keskiviikkona, huhtikuuta 23, 2008

Ruotsissa on erilaista kuin Suomessa

*
Kävin luentoreissulla Ruotsissa
. Tukholmassa oli kevät parhaimmillaan ja ravintokeskustelut todella antoisia. Tällä hetkellä ruotsalaisia kiinnostaa erityisesti luonnonmukaisesti tuotettu ruoka. Ruotsin kansa on väsähtänyt totaalisesti margariineihin, valmisruokiin ja elintarviketeollisuuden pöperöihin. Nyt etsitään ruoasta puhtautta, terveyttä ja ennen kaikkea rasvaa.

Suomeen tämä sama suuntaus tulee viiveellä. Valmistaudutaan jo nyt lähestyvään trendiin käyttämällä se jääkaapissa vielä oleva margariini polkupyörän ketjujen rasvaamiseen ja kenkien kiillottamiseen. Tilalle ostetaan tietenkin ihmisravinnoksi kelpaavaa voita.

Ette varmaan aavista miten suuressa arvossa pidetään lääkäri Annika Dahlqvistia. Kun kerroin pitäväni lääkäri Dahlqvistin ruokavaliosuosituksia arvossa, minulle taputettiin ja hymyiltiin. Professori Stefan Rössneristä (paikallisesta Pertti Mustajoesta) puhuttiin luennon jälkeen hyvin halveksivaan sävyyn. Lyhyessä ajassa Ruotsissa on tapahtunut suuria asioita.

Mielenkiintoista!

3 kommenttia:

 1. Pääsin kuntoutukseen. Kuntoutuslaitoksen ravitsemusterapeutti soitti minulle, kun olin ilmoittanut minkälaista ruokaa syön (Vhh), että eivät he ala kunkin kuntoutujan mieltymysten mukaan ruokaa tekemään. Heillä syödään tavallista kotiruokaa, siis normaalia virallisterveellistä, (on kyllä voitakin tarjolla), ja että he eivät jousta ruokani takia, vaan minun pitää sopeutua ja tuoda omat eväät mukaan jne... Ja kun tämä Vhh ei ole lääketieteellisesti hyväksytty ja tutkimukset/suositukset puoltavat heidän tarjoamaansa vähärasvaista ja vähähäsuolaista ja runsashiilarista terveellistä ruokaa... Selitin, että hoidan esidiabetestani tällä ruokavaliolla ja hyvin tuloksin ja, että Ruotsissakin... Ravitsemusterapeutti lupasi puhua keittiöhenkilökunnan kanssa. Saa nähdä miten ruokailu onnistuu. Edellisissä paioissa kyllä on onnistunut. Ainakin pähkinöitä otan mukaan.

  VastaaPoista
 2. Ota Anonyymi yhteyttä minuun! Luottamuksellisesti. Löydät yhteystietoni tämän blogin oikeassa reunassa. Minulla on pelkästään hyviä kokemuksia teistä, jotka haluatte syödä eri tavalla kuin muut. Haluan tuoda tämän viestin esille ravitsemusterapeuteille: Ette ehkä ymmärrä miten paljon mielekkäämmäksi työnne tulee kun saatte tehdä havaintoja sellaisen asiakkaan ruokavaliosta, joka on ravinto- ja rasvakoostumukseltaan poikkeava. Kun tähän vielä kytkeytyy ravitsemusterapeutin työn tärkein elementti, eli ravinnon vaikutus terveyteen, en ymmärrä miksi ei tehdä enemmän näitä hiilihydraattitietoisia hoitosuunnitelmia potilaille.

  Kuntoutuslaitoksen henkilökunta tulee ilahtumaan käynnistänne. He saavat vihdoinkin valmistaa teille oikeaa ruokaa, eikä sitä virallisterveellistä kitudieettiä!

  Ruokavalionne on erinomaisen hyvä hoitamaan esidiabetesta. Jopa siinä määrin hyvä, että lentokeikkojani diabetesyhdistyksiin on peruuntunut! Eihän sellainen peli vetele, että joku pitää diabeteslääkityksensä ja lisäsairauksiensa kirjon loitolla ruokapöydän antimilla! :-)

  Tsemppiä teille!

  VastaaPoista
 3. Voin vahvistaa Ruotsissa tapahtuneen muutoksen juuri sellaiseksi kuin tässä on kerrottu. Luomu on rohkeammin esillä ja voita ja eläinrasvoja ei piilotella. Voi meitä suomalaisia!

  Riitta-Liisa

  VastaaPoista