keskiviikkona, huhtikuuta 09, 2008

Hiilihydraattien rajoitus auttaa diabeetikkoa

*
Kirjoitettu 8.4.2008 ja lisäys ilmestynyt 9.4.2008.

Haluan tietenkin antaa kaikkien kukkien kukkia tässä vaatimattomassa blogissani. Julkaisen "virallisterveelliset" jutut rinta rinnan vaihtoehtoisten juttujen kanssa. Tähän pitää varmaan tottua, että uutisvinkkejä suomalainen media taitaa aika valikoivasti kaivata. On niitä uutisvinkkejäni aikaisemmin huomioitu, miksi ei tätä?

Olin todellakin odottanut, että media olisi reagoinut jollakin tavalla tämän katsauksen ilmestymiseen. Onhan joukossa suomalainenkin asiantuntija. Varmaan moni muukin on yrittänyt tätä uutisvinkkiä suomalaiselle medialle tarjota.

Ei mitään!

Ei inahdustakaan.

Häpeä Suomen lehdistö, häpeä Yleisradio, häpeä koko valikoivasti juttuja julkaiseva suomalainen mediaväki!

Mitä minä tätä peittelemään: Olen todella pettynyt. Tein sentään useita tunteja töitä lehdistötiedotteen parissa.

Pitäkää sisäpiirinne! Tunkekaa koko valikoiva atmosfäärinne sinne alempaan reikään...

Blogissani vierailee Yleisradion toimittajia myös tänä aamuna (näen sen laskuristani) ikään kuin kiusaa tehden. Olisin kiitollinen jos kävisitte myös kommentoimassa tätä vaikenemisasiaa. Tietenkin voitte olla anonyymejä jos ette uskalla omaa nimeänne käyttää.

Suomeen ei tällä hetkellä mahdu kuin yksi totuus: Tyypin 2 diabeetikko syököön niin kuin kaikkia muitakin neuvotaan syömään (eli runsaasti hiilihydraatteja) ja lääkitköön itsensä sopivilla lääkevalmisteilla.

TÄRKEÄ LISÄYS: Tänään 9.4.2008 kello 9:32 sähköpostiini ilmestyy Yleisradion toimituksen viesti:

Hei!

Viestinne on välitetty YLE Uutisiin: yle.uutiset@yle.fi
ja Tiedeuutisiin: tiedeuutiset@yle.fi

Ystävällisin terveisin,
yle.fi-toimitus
Jäädään odottamaan uutisointia! Muista medioista ei ole vielä mitään kuittausta tullut.

Laaja kansainvälinen asiantuntijajoukko on 8.4.2008 julkaissut tiedelehdessä Nutrition & Metabolism katsauksen ruokavaliosuosituksesta joka sopii tyypin 2 diabeetikolle ja metabolisesta oireyhtymästä (MBO) kärsivälle. Se pohjautuu mm. siihen ajatukseen, että tyypin 2 diabeetikon on hyödyllistä rajoittaa hiilihydraattien saantiansa. Mitään terveydellistä vaaraa ei liity siihen, että poisjätetyt hiilihydraatit korvataan vastaavalla määrällä luonnollisia rasvalähteitä.

Asiantuntijajoukkoon kuuluu:
Suomesta Anssi Manninen
Ruotsista Annika Dahlqvist, Jørgen Vesti Nielsen, Uffe Ravnskov ja Ralf Sundberg
Kanadasta, USA:sta, Portugalista jne. Anthony Accurso, Richard K Bernstein, Boris Draznin, Richard D Feinman, Eugene J Fine, Amy Gleed, David B Jacobs, Gabriel Larson, Robert H Lustig, Samy I McFarlane, Katharine Morrison, Karl S Roth, Ricardo Silvestre, James R Sowers, Jeff S Volek, Eric C Westman, Richard J Wood, Jay Wortman ja Mary C Vernon

Nykyisin lähestytään MBO:ta ja tyypin 2 diabetesta ravitsemuksellisesti siten, että rajoitetaan ruokavaliosta saatavaa rasvakuormaa. Huolimatta siitä, että tämä lähestymistapa on kovin vähäisessä määrin ollut hyödyksi näiden sairauksien hoidossa, ummistetaan silmät kovin herkästi todella hyviä hoitotuloksia saavuttaneelle vaihtoehdolle. Kyseessä on uudelleen henkiin herätetty "alkuperäinen" tapa hoitaa tyypin 2 diabetesta. Kun farmakologian riippakivestä luovutaan ja annetaan diabeetikoille kliinisessä hoitotilanteessa mahdollisuus rajoittaa hiilihydraattien saantiaan, voidaan saavuttaa mahdollisesti hyvin merkittäviä terveyshyötyjä. Ideana tässä vaihtoehtoisessa hoidossa on antaa potilaalle paremmat työkalut hoitaa luonnollisella tavalla verensokeritasonsa ja hillitä insuliinin vaihteluita. Katsauksessa on käsitelty useita käynnistyneitä ja joitakin edelleen jatkuvia tutkimuksia, joissa pääpaino on hiilihydraattien rajoittamisessa. Tulokset osoittavat jo tässä vaiheessa, että hiilihydraattitietoinen ruokavalio on vähintään yhtä tehokas laihdutuksessa kuin rasvan saantia rajoittavat enemmän palstatilaa saavat "virallisterveelliset" ruokavaliot. Kun hiilihydraatit korvataan rasvalla tämä tuo myös terveyshyötyjä sydän- ja verisuonitautien riskin alenemisen muodossa. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että nämä äsken mainitut terveyshyödyt saavutetaan ilman laihdutuspyrkimystä! Hiilihydraattitietoista ruokavaliota noudattava potilas saavuttaa pysyviä terveyshyötyjä hyvin laajapohjaisesti.

Miten suhtaudutte tähän katsaukseen? Olisin todella kiitollinen jos jaksatte tätä juttua kommentoida. Itse olen siinä tilanteessa tällä hetkellä, että en näe mitään syytä siihen miksi tällaista vaihtoehtoista ratkaisua ei voisi suositella terveyskeskuksissamme ja alan muissa hoitolaitoksissa. Kerrankin ravitsemusterapeutit saisivat pistää kaiken ammattitaitonsa likoon potilaiden terveyden hyväksi! Jos teillä on epäilyksiä asian toimivuuden suhteen voitte kääntyä vaikka minun puoleeni. Minulla on muutama rohkea diabeetikko ravinto-ohjauksessa. Heillä ovat asiat oikein hyvin tällä hetkellä!

Kommentoikaa!

Lähde: Anthony Accurso et al. Dietary carbohydrate restriction in type 2 diabetes mellitus and metabolic syndrome: time for a critical appraisal. Nutrition & Metabolism 2008, 5:9 doi:10.1186/1743-7075-5-9

16 kommenttia:

 1. Suojaravinnetyhjien hiilihydraattien, kuten perunan, riisin, pastan, leivonnaisten, sokeristen yms. rajoittamisesta hyötyy käytännöllisesti katsoen kuka tahansa, joka haluaa vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita kaloriensa vastineeksi. Poikkeuksen muodostavat lähinnä urheilijat joiden täytyy tankata hiilareita poikkeuksellisen kovaa rasitusta varten.

  Erityisen merkittävää hyötyä hiilareiden rajoituksesta on tietty kakkostyypin diabeetikoille ja niille (kuten minä), jotka omaavat suuren riskin sairastua ko. tautiin.

  VastaaPoista
 2. Oikeassa olet Sami. Koossa on paljon uutta tietoa hiilihydraattien ja rasvojen biokemiasta sekä kliinisiä kokeita hiilihydraatteja rajoittavan ruokavalion sopivuudesta tyypin 2 diabeetikolle.

  Lähetin tiedon tämän katsauksen ilmestymisestä median edustajille.

  Huomenna saamme lukea tästä hienosta katsauksesta kaikista suomalaisista lehdistä, eikö niin? :-)

  VastaaPoista
 3. "What a fascinating modern times we are living, gentlemen." Sitaatti elokuvasta "Master and Commander".

  Kovasti kiinnostavaa ja ilahduttavaa on tämä. Ihan hykertelen täällä tyytyväisyydestä. :)

  *P*

  VastaaPoista
 4. Kiva kun olet tyytyväinen *P*. Minäkin olen. Tämä oli hyvin ansiokas katsaus.

  Haluan tietenkin antaa kaikkien kukkien kukkia tässä vaatimattomassa blogissani. Julkaisen "virallisterveelliset" jutut rinta rinnan vaihtoehtoisten juttujen kanssa. Tähän pitää varmaan tottua, että uutisvinkkejä suomalainen media taita aika valikoivasti kaivata. On niitä uutisvinkkejäni aikaisemmin huomioitu, miksi ei tätä?

  Olin todellakin odottanut, että media olisi reagoinut jollakin tavalla tämän katsauksen ilmestymiseen. Onhan joukossa suomalainenkin asiantuntija.

  Ei mitään!

  Ei inahdustakaan.

  Häpeä Suomen lehdistö, häpeä Yleisradio, häpeä koko valikoivasti juttuja julkaiseva suomalainen mediaväki!

  Mitä minä tätä peittelemään: Olen todella pettynyt. Tein sentään useita tunteja töitä lehdistötiedotteen parissa.

  Pitäkää sisäpiirinne! Tunkekaa koko valikoiva atmosfäärinne sinne alempaan reikään...

  Blogissani vierailee Yleisradion toimittajia myös tänä aamuna (näen sen laskuristani) ikään kuin kiusaa tehden. Olisin kiitollinen jos kävisitte myös kommentoimassa tätä vaikenemisasiaa. Tietenkin voitte olla anonyymejä jos ette uskalla omaa nimeänne käyttää.

  Suomeen ei tällä hetkellä mahdu kuin yksi totuus: Tyypin 2 diabeetikko syököön niin kuin kaikkia muitakin neuvotaan syömään (eli runsaasti hiilihydraatteja) ja lääkitköön itsensä sopivilla lääkevalmisteilla.

  VastaaPoista
 5. Sinun varmaan kannattaa perustaa oma uutistoimisto. Voit siinä sitten niitä juttujasi julkaista. Ja me lukijat niistä jutuista nauttia.

  VastaaPoista
 6. Hei Anonyymi! Ei minulla sentään omasta uutistoimistosta ole haaveita! Kelpaisiko halpana korvikkeena kerran kuussa ilmestyvä uutiskirje? Niitä on koossa parin vuoden ajalta tuolla omassa palvelimessani:

  http://www.ravintokirja.fi/

  VastaaPoista
 7. Ainakin yhden kerran Yle ei ole ollut valikoiva, kun se julkaisi uutisen Vähähiilihydraattinen dieetti tutkijoiden mukaan tehokkain -- 13.03.2007 09:38

  http://www.yle.fi/uutiset/haku.php?action=page&id=243315&search=hiilihydraat*

  Miksi sitten Yle ei nyt halua kertoa esim. tämän blogikirjoituksen otsikon aiheesta tai siitä että, hiilihydraattitietoisuus on mennyt Ruotissa läpi virallisestikin?

  VastaaPoista
 8. Parahin Juuston ystävä! En todellakaan ymmärrä mikä estää Yleisradiota julkaisemasta näitä uutisia? Olen tästä asiasta aika harmistunut.

  Ruotsissa käydään avointa keskustelua asiasta. Suomessa asiat ovat toisin.

  Jatketaan ihmettelyä...

  VastaaPoista
 9. Ihminen on käynyt avaruudessa, elektronia pienempiä alkeishiukkasia on tutkittu, leikkaavia robotteja on käytössä, nanotekniikka on tunkeutumassa joka paikkaan jne.

  Yksi asia tuntuu kovin vaikealta ratkaista: Mitä ihmisen pitäisi syödä pysyäkseen terveenä?

  Mökkihöperö

  VastaaPoista
 10. off topic
  olet saanut tunnustuksen, löydät sen blogistani!

  VastaaPoista
 11. Olen noudattanut 3 vuotta Vhh-ruokavaliota. Aloitin, kun sain niitä hypo-kohtauksia. Oli tosi hyvä olo pitkään, mutta tähän verensokerien heittelyyn vaikuttaa varmaan muutkin tekijät kuin ruoka? On ollut kovasti stressiä nykyään. Sain ilmaisen veren- sokerimittarin. Mittailin tänään. Paastoarvo aamulla oli 5,7. Tunti amiaisen jälkeen oli arvo 8,0. Ennen lounasta oli arvo 6,5. Puolitoista tuntia lounaan jälkeen arvo oli 7,7. Ennen päivällistä arvo oli 6,4. Muuta en ole mitannut, kun näyteluskat loppuivat:-) Pitää ostaa lisää.

  Olen tosi herkkä noille ruoka-aineille. Helposti menee vikaan. Olisiko syytä vielä rajoittaa lisää noita hiilareita, että arvot olisivat parempia? Vai miltä nuo tulokset vaikuttavat?

  VastaaPoista
 12. Onneksi olkoon Aino kun olet pitänyt diabeteksen hallinnassa hiilihydraattitietoisella ruokavaliolla! Minulla ei ole tarpeeksi tietoa elämäntilanteestasi, mutta tämän voi yleisellä tasolla sanoa:
  - stressi aiheuttaa verensokerin heilahtelua (kortisoli on se "vihollinen" tässä)
  - kaikilla ihmisillä stressi ei heilauta verensokeria
  - stressin laadulla on merkitystä (jännityselokuvan katsominen ei välttämättä heilauta verensokeria, mutta avioeron kokeminen kylläkin)
  - verensokeri ei sinulla mielestäni nouse kovin korkeaksi ruokailun jälkeen, 8 mmol/l on vaihteluvälin ylärajalla, mutta jos se laskee ennen seuraavaa ruokailua n. 6,5 mmol/l, ei ole aihetta huoleen

  Minun asiakaspiiriini kuuluu muutama diabeetikko. Leivän jättäminen pois ruokavaliosta kokonaan oli eräällä asiakkaalla ainoa tapa saada verensokeri riittävän alas. Sinusta en tiedä, pystykö elämään täysin ilman leipää? Mitä lääkärisi sanoo ruokavaliostasi?

  VastaaPoista
 13. Olen jo jättänyt leivänkin pois. Söin juuresta hapatettua ruisleipää 1-2 palaa päivässä joskus.

  Minulla ei ole kyllä diabetesta. Lääkäreille olen kertonut miten syön. He eivät ole osanneet kommentoida (ei kai ole tietoa). Viime syksynä ravintoterapeuutti kuunteli syömisiäni ja sanoi, että tämä on niin spesiaalia nämä minun syömiseni, että hän ei voi kuin kuunnella. Lääkäri myös kirjoitti todistuksen, että tämä on minulle sopiva yksilöllinen ruokavalio. Verenpaineet ovat laskeneet ja kolestroliarvot parantuneet ja olen laihtunut. Vain tämä elämäntilanteeni nyt hiukan sotkee. Aijon kuitenkin jatkaa. Nuo hedelmätkin ovat kaksipiippuinen juttu. Yritän niitäkin syödä, mutta pitää puolittaa ja syödä pienissä erissä ja aterioiden yhteydessä, kun muuten tulee niistä huono olo.
  Meillä ei tänään ollut kuohukermaa, vaan laihaa kahvikermaa. Siitä laihasta kahvikermastakin kahvin kanssa tulee huono olo, joten pistin voita päiväkahviin lisäksi ja nyt on hyvä.

  VastaaPoista
 14. Kiitos kommentista Aino! Viime viikkoina olen pohtinut sitä mikä olisi se yksi ja ainoa oikea ruokavalio, jota suomalaisille voisi suositella. Onko se kuitenkin tuo lautasmalli valtaväestölle? Se tuttu, tutkittu ja "turvallinen".

  Entä henkilökohtainen ruokavalio jokaiselle suomalaiselle? Miltä se kuulostaisi? Vähän niin kuin sinä Aino olet parhaaksi nähnyt ja jonka lääkärisikin on hyväksynyt.

  Ei sekään taida oikein toimia? Väestötasolla. Ei kaikilla ole varaa käydä ravitsemusterapeutin luona räätälöimässä oman ruokavalionsa.

  Se mikä on varma asia on, että tarvitsemme ehdottomasti lisää tutkittua tietoa esimerkiksi diabeetikon ruokavaliosta. Muuten olemme pian pulassa.

  VastaaPoista
 15. Sen veran vielä, että ainakaan ei ole diagnosoitua diabetesta, kun olen jo kolme vuotta noudattanut tätä Vhh-ruokavaliota. Se diabetes olisi varmaan jo puhjennut ja diagnosoitu, jos olisin jatkanut virallisterveellisellä ruokavaliolla. Pelkään kyllä, että diabetes kuitenkin puhkeaa. Siksi nyt tarkistelen ruokavaliotani ja mittailen.

  VastaaPoista