perjantaina, huhtikuuta 18, 2008

Hippokrates on kuopattu kauan sitten!

*
Tätä kirjoitusta kommentoidaan vilkkaasti ja räväkästi. Olkoon tämä kirjoitus esillä viikon verran jatkokommentointianne varten.

Minulle sataa myötätuntoa osoittavia viestejä
ympäri maailmaa (heh!) koskien yllättäen peruuntuneita diabetesluentojani kahdella eri paikkakunnalla Suomessa. Niissä oli tarkoitus tarkastella hyvin avoimesti ja kiihkottomasti diabeetikon ravitsemusta uudistettujen suomalaisten Diabeteksen ravitsemussuositusten pohjalta ja tuoda esille USA:ssa ja Ruotsissa hyväksytyt (mutta Suomessa vaietut!) tästä poikkeavat ravitsemussuositukset. Olin pyytänyt paikalle paikkakunnan lääkäreitä, diabeteshoitajia ja tietenkin paikkakunnan diabeetikkoja. Asia oli kaikin puolin selvä ja diabetesyhdistys, joka minut oli kutsunut, odotti minua innokkaasti paikalle. En ymmärrä miksi luennot piti peruuttaa? Olisikohan jonnekin luennosta kertovan informaation joukkoon lipsahtanut paniikkireaktioita erityisesti lääkärikunnassa aiheuttava A-kirjaimella alkava dieetti? Yleensä yritän näitä paniikkikohtauksia vältellä puhumalla Hys hys -ruokavaliosta.

Nimimerkki "Pappa" sanailee oivalliseen tyylinsä minulle (käänsin tekstin normaalille suomenkielelle ja korjasin virhelyönnit): Diabetekseen sairastuneiden kehitykseen liittyy valtava bisnes, joka ei varsinaisesti liity suoraan sokeritasapainon säätelyyn käytettäviin lääkkeisiin. Luulen, että itse insuliinibisnes ei ole se millä se varsinainen potti kerätään lääkeyrityksille. Se millä rahat kerätään on diabeteksen oheissairauksiin liittyvä lääkitys! Useinhan asiaan liittyy verenkiertoelimistö, verenpaine, kolesteroli jne. Näihin löytyy sopiva lääkearsenaali. Oheissairauksien ennaltaehkäisy ja hoito ei ole halpaa jos se tehdään terveydenhuollon hoito- ja lääkintäkeinoin. Ruokapöydässä tehtynä se saattaisi olla varsin halpaa. Tuskinpa sitä tulevat ne tukemaan, jotka menettävät bisnestään.

Hyvin sanottu!

Eräs tiedemies (vau! minulla on tiedemiesystäviäkin!) epäilee, että vaarallista luennossani voi olla se hiilihydraattitietoisuuden mukanaan tuoma verensokerien parantuminen.

Eräs lääkäri kirjoittaa minulle: En kovasti yllättynyt saamastasi palautteesta. Se pitää vain kestää, kun leikkiin käy. Toivon, että hallitset tunnelmasi, nautit syntymäpäivästä ja jaksat jatkaa. Eihän tässä pelosta voi olla kyse. Sitkeydestä ja kestävyydestä paremminkin on kyse.

Jatketaan vielä "Papan" ajatuksilla: Diabeetikko kannattaa pitää pitkään elossa, mutta ei niin kovin terveenä. Mitenköhän tuossa tilanteessa optimoidaan rahan tuotto? Varmaan tätä varten löytyy laskelmat. Tämä on julmaa puhetta. Bisneksen etiikka ja moraali on kirjoitettu viime kädessä setelipaperille. Hurskastelkoon asian johdosta kuka vaan millä tavalla tahansa.

Hippokrates on kuopattu kauan sitten.

Tämä teksti on vapaasti median käytettävissä.

Lisäys: Sain äsken tietää, että Lars-Erik Litsfeldtille kävi Ruotsissa samalla tavalla kuin minulle. Tässä kopio Litsfeldtin kohtalosta:

För ett år sedan erbjöd jag mig att komma till diabetesföreningen i Uppsala och berätta min historia. Jag skrev såhär:
Hej
Om ni vill kan jag komma och hålla föredrag om hur jag fick bukt med min diabetes. Jag gör det gratis eftersom jag ömmar för just diabetiker, dessutom bor jag i Uppsala så det är ju inga resekostnader heller. Jag har en hemsida, www.fettskramd.se där ni kan läsa mer om mig.
Med vänlig hälsning
Lars-Erik Litsfeldt
-----------------------------------------------
En kort tid efteråt kom detta på mejlen, dock inte med Anita som avsändare:
Hej alla
Undrar bara om ni också fått mail från den här mannen. Vi kan ju inte på några villkor ställa oss bakom den här dieten. Den har inget med vetenskap och beprövad erfarenhet att göra.
Hoppas ni andra gör som vi i Uppsala - tackar NEJ!
Hälsningar Anita

Detta var ett varningsmejl som tydligen gått ut till alla diabetesföreningar i Sverige. Som väl var fanns det föreningar som inte blint följde detta dekret. Tur att det finns de som vågar tänka själva och framförallt vara öppna. Är man inte det kan man aldrig lära sig något nytt. Detta gäller naturligtvis mig själv också. Under min resa till Polen nyligen upplevde jag saker som strider mot allt förnuft. Det är dock inget jag vill skriva om eftersom jag då skulle klassas som ett ännu värre nutcase än vad många tycker att jag är idag. Men jag har förstått att man inte ska dissa sådant man inte vet något om, prövat eller läst in sig på.

Lyhyt selostus suomeksi: Lars-Erik Litsfeldt ilmoittaa Uppsalan diabetesyhdistykselle, että hän voi tulla ilmaiseksi kertomaan miten hän sai diabeteksensa hallintaan. Häntä ei jostain syystä otettu avosylin vastaan, vaan hänestä varoitettiin, että häntä ei missään nimessä saisi päästää luennoimaan. Kuulemma hänen edustamallaan linjauksella ei ole mitään tekemistä tieteen ja vakiintuneen käytännön mukaan. (Kuitenkin Socialstyrelsen nimenomaan hyväksyi juuri tuon ruokavalion tieteelliset perusteet!).

Olen näköjään hyvässä seurassa. Kiitos Martti vihjeestä!

Kommentteja?

9 kommenttia:

 1. Todella mielenkiintoista seurata päivän mittaan sivuillesi ilmestynyttä tarinaa.

  Mökkihöperö

  VastaaPoista
 2. Arvoisa veteraaniurheilija

  Olen seurannut sivujasi jonkin aikaa, ja olet melko vittumainen mies.
  Tyrmäät perustellusti monet oikeana pidetyt asiat, kylvät epäluulon siemeniä hyväuskoisten sairaiden mieliin, ja aiheutat päänsärkyä apteekkareille ja lääketukkureille.

  Näin sen on oltavakin. Tähän mennessä lähes kaikki (?) julkituomasi asiat ovat pääosin oikeita, täältä ruohonjuuritasolta katsottuna ilman minkäänlaista lääketieteellistä koulutusta. Rakas vaimoni tietää ravintoasioista huomattavan paljon, ja hän on samaa mieltä kanssasi.
  Siksipä olenkin potrassa kunnossa (177cm/93kg eikä fätsiä, penkkipunnerrus 140kg ja hauiskääntö 65kg), en syö light-tuotteita paitsi joskus limua, voita ja oliiviöljyä kohtuudella, kananmunia, kokolihaa, paistijauhelihaa, votkaa, piparia.
  Näillä pärjää hyvin, viimeisen verenkuvan (50-v.) mukaan olen sairaan terve.

  Jatka samaan tyyliin, ehkä suomalaiset vielä joskus syövät itsensä terveeksi. Ei tosin pariin sukupolveen, eikä näillä hinnoilla.

  T: Jape

  jape47@hotmail.com

  VastaaPoista
 3. Business on business:ta. Onneksi työskentelen rehellisenä myyntimiehenä, enkä lääkärinä.

  Meikän kokonaiskolesteroli oli 5,4 ja lääkäri vähän arvuutteli, että olisikohan lääkityksen paikka. Sanoin ettei taatusti ole, syön niin hyvin rasvoja, että asia saadaan korjattua ilman lääkkeitäkin.

  Trust me I am a salesman !

  VastaaPoista
 4. Nimimerkki Jape piti Christeriä sellaisena vittumaisena miehenä. Christerin luennoilla istuessani pohdiskelin samaa asiaa koskien hänen tekstejään. Hän on kuule luennoilla kaikkea muuta kuin vittumainen. Tekstit kirjoitettuina ovat kyllä paikoin aika rankkoja, mutta luennot ovat kuin hunajaa korville. Itse asiassa en muista olenko milloinkaan kuunnellut kenenkään puhetta yhtä haltioituneena. Osaa mies puhua ja pitää tiivistä yhteyttä yleisöön! Meitä oli koolla ehkä 80 henkilöä, uskoisin jokaisen kokeneen hänen puhuvaan juuri hänelle. Ei Christer voi minua tuntea, mutta tuntui siltä kuin hän juuri puhuisi minulle suoraan! Se on ihmeellistä, kirkossa olen kokenut saman ilmiön muutaman kerran. Kerron yhden esimerkin (tuskin Christer tästä hermostuu): Hän kertoi siinä luennolla kahdesta eri ruokavaliosta. Ensiksi hän puhui liikuntadieetistä ja selvitti sitä perusteellisesti ja hyvin uskottavaan sävyyn. Näytti erääseen lehteen tehdyn jutun sellaisesta miehestä joka oli tätä liikuntadieettiä noudattanut ja laihtunut yli 60 kiloa. Sellainen likuntaa vieroksunut mies oli hiihtänyt Finlandia-hiihdoissa ja nyt haaveili maratonin juoksemisesta. Kaikilla oli tuon tarinan jälkeen tosi hyvä olo, ainakin minulla oli. Ja sitten Christer esitteli eläväisellä tavalla mitä on "Hys hys" dieetti. Siitä salaperäisesdtä dieetistä. Kertoi äärettömän mielenkiintoisella tavallaan miten hän joitakin vuosia sitten oli törmännyt asiakkaiisiin jotka haluavat laihduttaa jättämällä pois perunan, riisin ja makaronit. Sen sijaan paljon vihanneksia ja rasvaisia pihvejä sekä myös voita. Christerin puheesta selvisi sellainen aito hämmennys voiko tuollainen toimia. Christer kertoi miten hän oli asiasta virittänyt juttua kollegojen kanssa ja miten ne oli lopettaneet kuuntelemisen heti kun Atkins mainittiin. Joka tapauksessa tämä rasvoja suosiva dieetti myös toimi ja Christer osasi esittää sen niin loistavasti, että myös yleisön joukossa istunut paikallinen lääkäri kuunteli asian loppuun asti ja nyökytti päätään asian kuultuaan. Lääkärin varautuneen maineen tuntien, tuo oli aika hurjaa. Viimeistään tuossa vaiheessa puhetta tajusin että tässä on jostakin suuresta asiasta kyse. Joopa joo, vittumaisten tekstien tuottaja sellaisia omahyväisiä besswissereitä kohtaan, mutta sellainen joka tajuaa asian ytimen, sellaiselle hän on pelkkää hunajaa. Ammattilainen kerta kaikkiaan. Minulle ei makseta tästä mielipiteestäni. Christer ei edes tiedä kuka olen. Emme ole koskaan tavanneet. Halusin tämän kertoa. Ei jäänyt mahdollisuutta kiittää Christeriä henkilökohtaisesti. Hänen ympärillään oli niin paljon ihmisiä kysymässä lisää infoa.

  VastaaPoista
 5. Olipa melkoinen tarina Anonyymillä! Tsemppiä teille!

  VastaaPoista
 6. Ehkäpä ilmaisin itseni huonosti. Veteraaniurheilija on varmasti vittumainen mies turhien lääkkeiden myyjien, epäpätevien lääkäreiden ja muiden poppamiesten, ja kevyttuotteita markkinoivien laihdutusgurujen mielestä.
  Olen hänen kanssaan samaa mieltä lähes kaikista kirjoittamistaan asioista, osan niistä omakohtaisten kokemusteni kautta.
  Suomalaiset syövät huonoa ja kallista ruokaa. Ei ihme, että olemme maailman lihavin kansa.

  VastaaPoista