Turpaduunarin terveysohje
numero 43
Jakelupäivä maanantaina
21.9.2015
SIIRTYMINEN PAREMPIIN
RUOKAVALINTOIHIN
Olet aikonut siirtyä
tekemään laadukkaampia ruokavalintoja? Tässä turpaduunarin vinkit
parempaan, aidompaan ja terveystietoisempaan ruokaan siirtyvälle:
1. Tee ruokasi
aina/useasti itse kotona puhtaista perusraaka-aineista
2. Varaa ruoanlaittoon
aikaa ja kokeile uusia ruokareseptejä
3. Nauti kokkaamisesta,
tuoksuista ja mauista sekä pyri monipuolisuuteen
4. Hanki lisää
kokkauskirjoja ja/tai kerää ruokareseptejä varastoon
5. Mausta ruokasi
rohkeasti yrteillä ja erilaisilla luonnonmausteilla (esim.
valkosipuli, basilika, kaneli, inkivääri, kurkuma, chili,
mausteneilikka, puhdistamaton merisuola)
6. Varaa kauppareissuun
aikaa!
7. Opettele lukemaan
tuoteselosteita
8. Jätä ne tuotteet
ostamatta, joissa on pitkät tuoteselosteet
9. Jätä myös tuote
ostamatta, jos on paljon vierasperäisiä sanoja ja/tai lisäaineita
(E-koodeja)
10. Viivy rauhassa
vihannesosastolla, sillä täältä löytyy terveystietoisuuden
perustasi nyt ja tulevaisuudessa!
11. Lautasella aina eniten
vihanneksia, marjoja, juureksia. Kokoa muut ruoka-aineet siihen
viereen
12. Vaihtele riittävän
usein ruoan raaka-aineita, ettet kyllästy johonkin terveelliseen
ruokaan!
13. Etsi kaupasta aina
luomuhylly ja tee aina jokin luomua suosiva ostos (ruokabudjettisi
huomioiden)
14. Suosi ajankohtaisen
vuodenajan kotimaisia luomutuotteita ja erityisesti satokauden
kasviksia
15. Valitse lihatuotteet
kotimaista ja luomua suosien
16. Osta lihat,
kananmunat, vihannekset, juurekset ja maito suoraan luomutilalta (jos
ei aiheuta kohtuutonta vaivaa)!
17. Kysy lisää
kauppiaalta, jos jonkin tuotteen alkuperä epäilyttää
18. Jos kauppias ei tiedä
mitä ruoka-aineita hän myy, vaihda kauppaa (mikäli mahdollista)
19. Rasva ei tapa, eli
maitotuotteissa kannattaa suosia täysrasvaisia tuotteita ja
luomuvaihtoehtoja
20. Suhtaudu aina
epäilleen elintarviketeollisuuden uutuuksiin
21. Omavaraisuus ei ole
hullumpi idea: aloita omien vihannesten viljely (sujuu myös
kaupunkiolosuhteissa)
22. Jos vähänkin epäilet
saatko riittävästi suojaravintoaineita ruokavaliostasi, ota
yhteyttä luotettavaan ravintoasiantuntijaan!
Lisää luettavaa täältä: http://turpaduunari.fi/
11. Lautasella aina eniten vihanneksia, marjoja, juureksia. Kokoa muut ruoka-aineet siihen viereen
VastaaPoistaEi ehkä kovinkaan onnistunut neuvo diabetikolle? Vai onko niinkuin Ruotsin Elintarvikelaitoksen virallisen suoituksen kanssa:
"Suosityksemme ovat terveille" :=))
Hyvää kesää sinulle
Ystävällisin terveisin Veijo
http://terveydeksesi.fix4you.se/#home