torstaina, toukokuuta 12, 2016

Täydellisyyteen pyrkiminen - kannattaako?

Turpaduunarin terveysohje numero 66
Jakelupäivä maanantaina 14.3.2016

TÄYDELLISYYTEEN PYRKIMINEN – KANNATTAAKO?

Ihmistä ohjaa vahvasti halu tehdä asiat paremmin. Pyrkiminen kohti jotakin tiettyä päämäärää ohjaa elämäämme ja mieluusti pyrkimyksen kohde saisi olla mahdollisimman jalo, vaikeasti tavoitettava, täydelliseen elämänhallintaan vievä pitkä projekti. Ihanko totta?

En ole niin varma onko täydellisyyteen pyrkiminen välttämättä kovinkaan hyvä asia. Tutkin vähän mitä kirjallisuudessa kerrotaan perfektionisteista, eli täydellisyyteen pyrkivistä. Viesti oli kaksijakoinen. Oli sekä hyvä juttu että huono juttu, että pyrkii täydellisyyteen. Tässä muutamia huomioita ehkä jopa arkeen vietäväksi terveysohjeena.

Ihmisen kehitysbiologiaan on kuulunut olennaisena osana pyrkimys täydellisyyteen. Sen johdosta ihmisrotu on ollut niin menestyksellinen. Menestys ja täydellisyys kulkee siis käsi kädessä.

Samaan hengenvetoon tutkijat kuitenkin varoittavat siitä, että nykypäivään tämä perfektionismi sopii varsin huonosti. Nykyinen suoritusyhteiskunta ei anna tilaa virheille (niitähän perfektionisti ei tee?). Jos persoonamme on viritetty liian korkeille odotuksille alttiiksi, se voi saada aikaan sairautta, sekä fyysistä että psyykkistä. Kannattaa siis olla maltillisempi odotusten suhteen.

Epärealistisen korkealle asetetut tavoitteet elämässä ovat useiden psyykkisten ja fyysisten sairauksien osatekijöissä mukana.

Pyrkimys täydellisyyteen epätäydellisessä maailmassa saattaa olla monelle liian rankkaa. Eiköhän luoteta niihin tutkijoihin, jotka toivovat ihmisten ottavan elämän vähän rennommin?

Lisää luettavaa täältä: http://turpaduunari.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti