torstaina, huhtikuuta 10, 2008

Kouluruoka - monen koululaisen tärkein ateria!

*
Kouluruokailun laadusta
on huolissaan Kansanterveyslaitos, kertoo Ilta-lehti 10.4.2008 STT:n välittämässä uutisessaan. Kirjoitin tästä samasta asiasta syyskuussa 2006. Asia on edelleen hyvin ajankohtainen. Suurin osa kouluruokailusta on ulkoistettu. Suuret laitoskeittiöt kilpailevat siitä kuka saa kouluruoan valmistaa.

"Tähän asti tämä puhe terveydestä on ollut hyvin epämääräistä. On katsottu vain, että otetaan halvin, joka ei välttämättä ole ollenkaan terveellisin. Nyt myös maku- ja laatukriteerit pitää mainita tarjouspyynnössä", sanoo Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Pekka Puska.

Tässä minun oma ehdotukseni tyypillisestä kouluruoasta:
 • joka päivä runsaasti vihanneksia (paprikaa, kukkakaalia, parsaa, kurkkua, lehtisalaattia, tomaattia)
 • joka päivä ruokajuomaksi täysmaitoa, täyshedelmämehua, vettä
 • joka päivä tarjolla tummaa leipää ja voita, leivän päälle edamjuustoa ja täyslihasta valmistettuja leikkeleitä
 • joka päivä jälkiruoaksi kulhollinen suomalaisia metsämarjoja
 • pari kertaa viikossa paikallinen yrittäjä saa ideoida/tuottaa kouluruoan ainekset. Oppilaille jaetaan informaatiota miksi paikallisen yrittäjän tuotteita kannattaa suosia. Homma kiertää paikallisten yrittäjien kesken niin, että jokaisella yrittäjällä on yhtä suuri rooli kouluruokailun suunnittelussa. Hommaan mukaan lähtevä yrittäjä sitoutuu sponsoroimaan esittelyhetkensä kouluruoka-ainekset.
 • kolme kertaa viikossa jokin suomalainen perinneruoka (hernekeitto, karjalanpaisti, silakkalaatikko, lohikeitto, makaronilaatikko, poronkäristys, rosvopaisti, uunijuusto, veripalttu)
 • kerran viikossa (korkeintaan!) eineksistä kokoon kyhätty viritelmä
 • kerran viikossa (korkeintaan!) oppilaiden omat suosikkiruoat (hampurilaiset, sipsit, kebab, jätskiä)
 • luovutaan kaikista kevyttuotteista
Hintaa tälle ihanuudelle tulee taatusti enemmän kuin nykyisellään. Kouluruokaan sijoitetut eurot tulevat kuitenkin takaisin vähentyneenä sairasteluna, parempana painonhallintana ja energiaa pursuavan koululaisen paremman koulumenestyksen myötä.

5 kommenttia:

 1. Hyvä ruokalista!

  Mökkihöperö

  VastaaPoista
 2. Taitaa sinultakin itku päästä kun käyt tarkastamassa ne viralliset suositukset...
  http://www.mmm.fi/attachments/5fDbyYiFr/5wYoueInf/Files/CurrentFile/Kouluruokailu_2008_kevyt_nettiin.pdf

  VastaaPoista
 3. Jep, A.K. kävin tarkistamassa uudet kouluruokailusuositukset Kansanterveyslaitoksen sivuilla. Jätin tahallaan kertomatta mitä siinä suosittelevat koululaisille. Niillä suosituksilla ei ole mitään tekemistä arkitodellisuuden kanssa. Jos koululainen syö kuten pamfletissa neuvotaan, hänellä on kiljuva nälkä taas puolentoista tunnin kuluttua.

  Kansanterveyslaitos tuottaa tätä valistusmateriaalia tonnikaupalla. Onneksi kirjoittavat niin tylsästi ja ristiriitaisesti, ettei noita ohjeita kaikki tervejärkiset lähde edes toteuttamaan.

  Kansanterveyslaitoksen rasvakammo on kyllä aivan käsittämätön!

  VastaaPoista
 4. Mökkihöperö, älä käy katsomassa tuota A.K.:n suosittelemaa linkkiä!

  VastaaPoista
 5. Merkillinen juttu tämä ruoka. Kun kouluruokaa valmistetaan esikäsitellyistä tarvikkeista on tehty ns. ensimmäisen vaiheen pilaaminen. Esim. perunat toimitetaan nykyisin kuorittuina jolloi ravinteita on jo hävinnyt oleellisesti. Kun vihannekset kypsennetään keitinveden mukana häviää samoin ytyaineita. Kumpa näkisi joskus kolmosen aamutv:n ruokala ohjelmassa tarvikeluettolon oikealla puolella maittuna ko tarvikkeen hinta ja kcal määrä sekä paljonko jäi ruokaan ytyaineita.

  VastaaPoista