torstaina, huhtikuuta 17, 2008

Haamut kirjoittavat lääkärilehdissä

**
Kuvittele seuraava tilanne
: Lääkeyritys Abcdefin kehitystyö Xyzåäö -lääkkeen ympärillä on kestänyt vuosia. Rahaa on mennyt miljoonia tutkimustyöhön, testeihin ja kampanjointiin. Lääkeyritys Abcdefiä harmittaa kun kilpailevan lääkeyrityksen tuote valtaa markkinoita. Abcdefin pörssikurssi on laskenut jo pelottavan alas. Abcdef päättää käyttää tunnettua eläkkeelle pian siirtyvää lääkäriä, jonka nimissä julkaistaan useita tieteellisiä artikkeleita. Hänelle maksetaan siitä, että hän toimii artikkelissa kirjoittajana. Lisäksi hän saa noiden artikkeleiden myötä kuuluisuutta. Tosiasiassa lääketehdas Abcdefin omat tutkijat, joiden mahdollinen tulevaisuus riippuu tämän lääkkeen menestyksestä, kirjoittavat tuon jutun. He toimivat haamukirjoittajina tuon lääkärin nimissä.

Avaa silmäsi. Lopeta kuvittelu. Tämä onkin yllättäen totta! Lääkärilehti JAMA:ssa paljastuu vastenmielinen haamukirjoittajien avulla tapahtunut Vioxx -tulehduskipulääkkeen (Merck & Co.) ympärillä pyörinyt julkaisutoiminta! Aikamoista pelleilyä ihmisten terveyden kustannuksella. Vioxx -lääkkeen on todettu aiheuttaneen sydänkuolemia sitä käyttävissä potilaissa. Lääkeyritysten röyhkeydellä ei ole mitään rajaa.

Vastaavia haamukirjoitteluja on esiintynyt mielenterveyslääkkeiden kohdalla. Uskaltaako tätä asiaa edes pohtia: Onko sokeriteollisuus käyttänyt haamukirjoittajia? Pidetäänkö rasvojen vastaisuutta yllä haamukirjoittelulla Suomessa?

Asiasta kirjoittaa myös Turun Sanomat 17.4.2008:

Lääkeyhtiön väitetään väärentäneen kymmeniä tutkimuksia. Viime vuosina Vioxx-särkylääkeskandaalissa ryvettyneen Merck-lääkeyhtiön väitetään vääristelleen lääketieteellisiä tutkimuksia. Yhdysvaltain lääkäriyhdistyksen lehdessä keskiviikkona julkaistun artikkelin mukaan yhtiö palkkasi huipputukijoita ottamaan nimiinsä firman valmiiksi tekemiä tutkimuksia, joissa vähäteltiin lääkkeiden haittavaikutuksia. Merck on viime vuodet maksanut miljardikorvauksia Vioxx-lääkettä saaneille potilaille. Lääke vedettiin markkinoilta 2004, kun sillä todettiin olevan hengenvaarallisia haittavaikutuksia. Nyt julkaistun artikkelin tiedot ovat peräisin lääkeoikeudenkäyntien asiakirjoista.

The Journal of the American Medicine Associationin (JAMA) pääkirjoituksen mukaan Merck todennäköisesti manipuloi kymmeniä tutkimustuloksista tehtyjä artikkeleja. Ne teetettiin yhtiöön sidoksissa olevilla tutkijoilla, mutta pääasiallisen kirjoittajan titteli merkittiin muiden nimiin. JAMAn mukaan tutkimusraporttien sormeilu vaikuttaa olevan lääketieteessä laajalle levinnyt ilmiö.

Lääkeyrityksillä kova kilpailu. Suomalaiset lääketieteen asiantuntijat oudoksuvat tilannetta, vaikka lääkeyhtiöiden kesken käydäänkin kovaa kilpailua. Lääketeollisuus ry:n erityisasiantuntija Mia Bengströmin mukaan pääsy arvostettuihin julkaisuihin nostaa sekä lääkeyhtiön että tutkijan statusta. - Jos tutkimus pärjää hyvin, se motivoi hyviä tutkijoita mukaan. Yrityksille hyvistä tutkijoista on aina etua.

Bengström uskoo, että sen paremmin kansainväliset kuin suomalaisetkaan huippututkijat eivät ole ostettavissa. Hänen mukaansa Vioxx-kohun yksityiskohdissa on vaarana, että ammutaan kärpästä kanuunalla. - Monet viranomaisethan ovat edelleen sitä mieltä, että Vioxx oli niin hyvä lääke, ettei sitä olisi pitänyt vetää markkinoilta. - En näe siinä mitään ongelmaa, että tutkijat ja lääketeollisuuden edustajat kirjoittavat tutkimusraportin yhdessä. Tietenkin kaikkien esitettyjen väitteiden täytyy pitää paikkansa, Bengström muistuttaa.

Valtakunnallisen terveydenhuollon eettisen neuvottelukunnan pääsihteerin Ritva Halilan mukaan suomalainen lääkärikunta on erittäin sitoutunut alan eettisiin ohjeisiin. - Pääsääntöisesti tutkimukset tehdään hyvin huolellisesti, sillä jos epäkohtia ilmenee, ne nousevat heti esiin. Leima ja häpeä kantavat pitkälle.

Halila arvelee, että kovassa kilpailussa ja kiireessä tutkimuksista voi unohtua jokin pieni yksityiskohta, joka myöhemmin osoittautuukin merkittäväksi. Halilan mukaan maailman lääkemarkkinoilla käydään kovaa kilpailua etenkin psyykelääkkeiden ja kalliiden syöpälääkkeiden ryhmissä.


Lähde: Joseph S. Ross, Kevin P. Hill, David S. Egilman, Harlan M. Krumholz. Guest Authorship and Ghostwriting in Publications Related to Rofecoxib - A Case Study of Industry Documents From Rofecoxib Litigation. JAMA 299(15): 1800-1812, 2008

tiistaina, huhtikuuta 15, 2008

Dieetit puntarissa

*
Kirjoitettu 15.3.2008, lisää tekstiä tullut 18.3.2008, 24.3.2008, 1.4.2008, 7.4.2008 ja 15.4.2008.

(15.4.2008) Kisa on ratkennut!

Dieetit puntarissa ohjelman ensimmäisen erän voitti Kari Grönthal, joka noudatti sellaista dieettiä jossa karsitaan pois alkoholi ja roskaruoka. Tilalle tulee aito suomalainen kotiruoka. Hienoa!

Toinen sija jaettiin kaikkien muiden osallistujien kesken. Surkeasti viimeiseksi jäänyt lääkäri Martti Vastamäki sai paljon kehuja. Tämä kuuluu asiaan, että virallisterveellistä linjausta Suomessa kehutaan, on tulos sitten miten surkea tahansa. Hän noudatti lautasmallia ja virallisia suomalaisia ravitsemussuosituksia ja jäi kisassa viimeiseksi laihtumistulosta arvioitaessa. Suurena ihmeenä pidän sitä, että hän pärjäsi näinkin hyvin. Onhan tavallisten suomalaisten tiedossa, että kuolettavan tylsän lautasmallin myötä on erittäin vaikea laihtua! Hyvä Martti kun sinnikkäästi yritit.

Hiilihydraattitietoista ruokavaliota noudattanut Haka Kekäläinen tuli kisassa ihan aidosti toiseksi. Hän ei ehkä noudattanut tätä ruokavaliota ihan parhaimmalla mahdollisella tavalla. Olisin mieluusti nähnyt, että ohjelman asiantuntijat eivät olisi syyllistäneet häntä rasvojen syönnistä. Se on osa tätä dieettiä. Hieno juttu kun kaikesta pelottelusta huolimatta Haka pärjäsi näin hyvin ja "rasvailoittelusta" huolimatta eivät kolesteroliarvot nousseet! Näinhän se toimii aidossa elämässäkin. Minun luonani käyneet hiilihydraattitietoisuuteen retkahtaneet asiakkaat sanovat aivan samaa: "hyvä" HDL-kolesteroli on noussut, "huono" LDL-kolesteroli joillakin laskenut, joillakin noussut, joillakin pysynyt paikallaan. Sen sijaan kaikilla hiilihydraattitietoisilla on veren triglyseridiarvot parantuneet!

Johanna (delfiininainen) kamppaili urheasti suurten hiilihydraattiannostensa ja älyttömän alas vedetyn ravintorasvansa kanssa ja liikuntakielteisyys oli onneksi hieman lieventynyt. Johannan painon alentuminen tulee juuri tästä liikuntamäärän noususta. Ruokavalio, jota hän noudatti, on kyllä aivan kohtuuttoman orjuuttava: paljon hiilihydraatteja ja rasvat niin vähiin kuin mahdollista. Sopii huippu-urheilijalle, mutta ei tavalliselle pulliaiselle!

Ohjelman suurin sankari on kuitenkin Jezina "pussidieetti" Kärkkäinen, joka urheasti pilasi 5 kk elämästään noiden älyttömien laihdutuksessa käytettävien lisäravinteiden parissa! Hyvät ihmiset, jotka luette tätä blogiani, luvatkaa, että ette milloinkaan sorru noihin Nutriletteihin! Olkoon tämä telkkarissa esitetty viihdeohjelma tarpeeksi suurena varoituksena. Jezina sanoi, että hän ei ikinä enää niitä pussidieettejä käytä jos ei ole ihan pakko. Ei niillä saavuteta pysyviä elämäntavan muutoksia, vaan niillä tuetaan sitä todella epäterveellistä painon jojo-ilmiötä, eli paino nousee ja laskee.


Ohjelma jatkuu (huokaus!) ja me saamme tavata jatkossakin nämä laihduttajat. Onko paino pysynyt kurissa?

Tässä vielä lopuksi kunniataulukko järjestettynä painonpudotustuloksen mukaan:

Kari -14 kg (alkoholi ja roskaruoka pois, tilalle paljon kunnon kotiruokaa ja liikuntaa)
Haka -13 kg (hiilihydraatit vähemmälle ja tilalle paljon kasviksia ja rasvaa)
Jezina -10 kg (pussidieettiä niin kauan kuin mahdollista, ei hyvä ratkaisu! Urhea kilpailija!)
Johanna -9 kg (paljon hiilihydraatteja ja vähän rasvaa, tulokset saavutettu liikuntapanoksella)
Martti -8 kg (lautasmalli, se virallinen ruokavalio, hämmästyttävän hyvä tulos!)

YLE Teemalla
on näköjään alkanut painonhallintaan liittyvä ohjelma. Dieetit puntarissa -ohjelmasarjassa seurataan kevään aikana viiden ihmisen kamppailua kiloja vastaan. Ohjelmaa voi katsoa YLE Areenalta. Esittelyjakso on jo esitetty 10.3.2008 ja seuraavassa osassa (17.3.2008) saimme nähdä miten kilpailijat ovat päässeet alkuun. 24.3.2008 ohjelmasta esitettiin jakso numero 3, joka valitettavasti oli kovin tylsää katsottavaa. Älkää lukeko minun kommenttejani - harmistutte niistä. Keksikää maanantai-illoiksi muuta parempaa tekemistä. Neljäs jakso (31.3.2008) oli jopa latinalaistanssin ja aivan älyttömän meditatiivisen syömisen kera tarjottu lisäannos tylsyyttä. Come on - painonhallinta ei oikeasti ole tällaista! Olemme nyt (7.4.2008) nähneet viidennen jakson, jolloin laihduttajilla on 4 kk dieettiä takana. Jakso oli jonkin verran pirteämmin toteutettu ruoanlaittoineen ja kuntopyöräosuuksineen (uima-altaassa!).

Ohjelma on periaatteessa ihan kiinnostava. Oma suosikkini voisi olla rokkaava pappi, joka lähtee toteuttamaan sitä minunkin suosittelemaa hiilihydraattitietoista ruokavaliota. Uskoisin kuitenkin delfiinikouluttajan pärjäävän kisassa parhaiten. Onhan hänellä ollut ongelmana ruoan ahmimisesta johtuva paha ylipaino. Hän jaksaa todennäköisesti ohjelmasarjan ajaksi motivoitua ruokavalionsa järkeistämiseen, vaikka hänelle suositeltiinkin yllättäen erittäin runsashiilihydraattista ja vähärasvaista ruokavaliota. Lähihoitajaa käy sääliksi, sillä hän noudattaa ateriankorvikkeita hyödyntävää VLCD-dieettiä. Rallikuskin pitää korjata muutama ongelmakohta ruokavaliossaan: vähemmän alkoholia ja pikaruokaa. Erinomaisen hyviä ohjeita hän on saanut, pidetään hänelle peukkuja!

Kyse on kuitenkin tässä tapauksessa viihdeohjelmasta, jossa voi tapahtua jotain yllättävääkin. Voi olla, että virallisterveelliselle ruokavaliolle pantu lääkäri kuitenkin lopulta voittaa. Noudattaahan hän sitä kaikkein vankimmin tutkittua ruokavaliosuositusta. Seurataan ohjelmasarjaa jännityksellä!

******************************************************

Toinen osa on nyt katsottu jälkikäteen YLE Areenasta 18.3.2008. Miten laihduttajilla homma on lähtenyt alkuun?

Lähihoitaja Jezinaa käy kyllä kovasti sääliksi. Viikko pelkästään noilla Nutriletin litkuilla masentaa kenet tahansa. Sellaista jatkuvaa nälkää vastaan kamppailua. Väsyttää, sanoo Jezina. Kilot ovat kuitenkin lupaavasti karisseet (- 5 kg), mutta miten riittää motivaatiota jatkaa noiden ateriakorvikkeiden parissa?

Lääkäri Martin noudattama ruokaympyrään perustuva ruokavalio sai odotetun paljon näkyvyyttä ohjelmassa. Onhan se kaikkein eniten tutkittu ruokavalio. Kiloja on karissut lupaavasti 5 kilon verran. Hyvä Martti!

Hevirockpappi Haka noudattaa hiilihydraattitietoista ruokavaliota. Hän on innostunut japanilaisruoasta ja hän jättää viisaasti pois siitä tuon riisin. Leipää kuluu myös vähemmän. Vihanneksia enemmän, niin kuin asiaan kuuluukin. Ravitsemusterapeutti on niin alan oppikirjojen sokaisema, että höpöttää niistä juustoista ihan sekavia. Se on nyt kertakaikkiaan niin, että Hakalle kuuluvat ne kaikkein rasvaisimmat juustot. Se on osa ruokavaliota. Pappi on odotetun hyvin pärjännyt kisassa (- 5 kg) ja kolesteroliarvoissa ei ole huomauttamista.

Varsinaisen yllätyksen tarjoaa tässä vaiheessa delfiinikouluttaja Johanna. Hän on pudottanut kaikkein vähiten kiloja (- 3 kg) ja yllättäen hänen kolesteroliarvoistaan on ohjelman lääkäri todella huolestunut. Ja tämä yllättävä veren rasvojen heikentyminen on Johannalla syntynyt kun hän on karsinut ruokavaliostaan pois rasvat ja syö hyvin runsaasti hiilihydraatteja! Ehkä nyt Suomen kansa tajuaa miten monimutkainen yhteys ravinnon ja veren kolesteroliarvojen välillä vallitsee? Rasvaista ruokaa voi kohtuullisesti syödä. Siitä ei kolesteroli nouse. Kolesteroli ja varsinkin veren triglyseridit voivat nousta liian runsailla hiilihydraateilla.

Rallikuski Kari Grönthalilla menee hyvin. Hänellä on pysynyt alkoholinkäyttö vähäisenä ja nykyään hän syö kotiruokaa pikaruoan sijaan. Erinomaista! Lisääntyneen liikuntapanoksen myötä kilot ovat karisseet ihan mukavasti (- 4 kg).

******************************************************

Ohjelmasarjan kolmannessa osassa ei oikein ollut päätä eikä häntää. Tylsällä tavalla syyllistettiin muutamaa kilpailijaa pienistä repsahduksista, pelleiltiin jonkin eksoottisen itämaisen liikuntalajin parissa ja jatkettiin asenteellista tiedon purkamista. Kohtuuttoman paljon sapiskaa sai hevipappi syötyään dominokeksejä. Luulisi häntä jo harmittavan moisen pelleilyn katsominen TV:stä. Martti on jostain käsittämättömästä syystä luopunut voista ja täysmaidosta.

Osallistujien kuntoa testattiin. Onkohan tuhdissa kunnossa olevien painonpudottajien kuntokäyrien tuijottelu jotain yleistä kansanhuvia? Ei minun mielestäni. Nolostutti vietävästi tällainen pelleily.

Harmittaa sen verran paljon ohjelman köykäinen anti, että tyydyn mainitsemaan tässä vain painonpudotuksen tämänhetkisen tilanteen:

Haka -8 kg
Kari -8 kg
Jezina -7 kg
Johanna -6 kg
Martti -4 kg

Neljännen jakson anti jäi taas harmillisen köykäiseksi. Ehkä yllättävin tieto oli älyttömän alas rasvat tiputtaneen Johannan kolesteroliarvojen huonontuminen. Ehkä ruoalla todellakin on jotain merkitystä veren kolesteroliarvoihin. Tosin ei niin, että paljon rasvaa sisältävä ruoka lisäisi kolesteroliarvoja, vaan siten, että aivan älyttömän vähärasvainen ruoka nostaa kolesteroliarvoja kun maksan oma rasvantuotanto lisääntyy. Viisautta lienee syödä rasvaa sen verran kuin ruoassa normaalisti on. Tuntuu myös aika pahalta pakottaa koehenkilöt liikkumaan, vaikka se ei ollenkaan kiinnosta. Todennäköisesti liikunnasta ei tällä tavalla tule osa pysyvää elämäntapamuutosta. Liikunnan pitää olla hauskaa! Hakan soveltama hiilihydraattitietoinen ruokavalio ei saa kovin paljon näkyvyyttä ohjelmassa ja olisi syytä jo lopettaa se nipottelu niistä rasvaisista juustoista. Ne kuuluvat dieettiin. Niillä pysyy kolesterolit kunnossa ja paino kurissa.

Painonpudotuksen tämänhetkisen tilanteen pistän tähän (3 kk dieetin aloittamisen jälkeen):

Haka -9 kg
Kari -8 kg
Jezina -7 kg
Martti -7 kg
Johanna -6 kg

Viidennen jakson aikana selvisi rokkaavan papin suhteen se, että hänen kolesteroliarvonsa pysyvät oikein hyvinä rasvaisen ruokansa ansiosta. Pappi voitti myös leikkimielisen kokkisodan. Jezina on tavattoman kyllästynyt dieettiinsä. Sen ymmärtää. Martin mielestä ruokaympyrän noudattaminen on hyvä juttu, mutta sitä on niin vaikea noudattaa. Karilla, joka on laihduttanut eniten, veren rasvat ovat edelleen koholla ja kovasti ohjelmasarjan lääkäri olisi hänelle statiineja suosittelemassa.

Painonpudotuksen tämänhetkisen tilanteen pistän tähän (4 kk dieetin aloittamisen jälkeen):

Kari -11 kg
Haka -10 kg
Jezina -8 kg
Martti -7 kg
Johanna -7 kg

Kilpailijat noudattavat seuraavia dieettejä:
Martti Vastamäki (lääkäri): suomalaisiin ravitsemussuosituksiin perustuva dieetti
Haka Kekäläinen (hevirockipappi): hiilihydraattitietoinen dieetti
Jezina Kärkkäinen (lähihoitaja): ateriankorvikkeita hyödyntävä dieetti
Kari Grönthal (rallikuski): yhden tai useamman ongelmakohdan muuttaminen ruokavaliossa
Johanna Kuuluvainen (delfiinikouluttaja): vähärasvainen dieetti

sunnuntai, huhtikuuta 13, 2008

Janne Holmén on kovassa kunnossa!

***
Janne Holménin valmistautuminen
kohti Pekingin olympialaisten kuninkuusmatkaa, eli miesten maratonia, jatkuu hyvissä merkeissä. Tänään (13.4.2008) Janne juoksi Rotterdamin maratonilla uuden Suomen ennätyksen 2.10.45. (Huomio! Tätä kirjoitettaessa tulos ei vielä ole virallinen. Voi muuttua muutaman sekunnin.) Jukka Toivolan 25 vuotta vanha entinen Suomen ennätys parani lähes minuutin. Janne sijoittui toiseksi parhaana eurooppalaisena yhdeksänneksi.

Harvinaista herkkua!

Onnittelut Jannelle!

Katkeraa kalkkia tarjolla sepelvaltimotaudista

*
Lääketieteessä vakiintuneen käsityksen mukaan
sepelvaltimotaudin aiheuttaa valtimoiden kovettuminen eli ateroskleroosi. Valtimoiden sisäseinämiin kertynyt rasva kovettuu pesäkkeiksi, jotka vähitellen pienentävät verisuonen läpimittaa ja lopulta estävät verta virtaamasta. Taudin tavallisimmat ilmenemismuodot ovat rasitusrintakipu eli angina pectoris, sydäninfarkti, rytmihäiriöt ja sydämen vajaatoiminta. (Poliklinikka.fi)

Tapana on sanoa tästä sairaudesta, että verisuoniin kehittyy rasvaa ja usein myös kalkkia sisältäviä ahtautumia. Painotus on nimenomaan tuolla rasvan kertymisellä verisuoniin. Ennen muinoin korostettiin enemmän tuota kalkkia. Puhuttiin verisuonten kalkkeutumisesta. Nykyään puhutaan verisuonten kalkista lähinnä sivulauseissa. Tässä yksi esimerkki: Diabeetikkomiehillä ja -naisilla on poikkileikkaustutkimuksessa osoitettu olevan enemmän kalkkia sepelvaltimoissa kuin ei-diabeetikoilla. (Mikko Syvänne: Diabeetikon sepelvaltimotaudin diagnostiikka. Lääkärilehti 59 (5): 397-402, 2004)

Kaliforniasta kuuluu kummia! Tutkijoiden mielestä sepelvaltimotaudin ei aiheuttaisikaan kolesteroli ja valtimoihin kertyvä rasva, kuten moderni lääketiede selostaa, vaan kalkin (kalsiumin) kertyminen valtimoihin olisi merkittävämpi tekijä. Tutkijoiden mukaan kolesterolipelko olisi siis aiheeton. Onhan siihen kolesteroliin tietty kivoja, kalliita lääkkeitä tarjolla!

Tutkimus käsitti 6 722 noin 60-vuotiasta miestä ja naista neljästä eri etnisestä ryhmästä (valkoihoisia, neeke... kröhöm ...tummaihoisia, espanjalaisia ja kiinalaisia), joilla ei alussa ollut sepelvaltimotautia. Heidän terveydentilaansa seurattiin keskimäärin 3,8 vuotta. Sinä aikana 28 % heistä sai jonkin sydäntapahtuman (sydänkohtaus, angina pectoris, stentin asennus jne.). Nämä henkilöt käyttivät useammin (28 %) kolesterolilääkkeitä kuin muut (16 %). Tutkijat kuvasivat tietokonelaitteistolla koehenkilöiden sepelvaltimot ja antoivat niiden kalkkipitoisuudelle tietyn lukeman (score). Kaikkein matalimmat lukemat (vähiten kalkkia verisuonissa) antoivat sydäntapahtuman riskiksi 0,5%, kun taas korkeampi lukema antoi riskiksi 7,73% ja kaikkein korkeimman lukeman saaneilla riski oli 9,67 prosenttia. Sydäntapahtuman riski on olematon, ellei sepelvaltimoissa ole kalkkia, sanovat tutkijat.

Tohtori Tolonen kirjoittaa tästä samasta asiasta näin: Havainto [sepelvaltimossa ei ole kalkkia] selittää sitä, että sydänkohtaus voi tulla kuin salama kirkkaalta taivaalta myös ihmisille, joiden veren kolesterolilukemat ovat tavoitteiden mukaiset. Valtimoiden seinään kertyvästä plakista (paakusta) noin 50 % on kalkkia ja vain 3 % kolesterolia. Infarkti johtuu useimmiten paakun repeämästä ja siitä irtoavien palasten tukkimista pienistä valtimoista sydämessä tai aivoissa.

Tolonen jatkaa: Pyysin paljon ruumiinavauksia tehnyttä kollegaa kommentoimaan tutkimusta. Näin hän vastasi, muun muassa: "Jotakin tässä tutkimuksessa on ihan varmasti hyvää. Ei tilastot itsestään muodostu. Muistan avanneeni iäkkäitä vainajia, joiden sepelvaltimot olivat todella laajat, mutta kuitenkin sakset rapisivat kalkissa. Yleensä kalkkiplakit ovat vanhoja. Niihin liitty kuoliota, happamuutta ja siinä miljöössä kalkki sakkautuu (vrt. tubiarvet). Mitä on kalkkeutuneen plakin päällä, verisuonen aukon suuntaan, muodostaa ongelman. Usein massa on jopa muuttunut "tyhjäksi" onteloksi. Tämän päällä lepattaa purjemainen endoteeli. Vaihtoehdot ovat siten plakin repeämä, hyytymä, infarkti ja kuolema. Ongelma on plakin rakenteen ja sen aiheuttaman uhkan arviointi. Kolesterolista ja veren riskirasvoista on kirjoitettu paljon enemmän lööperiä kuin plakeista."

Tämä tutkimus antaa paljon ajattelemisen aihetta. Olisi todella mukava kuulla lisää lääkäreiden kommentteja.

Lähde: Detrano R, Guerci AD, Carr JJ, Bild DE, Burke G, Folsom AR, Liu K, Shea S, Szklo M, Bluemke DA, O'Leary DH, Tracy R, Watson K, Wong ND, Kronmal RA. Coronary calcium as a predictor of coronary events in four racial or ethnic groups. N Engl J Med 358 (13): 1336-1345, 2008

perjantaina, huhtikuuta 11, 2008

Bloggaaja - olet kuolemanvaarassa!

*
Tänään (11.4.2008) Dagens Medicin -lääkärilehti
kiinnittää huomiota blogikirjoittelun terveysvaaroihin. Minä olen nyt todellisessa hengenvaarassa! Minä toimin juuri niin kuin lääkärilehdessä varoitetaan: Minä jahtaan näitä juttuja joita voin ensimmäisenä kertoa laajahkolle lukijakunnalleni. Bloggaan päivisin ja joskus myös yöllä.

"Nyt minä löysin jotain merkittävää. Lepään hetken, mutta palaan asiaan myöhemmin tänään tai huomenna." Nämä jäivät amerikkalaisen bloggaajan Russel Shawn viimeisiksi sanoiksi työntekijälleen ZDNet. Hän kuoli pari tuntia myöhemmin hotellissaan Kaliforniassa.

New York Times on kiinnittänyt huomiota bloggaamiseen terveysriskinä. Lyhyen ajan sisällä on kaksi ammatikseen blogejaan kirjoittavia kuollut ennenaikaisesti. Edellä esitellyn lisäksi amerikkalainen Marc Orchant kuoli sydänkohtaukseen viisikymppisenä. Kaksi kuolemaa ei vielä synnytä epidemiaa, mutta yhä useammat USA:ssa ja Ruotsissa tunnistavat tämän ajan ilmiön:

- koko ajan etsitään sitä uutista joka herättää lukijan mielenkiinnon
- halu olla ensimmäisenä tarjoamassa uutista vie bloggaajien terveyden
- blogien kirjoittajat ovat aikamme orjatyövoimaa: tuota tekstiä tai häivy näkyvistä

Ruotsalainen bloggaaja Isabella Löwengrip (Blondinbella) kertoo tehneensä bloginsa myötä niin paljon töitä, että löysi itsensä aikanaan sairaalasta. Tästä tapahtumasta Isabellan hälytyskellot pärähtivät soimaan ja hän vähensi päivittäisten blogikirjoitustensa määrän viidestä kahteen. Isabella on erityisessä vaaravyöhykkeessä, sillä hän bloggaa tienatakseen elantonsa. Hänelle maksetaan siitä miten moni käy hänen blogiaan lukemassa ja houkutellakseen lisää lukijoita hänen tekstiensä pariin, hänen pitää olla ensimmäisenä kertomassa jymyuutisesta.

Tämä oli minun jymyjuttuni. Yritetään pysyä elossa. Olinhan minä ensimmäisenä liikkeellä kertomassa tästä uutisesta suomen kielellä? Mistä löytäisin seuraavan jymyuutisen?

torstaina, huhtikuuta 10, 2008

Myönnän olleeni väärässä

*
Minulla on ollut harvinaisen kehittävä kirjeenvaihto
erään asiakkaani kanssa. Olemme rehellisesti pohtineet sitä mikä sai asiakkaan vähentämään hiilihydraatteja ja syömään enemmän rasvaa. Mikä ihme sai minut muuttamaan mielipidettäni hiilihydraattitietoisen ruokavalion (vähähiilihydraattinen dieetti) suhteen myönteisemmäksi? Kyllä se on ollut itse näkemäni hyvät tulokset asiakaskunnassani, joita aluksi otin vastaan hyvin vastahakoisesti ja niille kovin vähäisiä toiveita antaen. Itse olen sitä mieltä, että kirjeenvaihtomme toistaiseksi paras anti on tämä kappale:

Mikään ei edusta niin suurta henkistä kehitystä kuin myöntää olleensa väärässä. Ihmiskunnalla niin moni asia saa vakaumuksellisen uskon ja "vähän rasvaa" ideologialle kävi juuri näin. Koko länsimaisen demokratian ja tieteen periaatteet jäivät taka-alalle. Kyseenalaistaminen unohtui.

Pistän tämän tähän näkyville, sillä käytän sitä erään tulevan luennon aikana. Älykkäät lauseet joudun ajamaan sisään pääkoppaani kovalla treenaamisella. Kun nyt näen tuon ajatuksen riittävän monta kertaa, osaan sen tarjota riittävän vakuuttavasti vaativalle yleisölleni.

Vuorenvarma olen iät ja ajat ollut siitä, että rasva on vaarallista. Olen potenut huonoa omatuntoa kun kaikesta virallisesta valistuksesta huolimatta olen voileipäni päälle pistänyt voita, juonut rasvaista maitoa ja rakastanut rasvaisia juustoja. Monet lääkärit, ravitsemusterapeutit ja opettajat ovat automaatin tapaan toistaneet varoituksen sanansa rasvasta ja kolesterolista ja suosineet sitä vähärasvaista ideologiaansa. Käytin itse kaksi vuotta elämästäni tutkiakseni miten vakaalla pohjalla tieteellisesti on ajatus rasvojen turmiollisesta vaikutuksesta terveyteemme. Yllätyin kovasti kun tutkimusnäyttö jäi niin tavattoman heiveröiseksi. Vakuuttavalla tavalla esiintyvä asiantuntija, joka varoittaa rasvojen vaaroista, ei takuulla ole lukenut tieteellistä kirjallisuutta laajapohjaisesti.

Älä käytä elämästäsi edes kaksi vuotta oppiaksesi kyseenalaistamaan tutkimusnäyttöjä rasvojen terveysvaikutuksista. Jos ravintorasvoilla jotain vaikutusta on elimistöllemme, niin ne ovat pääsääntöisesti edullisia. Kyseenalaista jo tänään tutkimusnäyttö rasvojen terveyshaittojen suhteen. Kun joku seuraavan kerran sanoo kananmunan kohottavan kolesterolia, täysmaidon tukkivan verisuonet, meijerivoin pysäyttävän sydämiä tai jotakin muuta hassua, tee silloin näin: Kysy asiantuntijalta mikä on se yksittäinen tutkimus, joka antoi aihetta moiselle ajatukselle.

Minun oli hyvin vaikea löytää tutkimustöitä, joissa tämä rasvojen terveyttä nakertava vaikutus on selvästi osoitettu. Yleensä löytyy niitä meta-analyyseja ja muita selvityksiä, joissa on koottu yhteen suuri määrä tutkimuksia. Kuvitelkaa: Voita pidetään epäterveellisempänä kuin margariinia, mutta sellaista tutkimusta ei ole jossa suurelle määrälle ihmisiä on syötetty voita tai margariinia pitkiä aikoja ja katsottu mikä ryhmä pysyy terveempänä?

Lähiaikoina monella tutkijalla, lääkärillä, ravitsemusterapeutilla jne. on edessä tiukkoja aikoja. Ilmiselvästi johtavassa asemassa olevilla on tarvetta uudelleenarviointiin. On opittava arvioimaan mikä on terveysdogmin toistoa, mikä pohjautuu tutkittuun tietoon. Henkeen ja vereen kolesterolihypoteesia puolusteleva lääkäri ei ole mikään harvinaisuus, mutta kuinka moni lääkäri on lukenut noita alkuperäistutkimuksia tai tutkimuksia joissa saadaan aivan päinvastaista tutkimusnäyttöä?

Kyseenalaistamisterveisin, christer

Kouluruoka - monen koululaisen tärkein ateria!

*
Kouluruokailun laadusta
on huolissaan Kansanterveyslaitos, kertoo Ilta-lehti 10.4.2008 STT:n välittämässä uutisessaan. Kirjoitin tästä samasta asiasta syyskuussa 2006. Asia on edelleen hyvin ajankohtainen. Suurin osa kouluruokailusta on ulkoistettu. Suuret laitoskeittiöt kilpailevat siitä kuka saa kouluruoan valmistaa.

"Tähän asti tämä puhe terveydestä on ollut hyvin epämääräistä. On katsottu vain, että otetaan halvin, joka ei välttämättä ole ollenkaan terveellisin. Nyt myös maku- ja laatukriteerit pitää mainita tarjouspyynnössä", sanoo Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Pekka Puska.

Tässä minun oma ehdotukseni tyypillisestä kouluruoasta:
  • joka päivä runsaasti vihanneksia (paprikaa, kukkakaalia, parsaa, kurkkua, lehtisalaattia, tomaattia)
  • joka päivä ruokajuomaksi täysmaitoa, täyshedelmämehua, vettä
  • joka päivä tarjolla tummaa leipää ja voita, leivän päälle edamjuustoa ja täyslihasta valmistettuja leikkeleitä
  • joka päivä jälkiruoaksi kulhollinen suomalaisia metsämarjoja
  • pari kertaa viikossa paikallinen yrittäjä saa ideoida/tuottaa kouluruoan ainekset. Oppilaille jaetaan informaatiota miksi paikallisen yrittäjän tuotteita kannattaa suosia. Homma kiertää paikallisten yrittäjien kesken niin, että jokaisella yrittäjällä on yhtä suuri rooli kouluruokailun suunnittelussa. Hommaan mukaan lähtevä yrittäjä sitoutuu sponsoroimaan esittelyhetkensä kouluruoka-ainekset.
  • kolme kertaa viikossa jokin suomalainen perinneruoka (hernekeitto, karjalanpaisti, silakkalaatikko, lohikeitto, makaronilaatikko, poronkäristys, rosvopaisti, uunijuusto, veripalttu)
  • kerran viikossa (korkeintaan!) eineksistä kokoon kyhätty viritelmä
  • kerran viikossa (korkeintaan!) oppilaiden omat suosikkiruoat (hampurilaiset, sipsit, kebab, jätskiä)
  • luovutaan kaikista kevyttuotteista
Hintaa tälle ihanuudelle tulee taatusti enemmän kuin nykyisellään. Kouluruokaan sijoitetut eurot tulevat kuitenkin takaisin vähentyneenä sairasteluna, parempana painonhallintana ja energiaa pursuavan koululaisen paremman koulumenestyksen myötä.

Blogiani arvostetaan

***
Olen saanut tunnustuksen
. Blogillani on ainakin tunnustuksen antaneelle tanssitytölle merkitystä. Toivottavasti myös muille on merkityksellistä mitä kirjoitan ravinnosta, terveydestä ja liikunnasta.

Kun minulle nyt on suotu tällainen yllättävä kunnianosoitus (KIITOS!), tehtäväkseni jää sijoittaa tätä arvostusta osoittava merkki blogiini. Lisäksi minun pitää:

1. Jakaa tämä tunnustus 5 sellaiselle blogille, jotka eivät ole saaneet tätä tunnustusta aiemmin.
2. Jokaisella blogilla tulee olla tarkoitus!
3. Tunnustuksen saaneiden blogien tulisi linkittää takaisin tälle sivulle.
4. Tunnustuksen logon tulisi näkyä blogissa ja logosta on linkki tuohon alkuperäisblogiin.

Tämän tunnustuksen alkuperäiset ohjeet löytyvät täältä Lontoon murteella.

Suurella sydämellä ja tarkoituksena tuoda jotain lisäarvoa meille kaikille, hienoja blogeja kirjoittaa myös nämä henkilöt:
  1. Pekka Nykänen. Reumalääkäri Nykänen seuraa hyvin laajasti maailman tapahtumia. Terveyttä koskevissa asioissa hän ei sokeasti seuraa massan mukana, vaan pystyy ammattitaitonsa puitteissa kriittisesti tarkistelemaan meille jaettua informaatiota. Lääkäri Nykäsellä on erinomaisia linkkilistoja, joita tunnustan käyttäväni useita kertoja viikossa hyödykseni.
  2. Jukka Kemppinen. Professori Jukka Kemppinen kirjoittaa pitkään ja hartaasti yhteiskunnallisesti merkittävistä asioista. Tämä blogikirjoittaja on ollut suosikkini jo pitkään. Lukekaa, pohtikaa, kyseenalaistakaa ja ennen kaikkea nauttikaa professori Kemppisen oivallisista kirjoituksista!
  3. Maalainen. Tämä blogimaailman nestori kirjoittaa arkielämästä erittäin mielenkiintoisella tavalla. Lisäksi hän liittyy omaan elämääni sellaisella merkittävällä tavalla, että hän esitteli minulle aikoinaan tämän blogimaailman. Sympaattinen Jukka saa kolmannen tunnustukseni.
  4. Annika Dahlqvist. Ystäväpiiriini kuuluu monia lääkäreitä. Tällä hetkellä Ruotsissa hyvin ajankohtainen ja rohkea nainen saa vilpittömän tunnustukseni. Annikan kuningasajatuksena on kertoa ruokavaliosta, jolla hänen potilaansa ovat tervehtyneet. Tämä on ruokavalio, jota ei välttämättä jokainen lääkäri (vielä) suosittele: vähemmän hiilihydraatteja, enemmän rasvaa ja proteiineja.
  5. Janne Huovila. Viimeisen, mutta ei suinkaan vähäisimmän, tunnustukseni saa nuori ravintotieteitä Helsingin Yliopistossa opiskeleva Janne Huovila. Hänellä on elämänarvot kunnossa, hurttia huumoria pistetään kehiin silloin kun sille on tarvetta. Lukekaa Jannen ajatuksia sellainen iloinen pilke silmäkulmassa.
Tämä oli äärettömän vaikea tehtävä! Niin moni jäi mainitsematta. En missään nimessä houkuttele teitä tunnustuksen saaneita jatkamaan omalla tahollanne tätä hommaa. Lukuisille lukijoilleni haluan kuitenkin hetkeksi nostaa esille nämä erinomaiset bloginkirjoittajat.

keskiviikkona, huhtikuuta 09, 2008

Hiilihydraattien rajoitus auttaa diabeetikkoa

*
Kirjoitettu 8.4.2008 ja lisäys ilmestynyt 9.4.2008.

Haluan tietenkin antaa kaikkien kukkien kukkia tässä vaatimattomassa blogissani. Julkaisen "virallisterveelliset" jutut rinta rinnan vaihtoehtoisten juttujen kanssa. Tähän pitää varmaan tottua, että uutisvinkkejä suomalainen media taitaa aika valikoivasti kaivata. On niitä uutisvinkkejäni aikaisemmin huomioitu, miksi ei tätä?

Olin todellakin odottanut, että media olisi reagoinut jollakin tavalla tämän katsauksen ilmestymiseen. Onhan joukossa suomalainenkin asiantuntija. Varmaan moni muukin on yrittänyt tätä uutisvinkkiä suomalaiselle medialle tarjota.

Ei mitään!

Ei inahdustakaan.

Häpeä Suomen lehdistö, häpeä Yleisradio, häpeä koko valikoivasti juttuja julkaiseva suomalainen mediaväki!

Mitä minä tätä peittelemään: Olen todella pettynyt. Tein sentään useita tunteja töitä lehdistötiedotteen parissa.

Pitäkää sisäpiirinne! Tunkekaa koko valikoiva atmosfäärinne sinne alempaan reikään...

Blogissani vierailee Yleisradion toimittajia myös tänä aamuna (näen sen laskuristani) ikään kuin kiusaa tehden. Olisin kiitollinen jos kävisitte myös kommentoimassa tätä vaikenemisasiaa. Tietenkin voitte olla anonyymejä jos ette uskalla omaa nimeänne käyttää.

Suomeen ei tällä hetkellä mahdu kuin yksi totuus: Tyypin 2 diabeetikko syököön niin kuin kaikkia muitakin neuvotaan syömään (eli runsaasti hiilihydraatteja) ja lääkitköön itsensä sopivilla lääkevalmisteilla.

TÄRKEÄ LISÄYS: Tänään 9.4.2008 kello 9:32 sähköpostiini ilmestyy Yleisradion toimituksen viesti:

Hei!

Viestinne on välitetty YLE Uutisiin: yle.uutiset@yle.fi
ja Tiedeuutisiin: tiedeuutiset@yle.fi

Ystävällisin terveisin,
yle.fi-toimitus
Jäädään odottamaan uutisointia! Muista medioista ei ole vielä mitään kuittausta tullut.

Laaja kansainvälinen asiantuntijajoukko on 8.4.2008 julkaissut tiedelehdessä Nutrition & Metabolism katsauksen ruokavaliosuosituksesta joka sopii tyypin 2 diabeetikolle ja metabolisesta oireyhtymästä (MBO) kärsivälle. Se pohjautuu mm. siihen ajatukseen, että tyypin 2 diabeetikon on hyödyllistä rajoittaa hiilihydraattien saantiansa. Mitään terveydellistä vaaraa ei liity siihen, että poisjätetyt hiilihydraatit korvataan vastaavalla määrällä luonnollisia rasvalähteitä.

Asiantuntijajoukkoon kuuluu:
Suomesta Anssi Manninen
Ruotsista Annika Dahlqvist, Jørgen Vesti Nielsen, Uffe Ravnskov ja Ralf Sundberg
Kanadasta, USA:sta, Portugalista jne. Anthony Accurso, Richard K Bernstein, Boris Draznin, Richard D Feinman, Eugene J Fine, Amy Gleed, David B Jacobs, Gabriel Larson, Robert H Lustig, Samy I McFarlane, Katharine Morrison, Karl S Roth, Ricardo Silvestre, James R Sowers, Jeff S Volek, Eric C Westman, Richard J Wood, Jay Wortman ja Mary C Vernon

Nykyisin lähestytään MBO:ta ja tyypin 2 diabetesta ravitsemuksellisesti siten, että rajoitetaan ruokavaliosta saatavaa rasvakuormaa. Huolimatta siitä, että tämä lähestymistapa on kovin vähäisessä määrin ollut hyödyksi näiden sairauksien hoidossa, ummistetaan silmät kovin herkästi todella hyviä hoitotuloksia saavuttaneelle vaihtoehdolle. Kyseessä on uudelleen henkiin herätetty "alkuperäinen" tapa hoitaa tyypin 2 diabetesta. Kun farmakologian riippakivestä luovutaan ja annetaan diabeetikoille kliinisessä hoitotilanteessa mahdollisuus rajoittaa hiilihydraattien saantiaan, voidaan saavuttaa mahdollisesti hyvin merkittäviä terveyshyötyjä. Ideana tässä vaihtoehtoisessa hoidossa on antaa potilaalle paremmat työkalut hoitaa luonnollisella tavalla verensokeritasonsa ja hillitä insuliinin vaihteluita. Katsauksessa on käsitelty useita käynnistyneitä ja joitakin edelleen jatkuvia tutkimuksia, joissa pääpaino on hiilihydraattien rajoittamisessa. Tulokset osoittavat jo tässä vaiheessa, että hiilihydraattitietoinen ruokavalio on vähintään yhtä tehokas laihdutuksessa kuin rasvan saantia rajoittavat enemmän palstatilaa saavat "virallisterveelliset" ruokavaliot. Kun hiilihydraatit korvataan rasvalla tämä tuo myös terveyshyötyjä sydän- ja verisuonitautien riskin alenemisen muodossa. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että nämä äsken mainitut terveyshyödyt saavutetaan ilman laihdutuspyrkimystä! Hiilihydraattitietoista ruokavaliota noudattava potilas saavuttaa pysyviä terveyshyötyjä hyvin laajapohjaisesti.

Miten suhtaudutte tähän katsaukseen? Olisin todella kiitollinen jos jaksatte tätä juttua kommentoida. Itse olen siinä tilanteessa tällä hetkellä, että en näe mitään syytä siihen miksi tällaista vaihtoehtoista ratkaisua ei voisi suositella terveyskeskuksissamme ja alan muissa hoitolaitoksissa. Kerrankin ravitsemusterapeutit saisivat pistää kaiken ammattitaitonsa likoon potilaiden terveyden hyväksi! Jos teillä on epäilyksiä asian toimivuuden suhteen voitte kääntyä vaikka minun puoleeni. Minulla on muutama rohkea diabeetikko ravinto-ohjauksessa. Heillä ovat asiat oikein hyvin tällä hetkellä!

Kommentoikaa!

Lähde: Anthony Accurso et al. Dietary carbohydrate restriction in type 2 diabetes mellitus and metabolic syndrome: time for a critical appraisal. Nutrition & Metabolism 2008, 5:9 doi:10.1186/1743-7075-5-9