torstaina, toukokuuta 12, 2016

Siirtyminen parempiin ruokavalintoihin

Turpaduunarin terveysohje numero 43
Jakelupäivä maanantaina 21.9.2015

SIIRTYMINEN PAREMPIIN RUOKAVALINTOIHIN

Olet aikonut siirtyä tekemään laadukkaampia ruokavalintoja? Tässä turpaduunarin vinkit parempaan, aidompaan ja terveystietoisempaan ruokaan siirtyvälle:

1. Tee ruokasi aina/useasti itse kotona puhtaista perusraaka-aineista
2. Varaa ruoanlaittoon aikaa ja kokeile uusia ruokareseptejä
3. Nauti kokkaamisesta, tuoksuista ja mauista sekä pyri monipuolisuuteen
4. Hanki lisää kokkauskirjoja ja/tai kerää ruokareseptejä varastoon
5. Mausta ruokasi rohkeasti yrteillä ja erilaisilla luonnonmausteilla (esim. valkosipuli, basilika, kaneli, inkivääri, kurkuma, chili, mausteneilikka, puhdistamaton merisuola)
6. Varaa kauppareissuun aikaa!
7. Opettele lukemaan tuoteselosteita
8. Jätä ne tuotteet ostamatta, joissa on pitkät tuoteselosteet
9. Jätä myös tuote ostamatta, jos on paljon vierasperäisiä sanoja ja/tai lisäaineita (E-koodeja)
10. Viivy rauhassa vihannesosastolla, sillä täältä löytyy terveystietoisuuden perustasi nyt ja tulevaisuudessa!
11. Lautasella aina eniten vihanneksia, marjoja, juureksia. Kokoa muut ruoka-aineet siihen viereen
12. Vaihtele riittävän usein ruoan raaka-aineita, ettet kyllästy johonkin terveelliseen ruokaan!
13. Etsi kaupasta aina luomuhylly ja tee aina jokin luomua suosiva ostos (ruokabudjettisi huomioiden)
14. Suosi ajankohtaisen vuodenajan kotimaisia luomutuotteita ja erityisesti satokauden kasviksia
15. Valitse lihatuotteet kotimaista ja luomua suosien
16. Osta lihat, kananmunat, vihannekset, juurekset ja maito suoraan luomutilalta (jos ei aiheuta kohtuutonta vaivaa)!
17. Kysy lisää kauppiaalta, jos jonkin tuotteen alkuperä epäilyttää
18. Jos kauppias ei tiedä mitä ruoka-aineita hän myy, vaihda kauppaa (mikäli mahdollista)
19. Rasva ei tapa, eli maitotuotteissa kannattaa suosia täysrasvaisia tuotteita ja luomuvaihtoehtoja
20. Suhtaudu aina epäilleen elintarviketeollisuuden uutuuksiin
21. Omavaraisuus ei ole hullumpi idea: aloita omien vihannesten viljely (sujuu myös kaupunkiolosuhteissa)
22. Jos vähänkin epäilet saatko riittävästi suojaravintoaineita ruokavaliostasi, ota yhteyttä luotettavaan ravintoasiantuntijaan!

Lisää luettavaa täältä: http://turpaduunari.fi/

1 kommentti:

  1. 11. Lautasella aina eniten vihanneksia, marjoja, juureksia. Kokoa muut ruoka-aineet siihen viereen

    Ei ehkä kovinkaan onnistunut neuvo diabetikolle? Vai onko niinkuin Ruotsin Elintarvikelaitoksen virallisen suoituksen kanssa:
    "Suosityksemme ovat terveille" :=))

    Hyvää kesää sinulle

    Ystävällisin terveisin Veijo

    http://terveydeksesi.fix4you.se/#home

    VastaaPoista