuorokautta. Valuta sitten mehu tiheän siivilän läpi ja lisää raakaruokosokeria oman maun mukaan. Sekoita, laita puhtaisiin ja kuumennettuihin pulloihin. Säilytä viileässä.

Kotitekoiseen mehuun tarvitaan ainoastaan sokeria makeuttajaksi ja säilöntäaineeksi. Kokeile raakaruokosokeria tavallisen pöytäsokerin sijaan.

Mutta kaikkia mehuja ei ole tehty näin hyvistä ja yksinkertaisista raaka-aineista. Kaupan mehuhyllyissä on nimittäin paljon muutakin kuin terveellisiä mehuja. Erilaisista teollisista mehujuomatiivisteistä ja juomatiivisteistä ei saa mitenkään mehua, vaikka kuinka hartaasti yrittäisi. Kun tavalliseen mehutiivisteeseen lisää vettä, saa mehua. Kun mehujuomatiivisteeseen lisää vettä, saa mehujuomaa. Ja kun juomatiivisteeseen lisää vettä, saa juomaa. Tämän asian ja monet muut asiat selviävät Thor-Fredric Karlssonin äskettäin ilmestyneestä kirjasta ”100 ajatusta terveellisestä ruoasta” (Atar, 2014).

Useimmat mehujuomatiivisteet ja kaikki juomatiivisteet ovat alusta loppuun keinotekoisia. Juomiin on makua varten lisätty keinotekoisia aromeja, väriä varten keinotekoisia väriaineita, makeutusta varten keinotekoisia makeutusaineita. Ainoa aito valmistusaine on vesi. Tällaisia mehujuomia ei kannata ostaa itselleen, ei perheelleen, ei lapsilleen eikä kenellekään muullekaan. Kuitenkin niitä tarjotaan lapsille lastenjuhlissa ja jopa päiväkodeissa. Niitä tarjoillaan myös kestävyysurheilijoille juomapaikoilla. Urheilijat tarvitsevat nestettä ja energiaa, eivät sokeroimattomia vähäenergisiä huijaustuotteita. Niillä on sellaiset nimet kuin esim. FunLight, Mehukatti ja Fanta. Älä juo!

Laadukkaan marjamehun etsinnän voi aloittaa vaikkapa Raakatorin nettikaupasta (http://www.raakatori.fi/). Raakatorilla on valikoimissa jouluisiin tunnelmiin sopiva aito marjaisa, vanhan ajan glögi. Sen nimi on mesimalja (http://www.raakatori.fi/tuotteet/mehut-juomat/mesimalja/tuote-mes003). Tulet takuulla ihastumaan siihen. Katso näitä raaka-aineita: Aroniaviini, hunaja, rosmariini, salvia.

Vanhanajan reseptin mukaan valmistettu alkoholiton marjaviini maistuu miedoille yrteille, maukkaalle aronialle sekä hunajaisen makealle.

Mikä on sinun suosikkimarjamehusi?

Lisää luettavaa täältä: http://turpaduunari.fi/ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti