*
Lue mielenkiintoinen lukijakommentti tästä aiheesta!
Suoma Saarni väittelee 11.4.2008 tohtoriksi jojo-laihduttamisesta Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.
Lihavuus ja ylipaino ovat viime vuosikymmeninä yleistyneet. Jo yli puolet länsimaiden väestöstä on ylipainoisia ja viidennes lihavia. Varsinkin nuorilla ylipainon lisääntyminen on ollut nopeaa. Ylipaino, erityisesti yhdistettynä vyötärölihavuuteen, sekä tupakointi lisäävät sairastavuutta sydän- ja verisuonisairauksiin, metabolisiin sairauksiin, kuten diabetekseen, sekä moniin syöpiin. Lihavuus ja tupakointi ovatkin kehittyneiden maiden tärkeimpiä ehkäistävissä olevia kuolinsyitä.
Samanaikaisesti ylipainon kanssa laihduttaminen ja jopa terveydelle haitalliset laihdutusmenetelmät, kuten tupakointi painonhallintakeinona on tullut yhä yleisemmäksi. Nopeaan painonpudotukseen tähtäävällä laihduttamisella on usein terveydelle haitallisia seurauksia kuten painon nousu yli alkuperäisen painon ja kehon rasvajakauman muuttuminen epäterveellisemmäksi. Kolme neljännestä merkittävästi laihduttaneista kertoo painon nousseen takaisin. Tupakoinnin ja toistuvan laihduttamisen vaikutukset ylipainon ja lihavuuden kehittymiselle kytkeytyvät toisiinsa.
Väittelijä Saarni on tutkinut toistuvan laihduttamisen ja tupakoinnin vaikutusta kehon painoon ja lisäksi tupakoinnin vaikutusta vyötärölihavuuden kehittymiseen. Työn toisena tavoitteena oli tutkia, kuinka voimakkaasti tupakointi ja toistuva laihduttaminen liittyvät toisiinsa suomalaisilla ja onko tämä yhteys erilainen eri ikäryhmissä ja sukupuolilla.
Työ perustuu kolmeen laajaan kyselyaineistoon: Nuorten Kaksosten Terveystutkimuksen (englanniksi FinnTwin16) aineistossa on seurattu 1975-79 syntyneitä kaksosia 16, 17, 18 ja 24 vuoden ikäisinä (N=5563). Suomen kaksoskohortin aineisto (N= 12 793) on kerätty vuonna 1990 samaa sukupuolta olevilta, vuosina 1930-57 syntyneiltä kaksosilta. Entisten huippu-urheilijoiden (N=1838) ja heille kaltaistettujen verrokkien (N=834) seurantatutkimuksessa tiedot on kerätty vuosina 1985, 1995 ja 2001. Pituus, paino ja tupakointi on kysytty kaikissa kyselyissä. Kaksoset vastasivat laihdutuskäyttäytymistä koskeviin kysymyksiin. Urheilijoiden laihdutuskäyttäytyminen pääteltiin lajin perusteella, sillä toistuvan laihduttamisen tiedetään olevan yleistä painoluokissa urheilevilla urheilijoilla (esim. painijat, nyrkkeilijät).
Nuoruusiän tupakointi ennusti vyötärölihavuutta molemmilla sukupuolilla ja lisäksi ylipainoisuutta naisilla. Toistuva laihduttaminen oli yhteydessä myöhempään painonnousuun ja lihavuuteen miehillä. Lisäksi toistuvan laihduttamisen ja tupakoinnin todettiin liittyvän toisiinsa nuorilla aikuisilla. Vanhemmissa ikäluokissa miehet, jotka tupakoivat, laihduttivat harvemmin kuin tupakoimattomat. Lihavuuteen ja vyötärölihavuuteen liittyvän oheissairastavuuden ennaltaehkäisyssä tupakoinnin ja toistuvan laihduttamisen vähentäminen saattavat olla aiemmin luultua tehokkaampia keinoja.
Lähde: Suoma Saarni. Obesity, Smoking and Dieting, Väitöskirja, Helsinki, 2008
Meikäläinen oli jojo laihduttaja yli kymmenen vuotta. Yritin laihduttaa "vähän rasvaa" "paljon hiilihydraattia" Ohjeilla. Tulos oli 30 kg:n painonnousu. En hetkeäkään epäile tämän jojoilun epätervellisyyttä.
VastaaPoistaNäilläkin sivuilla on yksi maininta tutkimuksesta jossa todettiin, että laihduttajilla on suurempi riski lihoa, kuin niillä, jotka eivät laihduta. Miksi näin ? Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että enemmistö laihduttaa väärin.
Hiilareita rajoittamalla ei tarvitse edes yrittää laihduttaa vaan ylipainoisen paino putoaa, vaikka ei ole lainkaan nälkä.
Sokerisempaa minun on tehnyt mieli ainoastaan silloin kun olen urheillut enemmän. Perjantaina aloitin pienen tauon jälkeen kävelylenkit ja pikku spurtit. Kävin lenkillä perjantaina, lauantaina, sunnuntaina, maanantai lepo, tiistaina ja eilen keskiviikkona. Nyt on tehnyt mieli vähän jotain makeampaa. Mutustelin illalla useamman klementiinin ja mantelisuklaata. Ei kait se hiilaritankkauskaan täyttä hölynpölyä ole, mutta muista - Jos lisäät hiilareita, niin tällöin tulee treenata. Tai toisinpäin. Kun treenaat, niin keho pyytää hiilareita. Kuuntele kehoasi.
Oikein hyvin olet oman tilanteesi analysoinut Sami!
VastaaPoista