**
Omega-3 -nimen avulla myydään tällä hetkellä kaikenlaisia elintarvikkeita. Ruoka-aineita terästetään tällä terveellisellä ravintorasvalla ja toivotaan uusia ostajia tuotteelle. Karu totuus on kuitenkin, että terveysvaikutukset liittyvät omega-3-rasvahappoihin EPA:n ja DHA:n muodossa, joita saamme tuoreesta, rasvaisesta kalasta.
Härskeimmät mainosviestit liittyvät näkkileipään Wasa Sport Plus ja Barillan pastaan, joissa on lisättyjä omega-3-rasvahappoja. Asiaa tutkineiden mielestä tällä rasvahappolisällä ei ole mitään järkevän tuntuista terveysetua. Saadaksesi yhtä paljon terveellisiä omega-3-rasvahappoja kuin mitä on 25 grammassa silliä, sinun pitää syödä viisi kiloa näkkileipää päivittäin. Saat toki hurjan annoksen niitä terveellisiä ravintokuituja, mutta omega-3-intosi tuo sinulle myös 15 000 kilokaloria, joka hurjan urakkasi palkintona näkyy sitten vyötärölläsi. Vielä hurjemmaksi tilanne muuttuu pastan suhteen. Pastaa pitää panna poskeen 11 kiloa (kuivapaino!) päivittäin ja jonnekin pitäisi piilottaa ylimääräiset 37 000 kilokaloria.
Ei ole mitään syytä sortua mainostajien huijattavaksi! Syö silliä ja juo vaikka kuravettä päälle. Se on pitemmän päälle turvallisempaa kuin näkkileivän ja pastan ahmiminen. Silliä vielä paremman omega-3-rasvahappolähteen suo meille graavisuolattu merilohi, taidolla valmistettu makrilli tai anjovis. Mikäli olet allerginen kalalle tai et muuten jostakin syystä innostu kalan mausta, löydät marketin hyllyiltä {piiiip}-peruskalaöljyä. Osta kaikkein edullisin purkki.
Kun Raisio puhuu niistä terveellisistä omega-3-rasvahapoista rypsiöljyssään, niin nekin syyllistyvät kauheaan liioitteluun. Kasvikunnan omega-3-rasvahapot (mm. ALA) pitää muuntaa elimistössämme (pääosin maksassa) EPA:ksi ja DHA:ksi. Tämä muutos sujuu hyvin heikolla teholla. Kukaan ei käytännössä pysty juomaan niin paljon rypsiöljyä päivässä, että sillä saisi tyydytettyä EPA:n ja DHA:n tarpeensa. Harmillisesti rypsiöljyn myötä saa myös paljon sitä vähemmän terveellistä omega-6-rasvahappoa, mutta se on eri jutun aihe kokonaan. Yksi pahimpia propagandasivuja tästä aiheesta on Rypsiöljy.fi. Se on sivusto jota pönkitetään Pekka Puskan puolihuolimattomilla lausunnoilla ja EU:n sekä Suomen valtion rahallisella tuella. Ja jotkut kehtaavat vielä väittää, että Kansanterveyslaitos ajattelee vain meidän terveyttämme ilman mitään bisneskytköksiä.
Omega-kolmoset kannattaa siis hankkia kalasta. Rypsiöljyllä on muita varsin edullisia terveysvaikutuksia. Ihminen on luotu sellaista ravitsemustilannetta varten, jossa ravintorasvat saadaan monipuolisessa muodossa. Selkokielellä tämä tarkoittaa runsaita kala-annoksia, kohtuullisia määriä täysrasvaisia maitotuotteita, rasvaa sen verran kuin lihassa luontaisesti on ja pieniä määriä kasviöljyjä eri lähteistä.
Inspiraatiolähteenä toimi: Svenska Dagbladet, 22.2.2008 (Omega-3 säljs med falska löften)
perjantaina, helmikuuta 22, 2008
torstaina, helmikuuta 21, 2008
Suomalaisia diabeetikkoja kiusataan mediahiljaisuudella
Tuttu lautasmalli on viime aikoina kokenut kovia. Lautasmallia ja valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksia on pidetty sopivina jopa sokeritautia sairastaville (eli diabeetikoille). Minun mielestäni lautasmalli perunoineen kaikkineen kelpaa sellaisenaan lähinnä huippu-urheilijoille. Mitä vähäisempi liikuntapanos on, sitä vähemmän on syytä nauttia tärkkelyspitoisia ruoka-aineita. Luonnollisesti minusta on kaistapäistä, ehkä jopa edesvastuutonta, suositella perinteistä tärkkelyspitoista lautasmallia sokeritautisille.
Varsinaisen uutispommin jysäytti Amerikan diabetesliitto (American Diabetes Association) suositellessaan erityisesti aikuistyypin sokeritautisille (käytän termiä sokeritautinen mieluummin kuin diabeetikko) hiilihydraatteja rajoittavaa ruokavaliota tämän vuoden alusta lähtien. Kaiken lisäksi Ruotsissa sairastuneiden ruokavaliosuosituksia valvova laitos (Socialstyrelsen) luopuu yksipuolisesta hiilihydraatteja suosivasta lautasmallistaan sokeritautisille ja lihaville sanomalla, että hiilihydraattitietoinen ruokavalio on yhtä tehokas, turvallinen ja tieteellisesti pätevä kuin perinteinen lautasmalli. Sillä saavutetaan ainakin lyhyellä tähtäimellä (todennäköisesti pitempään) yhtä tehokas painonpudotus kuin "virallisterveellisellä" ruokavaliolla. Socialstyrelsen päätyy esittämään tällaisen "veret seisauttavan" kompromissin lääkäri Annika Dahlqvistia vastaan nostetun kantelun seurauksena suoritetun tieteellisen selvityksen perusteella.
Ruotsissa sokeritautisen hiilihydraattitietoisesta ruokavaliosta on puhuttu jo pitkään, mutta Suomessa ollaan hiljaa kuin "kusi sukassa". Nyt huomaan Diabetes -lehden numerossa 1/2008, että asiaa puidaan monelta eri kantilta (Pajkastning i fettfrågan). Suomessa keskustelua käydään lähinnä Diabetesliiton Kohtauspaikka -keskustelukanavalla ja internetin lukuisissa enemmän tai vähemmän valvotuissa keskustelupaikoissa. Eikö olisi jo aika saada tästä toiveikkaasta ruokavaliosta lisää viranomaisten välittämää tietoa Suomessakin?
Ruotsissa lääkärikunta ja terveydenhoitohenkilöstö on jakautunut isoon hiilihydraattileiriin ja piskuisen pieneen mutta äänekkääseen rasvaleiriin. Lääkäri Dahlqvistin suosittelema ruokavalio sokeritautisille sisältää hyvin vähän hiilihydraatteja (vähimmillään peräti 10%), mutta runsaasti rasvaa ja proteiineja. Se on sellainen ruokavalio, jota sokeritautiset noudattivat ennen insuliinin keksimistä.
Arvostettu professori Christian Berne, joka antoi hiilihydraattitietoista ruokavaliota puoltavan lausunnon lääkäri Dahlqvistin kantelutapauksessa, on vastuussa uusien kansallisten ravitsemussuositusten laatimisesta sokeritautisille Ruotsissa. Suomessa ehdittiin jo hyväksyä uudet suositukset vuonna 2008 ja nehän eivät tunnetusti pitäneet hiilihydraattitietoisuutta missään arvossa. Päinvastoin professori Suvi Virtanen loihtii ilmoille tieteellisiin tutkimustietoihin perustumattoman väitteen hiilihydraattitietoisen ruokavalion sydäntautia lisäävästä vaikutuksesta. Tästä valheesta kehonrakennuspiireissä tunnettu ravintoasiantuntija Anssi Manninen hermostui sen verran pahasti, että teki tästä äskettäin valituksen oikeuskanslerille.
Luennoillani kerron mielelläni esimerkiksi vastaanotolleni hakeutuneiden ja tähän luvan antaneiden asiakkaitteni kokeiluista hiilihydraattitietoisen ruokavalion parissa. Kokeiluista, jotka useimmilla ovat johtaneet pysyviin elämäntaparatkaisuihin. Ehkä sinunkin pitäisi tutustua tähän ruokavalioon?
Mutta takaisin tärkeimpään kysymykseen: Miksi suomalaisia diabeetikkoja kiusataan mediahiljaisuudella? Kuka hiljensi Yleisradion? Miksi valtakunnan päälehdet eivät tästä kirjoita?
Lähde: Diabetes -tidningen 1, 2008
Varsinaisen uutispommin jysäytti Amerikan diabetesliitto (American Diabetes Association) suositellessaan erityisesti aikuistyypin sokeritautisille (käytän termiä sokeritautinen mieluummin kuin diabeetikko) hiilihydraatteja rajoittavaa ruokavaliota tämän vuoden alusta lähtien. Kaiken lisäksi Ruotsissa sairastuneiden ruokavaliosuosituksia valvova laitos (Socialstyrelsen) luopuu yksipuolisesta hiilihydraatteja suosivasta lautasmallistaan sokeritautisille ja lihaville sanomalla, että hiilihydraattitietoinen ruokavalio on yhtä tehokas, turvallinen ja tieteellisesti pätevä kuin perinteinen lautasmalli. Sillä saavutetaan ainakin lyhyellä tähtäimellä (todennäköisesti pitempään) yhtä tehokas painonpudotus kuin "virallisterveellisellä" ruokavaliolla. Socialstyrelsen päätyy esittämään tällaisen "veret seisauttavan" kompromissin lääkäri Annika Dahlqvistia vastaan nostetun kantelun seurauksena suoritetun tieteellisen selvityksen perusteella.
Ruotsissa sokeritautisen hiilihydraattitietoisesta ruokavaliosta on puhuttu jo pitkään, mutta Suomessa ollaan hiljaa kuin "kusi sukassa". Nyt huomaan Diabetes -lehden numerossa 1/2008, että asiaa puidaan monelta eri kantilta (Pajkastning i fettfrågan). Suomessa keskustelua käydään lähinnä Diabetesliiton Kohtauspaikka -keskustelukanavalla ja internetin lukuisissa enemmän tai vähemmän valvotuissa keskustelupaikoissa. Eikö olisi jo aika saada tästä toiveikkaasta ruokavaliosta lisää viranomaisten välittämää tietoa Suomessakin?
Ruotsissa lääkärikunta ja terveydenhoitohenkilöstö on jakautunut isoon hiilihydraattileiriin ja piskuisen pieneen mutta äänekkääseen rasvaleiriin. Lääkäri Dahlqvistin suosittelema ruokavalio sokeritautisille sisältää hyvin vähän hiilihydraatteja (vähimmillään peräti 10%), mutta runsaasti rasvaa ja proteiineja. Se on sellainen ruokavalio, jota sokeritautiset noudattivat ennen insuliinin keksimistä.
Arvostettu professori Christian Berne, joka antoi hiilihydraattitietoista ruokavaliota puoltavan lausunnon lääkäri Dahlqvistin kantelutapauksessa, on vastuussa uusien kansallisten ravitsemussuositusten laatimisesta sokeritautisille Ruotsissa. Suomessa ehdittiin jo hyväksyä uudet suositukset vuonna 2008 ja nehän eivät tunnetusti pitäneet hiilihydraattitietoisuutta missään arvossa. Päinvastoin professori Suvi Virtanen loihtii ilmoille tieteellisiin tutkimustietoihin perustumattoman väitteen hiilihydraattitietoisen ruokavalion sydäntautia lisäävästä vaikutuksesta. Tästä valheesta kehonrakennuspiireissä tunnettu ravintoasiantuntija Anssi Manninen hermostui sen verran pahasti, että teki tästä äskettäin valituksen oikeuskanslerille.
Luennoillani kerron mielelläni esimerkiksi vastaanotolleni hakeutuneiden ja tähän luvan antaneiden asiakkaitteni kokeiluista hiilihydraattitietoisen ruokavalion parissa. Kokeiluista, jotka useimmilla ovat johtaneet pysyviin elämäntaparatkaisuihin. Ehkä sinunkin pitäisi tutustua tähän ruokavalioon?
Mutta takaisin tärkeimpään kysymykseen: Miksi suomalaisia diabeetikkoja kiusataan mediahiljaisuudella? Kuka hiljensi Yleisradion? Miksi valtakunnan päälehdet eivät tästä kirjoita?
Lähde: Diabetes -tidningen 1, 2008
Probiootteja kestävyysurheilijoille
**
Probiootteja ovat ravinnon mukana tai ravintolisänä nautittavia eri bakteerikantojen eläviä viljelmiä, joilla on ruoansulatuselimistön kautta välittyviä terveyttä ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Ollakseen probioottinen bakteerin tulee kestää mahahappoja ja sappisuoloja ja sen tulee kyetä kiinnittymään tai ainakin väliaikaisesti lisääntymään suolistossa ilman haittavaikutuksia. Tunnettuja probiootteja ovat maitohappobakteerit Lactobacillus GG ja Bifidobacterium lactis. Lactobacillusta saa mm. sellaisista tuotteista kuin Gefilus ja Bifidobacteriumia on esim. Yosassa ja A-jogurtissa.
Pitkänmatkan juoksijoille on australialaistutkimuksessa syötetty Lactobacillus fermentum maitohappobakteereita. Elimistön puolustuskykyä voitiin kohentaa merkittävästi käyttämällä probiootteja. Tohtori David Pyne ja hänen työryhmänsä arpoi 20 eliittijuoksijaa kahteen ryhmään. Ryhmä 1 sai päivittäin maitohappobakteereita ja ryhmä 2 lumevalmistetta neljän kuukauden ajan peruskuntokaudella. Urheilijat harjoittelivat keskimäärin noin 100 km viikossa.
Probiooteista oli hyötyä, sillä maitohappobakteereita nauttineilla juoksijoilla (ryhmä 1) esiintyi puolet vähemmän hengitystieinfektioiden oireita kuin lumevalmistetta saaneiden ryhmässä. Probiottiryhmässä sairastelujaksot olivat myös lievempiä kuin verrokeilla.
Lähde: Cox AJ, Pyne DB, Saunders PU, Fricker PA. Oral administration of the probiotic Lactobacillus fermentum VRI-003 and mucosal immunity in endurance athletes. British Journal of Sports Medicine, 13 February 2008. doi:10.1136/bjsm.2007.044628
Lukekaa myös Tohtori Tolosen kommentit.
Probiootteja ovat ravinnon mukana tai ravintolisänä nautittavia eri bakteerikantojen eläviä viljelmiä, joilla on ruoansulatuselimistön kautta välittyviä terveyttä ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Ollakseen probioottinen bakteerin tulee kestää mahahappoja ja sappisuoloja ja sen tulee kyetä kiinnittymään tai ainakin väliaikaisesti lisääntymään suolistossa ilman haittavaikutuksia. Tunnettuja probiootteja ovat maitohappobakteerit Lactobacillus GG ja Bifidobacterium lactis. Lactobacillusta saa mm. sellaisista tuotteista kuin Gefilus ja Bifidobacteriumia on esim. Yosassa ja A-jogurtissa.
Pitkänmatkan juoksijoille on australialaistutkimuksessa syötetty Lactobacillus fermentum maitohappobakteereita. Elimistön puolustuskykyä voitiin kohentaa merkittävästi käyttämällä probiootteja. Tohtori David Pyne ja hänen työryhmänsä arpoi 20 eliittijuoksijaa kahteen ryhmään. Ryhmä 1 sai päivittäin maitohappobakteereita ja ryhmä 2 lumevalmistetta neljän kuukauden ajan peruskuntokaudella. Urheilijat harjoittelivat keskimäärin noin 100 km viikossa.
Probiooteista oli hyötyä, sillä maitohappobakteereita nauttineilla juoksijoilla (ryhmä 1) esiintyi puolet vähemmän hengitystieinfektioiden oireita kuin lumevalmistetta saaneiden ryhmässä. Probiottiryhmässä sairastelujaksot olivat myös lievempiä kuin verrokeilla.
Lähde: Cox AJ, Pyne DB, Saunders PU, Fricker PA. Oral administration of the probiotic Lactobacillus fermentum VRI-003 and mucosal immunity in endurance athletes. British Journal of Sports Medicine, 13 February 2008. doi:10.1136/bjsm.2007.044628
Lukekaa myös Tohtori Tolosen kommentit.
Kananmunista terveyttä!
*
Harvaa elintarviketta on Suomessa kohdeltu niin kaltoin kuin kananmunaa.
Tunnetussa Jeff Volekin tutkijaryhmässä on taas saatu lisää viitteitä kananmunan terveellisyydestä. Connecticutin Yliopistossa suoritettujen selvitysten mukaan ylipainoisten miesten on hyvä syödä kolme kananmunaa päivässä varsinkin jos samalla ruokailee hiilihydraattitietoisesti. Kananmunat vähentävät tulehduksen merkkiaine CRP:n määrää ja nostaa huomattavasti adiponektiinin määrää. Nämä muutokset tulehdusarvoissa osoittavat, että kananmunien terveysarvoihin on nyt myös laskettava tulehduksen hoito. Kananmunissa on runsaasti antioksidantti luteiinia, joka osallistuu tähän tulehduksen ehkäisyyn. Lisäksi kananmunissa on runsaasti kolesterolia, joka Volekin tutkimusten mukaan nostaa "hyvän" HDL-kolesterolin määrää.
Nyt kananmunaostoksille muutkin kuin ylipainoiset miehet! Se on terveyttä.
Lähde: Joseph C Ratliff, Gisella Mutungi, Michael J Puglisi, Jeff S Volek and Maria Luz Fernandez. Eggs modulate the inflammatory response to carbohydrate restricted diets in overweight men. Nutrition & Metabolism 2008, 5:6 doi:10.1186/1743-7075-5-6
Harvaa elintarviketta on Suomessa kohdeltu niin kaltoin kuin kananmunaa.
Tunnetussa Jeff Volekin tutkijaryhmässä on taas saatu lisää viitteitä kananmunan terveellisyydestä. Connecticutin Yliopistossa suoritettujen selvitysten mukaan ylipainoisten miesten on hyvä syödä kolme kananmunaa päivässä varsinkin jos samalla ruokailee hiilihydraattitietoisesti. Kananmunat vähentävät tulehduksen merkkiaine CRP:n määrää ja nostaa huomattavasti adiponektiinin määrää. Nämä muutokset tulehdusarvoissa osoittavat, että kananmunien terveysarvoihin on nyt myös laskettava tulehduksen hoito. Kananmunissa on runsaasti antioksidantti luteiinia, joka osallistuu tähän tulehduksen ehkäisyyn. Lisäksi kananmunissa on runsaasti kolesterolia, joka Volekin tutkimusten mukaan nostaa "hyvän" HDL-kolesterolin määrää.
Nyt kananmunaostoksille muutkin kuin ylipainoiset miehet! Se on terveyttä.
Lähde: Joseph C Ratliff, Gisella Mutungi, Michael J Puglisi, Jeff S Volek and Maria Luz Fernandez. Eggs modulate the inflammatory response to carbohydrate restricted diets in overweight men. Nutrition & Metabolism 2008, 5:6 doi:10.1186/1743-7075-5-6
keskiviikkona, helmikuuta 20, 2008
Kallis terve elämä
*
Hollantilaistutkijat laskivat, että normaalipainoiset ja terveellisiä elämäntapoja noudattavat saattavat tulla kansanterveydelle kalliimmiksi kuin lihavat, tupakoivat ja vähän liikuntaa harrastavat! Tämä johtuu tutkijoiden mielestä siitä, että ensin mainitut elävät pitkään ja ehtivät pitkän elämänsä aikana sairastella paljon. Lihavat ja tupakoivat ovat toki suuri taakka kansanterveydelle, mutta kuollessaan nuorempina suurin lasku kertyy normaalipainoisista ja terveellisesti elävistä.
Oikein kyynisesti ajatellen, pitäisi antaa lihavien pysyä lihavina, sillä laihtuminen tuo lisää elinvuosia. Laihtuneet eivät enää kuole lihavuudesta johtuviin sairauksiin, vaan vuosien päästä johonkin muuhun vaivaan, jonka hoito on terveydenhuollolle kovin kallista. Lihavuus lisää erityisesti sokeritaudista ja sydän- ja verisuonitaudista johtuvaa kuolleisuutta.
Tutkijat kuitenkin painottavat, että terveydenhuollon ensisijainen tehtävä ei ole säästää kustannuksissa, vaan hoitaa potilaita ja estää tarpeeton kärsimys.
Lähde: PLoS Medicine 5 (2) : e29, 2008
Hollantilaistutkijat laskivat, että normaalipainoiset ja terveellisiä elämäntapoja noudattavat saattavat tulla kansanterveydelle kalliimmiksi kuin lihavat, tupakoivat ja vähän liikuntaa harrastavat! Tämä johtuu tutkijoiden mielestä siitä, että ensin mainitut elävät pitkään ja ehtivät pitkän elämänsä aikana sairastella paljon. Lihavat ja tupakoivat ovat toki suuri taakka kansanterveydelle, mutta kuollessaan nuorempina suurin lasku kertyy normaalipainoisista ja terveellisesti elävistä.
Oikein kyynisesti ajatellen, pitäisi antaa lihavien pysyä lihavina, sillä laihtuminen tuo lisää elinvuosia. Laihtuneet eivät enää kuole lihavuudesta johtuviin sairauksiin, vaan vuosien päästä johonkin muuhun vaivaan, jonka hoito on terveydenhuollolle kovin kallista. Lihavuus lisää erityisesti sokeritaudista ja sydän- ja verisuonitaudista johtuvaa kuolleisuutta.
Tutkijat kuitenkin painottavat, että terveydenhuollon ensisijainen tehtävä ei ole säästää kustannuksissa, vaan hoitaa potilaita ja estää tarpeeton kärsimys.
Lähde: PLoS Medicine 5 (2) : e29, 2008
maanantaina, helmikuuta 18, 2008
Marinaa marinoidusta
**
Nettiadressi marinoimattoman lihan puolesta on kerännyt yli 8 000 allekirjoitusta. Näyttää siltä, että marinoidun lihan buumi meni jo. Tätä mieltä on ainakin ääneen tämän ajatuksen julkilausunut myymäläpäällikkö Pasi Lilja. Maustamattomat tuotteet hän laittaa hyvin esille.
Vetoomus laajemman marinoimattomien liha- ja broilerituotteiden valikoiman puolesta tähtää siihen, että lapsetkin tietäisivät, miltä raaka-aineet oikeasti maistuvat. Lisäksi marinoimattomuuden puolesta puhuvat kokki Petri Hollménin mukaan marinadeissa käytettyjen aromivahventeiden aiheuttamat allergiset reaktiot.
Lähde: Finfoodin uutiskirje, 18.2.2008
Nettiadressi marinoimattoman lihan puolesta on kerännyt yli 8 000 allekirjoitusta. Näyttää siltä, että marinoidun lihan buumi meni jo. Tätä mieltä on ainakin ääneen tämän ajatuksen julkilausunut myymäläpäällikkö Pasi Lilja. Maustamattomat tuotteet hän laittaa hyvin esille.
Vetoomus laajemman marinoimattomien liha- ja broilerituotteiden valikoiman puolesta tähtää siihen, että lapsetkin tietäisivät, miltä raaka-aineet oikeasti maistuvat. Lisäksi marinoimattomuuden puolesta puhuvat kokki Petri Hollménin mukaan marinadeissa käytettyjen aromivahventeiden aiheuttamat allergiset reaktiot.
Lähde: Finfoodin uutiskirje, 18.2.2008
Keinotekoiset makeutusaineet saattavat lihottaa
*
YLE Teema kertoo sivuillaan 6.2.2008 näin:
Mikäli haluat laihtua, kannattaa kaataa sokerittomat limut viemäriin. Uusi tutkimus osoittaa, että kalorittomien makeutusaineiden käyttö voi itse asiassa vaikeuttaa syömisen hallintaa ja näin vaikuttaa myös painoon.
Suomessa terveysviranomaisten virallinen kanta on, ettei makeutusaineiden jatkuvastakaan käytöstä ole terveydelle haittaa.
Veteraaniurheilijan kanta on, että paras janojuoma on puhdas vesi. Mikäli limuja on ihan "pakko" juoda, juotakoon sitten todella harvoin niitä aidolla sokerilla makeutettuja tuotteita.
YLE Teema kertoo sivuillaan 6.2.2008 näin:
Mikäli haluat laihtua, kannattaa kaataa sokerittomat limut viemäriin. Uusi tutkimus osoittaa, että kalorittomien makeutusaineiden käyttö voi itse asiassa vaikeuttaa syömisen hallintaa ja näin vaikuttaa myös painoon.
Suomessa terveysviranomaisten virallinen kanta on, ettei makeutusaineiden jatkuvastakaan käytöstä ole terveydelle haittaa.
Veteraaniurheilijan kanta on, että paras janojuoma on puhdas vesi. Mikäli limuja on ihan "pakko" juoda, juotakoon sitten todella harvoin niitä aidolla sokerilla makeutettuja tuotteita.
lauantaina, helmikuuta 16, 2008
Pysy hoikkana ja kylläisenä!
*
Kaupan hyllyt notkuvat kevyttuotteista. Mutta pitävätkö kevyttuotteet nälkää yhtä hyvin kuin normaalisti rasvaa sisältävät elintarvikkeet?
Tämän asian elintarviketeollisuus aikoo selvittää lähivuosina. "Tarvitaan jotain uutta, jos halutaan pystyä todella vaikuttamaan painonhallintaan", uskoo Seppo Heiskanen, Elintarviketeollisuusliiton tutkimus- ja lainsäädäntöyksikön johtaja. Hän kertoo amerikkalaistutkimuksesta, jonka mukaan kevyttuotteita käyttävillä ihmisillä on taipumus lisätä muiden tuotteiden kulutusta niin, että heidän painonsa jopa nousee.
Suomen itsenäisyyden juhlavuoden rahasto Sitra rahoittaa kylläisyystutkimuksen selvitysvaiheen. Siinä etsitään elintarviketeollisuusyrityksiä, jotka ovat valmiita sitoutumaan tutkimushankkeeseen useaksi vuodeksi.
Suomen kansa on jo kymmeniä vuosia suorittanut näitä kenttäkokeita. "Kyllä kansa tietää", oli Veikko Vennamo-vainaalla tapana sanoa. Kansa on jo kauan tiennyt näiden kevyttuotteiden turmiollisuuden, mutta uskollisesti on kuunneltu johtavia ravintoasiantuntijoita, jotka ovat ylistäneet näitä kevyttuotteita ja mahdollistaneet niiden vyöryn ruokakauppoihimme.
On todella hienoa, että selvitetään perusteellisesti näiden kevyttuotteiden terveysvaikutukset. Moni minunkin asiakkaani on saanut lihomisen kääntymään laskuun vasta luovuttuaan kevyttuotteista ja siirryttyään mahdollisimman luontaisista raaka-aineista valmistettujen ruoka-aineiden kohtuullisiksi käyttäjiksi. Asiakkaat kertovat, että kevyttuotteet pitävät nälkää huonosti. Jokin on todella perusteellisesti pielessä ruokavaliossa jos jo tunnin päästä ruokailusta on taas nälkä. Näitä kauhukertomuksia en enää haluaisi kuunnella vastaanotollani. Syökää kunnon ruokaa, hyvät ihmiset!
Sitran rahoittamat kylläisyystutkimukset alkavat aikaisintaan ensi vuoden alussa. Hyvää tutkimusta jaksaa odottaa!
Minkälaista evästystä tarjoatte tutkimushankkeelle? Tarvitaanko kevyttuotteita? Kerro omista kokemuksistasi!
Lähde: Verkkouutiset, 16.2.2008
Kaupan hyllyt notkuvat kevyttuotteista. Mutta pitävätkö kevyttuotteet nälkää yhtä hyvin kuin normaalisti rasvaa sisältävät elintarvikkeet?
Tämän asian elintarviketeollisuus aikoo selvittää lähivuosina. "Tarvitaan jotain uutta, jos halutaan pystyä todella vaikuttamaan painonhallintaan", uskoo Seppo Heiskanen, Elintarviketeollisuusliiton tutkimus- ja lainsäädäntöyksikön johtaja. Hän kertoo amerikkalaistutkimuksesta, jonka mukaan kevyttuotteita käyttävillä ihmisillä on taipumus lisätä muiden tuotteiden kulutusta niin, että heidän painonsa jopa nousee.
Suomen itsenäisyyden juhlavuoden rahasto Sitra rahoittaa kylläisyystutkimuksen selvitysvaiheen. Siinä etsitään elintarviketeollisuusyrityksiä, jotka ovat valmiita sitoutumaan tutkimushankkeeseen useaksi vuodeksi.
Suomen kansa on jo kymmeniä vuosia suorittanut näitä kenttäkokeita. "Kyllä kansa tietää", oli Veikko Vennamo-vainaalla tapana sanoa. Kansa on jo kauan tiennyt näiden kevyttuotteiden turmiollisuuden, mutta uskollisesti on kuunneltu johtavia ravintoasiantuntijoita, jotka ovat ylistäneet näitä kevyttuotteita ja mahdollistaneet niiden vyöryn ruokakauppoihimme.
On todella hienoa, että selvitetään perusteellisesti näiden kevyttuotteiden terveysvaikutukset. Moni minunkin asiakkaani on saanut lihomisen kääntymään laskuun vasta luovuttuaan kevyttuotteista ja siirryttyään mahdollisimman luontaisista raaka-aineista valmistettujen ruoka-aineiden kohtuullisiksi käyttäjiksi. Asiakkaat kertovat, että kevyttuotteet pitävät nälkää huonosti. Jokin on todella perusteellisesti pielessä ruokavaliossa jos jo tunnin päästä ruokailusta on taas nälkä. Näitä kauhukertomuksia en enää haluaisi kuunnella vastaanotollani. Syökää kunnon ruokaa, hyvät ihmiset!
Sitran rahoittamat kylläisyystutkimukset alkavat aikaisintaan ensi vuoden alussa. Hyvää tutkimusta jaksaa odottaa!
Minkälaista evästystä tarjoatte tutkimushankkeelle? Tarvitaanko kevyttuotteita? Kerro omista kokemuksistasi!
Lähde: Verkkouutiset, 16.2.2008
Avainsanat:
elintarviketeollisuus,
lihavuus
torstaina, helmikuuta 14, 2008
Supersize Me -koe toistettu Ruotsissa
**
Tätä kirjoitusta kommentoidaan vilkkaasti. Sain myöhään yöllä lyhyen vastauksen tutkijaryhmältä ja täyspitkän version tutkimuksesta liitteenä. Kysykää jos haluatte kopion siitä.
Tutkijaryhmä haluaa korostaa, että sinänsä ongelmana ei tule nähdä pelkästään pikaruoan syöntiä vaan LIIALLISTA pikaruoan syöntiä. Itse asiassa hätkähdyttävintä oli todeta, että 18:sta koehenkilöstä peräti 14 kehitti liiallisen pikaruoan syönnin seurauksena patologiset ALT-arvot. Heiltä mitattiin sellaisia maksa-arvoja, joita nähdään pitkällisen alkoholin liikakäytön jälkeen. Erittäin raskauttavaa oli tässä myös liikkumattomuus yhdistettynä "mässäilyyn".
Ajattelemisen aihetta antoi tämäkin tutkimus!
Jos haluat helliä maksaasi, syö silloin kohtuullisia määriä terveellistä ruokaa ja harrasta riittävästi liikuntaa. Jos liikuntaosuus jää vähiin, muista silloin myös vähentää hiilihydraattien osuutta ruokavaliossa. Muuten olet vaarassa lihoa ja sairastua.
Nyt varmaan ymmärrätte miksi minä niin kovasti teille paasaan pika- ja valmisruokien turmiollisuudesta sekä liikkumattomasta elämäntavasta. Ja siitä miten perunat, riisit ja pastat pitää säästää noille urheilijoille.
Liikkukaa enemmän niin saatte nauttia hiilihydraattipitoisia ruoka-aineita paljon vapaammin.
Muistatteko vielä toimittaja Morgan Spurlockin kokeen jossa hän yhden kuukauden aikana söi mahdollisimman paljon McDonaldsin tarjoamaa pikaruokaa? Kipeäksihän Spurlock tästä tuli. Nyt tämä sama koe on toistettu Ruotsissa. Kahdeksantoista tervettä, hoikkaa ja hyväkuntoista naista ja miestä söi samalla tavalla kuin Spurlock kuukauden ajan. Liikunta oli kokeen aikana kiellettyä. Osallistujien piti nimenomaan pyrkiä mahdollisimman nopeaan lihomiseen.
Miten kävi? Monelle kävi huonosti, mutta yllättäen ei kaikille! Rasva- ja hiilihydraattipitoisella ruokavaliolla saavutettiin noin 6,5 kilon lisäys elopainoon. Kaikki eivät lihonneet yhtä paljon. Joillakin oli jopa vaikeuksia lisätä painoaan ja onnistuivat siinä vain sillä tavalla, että joivat erityisen paljon sokeroituja virvoitusjuomia. Viisi osallistujaa oli nostanut painoaan 15 prosentilla ja yksi osallistuja lihoi peräti 12 kiloa kahdessa viikossa!
Tutkijoiden mielestä lihominen sinänsä oli joillakin osallistujilla huolestuttavan nopeaa, mutta vakavin haitta löytyi kohonneista maksa-arvoista. Jokaisen osallistujan ALAT-arvoja seurattiin ja valitettavasti joillakin (ei kaikilla) osallistujilla nämä ALAT-arvot nousivat niin korkeiksi, että se johti lisätutkimuksiin vakavan maksasairauden poissulkemiseksi. Onneksi ALAT-arvot palautuivat vähitellen normaaleiksi pikaruokakokeen päättymisen jälkeen.
Tutkimuksen johtaja Fredrik Nyström sanoo: "Eräällä osallistujalla maksa-arvot nousivat yhtä korkeiksi kuin sellaisilla potilailla, joille joudutaan harkitsemaan maksansiirtoa".
Tutkijoiden mielestä hälyttävän korkeat maksa-arvot ja paha lihominen johtui pääosin ruoan sisältämistä hiilihydraateista, ei niinkään ruoan sisältämästä rasvasta. Tohtori Nyströmin mukaan tämä koe osoitti myös sen asian todeksi, että jotkut ihmiset eivät millään liho. Parikin osallistujaa teki kaikkensa lihottaakseen itsensä, mutta epäonnistuivat. Toisaalta eräs osallistuja, joka väitti lihomisvaaran olevan olematon hänen kohdallaan, lihoi kokeen aikana 15 prosenttia.
Omana mielipiteenäni ilmoitan, että tätä koetta missä syötte mahdollisimman paljon pikaruokaa ja juotte makeita virvoitusjuomia, teidän ei tarvitse toistaa. Tehkää sen sijaan tällainen koe: Jättäkää kuukauden ajaksi pois ruokalautaselta perunat, pasta ja riisi sekä välttäkää sokeroitujen mehujen ja virvoitusjuomien käyttöä. Lisätkää liikuntapanoksenne kaksinkertaiseksi. Miltä kuukauden jälkeen tuntuu?
Löytyykö 18 vapaaehtoista koehenkilöä tohtori Sundqvistin kokeeseen? Lisäohjeita saatte pyydettäessä.
Lähteet: Uppsala Nya Tidning, 14.2.2008 ja
Stergios Kechagias, Åsa Ernersson, Olof Dahlqvist, Peter Lundberg, Torbjörn Lindström, and Fredrik H Nystrom. Fast food based hyper-alimentation can induce rapid and profound elevation of serum alanine aminotransferase in healthy subjects. Gut 2008 0: 200713179
Lukekaa myös tämä (lukijavinkki!): Truth in Fitness
Tätä kirjoitusta kommentoidaan vilkkaasti. Sain myöhään yöllä lyhyen vastauksen tutkijaryhmältä ja täyspitkän version tutkimuksesta liitteenä. Kysykää jos haluatte kopion siitä.
Tutkijaryhmä haluaa korostaa, että sinänsä ongelmana ei tule nähdä pelkästään pikaruoan syöntiä vaan LIIALLISTA pikaruoan syöntiä. Itse asiassa hätkähdyttävintä oli todeta, että 18:sta koehenkilöstä peräti 14 kehitti liiallisen pikaruoan syönnin seurauksena patologiset ALT-arvot. Heiltä mitattiin sellaisia maksa-arvoja, joita nähdään pitkällisen alkoholin liikakäytön jälkeen. Erittäin raskauttavaa oli tässä myös liikkumattomuus yhdistettynä "mässäilyyn".
Ajattelemisen aihetta antoi tämäkin tutkimus!
Jos haluat helliä maksaasi, syö silloin kohtuullisia määriä terveellistä ruokaa ja harrasta riittävästi liikuntaa. Jos liikuntaosuus jää vähiin, muista silloin myös vähentää hiilihydraattien osuutta ruokavaliossa. Muuten olet vaarassa lihoa ja sairastua.
Nyt varmaan ymmärrätte miksi minä niin kovasti teille paasaan pika- ja valmisruokien turmiollisuudesta sekä liikkumattomasta elämäntavasta. Ja siitä miten perunat, riisit ja pastat pitää säästää noille urheilijoille.
Liikkukaa enemmän niin saatte nauttia hiilihydraattipitoisia ruoka-aineita paljon vapaammin.
Muistatteko vielä toimittaja Morgan Spurlockin kokeen jossa hän yhden kuukauden aikana söi mahdollisimman paljon McDonaldsin tarjoamaa pikaruokaa? Kipeäksihän Spurlock tästä tuli. Nyt tämä sama koe on toistettu Ruotsissa. Kahdeksantoista tervettä, hoikkaa ja hyväkuntoista naista ja miestä söi samalla tavalla kuin Spurlock kuukauden ajan. Liikunta oli kokeen aikana kiellettyä. Osallistujien piti nimenomaan pyrkiä mahdollisimman nopeaan lihomiseen.
Miten kävi? Monelle kävi huonosti, mutta yllättäen ei kaikille! Rasva- ja hiilihydraattipitoisella ruokavaliolla saavutettiin noin 6,5 kilon lisäys elopainoon. Kaikki eivät lihonneet yhtä paljon. Joillakin oli jopa vaikeuksia lisätä painoaan ja onnistuivat siinä vain sillä tavalla, että joivat erityisen paljon sokeroituja virvoitusjuomia. Viisi osallistujaa oli nostanut painoaan 15 prosentilla ja yksi osallistuja lihoi peräti 12 kiloa kahdessa viikossa!
Tutkijoiden mielestä lihominen sinänsä oli joillakin osallistujilla huolestuttavan nopeaa, mutta vakavin haitta löytyi kohonneista maksa-arvoista. Jokaisen osallistujan ALAT-arvoja seurattiin ja valitettavasti joillakin (ei kaikilla) osallistujilla nämä ALAT-arvot nousivat niin korkeiksi, että se johti lisätutkimuksiin vakavan maksasairauden poissulkemiseksi. Onneksi ALAT-arvot palautuivat vähitellen normaaleiksi pikaruokakokeen päättymisen jälkeen.
Tutkimuksen johtaja Fredrik Nyström sanoo: "Eräällä osallistujalla maksa-arvot nousivat yhtä korkeiksi kuin sellaisilla potilailla, joille joudutaan harkitsemaan maksansiirtoa".
Tutkijoiden mielestä hälyttävän korkeat maksa-arvot ja paha lihominen johtui pääosin ruoan sisältämistä hiilihydraateista, ei niinkään ruoan sisältämästä rasvasta. Tohtori Nyströmin mukaan tämä koe osoitti myös sen asian todeksi, että jotkut ihmiset eivät millään liho. Parikin osallistujaa teki kaikkensa lihottaakseen itsensä, mutta epäonnistuivat. Toisaalta eräs osallistuja, joka väitti lihomisvaaran olevan olematon hänen kohdallaan, lihoi kokeen aikana 15 prosenttia.
Omana mielipiteenäni ilmoitan, että tätä koetta missä syötte mahdollisimman paljon pikaruokaa ja juotte makeita virvoitusjuomia, teidän ei tarvitse toistaa. Tehkää sen sijaan tällainen koe: Jättäkää kuukauden ajaksi pois ruokalautaselta perunat, pasta ja riisi sekä välttäkää sokeroitujen mehujen ja virvoitusjuomien käyttöä. Lisätkää liikuntapanoksenne kaksinkertaiseksi. Miltä kuukauden jälkeen tuntuu?
Löytyykö 18 vapaaehtoista koehenkilöä tohtori Sundqvistin kokeeseen? Lisäohjeita saatte pyydettäessä.
Lähteet: Uppsala Nya Tidning, 14.2.2008 ja
Stergios Kechagias, Åsa Ernersson, Olof Dahlqvist, Peter Lundberg, Torbjörn Lindström, and Fredrik H Nystrom. Fast food based hyper-alimentation can induce rapid and profound elevation of serum alanine aminotransferase in healthy subjects. Gut 2008 0: 200713179
Lukekaa myös tämä (lukijavinkki!): Truth in Fitness
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)