##
Lukekaa tämä kirjoitus huolellisesti! Media ei enää Suomessa vaikene kokonaan tästä asiasta!
Kirjoitettu 20.5.2008. Sivulle on 26.5.2008, 28.5.2008 ja 29.5.2008 ilmestynyt päivityksiä.
Yleisradion ruotsinkielinen uutistoimitus soitti minulle tänään 29.5.2008 ja pyysi kommenttia tähän alla kuvattuun lobbausaiheeseen. Ilmeisesti aiheesta tehdään syksyllä hieman laajempi katsaus jossakin ajankohtaisohjelmassa. Lupasin auttaa jatkossakin tiedonhankinnassa ja edelleen pitää asiaa esillä vaatimattomassa blogissani. Hyvä juttu!
Voitte jonkin aikaa kuulla tästä linkistä YLE Radio Vega - Aktuellt 29.5.2008. ILSI Europe ja Eurreca ovat käsittelyssä 13.00 - 25.20 ja siinä haastatellaan mm. Satu Hassia, Åsa Westmania ja Henrik Ennartia.
Sain tietää 28.5.2008, että Aamulehti on yllättäen 23.5.2008 julkaissut mahdollisesti juttuvihjeeni perusteella tietoa siitä, että elintarviketeollisuuden EU-lobbarit valmistelevat uusia ravitsemussuosituksiamme. Suomalaisfirmat Valio ja Raisio kuuluvat tähän lobbariyhteisöön. Tässä lista ILSI Europen (lue alhaalla tästä organisaatiosta) jäsenyrityksistä:- Ajinomoto Europe (nuudeleita, aspartaamia, aminohappoja)
- Akzo Nobel Functional Chemicals (suolaa, suolahappoa, piperatsiinia)
- Barilla G.& R. Fratelli (pastaa)
- BASF (elintarvikepakkauksia)
- Bayer CropScience BioScience (kasvien torjunta-aineita)
- Beverages Partners Worldwide (Coca-Colan ja Nestlén markkinointijärjestö)
- bioMérieux Industry (lääke- ja elintarvikediagnostiikkaa)
- Campbell Soup (valmisruokia, BlåBand)
- Campina (maitotuotteita)
- Cargill (tärkkelystuotteita, suklaata, palmuöljyä Malesiasta, makeutusaineita)
- Cereal Partners Worldwide (Nestlén ja General Mills -yhtiön yhteenliittymä, viljatuotteita)
- Coca-Cola European Union Group (virvoitusjuomia)
- Colloïdes Naturels International (elintarvikkeiden lisäaineita)
- Cosucra Groupe (inuliini, oligofruktoosi, proteiini-isolaatteja, lisäaineita)
- CSM (konditoriatuotteita)
- Danisco (kaikkea mahdollista sokerista)
- Dow Europe (elintarvikekemian tuotteita, muovipakkauksia)
- DSM (elintarketeollisuuden käyttämät synteettiset ja luonnolliset raaka-aineet)
- Firmenich (keinotekoiset ja luonnolliset mausteet)
- Friesland Foods (maitotuotteita, mehuja)
- Frutarom (keinotekoiset ja luonnolliset mausteet, terveysvaikutteiset juomat)
- Givaudan (elintarvikkeiden lisäaineet)
- Groupe Danone (maitotuotteet)
- H J Heinz (mausteet, ketsuppi)
- Kellogg (aamiaismurot, prosessoidut viljatuotteet)
- Kraft Foods (valmisruokateollisuus)
- La Morella Nuts (pähkinöitä)
- Lipid Nutrition (painonhallintaa, kalaöljyjä, lastenruokia)
- L’Oréal (kosmetiikkaa)
- Mars (suklaapatukoita, välipaloja)
- McDonald's Europe (pikaruoka)
- McNeil Nutritionals (sukraloosi makeutusaineet)
- Mead Johnson Nutritionals (lastenruoat)
- Monsanto Europe-Africa (hyötykasvien torjunta-aineita)
- National Starch Food Innovation (tärkkelystuotteet)
- Nestlé (lastenruoat, elintarviketeollisuus, KitKat, Maggi, Nescafe, Nesquik, Purina jne.)
- Novozymes (biofarmakologian tuotteet)
- PepsiCo International (virvoitusjuomat)
- Procter & Gamble (kaikenlaiset terveystuotteet)
- Raisio (margariini, viljatuotteet)
- Red Bull (energiajuomat)
- RHM Technology (elintarviketeknologiaa)
- Roquette Frères (sorbitoli makeutusaineet)
- Royal Numico (lastenruoat, Danonen tytäryhtiö)
- Sensus (keinotekoiset makeutusaineet)
- Seven Seas (Merck lääkeyhtiön omistama terveystuotteiden valmistaja)
- Südzucker/BENEO Group (kaikkea mahdollista sokerista)
- Swiss Quality Testing Services (elintarvikkeiden testaus)
- Syral (vilja- ja tärkkelystuotteet)
- Tate & Lyle Speciality Sweeteners (sukraloosi keinomakeutusaineet)
- Tetra Pak Research (pakkausteollisuus)
- Ülker Bisküvi (karkit, keksit, makeiset)
- Unilever (margariini, elintarvikkeet)
- Valio (maitotuotteet)
- Veolia Environment (jätteiden käsittely)
- Wild Flavors (luonnolliset elintarvikkeiden maku- ja väriaineet, virvoitusjuomat)
- Wimm-Bill-Dann Foods (lastenruoat ja muut elintarvikkeet Venäjän markkinoilla!)
- Wrigley (purukumit)
- Yakult Europe (terveysjuomat)
Nyt tulee todella ikävää tietoa valmisteluvaiheessa olevien uusien ravitsemussuositustemme johdosta. Asia on tärkeä ja toivoisin tämän asian ylittävän uutiskynnyksen myös Suomessa. Siksi pyydän blogissani vierailevia toimittajia välittämään tästä asiasta tietoa. Onhan ensiarvoisen tärkeää, että viralliset
Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan ohjeet perustuvat tutkittuun ja puolueettomaan tietoon.
Toimittaja Carl Öström Ruotsista on tutustunut uudistettavien Euroopan unionin (EU) ravitsemussuositusten valmistelutyöhön. Näillä valmisteluilla on keskeinen rooli ensiksi pohjoismaisten ravitsemussuositusten muokkaamisessa ja sitten omien kotikutoisten ravitsemussuositustemme painotuksissa.
Nyt ei näytä hyvältä! Toive siitä, että
hiilihydraattien tuputukseen (Dietary Carbohydrates Task Force kuulostaa melkein sodanjulistukselta terveellistä ruokaa vastaan!) tulisi loppu ja kotona valmistettu ruoka nousisi kunniaan, lopahtaa jo alkumetreillä. Syynä tähän toivomme menetykseen löytyy teollisuusyritysten lobbausjärjestöstä vailla vertaa:
Eurreca! Heureka huusi Arkimedes aikoinaan, herätkää huudan minä luettuani toimittaja Öströmin selvityksen!
Eurrecalle on annettu tehtäväksi valmistella EU:n uusia ravitsemussuosituksia. Kuvittelin työn olevan niin vaativaa, että siihen valjastetaan maanosamme huippu-asiantuntijoita ja tiedemiehiä. Kattia kanssa! Eurreca on elintarvikeyritysten suuri lobbausorganisaatio, joka vuonna 2002 kyseenalaisti WHO:n suositukset sokerin ja virvoitusjuomien kulutuksen pienentämistarpeesta. Lobbausorganisaatiota on nyt palkittu tuosta "ansiokkaasta" taistelustaan suomalla sille keskeinen rooli uusien ravitsemussuositustemme valmistelutyössä. Lobbausorganisaatio Eurreca on saanut EU:lta 123 miljoonaa kruunua (13,2 miljoonaa euroa) työnsä tukemiseen.
Tämä on skandaali!Ruotsalainen EU-parlamentaarikko Åsa Westlund (sos) on tyrmistynyt kuultuaan tästä. Ei voi olla niin, että ravitsemussuositusten valmistelija voisi itse hyötyä antamistaan ohjeista, Westlund toteaa. Kuunnelkaa Westlundia:
Voi miten väärin tässä ajatellaan. Jos ravitsemussuosituksilla haetaan menestystä pitäisi suosituksilla hakea suuren yleisön luottamusta. Muuten tämä työ menee hukkaan. Westlund on tässä aivan oikeassa. Suurin syy siihen miksi suomalaiset eivät syö suositusten mukaisesti on se, että Valtion ravitsemusneuvottelukunnan tuotoksia ei oteta vakavasti. Tällä laajamittaisella lobbaustoiminnalla tuhotaan uudistustyö jo ennen kuin se on alkanutkaan. Parlamentaarikoille ei ole koko totuutta kerrottu. Heille on annettu tietoa siitä, että ravitsemussuositusten valmistelutyö on aikaa vievää ja kallista. Heille ei ole kerrottu tätä olennaista tietoa:
Eurreca käynnistyi vuonna 1978 International life sciences instituten (ILSI, kansainvälinen luonnontieteitten instituutti) aloitteesta. Instituutin perustajajäseninä oli Coca-Cola, General Foods, Heinz, Kraft ja Procter & Gamble. Tänä päivänä ILSI on satojen elintarvike-, kemian- ja lääketieteellisten yritysten katto-organisaatio, joka valvoo omia intressejään.
Lukekaa lisää tästä asiasta alle kokoamistani linkeistä ja ottakaa välittömästi yhteyttä EU-parlamentaarikkoihimme! Informoikaa heitä tästä skandaalista. Jos me annamme Eurrecan ja ILSI:n määritellä mitä meidän pitäisi syödä niin, suomeksi sanottuna, pieleen menee!
Eurrecan ja ILSI:n välinen yhteysKuvaus Eurrecan valmistelutyöstä (
PDF-kopio kirjoituksesta lehdessä Eur J Nutr 47 (Suppl 1): 2–16, 2008)
ILSI:n historiaEU låter lobbyister förbereda kostråd (Svenska Dagbladet, 20.5.2008)
Målet är att främja ägarna (Svenska Dagbladet, 20.5.2008)
EU-kommissionen tvingas svara om kostråd (Henrik Ennarts blogg i Svenska Dagbladet, 20.5.2008)
Livsmedelsindustrin påverkar kostråd (Dagens Nyheter, 20.5.2008)
Kan vi lita på EU:s kostråd? (carls konsumentblogg, 20.5.2008)
EU låter industrins lobbyister förbereda kostråd (Annika Dahlqvists blogg, 20.5.2008)
Kostråd och lobbyism (Kostdoktorn, 20.5.2008)
Lobbyister styr EU:s kostråd (Dumheterna, 20.5.2008)
Korruptionen blottläggs och svenskarna är med (Toxiska epistlar, 20.5.2008)
Inte trovärdigt när industrin... (Åsa Westlunds blogg, 20.5.2008)
Livsmedelsindustrin leder arbetet med EU:s nya kostråd (Dagens Medicin, 20.5.2008)
Varför man ska misstro kostråden (Kost och hälsa, 21.5.2008)
Kommentteja otan mielelläni vastaan tästä! Kertokaa heti jos näette jutusta tietoa suomalaismediassa!
Suomessa tästä asiasta kirjoittaa minun lisäkseni:Hiilaritietoiset foorumi (nimimerkki San Martino, 20.5.2008)
Aamulehti (23.5.2008)
Kauppalehden keskustelua, Kahvihuone (nimimerkki OyAb, 27.5.2008)
Kauppalehden keskustelua, Kehitysehdotukset (nimimerkki hexbull, 28.5.2008)
YLE Radio Vega - Aktuellt kl. 17 (29.5.2008, asiasta puhutaan 13.00 - 25.20)
Aamulehti kirjoittaa mm.:Virvoitusjuomayhtiö Coca-Colan, ketsuppijätti Heinzin ja perunalastuja valmistavan General Foodsin edustajat ovat saaneet EU-komissiolta tehtäväkseen valmistella EU:n uusia ravintosuosituksia. Kyseiset elintarvikeyritykset ovat mukana Eurreca-verkostossa, jolle on luvassa työtä varten 13,2 miljoonan euron avustus EU-komissiolta. Eurreca perustettiin International Life Sciences Instituten, ILSI:n, aloitteesta. ILSI:n jäseniä ovat useat maailman suurimmista elintarvike-, kemian- ja lääketeollisuusyrityksistä. Sen tavoitteena on vaikuttaa maailmanlaajuisesti, että lait ja säännökset kehittyvät siihen suuntaan, joka edesauttaa omistajayritysten liiketoimintaa. Ruotsalainen EU-parlamentaarikko Åsa Westlund on jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen EU-komissiolle. Hän kysyy, eikö komission mielestä ole riskialtista jättää EU:n ravintosuositusten muotoilu organisaatiolle, jolla on niin voimakkaat kytkökset teollisuuteen. - Suositusten ei pidä olla niiden laatimia, jotka voivat tienata rahaa niiden avulla, sanoo Westlund Svenska Dagbladetissa.
Kiistanalainen ILSI tuli tunnetuksi jo vuonna 2002, jolloin se kyseenalaisti Maailman terveysjärjestön WHO:n suosituksen alentaa sokerin kulutusta alle kymmeneen prosenttiin päivittäisestä kalorimäärästä ylipainon ja liikalihavuuden vähentämiseksi. EU:n uusien ravintosuositusten laatimisella tähdätään muun muassa hiilihydraattien nauttimisen vähentämiseen. Koska elintarvikealan tutkimusten läpikäynti on isotöistä ja kallista, odotetaan EU:n valmistelutyön luovan pohjan myös pohjoismaisille ravintosuosituksille. Luvassa on "täydellinen työkalulaatikko kaikista mikroravintoaineista". Työhön on määrä ryhtyä noin puolentoista vuoden kuluttua. Eurreca-verkostoon kuuluu myös viitisentoista yliopistoa sekä yksityisiä konsultteja, joista useilla on aiempia kytköksiä ILSI:iin. Ruotsin elintarvikevirasto ja Ranskan kansanterveyslaitos ovat ainoat kansalliset viranomaiset, jotka ovat edustettuina Eurreca-ohjausryhmän 23 jäsenen joukossa.
Coca-Cola, General Foods, Heinz, Kraft ja Procter & Gamble perustivat International Life Sciences Instituten ILSI:n vuonna 1978. Tavoitteena on, että organisaation työ perustuu tieteellisesti pitäviin todisteisiin. ILSI on yhdistetty aiemmin myös tupakkateollisuuteen. ILSI esiintyy mielellään lähinnä aatteellisena organisaationa, joka on tutkimuksen ja yhteiskunnan palveluksessa. Sen mielestä Maailman terveysjärjestö WHO on keskittynyt liikaa huonon ravinnon vaaroihin taistelussa ylipainoa vastaan. Vuonna 2006 WHO päätti rajoittaa ILSI:n asemaa yhteistyökumppanina yhdysvaltalaisten ammattijärjestöjen protestien jälkeen.
Teija Martinsson TukholmaLisää kysymyksiä joita media voisi pohtia:Koko ajanko tällainen teollisuuden lobbaustoiminta on ollut käynnissä kun ravitsemussuosituksiamme vuosien varrella on uudistettu?Onko tässä lobbaustaktiikan menestyksessä löydettävissä myös margariinin menestystarinan juoni?Markkinatko meidän ravitsemussuosituksia ohjaavat?
Kuka ottaa vastuun vääristä ravitsemusohjeista?Kuka kiirehtii ravitsemussuositusten laatimista eri sairausryhmille?
Minulle nousi muutama kysymys - älyllisestä uteliaisuudestani -, joita ei toivottavasti töykeydeksi tässä(kään) blogissa lueta.
Sisätauteja opiskellessani en voinut välttyä ajatukselta, että esittämäsi "hiilihydraatit - verensokerin nousu – insuliini – verensokerin lasku –kuvio" on popularisoitu kaunokirjallisia tehokeinoja käyttäen hieman liian suurin draaman kaarin. Ns. normaalissa fysiologiassa verensokerin heilahtelut ovat kuitenkin varsin pieniä: nousevat vain sinne 7 mmol/l pintaan aterian jälkeen. Jos on heikentynyt sokerinsietokyky tai tyypin 2 diabetes niin verensokerin vaihtelut ovat toki suurempia.
Voit(te) olla teorian suhteen oikeassa, mutta luonnontieteitä popularisoidessa haetaan usein kovin yksinkertaisia selityksiä, joista tulee dogmin omaisia. Toisaalta jos se hehkutus, että näläntunne-ongelmat saadaan oikeasti pois hiilihydraattirajoituksilla, on totta, on se aika kova juttu.
Ja toinen asia. Eikö aminohappojenkin nauttiminen johda suurentuneeseen insuliinin eritykseen?
Jatkan ihmettelyä...
Hienoa kun osallistut tähän kylläisyyskeskusteluun. Olet aivan oikeassa, että terveellä 30-60 min sisällä nousee veren glukoosi 1,7-4,0 mmol/l juuri sinne mainitsemaasi 7 mmol/l. Huippuarvo saavutetaan 20-30 min kuluessa ruoan saavuttua mahalaukkuun. Nousu on minusta ihan kohtuullisen suuri ja laukaiseehan se insuliinin erityksen. Löytyy ihan tutkimusnäyttöä tuosta ilmiöstä nimeltään ruokailunjälkeinen hyperglykemia. Ihan tuore juttu on esimerkiksi tanskalaisporukan:
Major-Pedersen A, Ihlemann N, Hermann TS, Christiansen B, Dominguez H, Kveiborg B, Nielsen DB, Svendsen OL, Køber L, Torp-Pedersen C. Effects of oral glucose load on endothelial function and on insulin and glucose fluctuations in healthy individuals. Exp Diabetes Res. 2008:672021. PMCID: PMC2266989
Toinen ihan klassinen työ on Janette C Brand-Millerin: Glycemic index and obesity. American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 76, No. 1, 281S-285S, July 2002
Asiakastyön tuloksia on minulla tosi vähän, eli vain 21 asiakasta on minun kanssani yrittänyt laihduttaa rajoittamalla hiilihydraatteja ja syömällä enemmän rasvaa (proteiinit ovat ennallaan). Tämä on 17:sta asiakkaassa johtanut parempaan syömisen hallintaan ja laihtumiseen. Väittävät että heillä on nyt vähemmän nälkä kuin runsashiilihydraattisen ruokailun aikana. Rasva ilmeisesti tasaa tuon verensokerihuipun, sillä rasva ei tunnetusti nosta verensokeria. En löydä muuta selitysmekanismia kuin tuon verensokerin heilahtelun ja sen myötä tulevan karmean näläntunteen. Yksikin asiakas sanoo olleensa "kitudieetillään" (paljon hiilareita, tosi vähän rasvaa, tosi vähän energiaa) aina tunnin jälkeen ruokailuhetkestä karmaisevan nälkäinen ja sinnitelleensä aina pahimman vaiheen yli ihan väkisin. Nyt kun hän on siirtynyt runsasrasvaisempaan ruokavalioon, hän ilmoittaa olevansa kylläinen (!) samalla energiamäärällä kuin aiemmin oli ollut nälissään (!) tunnin sisällä (olen tarkistanut ruokapäiväkirjat ennen ja jälkeen). Nälkä hänellä tulee tällä hetkellä noin neljän tunnin kuluttua edellisestä ateriasta ja silloin hän taas syö (ja laihtuu). Onko minulle ohjautunut liioista hiilihydraateista täysin sekaisin meneviä asiakkaita, vai onko kyseessä laajempikin ilmiö? Siinä olisi kuule sinulle tuon "sokerijuttusi" jälkeen aivan mahtava lopputyön aihe! Pistät muutaman kurssikaverin syömään eläinrasvaa ja raportoimaan onko nälkä pysynyt loitolla? Miltä näyttää verenglukoosi? Laihtuvatko? Lihovatko? Menevätkö verisuonet tukkoon?
Ei tällaista ole helppo käsittää, Janne! Olen yhtä ymmälläni kuin sinäkin. Pelkkä ajatus on aika hurja siitä, että moni ylipainoinen on ehkä laihduttanut väärin kymmeniä vuosia virallisten oppien siivittäminä. Kokeilematta Hys hys -ruokavaliota laisinkaan. Ehkä turvautunut laihdutusleikkaukseen viimeisenä oljenkortenaan.
Minulla on toinen asiakas, joka oli pelosta lähes puolikuollut kun kävi verikokeessa ja pyynnöstäni mittautti kolesterolit. Mitä jos kolesteroli on noussut pilviin? Kuoleeko hän siihen paikkaan? Me saatoimme yhdessä ihmetellä miten LDL oli laskenut, triglyt tulleet alas ja HDL oli noussut. Asiakas jatkaa valitsemallaan Hys hys -linjauksella ja laihtuminen on jatkunut ja saavuttaa lähes kolmen vuoden pyristelyn jälkeen pysyvän elämäntavan muutoksen merkit.
Ihmetellään lisää...