**
Tuleeko luomusta vähitellen koko kansan trendi? Valion tuottaman artikkelin mukaan neljännes suomalaisista ostaa jo säännöllisesti luomua. Luomu on näin ollen siirtynyt hippien ja viherpiipertäjien piiristä koko kansan ostoslistalle, sillä yhä useampi valitsee luomutuotteen tavallisen tuotteen sijaan. Luomun ostaminen tukee oman hyvinvoinnin lisäksi luontoa ja erityisesti suomalaisen maaseudun tulevaisuutta.Nykyään luomutuotteita ostavat ihan tavalliset kuluttajat ja jopa miehetkin ovat tulleet tietoisimmiksi kuluttamisestaan ja valitsevat useammin ostoskoriinsa luomutuotteita.
– Noin viisi prosenttia suomalaisista on luomun aktiivikäyttäjiä, neljännes ostaa säännöllisesti ja kolmannes ei osta lainkaan, Valion markkinointipäällikkö Mira Kuhanen valottaa tilastoja.
Luomun suosiota ovat kasvattaneet tuotteiden lisääntyminen päivittäistavarakaupoissa. Tänä päivänä kuluttaja voi jo korvata kaikki perustuotteet luomulla. Kaupoista on nykyään helpompi löytää luomutuotteita ja ne on merkitty hyvin. On mukavaa, että ravintoloista ja kahviloista löytyy myös entistä enemmän luomutuotevaihtoehtoja. Pyrkimyksenä on, että kuluttaja voi käyttää luomutuotteita niin arjessa kuin juhlassakin.
Tietoisku!
Mikä ihmeen luomu?
Luomu on tuotantotapa, jossa tuotantoketju täyttää luonnonmukaiset tuotantovaatimukset pellolta valmiiseen tuotteeseen asti. Eläinten syömät kasvit ovat luonnonmukaisia ja lisäaineita käytetään vähän. Esimerkiksi luomumaito tuotetaan tiloilla, jossa rehut tuotetaan luonnonmukaisesti ja lehmät pääsevät jaloittelemaan niin kesällä kuin talvellakin.
Luomun käyttäjät ovat tavallisia kuluttajia. Käyttäjissä on paljon nuoria ja yksineläviä, mutta myös pienten lasten vanhempia. Myös vanhempia sinkkuja on käyttäjissä paljon. Tutkimusten mukaan luomukuluttajan kotona perhe on tärkeä ja yhdessä tehdään ruokaa sekä yhteisistä ruoka-ajoista pidetään mielellään kiinni.
Kuluttajat ovat nykyään entistä vastuullisempia, mutta mausta tai helppoudesta ei haluta tinkiä. Luomutuotteiden maku eroaa ja maku saattaa olla jopa tavallista tuotetta parempi. Esimerkiksi luomu omenamehu maistuu enemmän kotitekoiselle ”mummon mehulle”. Maidossa rasva nousee pintaan tuotantomenetelmästä johtuen, eikä se vaikuta maidon muihin ominaisuuksiin. Luomukuluttajien mielestä tuotteiden maku on pehmeämpi, aidompi ja luonnollisempi, Kuhanen kertoo.
Luomu on vastuullinen valinta ja kannanotto, sen avulla tuetaan suomalaista työtä maatiloilla. Jos jokainen suomalainen ostaisi eurolla lisää suomalaisia elintarvikkeita, syntyisi vuodessa elintarvikeketjuun 1 500 työpaikkaa lisää. Luomun käytön aloittamisessa voi edetä pienin askelin, kaiken ei tarvitse olla heti luomua. Tavallisen maidon voi vaihtaa vaikka ensiksi luomumaitoon. Luomulla tekee hyvää itselle ja luonnolle, Valion markkinointipäällikkö Kuhanen summaa.
Luomua äijälle! huutaa toimittaja Jone Nikula ja yllättää epäluuloiset omilla kulutusvalinnoillaan ja puhuu kestävän kehityksen ruoan puolesta. Olennaista on se, että jos on kaksi vaihtoehtoa: toinen tuhoaa Itämerta ja toinen ei, niin jälkimmäinen on järkevämpi valinta, Nikula pohtii.
Valitsemalla luomutuotteita Nikula puhdistaa ekologista omatuntoaan.
Mikä ihmeen luomu?
Luomu on tuotantotapa, jossa tuotantoketju täyttää luonnonmukaiset tuotantovaatimukset pellolta valmiiseen tuotteeseen asti. Eläinten syömät kasvit ovat luonnonmukaisia ja lisäaineita käytetään vähän. Esimerkiksi luomumaito tuotetaan tiloilla, jossa rehut tuotetaan luonnonmukaisesti ja lehmät pääsevät jaloittelemaan niin kesällä kuin talvellakin.
Luomun käyttäjät ovat tavallisia kuluttajia. Käyttäjissä on paljon nuoria ja yksineläviä, mutta myös pienten lasten vanhempia. Myös vanhempia sinkkuja on käyttäjissä paljon. Tutkimusten mukaan luomukuluttajan kotona perhe on tärkeä ja yhdessä tehdään ruokaa sekä yhteisistä ruoka-ajoista pidetään mielellään kiinni.
Kuluttajat ovat nykyään entistä vastuullisempia, mutta mausta tai helppoudesta ei haluta tinkiä. Luomutuotteiden maku eroaa ja maku saattaa olla jopa tavallista tuotetta parempi. Esimerkiksi luomu omenamehu maistuu enemmän kotitekoiselle ”mummon mehulle”. Maidossa rasva nousee pintaan tuotantomenetelmästä johtuen, eikä se vaikuta maidon muihin ominaisuuksiin. Luomukuluttajien mielestä tuotteiden maku on pehmeämpi, aidompi ja luonnollisempi, Kuhanen kertoo.
Luomu on vastuullinen valinta ja kannanotto, sen avulla tuetaan suomalaista työtä maatiloilla. Jos jokainen suomalainen ostaisi eurolla lisää suomalaisia elintarvikkeita, syntyisi vuodessa elintarvikeketjuun 1 500 työpaikkaa lisää. Luomun käytön aloittamisessa voi edetä pienin askelin, kaiken ei tarvitse olla heti luomua. Tavallisen maidon voi vaihtaa vaikka ensiksi luomumaitoon. Luomulla tekee hyvää itselle ja luonnolle, Valion markkinointipäällikkö Kuhanen summaa.
Luomua äijälle! huutaa toimittaja Jone Nikula ja yllättää epäluuloiset omilla kulutusvalinnoillaan ja puhuu kestävän kehityksen ruoan puolesta. Olennaista on se, että jos on kaksi vaihtoehtoa: toinen tuhoaa Itämerta ja toinen ei, niin jälkimmäinen on järkevämpi valinta, Nikula pohtii.
Valitsemalla luomutuotteita Nikula puhdistaa ekologista omatuntoaan.
– Pointtina luomussa on se, että kun lannoitetta ei kaadeta holtittomasti juurelle, niin se ei silloin pääse sille kuulumattomiin paikkoihinkaan.
Nikula on myös hyvin tietoinen siitä, että maailman väkiluku ja ruoantuotanto eivät kulje käsi kädessä tulevaisuudessa. Olennaista on se, että planeetan väkimäärä räjähtää joskus käsiin. Joillakin alueilla kantokyky on jo tullut vastaan, joissakin paikoissa se on vielä edessä. Ilmaston lämpeneminen nostaa merien pintaa ja vie viljelymaita. Jos vaihtoehtona on luomumpaa ruokaa, niin se on kaikille hyvä.
Raavas mies tarvitsee lihaa ja se päätyykin miehen lautaselle usein. Hän tietää, että kesän grilliherkkujakin on saatavilla luomuvaihtoehtoina, toiset niistä ovat hänen mielestään jopa erinomaisia. Luomuliha on selkeästi parempaa! Onhan siinä ero, pistääkö suuhunsa kanaa vai broileria, Nikula toteaa.
Nikula valitsee ostoskoriinsa luomutiskeiltä lihan ja maitotuotteiden seuraksi myös muuta syötävää. Hedelmät ja vihannekset ovat selkeästi sellaisia tuotteita, joissa ajatus luomusta tuntuu paremmalta vaihtoehdolta. Järkikin sanoo, että luonnossa omia aikojaan kypsynyt hedelmä maistuu paremmalle kuin holtittoman vihannestankkerin sisuksissa ja keskusvaraston kautta hyllyyn kuljetettu hedelmä.
Nikula peräänkuuluttaa järkeviä valintoja kulutuksessa. Makunystyrät ovat myös tärkeä tekijä, sillä mausta hän ei halua tinkiä. Jos luomubataatti on lennätetty tänne tuhansien kilometrien päästä, kannattaa miettiä, onko se luontoystävällisempi vaihtoehto kuin naapuripellon tehokasvatettu pottu. Kannattaa miettiä, mistä ruoka tulee ja milloin se syödään. Luomun ympärillä on ainakin vähemmän salaliittoteorioita, Nikula pohtii.
Lähde: Deskin uutistiedote terveystoimittajille, 10.6.2009