torstaina, toukokuuta 12, 2016

Vilkastuta sosiaalista elämääsi!

Turpaduunarin terveysohje numero 8
Jakelupäivä maanantaina 19.1.2015

VILKASTUTA SOSIAALISTA ELÄMÄÄSI!
Vilkas sosiaalinen elämä lisää terveyttä, väitetään tutkimuksissa. Löytyy esimerkiksi selvityksiä suomenruotsalaisten erityisesti rannikkoseuduilla asuvien terveysoloista. Niissä todetaan pitkäikäisyyden osittain johtuneen lämminhenkisistä suhteista sukulaisiin, ystäviin ja naapureihin. Onni on olla ystävien ja ihanan kotiseudun ympäröimänä koko elämän ajan.

Itselläni on tällä hetkellä sellainen tunne, että hyvät ihmissuhteet eivät ole mikään itsestäänselvyys. Ihmiset on vallannut itsekkyys, ahneus ja sydämettömyys. Ole piristävä poikkeus ja vilkastuta sosiaalista elämääsi vaikkapa näin:

  • henkistä ravintoa tarvitset yhtä paljon kuin fyysistä ravintoa. Mikä on henkisen ravinnon ruisleipä, kala, maitolasi? (luontoelämys, kerhotapaaminen, halaus)
  • kysy itseltäsi oletko onnellinen? Kuinka tyytyväinen olet omaan elämääsi? Miltä sinusta tuntuu juuri tällä hetkellä?
  • panosta läheisiin ihmissuhteisiin. Luota sellaisiin ihmisiin ja harrastuspiireihin, jotka hyväksyvät sinut ehdoitta. Se on tärkeää oman hyvinvoinnin kannalta. Olla hyväksytty.
  • onnellisuutta tuo sisäisesti motivoiva tekeminen. Kun tekee sellaisia asioita, joista tuntee, että tämän teen mielelläni, enkä mistään pakosta, silloin tulee hyvä olo.
  • ajattele positiivisesti! Onnellisuus ei ole kenenkään yksinoikeus, vaikka joidenkin on se luonnostaan helpompi saavuttaa. Onnellisuuden opetteleminen vaatii joiltakin pitkäjänteisyyttä ja päättäväisyyttä. Joillakin se on luonnostaan esillä! Olethan tavannut tosi positiivisia ihmisiä? He ovat lähes ärsyttäviä!
Henkistä ravintoa parhaimmillaan on taide-elämys, luontoretki, ystävän halaaminen ja suosikkikirjan ahmiminen. Kaikki sellainen mikä ruokkii henkisyyttämme. Henkisen ravinnon suosiminen ei ole rahasta kiinni, vaan vaivasta.

Huonoilla ajatuksilla voi sairastuttaa itsensä, varoittaa moni terveydenhoidon ammattilainen, ja he lienevät tässä oikeassa. Kääntäen tämän ajatuksen päälaelleen, että hyvillä ajatuksilla voi pitää itsensä terveenä, on myös kannattajajoukkonsa. Terveystietoinen elämä rakentuu omasta sisimmästämme, ajatuksistamme ja ennen kaikkea mielestämme.

Erityisesti silloin kun elämäsi kokonaisrasitus näyttää suistavan sinut sairauden puolelle, sinun on oivallettava ottaa vastaan kaikki apu. Myös mielesi hoitoon liittyvä apu. Kun tarjoutuu mahdollisuus saada apua älä ensimmäisenä reaktiona sulje silmäsi ja korvasi. Jos et koskaan tartu tarjottuun apuun, älä ainakaan silloin valita kenellekään, että elämä on niin vaikeaa ja apua ei löydy mistään.

Liian hyviltä ja ihmeellisiltä kuulostaviin ratkaisuihin on tietenkin hyvä suhtautua kriittisesti. Maalaisjärjen pitää kertoa onko ratkaisusta mahdollisesti terveydelle enemmän haittaa kuin hyötyä. Aivan kuten sinun pitää punnita lääkärisi kanssa lääkkeenoton hyötyjä ja haittoja, sinun pitää punnita sinulle tarjotun avun hyöty- ja haittanäkökohtia.

Älyttömintä on mieluummin olla kipeä kuin että kokeilisi jotain hyvää mieltä tuottavaa. Elämäsi ja terveytesi on omissa käsissäsi. Elä viisaasti!

Lisää luettavaa täältä: http://turpaduunari.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti