torstaina, tammikuuta 24, 2008

Syökää E-vitamiineja ruoasta!

**
Tänään minulla on tosi iloisia uutisia kaikille!
Luin 23.1.2008 ilmestyneestä amerikkalaisesta lääkärilehdestä (JAMA) ja sitä käsitelleestä uutisesta (Medical News Today), että E-vitamiinilla on erityisen tärkeä rooli iäkkäiden ihmisten terveydenhoidossa ja liikuntakyvyn ylläpitämisessä. Yalen yliopiston ravintotukija, Benedetta Bartali, oli mittaillut vitamiineja ja hivenaineita yli 65-vuotiaiden italialaisten veressä. Heidät oli umpimähkään valittu ympäri Firenzen maakuntaa. Verikokeiden lisäksi iäkkäille ihmisille tehtiin muutama hyvin yksinkertainen liikuntatesti. Heidän kävelyvauhtinsa testattiin, heitä käskettiin nousemaan ylös tuolista useita kertoja ja tarkistettiin miten hyvä heidän tasapainonsa on. Näin saatiin karkea, mutta toimiva, arvio terveydentilasta.

Tutkija Bartali sanoo: "Mitattuamme verestä monien eri vitamiinien ja hivenaineiden pitoisuuksia, ainoastaan E-vitamiini oli yhteydessä iäkkäiden ihmisten fyysiseen toimeliaisuuteen. Niillä joilla oli erityisen vähän E-vitamiinia veressä, oli yli puolitoistakertainen mahdollisuus saavuttaa fyysisissä testeissä heikompia tuloksia, kuin niillä joilla oli paljon E-vitamiinia veressä. Todennäköisesti E-vitamiini ei ole pelkästään merkkinä siitä, että iäkkäät ihmiset söivät huolimattomasti, vaan E-vitamiinilla näyttäisi olevan nimenomaan liikuntakyvyn ylläpidossa aivan keskeinen rooli."

Ja sitten tulee Bartalin suusta hunajainen viesti: "Ainoastaan yksi näistä tutkittavista käytti vitamiinivalmisteita purkista, muut saivat E-vitamiininsa tavallisesta monipuolisesta ruoasta."

Lisätutkimuksia tarvitaan E-vitamiinin roolista liikunnallisen toimeliaisuuden ylläpidossa, mutta jo nyt tunnetaan tämän vitamiinin tärkeä rooli antioksidanttina.

Mitä kannattaa syödä, jotta E-vitamiinia saa riittäviä määriä?

Tässä pieni luettelo: manteleita ja pähkinöitä, avokadoa, rypsi- ja oliiviöljyä, vehnänalkioöljyä, kuivattuja ja tuoreita hedelmiä, voita, kananmunia, tuoretta kalaa.

Näitä nauttikaa ja säilyttäkää liikuntakyky myös iäkkäinä!

Benedetta Bartali, Edward A. Frongillo, Jack M. Guralnik, Martha H. Stipanuk, Heather G. Allore, Antonio Cherubini, Stefania Bandinelli, Luigi Ferrucci, Thomas M. Gill. Serum Micronutrient Concentrations and Decline in Physical Function Among Older Persons. JAMA 299 (3): 308-315, 2008

keskiviikkona, tammikuuta 23, 2008

Kultakimpale

***
Löysin nimimerkki "Satunnainen lukija"
kirjoittaman tällä hetkellä hyvin ajankohtaisen kommentin:

Mikael Fogelholm on kirjoittanut:
"Mutta se ei onnistu sillä, että syytetään vastuuttomuudesta ja että terveyskäyttäytymisestä tehdään kansalaisvelvollisuus. Terveiden elintapojen pitäisi olla kansalaismahdollisuus, ja yhteiskunnan - joka on lisännyt ihmisten vastuunoton tarvetta - on vastavuoroisesti luotava mahdollisuuksia ja kannustettava terveisiin elintapoihin..."

Milloin ravitsemussuosituksissa annetaan näitä mahdollisuuksia terveelliseen ruokavalioon? Moni diabeetikko voi paremmin hiilihydraattien määrää karsimalla ja laatua parantamalla. Vanhukset voivat laitoshoidossa paremmin saadessaan energiatiheämpää ruokaa. Moni on päässyt jojottelulaihdutuksesta, mutta ei suinkaan vähärasvaisella ruokavaliolla.

Olen samaa mieltä Fogelholmin kanssa. Ihmisillä pitää olla mahdollisuus syödä siten, että voi hyvin - siis suokaa se heille.


Lukekaa moneen kertaan tämä viesti. Minun mielestäni se on varsinainen kultakimpale. Tästä nimenomaan on kyse ravitsemuskeskustelussamme: Suokaa ihmisille mahdollisuus syödä siten, että he voivat hyvin! Miksi tehdä asia vaikeammaksi?

Kiitos "Satunnainen lukija"!

Kaamea yhdistelmä: Pimeä ja MBO!

**
Akatemiatutkija Timo Partonen sanoo
: "Elimistön sisäinen kello saattaa olla avain kansanterveyteen. Sisäinen kello säätelee elimistön vuorokausirytmiä, mikä auttaa myös aterioiden ja yöunen ajoittamisessa. Ravintoaineet ja univaiheet vuorostaan antavat palautteen sisäisen kellon toiminnalle. Palaute voi olla terveydelle myönteistä tai haitallista."

Uutta tutkittua tietoa on nyt tarjolla kaamosoireilun liittymisestä metaboliseen oireyhtymään (MBO). Suomalaistutkimuksessa kerrotaan, että mielialan muuttuminen vuodenajan mukaan kasvattaa MBO:n riskiä selvästi. Tutkimukseen osallistui yhteensä yli 8 000 yli 30-vuotiasta suomalaista, ja se on osa Kansanterveyslaitoksen laajaa Terveys 2000 -tutkimusta. Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä PLoS ONE -lehdessä (Julkaisija: the Public Library of Science)

Kansanterveyslaitoksella valmistuneen tutkimuksen mukaan MBO:sta kärsivien mieliala, yöuni ja syöminen muuttuvat muita enemmän vuodenaikojen myötä. Talvisin toistuvasta masennustilasta kärsivien riski saada MBO on yli kaksinkertainen muihin verrattuna. Tutkimus tarjoaa merkittävää uutta tietoa aineenvaihdunnan ja elimistön sisäisen rytmin yhteydestä. Se tukee muiden tutkijaryhmien havaintoja niin sanotun sisäisen kellon merkityksestä verenpainetaudin ja aikuisiän diabeteksen kehittymiselle. Samalla se avaa uuden näkökulman terveyden edistämiseen.

Keskeisellä sijalla tässä on ns. sisäinen kellomme. Sillä tarkoitetaan niitä aivojen hermosoluja, jotka seuraavat, onko ulkona yö vai päivä, talvi vai kesä. Solut välittävät tämän tiedon kaikkialle elimistöön. Häiriöt sisäisessä kellossa näyttävät liittyvän painonnousuun, ja ne näyttävät siten lisäävän MBO:n riskiä. Tätä MBO:ta voi luonnehtia sydän- ja verisuonitautien riskiryppääksi, johon kuuluvat keskivartalolihavuus, insuliinin tehottomuus ja taipumus niin korkeaan verensokeriin kuin korkeaan verenpaineeseen. Vuodenajanvaihteluun liittyviä muutoksia olisi Partosen mukaan hyvä ja helppo huomioida säännöllisesti terveystarkastuksissa. "Tällöin sisäisen kellon rytmihäiriöistä johtuvaa aineenvaihdunnan häiriintymisen riskiä voisi pienentää käyttämällä keinoina esimerkiksi aamuisin valoa talven ajan sekä säännöllistä kuntoliikuntaa ympäri vuoden."

Liikunnan on todettu vähentävän huomattavasti MBO:n riskiä. Kirkasvaloon yhdistettynä kuntoliikunta lievittää myös talvimasennusta ja kaamosoireilua. Nyt kaikki ylös, ulos ja lenkille!

Lisätiedot: Akatemiatutkija Timo Partonen, Mielenterveyden ja alkoholitutkimuksen osasto, Kansanterveyslaitos, p. (09) 4744 8660

Julkaisun tarkat tiedot: Rintamäki R, Grimaldi S, Englund A, Haukka J, Partonen T, Reunanen A, Aromaa A, Lönnqvist J. Seasonal changes in mood and behavior are linked to metabolic syndrome. PLoS ONE: http://www.plosone.org/doi/pone.0001482

Lähde: Kansanterveyslaitoksen tiedotteet, 23.1.2008

Älä tapa itseäsi työllä

**
Sain viime viikonloppuna
luennoida stressin terveysvaikutuksista eräälle työporukalle. Tulimme siihen loppupäätökseen, että työperäinen stressi on hyvä asia, kunhan stressi pysyy aisoissa. Jatkuva kiire, epämieluisat työolosuhteet, huoli tulevaisuudesta, riittämättömyyden tunne jne. kohottaa ja pitää koholla ns. stressihormoneja (kortisoli, adrenaliini). Me olemme vaarassa sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, olemme vaarassa lihoa, verenpaine kohoaa, voimme kehittää sokeritaudin tai vaikkapa herkemmin joutua flunssan kouriin. Kerroin yöllä työskentelevien univajeen aiheuttamasta stressihormonien kohoamisista. Unihäiriöt voivat vaikuttaa hiilihydraattien aineenvaihduntaan ja elimistömme hormonitoimintaan. Esimerkiksi ruoansulatusta kiihdyttävät hormonit lisääntyvät ja vaikuttavat näläntunteen lisääntymiseen. Tätä kautta työntekijä herkemmin lihoo, tulee insuliiniresistenssiä (insuliinia muodostuu mutta sillä ei ole tehoa) ja sitä kautta kehittyvät kaikki muut sokeritautiin viittaavat muutokset.

Tuoreessa brittitutkimuksessa saamme tälle ilmiölle lisävahvistusta. Työllä voi todella tappaa itsensä! Pitkään jatkuneessa epidemiologisessa tutkimuksessa seurattiin 10 000 brittiläisen virkamiehen työperäisiä sairauksia. Epidemiologisessa tutkimuksessa pyritään pääsemään selvyyteen sairauksien ja niiden riskitekijöiden esiintymisestä ja jakaantumisesta väestössä. Tutkija Tarani Chandola pitää mahdollisena, että stressi aiheuttaa otaksuttua suoremmin biologisia muutoksia, jotka vähitellen voivat johtaa esimerkiksi sydänsairauksiin.

Tutkijat havaitsivat jatkuvan työpaineen alla kamppailevien sairastuneen 68 prosenttia useammin sydäntautiin. Erityisessä vaaravyöhykkeessä olivat hieman alle 50-kymppiset. Euroopan sydänterveyden julkaisussa (European Heart Journal) ilmestynyt tutkimus varoittaa edelleen stressin synnyttämistä muista lieveilmiöistä: syödään epäterveellisemmin, tupakoidaan liikaa, juodaan liikaa alkoholia ja liikutaan liian vähän. Työpaineen alla uupuvilla virkamiehillä esiintyi myös useammin sydänrytmin vaihtelua, joka on ennusmerkki heikommasta sydämestä. Kortisolitasot olivat odotetusti korkeampia. Tutkija Chandolan mukaan korkeat veren kortisolitasot voivat vaurioittaa verisuonia ja sydäntä.

Ajattelemisen aihetta antaa tämäkin tutkimus.

Lähde: Reuters Health, 22.1.2008

maanantaina, tammikuuta 21, 2008

Hämmentävä uutinen Herbalife -tuotteista

#
Hämmennys Herbalifen ympärillä jatkuu.

Tätä 27.12.2007 julkaistua juttuani kommentoidaan vilkkaasti! Tärkeä lisäys (28.12.2007): Sain julkaisuluvan Herbalife -yhtiön viralliselle lausunnolle koskien Journal of Hepatology -lehden tutkimuksia (katso alla!). Tähän on saatavilla suomennos kommenttiosastossa. Kiitoksia kaikille Teille, jotka edistitte tämän asian selvittämistä! Viimeistä sanaa tuskin on vielä sanottu tästä asiasta. Jäitä hattuun!

Uusi lisäys (21.1.2008): Jostain käsittämättömästä syystä Herbalife -yhtiö oli kovin hiljaa Biomedicumissa tänään pidetystä lehdistötilaisuudesta. Minä ja moni muu terveystoimittaja olisi halunnut osallistua tilaisuuteen. Tällainen salamyhkäisyys ei ollut kovinkaan fiksua Herbalifen suunnalta. Sain äsken käsiini lehdistötiedotteen sisällön.

TIEDOTE 21.1.2008

Herbalife Pohjoismaat

Tapausselostukset eivät anna todistettavaa näyttöä syy-yhteydestä Herbalife® -tuotteiden ja epänormaalin maksan toiminnan välillä

* Journal of Hepatology-lehdessä julkaistut artikkelit perustuvat likimääräisiin tapausselostuksiin, jotka ovat yli kaksi vuotta vanhoja (osa huomattavasti vanhempiakin).

* Herbalifen lääketieteellisten asiantuntijoiden laajamittainen tapausselostusten tutkimus ei löytänyt tieteellistä pohjaa sille, että voitaisiin päätellä minkään Herbalife-tuotteen olevan käyttöohjeiden mukaan käytettynä myrkyllisiä tai minkään Herbalife-tuotteissa aiheuttavan
maksavaurioita.

Journal of Hepatologyssä julkaistut artikkelit siteeraavat likimääräisiä tapausselostuksia, jotka yrittävät löytää yhteyden Herbalife-tuotteiden ja harvinaisten maksavauriotapausten välillä. Jotkut näistä tapauksista viittaavat melkein kymmenen vuoden takaisiin tutkimuksiin.

Tapausselostukset tulivat Herbalifen tietoon ensimmäisen kerran vuosina 2004 ja 2005, jolloin Israelin ja Sveitsin terveys- ja elintarvikeviranomaiset tutkivat tapaukset perinpohjaisesti. Herbalife oli tiiviissä yhteistyössä viranomaisten kanssa.

Näissä selvityksissä ei löytynyt näyttöä suorasta syy-yhteydestä Herbalife-tuotteiden kulutuksen ja raportoitujen maksavauriotapauksien välillä, eikä mitään Herbalife-tuotetta ole koskaan vedetty markkinoilta minkään maan terveysviranomaisten toimesta.

Journal of Hepatologyn artikkelien kirjoittajien väitteiden vuoksi, ja koska tapausselostuksista on saavilla vain rajallisesti tietoa, Herbalife on tehnyt kaikkensa saadakseen israelilaiset ja sveitsiläiset kirjoittajat keskustelemaan teorioistaan. Nämä pyynnöt torjuttiin.

"Yleisön varoittaminen Herbalife-tuotteiden käytöstä ja näistä tuntematonta alkuperää olevista harvinaisista maksasairausesiintymistä on asiatonta ja vastuutonta. Herbalifen painonhallinta- ja ravitsemustuotteet antavat asianmukaisen ja turvallisen lisän ruokavalioon eivätkä sisällä mitään jäämiä tai kasveja, jotka on luokiteltu mahdollisesti myrkyllisiksi. Tähän aiheeseen liittyvään laajaan tutkimukseemme perustuen, olemme päätelleet, että mitään terveydelle haitallisia vaikutuksia ei voida näyttää toteen. Ei siis ole mitään syytä epäillä, että mikään Herbalifen tuote olisi vaarallinen", toteaa professori, lääketieteen tohtori David Heber. Hän on Herbalifen lääketieteellisen neuvottelukunnan puheenjohtaja ja toimii UCLA:n (University of
California, Los Angeles) ravitsemuskeskuksen johtajana.*

Herbalife on lähettänyt virallisen vastineen Journal of Hepatologyn artikkeleihin. Vastineen ovat allekirjoittaneet maailman johtavat ravitsemus- ja ruokavalioasiantuntijat: Nobel palkittu lääketieteen tohtori Louis Ignarro, Herbalifen lääketieteellinen johtaja Y. Steve Henig ja professori, lääketieteen tohtori David Heber. Vastineessa asetetaan Journal of Hepatologyn artikkelin kirjoittajien näkemykset laajempaan kontekstiin ja nostetaan esiin artikkelin virheet. Siinä myös esitetään tarkasti tiukat testit ja laadun tarkkailuprosessit, jotka jokainen Herbalife-tuote käy läpi.

Herbalife vahvistaa, että se on vastaanottanut Elintarviketurvallisuusviraston, Eviran, selvityspyynnön, ja on aiheesta Eviran kanssa yhteistyössä kaikin mahdollisin tavoin. Herbalife on tyytyväinen saadessaan näin mahdollisuuden todentaa ja vahvistaa tuotteidensa täydellisen turvallisuuden. Herbalife vastaa ripeästi ja kattavasti selvityspyyntöön.

Lisätietoja:

Börre Gjersvik
Maajohtaja
Herbalife Pohjoismaat
Matkapuhelin +47 976 44 156
Email : borreg@herbalife.com

Kuvapyynnöt tai soittopyynnöt Börre Gjersvikille: Sari-Liia Tonttila, matkapuhelin 0500 659 300 tai Mona Berg, matkapuhelin 050 320 6970

* The University of California as a matter of policy does not endorse specific products or services. Dr. Heber's credentials as a Professor are for identification purposes only.



Herbalife Statement
October 2007

Herbalife nutrition products are currently being safely sold and consumed by more than 1.6 million independent Herbalife Distributors in 65 countries throughout the world. There is no evidence that our products are inherently responsible for the liver problems cited in the studies that appeared in the October 2007 Journal of Hepatology articles.

We are, of course, aware of reports that a small number of consumers have experienced abnormal liver enzyme values. In response to these concerns, Herbalife hired outside medical and scientific experts, conducted substantial independent testing, and cooperated fully with government authorities investigating these issues. This extensive review has produced no scientific basis for concluding that any of our products, when consumed in accordance with instructions on the labels, is inherently toxic or that anything in our products is causing liver damage.

Herbalife products are formulated and labeled in strict compliance with regulations in each market where they are sold. Neither Herbalife nor any responsible licensing authority would permit the sale of a product if there was evidence that it would cause a possible toxic reaction. Worldwide, “active” ingredients for each product are listed on the product label. We document the safety and health claims for our nutritional products based on the latest scientific data.

All Herbalife manufacturing facilities are reviewed and certified by the Herbalife Quality Assurance Department, and we conduct regular audits to confirm compliance with QA/QC standards. The company has its own state-of-the-art quality control laboratory in which products are routinely tested. All products are inspected before leaving manufacturing facilities and are shipped in secure, tamper-resistant packaging.

All Herbalife products are clearly labeled with recommended usage directions. Moreover, the company advises anyone with health concerns to consult his/her physician before starting a weight-control or supplementation program, especially individuals with special concerns such as pregnancy or pre-existing medical conditions.

The two papers published in the Journal of Hepatology relate to cases that were also under review by the Israeli and Swiss health authorities. Herbalife was aware of these cases and cooperated closely with the government inquiries. As of the date of this statement, Herbalife believes that government officials in both countries were fully satisfied with Herbalife’s response.

In response to the inquiry by the Israeli Ministry of Health (MOH), Herbalife assembled a team of internal and independent medical and scientific experts. Our representatives and outside consultants met with MOH officials and we provided substantial documentation regarding our products. Herbalife conducted every product test suggested by the MOH, to include testing for known hepatotoxins, heavy metals, and pesticides. All tests were negative and the results were provided to the MOH.

It is important to note that the single Israeli patient death mentioned in the Israeli MOH case reports involved numerous co-morbidities. As one of the experts retained by Herbalife stated, “It was reported that this woman suffered from both pre-existing Hepatitis B and Hepatitis C [and] the presence of both of these serious underlying chronic liver infections makes it impossible to conclude that the cause of her acute liver failure was the use of Herbalife products."

After investigating these issues for over a year, the Israeli MOH was unable to produce any scientific evidence of a causal link between Herbalife products and the abnormal liver function experienced by a handful of patients. In fact, the MOH itself stated in a May 1, 2005 update to the public: “There is no proven causal effect between the products and abnormal liver function tests.”

David Heber M.D., Ph.D., F.A.C.P., F.A.C.N., has also reviewed the case data. Dr. Heber is chairman of Herbalife’s Nutrition and Scientific Advisory Boards as well as director of the Center for Human Nutrition at the University of California, Los Angeles. He has been on the faculty of the UCLA School of Medicine since 1978 and is currently professor of medicine and public health and founding chief of the division of clinical nutrition in the department of medicine.

Dr. Heber traveled to Switzerland to meet with Dr. Oneta concerning his research paper and our products. Herbalife also cooperated extensively with the Swiss Bundesamt für Gesundheit (BAG) in its inquiry. Again, Herbalife provided substantial documentation regarding its products and offered the assistance of its inside and independent medical and scientific experts. Ultimately, the Swiss official responsible for the investigation verbally confirmed in November 2006 that no additional information was needed from the company and, that, in her view, the matter was settled.

Herbalife and its experts believe that there are several factors that could be responsible for the abnormal liver values experienced by the patients discussed in the articles. First, many of the individuals had significant and serious underlying medical issues, such as fatty liver disease, metabolic syndrome, and hepatitis that represent the most likely cause of their liver-related symptoms. In addition, consumption of certain foods, over-the-counter and prescription drugs, and alcohol – either individually or in combination – is a known cause of liver problems. Finally, based on the limited information available to Herbalife, it is impossible to determine if these individuals may have consumed non-Herbalife products that contain known hepatotoxins or other substances that were responsible for their abnormal liver values.

We understand the concerns regarding the positive “re-challenge” tests in both Israel and Switzerland. In some cases, a positive re-challenge under controlled conditions with a known allergen is valid. However, in Israel and Switzerland, the re-exposures were not controlled. Symptoms reappeared following the self-reported resumption of one or more Herbalife products but without controls for the use of other products and/or other possible allergens. Such re-exposure is not conclusive in the absence of known hepatoxicity among ingredients of Herbalife products. The Swiss Bundesamt für Gesundheit (BAG) reached the same conclusion in downgrading the single re-exposure case he reviewed to only “possible” causation.

Herbalife’s products remain safe and effective, as they have been for over 27 years. Extensive testing and review by Herbalife and outside experts has found no credible scientific evidence of a causal link between the cases in Israel and Switzerland and our products. We would like to reassure our many hundreds of thousands of customers worldwide our products are safe when used as recommended.

Y. Steve Henig, Ph.D.
Chief Scientific Officer, Herbalife

David Heber M.D., Ph.D., F.A.C.P., F.A.C.N.
Chairman, Herbalife Nutrition & Scientific Advisory Boards


Helsingin Sanomat kirjoitti eilen
(26.12.2007) hämmentävästä tutkimustiedosta: Herbalife-tuotteista vakavia maksaoireita.

Tarkistamattomien lehtitietojen mukaan ainakin 22 ihmistä on saanut maksavaurion Herbalife-tuotteista. Tieto on peräisin Euroopan maksantutkijoiden julkaisusta Journal of Hepatology ja sen lokakuun numerosta vuodelta 2007. Kahden Herbalife -tuotteita käyttäneen maksa petti äkillisesti niin, että heille piti tehdä nopeasti maksansiirto.

Herbalifen tuotteissa jäi selvittämättä, mitkä aineosat vahingoittivat maksaa, koska yhtiö kieltäytyi kertomasta tuotteiden tarkkaa sisältöä. Tutkijatkaan eivät olleet pyytäneet potilailta näytteitä käytetyistä tuotteista. Selvittämistä hankaloitti myös käytettyjen tuotteiden runsaus, sillä vaurioita saaneilla käyttäjillä oli useita Herbalife -tuotteita. Vähimmillään käytössä oli kolme ja enimmillään 17 eri tuotetta. Epäilykselle ei jää juuri sijaa, sen verran selvä oli yhteys Herbalife -tuotteiden ja maksavaurioiden välillä.

Asian tueksi löytyy kaksi tutkimusraporttia, joissa selviteltiin maksavaurioiden yhteyttä Herbalife-tuotteisiin. Kaikille Sveitsin sairaaloille lähetetyssä kyselyssä löydettiin 12 tapausta vuosilta 1998–2004. Yksi käyttäjä joutui äkilliseen maksansiirtoon, loput tarvitsivat muuta hoitoa. Israelissa taas todettiin 2004 neljä äkillisiä hepatiittia eli maksatulehdusta, jotka liittyivät Herbalife-tuotteisiin. Niiden jälkeen terveysministeriö halusi, että tilanne selvitetään tarkemmin. Kaikkiaan tutkittiin 12:ta potilasta, joille syntyi äkillinen maksavaurio lähes vuoden kuluttua Herbalife-tuotteiden käytön aloittamisesta. Yksi joutui maksansiirtoon ja kuoli sen seurauksiin.

Seurataan tilannetta! Muualla kuin Sveitsissä ja Israelissa ei ole ilmaantunut näin vakavia maksavaurioita Herbalife -tuotteiden yhteydessä. Voiko olla kyse satunnaisesta tuote-erästä Herbalife -valmistetta? Missään nimessä en puolusta Herbalife -tuotteita, mutta jotenkin tuntuu, että tässä tehdään taas isoja otsikoita aika vähäisellä näytöllä.

Tässä vielä linkit alkuperäisjulkaisuihin:

Slimming at all costs: Herbalife®-induced liver injury (Pääkirjoitus)
Association between consumption of Herbalife® nutritional supplements and acute hepatotoxicity (Israelilaistutkimus)
Herbal does not mean innocuous: Ten cases of severe hepatotoxicity associated with dietary supplements from Herbalife® products (Sveitsiläistutkimus)

Peruna, pasta ja riisi pois?

*
Olen yllättynyt kahdesta asiasta
:
  1. Hys-hys -dieetti, jossa mm. jätetään rohkeasti pois peruna, pasta ja riisi on yllättävän hyvin toiminut asiakaskunnassani.
  2. Kansanterveyslaitos, Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja maamme tiedotusvälineet ovat hiirenhiljaa viimeaikaisista tapahtumista tämän hys hys -dieetin tiimoilta Yhdysvalloissa ja Ruotsissa. Olen yrittänyt asiasta hienotunteisesti vihjaista sinne median suuntaan. Ei ole vielä näkynyt juttua Suomen lehdissä Ruotsin ihmeestä: Lääkäri Annika Dahlqvist ja hiilihydraattitietoisen ruokavalion hyväksyminen osana lihavuuden ja tyypin 2 diabeetikon hoitoa.
Pienenä valonpilkahduksena huomaan Turun Sanomien viikkoliitteestä (19.1.2008) ihan mukavan jutun hys hys -dieetistä. Artikkelissa käytetään tästä dieetistä nimitystä karppaus. Itse pidän enemmän termistä hiilihydraattitietoinen (tämän sanan keksi kirjailija Varpu Tavi).

Otteita Turun Sanomien jutusta ajatuksianne herättämään:

Majamäen perheessä syödään usein kiinalaista ruokaa. Silti riisikattila ei porise hellalla, sillä karppiperheessä vältetään hiilihydraatteja. Karppaus on elämäntapa lohjalaiselle Majamäen perheelle. Ruokapöydässä on tarjolla useimmiten lihaa ja kalaa, raikkaita salaatteja ja vihanneksia.

Majamäen pariskunta ostaa mahdollisimman suuren osan ruokatarvikkeista lähikaupasta, mutta hakee aasialaiset erikoisuudet Helsingistä. Samalla reissulla voi poiketa Hakaniemen halliin etsimään luista naudanlihaa, lampaan munuaisia, broilerin kivipiiroja tai muuta harvinaisempaa herkkua.

Majamäkien aamu alkaa munilla ja pekonilla tai vaihtoehtoisesti munakkailla, jotka maustetaan yrteillä tai pinaatilla. Muilla aterioilla perinteisen lautasmallin tärkkelyysosuus korvataan kasviksilla ja hedelmillä. Käyttöenergia otetaan rasvasta. Me suosimme oliiviöljyä, pähkinöitä ja kalaa eli olemme virallisilla rasvalinjoilla. Valinta on myös kulinaarinen, sillä tykkään enemmän oliiviöljystä kuin voista ja kermasta, Mirka kertoo. Mieluisia ovat tofu ja täysrasvaiset juustot, tuoreet ja kuivatut hedelmät, mantelit ja tumma suklaa. Pojat juovat täysmaitoa, vanhemmat vihreää teetä ja espressokoneella valmistettua kahvia.

Juomista on hylätty olut ja limsat. Kuivat viinit ovat ok, samoin väkevä alkoholi lukuunottamatta makeita liköörejä, Mirka toteaa. Hän on tarkempi ruokavaliostaan kuin muut perheenjäsenet. Pojat syövät ruisleipää ja Hannukin saattaa joskus maistaa sitä viipaleen verran.

Ruokavalio pudotti painoa. Majamäkien kodissa kiinnostus ruokaan näkyy muualla kuin kotikokkien vyötäröllä. Mirkan mukaan karppaus tekee ihmiselle vain hyvää. Päivittäiset nälkä- ja väsymyskohtaukset korjaantuvat, kun verensokeri pysyy tasaisena. Kasvojen ihon kunto parani ja ihottuma hävisi. Vatsakivut loppuivat ja korkea verenpaine laski ihannelukemiin, hän luettelee. Mirka laihtui uuden ruokavalion myötä 18 ja Hannu lähes 20 kiloa.

Jutun teki toimittaja Merja Ilpala-Klemm.

torstaina, tammikuuta 17, 2008

Ruotsalaisille aikuistyypin diabeetikoille hyväksytty uusi hoitomuoto

*
Kirjoitettu alun perin 16.1.2008, lisäys tehty 17.1.2008.

Kommentointi on pirteätä. Nyt ei kaunistella asioita, vaan sanotaan asiat niin kuin ne ovat. Suomen Diabetesliitto on toiminut tökerösti kaikkina näinä vuosina kun se on mistään muusta välittämättä suosinut ainoana vaihtoehtona diabeetikoille Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan suosittelemaa runsaasti hiilihydraatteja sisältävää ruokavaliota. Toivottavasti ymmärrätte niitä tunteenpurkauksia jonka keskellä elän tällä hetkellä. Olen valmis kohtaamaan teidät rakkaat diabeetikot tulevissa ravitsemusilloissa lääkäreiden, sairaanhoitajien ja ravitsemusterapeuttien läsnä ollessa. Ehkä pystyn hillitsemään kiukkuni jopa laillistetun ravitsemusterapeutti Liisa Heinosen edessä. Onhan minulla tuo "raivohyppely" salaisena aseena. Kiltiksi valtavirran kulkijaksi minua ei tässä asiassa kannata kuvitella. Lukekaa tarkkaan Suomen Potilaslehdestä diabetesjutut numerosta 1/2007 ja 3/2007. Sieltä se juoni selviää!

Tänään (16.1.2008) tehtiin historiaa Ruotsissa
. Sosiaalihallitus on arvioinut sopivaksi sen seikan, että aikuistyypin diabetesta sairastavat voivat saada laillistetuilta lääkäreiltä (ja ymmärtääkseni myös ravitsemusterapeuteilta!) ruokavaliohoitoa, jossa rajoitetaan hiilihydraattien saantia. Tämä asia tuli ajankohtaiseksi lääkäri Annika Dahlqvistista tehdyn valituksen ja sitä seuranneen laajan tieteellisen tarkistuksen jälkeen. Sosiaalihallitus määrättiin tarkistamaan tekeekö Annika Dahlqvist virkavirheen suositellessaan itsepintaisesti ylipainoisille ja aikuisille diabeetikoille ruokavaliota, joka enimmäkseen koostui proteiineista ja rasvasta sekä sisälsi vähäisessä määrin hiilihydraattia. Pahimmillaan lääkäri Annika Dahlqvistia uhkasi lääkärinoikeuksien menetys.

Ajatuksena tässä Dahlqvistin ja muutamien muiden suosittelemassa ruokavaliossa oli antaa diabetekseen sairastuneille mahdollisuus vapautua lääkityksestä, luoda pohja terveelliselle elämäntavalle ja tukea potilasta laihdutuksessa. Vaikka tämä ruokavalio oli täysin päinvastainen kuin Ruotsin diabetesliitto ja elintarvikevirasto suositteli diabetespotilaille, potilaat tervehtyivät siinä määrin, että monet saattoivat luopua lääkityksestään.

Lääkäri Dahlqvistin hyväksi toteamassa ruokavaliossa potilas vähitellen totutellaan ruokavalioon, jossa hiilihydraatteja on ainoastaan 10 energiaprosenttia. Virallisessa nykyisin diabeetikoille suositeltavassa ruokavaliossa on hiilihydraatteja 50-55 prosenttia. Vastaavasti Dahlqvistin ruokavaliossa proteiinien ja rasvan määrää nostetaan. Erityisesti on huomioitava Ruotsin nykylinjauksen itsepintaisesti suosittelema alle 30 energiaprosentin rasvamäärä ruoassa. Juuri tähän suureen rasvamäärään tämä ruokavaliosuositus perustuukin. Ruoassa oleva rasva mahdollistaa sen, että ne vähäiset ruoassa olevat hiilihydraatit eivät tarpeettomasti nosta verensokeria ja diabeetikon heikosti toimiva haima jaksaa vielä erittää sen verran paljon insuliinia, että potilas voi selvitä ilman lisäinsuliinia lääkkeen muodossa. Kun rasva nautitaan pääosin eläinrasvan muodossa tämä antaa potilaalle mahdollisuuden kohottaa elämänsä laatua.

Vahvasti hiilihydraattitietoisen ruokavalion tarkistajaksi sosiaalihallitus määräsi professori Christian Bernen, joka on endokrinologi ja diabeteksen hoidosta vastaava viranomainen Uppsalan Akateemisesta sairaalasta. Apunaan hänellä oli laaja joukko diabeteksen hoitoon erikoistuneita asiantuntijoita.

Professori Berneltä kysyttiin loppulausunnossa: Soveltuuko vähän hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio tyypin 2 diabeetikoille ja onko tästä tieteellistä tutkimustietoa saatavilla?

Professori Berne vastaa mm. näin: Vastaus tähän kysymykseen on kyllä, sillä varauksella, että on vähemmän satunnaiskontrolloituja tutkimuksia tämän ruokavalion pitkäaikaisvaikutuksista (> 1 vuotta) kuin enemmän hiilihydraatteja sisältävällä ruokavaliolla.

Otettaessa nyt käyttöön tämä vahvasti hiilihydraattitietoinen ruokavalio, professori Berne pitää tärkeänä, että potilaiden terveystilannetta seurataan erityisen huolellisesti. Vähäisemmän kokemusperäisen tiedon vuoksi, ryhdytään keräämään tietoja tämän ruokavalion soveltuvuudesta erityiseen laaturekisteriin (Nationella DiabetesRegistret).

Tämä on suuri ilon päivä Ruotsissa. Milloin meillä Suomessa ryhdytään hoitamaan diabetespotilaita oikein?

Asian tueksi löytyi seuraavia tutkimustöitä arvostetuissa tieteellisissä julkaisuissa:

Nield L, Moore HJ, Hooper L, Cruickshank JK, Vyas A, Whittaker V, Summerbell CD.
Dietary advice for treatment of type 2 diabetes mellitus in adults. Cochrane Database Syst
Rev. 2007 Jul 18;(3): CD004097.

Westman EC et al. Low-carbohydrate nutrition and metabolism. Am J Clin Nutr
2007;86:276-84.

Nordmanis AJ et al. Effects of Low-Carbohydrate vs Low-Fat Diets on Weight Loss and
Cardiovascular Risk Factors A Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Arch Intern
Med. 2006;166:285-293.

Parikh P et al. Diets and Cardiovascular Disease. An Evidence-Based Assessment. J Am Coll
Cardiol 2005;45:1379-87

Kennedy RL et al. Nutrition in patients with Type 2 diabetes: are low carbohydrate diets
effective, safe or desirable? Diabet. Med. 22, 821-832 (2005).

Bravata DM. Efficacy and safety of low-carbohydrate diets. A systematic review. JAMA
2003;289:1837-1850.

Voitte lukea alkuperäiset ruotsinkieliset lausunnot alla olevista linkeistä:

Lausunto (PDF)

Professori Bernen perustelut (PDF)

keskiviikkona, tammikuuta 16, 2008

Mitalin kiilto silmissä?

**
Liikuntatieteiden lisensiaatti Kirsi Hämäläinen
on saanut väitöskirjansa valmiiksi. Se kuuluu liikuntapedagogiikan alaan ja on erittäin mielenkiintoinen. Jo nimi antaa odottaa ratkiriemukasta sukellusta urheilun syvimpään olemukseen: "Urheilija ja valmentaja urheilun maailmassa: Eetokset, ihanteet ja kasvatus urheilijoiden tarinoissa." Hämäläinen on työskennellyt opettajana ja erilaisissa valmennuskeskuksen tehtävissä Liikuntakeskus Pajulahdessa. Hänellä on ollut useita luottamustoimia urheilujärjestöissä ja Opetusministeriön työryhmissä ja hän on ollut valmentajakoulutuksen maailmanjärjestön, ICCE:n, hallituksessa vuodesta 2001. Nykyisin hän on Lahden ammattikorkeakoulun Liikunnan laitoksen yliopettaja ja siirtyy tänä vuonna koko laitoksen siirtyessä Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Vierumäen yksikköön.

Mihin urheiluharrastus kasvattaa, millaisia ovat urheilun ihanteet nykyisin ja millä edellytyksillä kasvatus urheilun maailmassa on eettistä, kysyy Kirsi Hämäläinen tutkimuksessaan. Urheilulla on omalaatuinen ilmapiirinsä, joka minua henkilökohtaisesti on suuresti kiehtonut. Kirsi Hämäläisen tutkimus perustuu 264 nuoren urheilijan kertomuksiin valmentajistaan. On erityisen mukavaa kun Hämäläinen löytää urheilijoiden kertomuksista viisi erilaista urheilun ihannetta (eetosta):
  1. työ
  2. menestys
  3. virtuositeetti
  4. hauskuus
  5. huolenpito
Urheilu huipputasolla on kovaa työtä. Työn ihanteiden loksahtaessa paikalleen oikealla tavalla, harjoittelusta tulee tärkeämpää kuin tavoitteesta. Kovaa harjoitteleva urheilija on oikea urheilija. Oikealle urheilijalle kova harjoittelu on kunniaksi, vaikkei menestystä tulisikaan, Hämäläinen kertoo Jyväskylän yliopiston tiedotteessa. Voin vain kysyä, miten moni urheilija on kadottanut tämän työn ihanteen rynnätessään suin päin eteenpäin urallaan. Valmentajalla ja urheilijan tukijoukoilla on tärkeä rooli pitää yllä huippu-urheilijan työmoraalia. Muuten voi käydä niin, että mitalinkiilto silmissä etenevä urheilija sotkee urheilun perimmäisen tarkoituksen: Terve sielu terveessä ruumiissa.

Menestyksen ihanteessa pärjäämisestä tulee pakko. On häpeällistä olla häviäjä, voiton haluaminen on itsestäänselvyys ja milloinkaan ei voi olla tyytyväinen, sillä saavutettavaa riittää aina. Menestyksen ihanne luo urheilijassa taistelumielialaa. Kilpailuun lähdetään tosissaan ja verenmaku suussa. Taistelussa menestyminen edellyttää kovuutta. Pehmeitä arvoja edustaa heikkojen paapominen: Nuori Suomi on kirosana ja "Kaikki pelaa" on lälläripuuhaa. Menestyksen ihanteen sokaisemalle urheilijalle kaikki harjoitukset ovat näytön paikkoja ja onnistuminen menee hukkaan, ellei valmentaja nähnyt! Ei syntynyt näyttöä sillä kerralla.

Virtuositeetin ihanteessa uhmataan urheilun kasvatusihanteita, sillä siinä urheillaan oppiakseen urheilemaan. Virtuositeetilla ymmärretään sellaista erinomaista ja korkeatasoista taitoa, jota muilla ei ole. Urheilussa virtuositeetin etsintä liittyy erityisesti uusiin lajeihin. Urheilijalla on tavoitteena hämmästyttää sellaisella osaamisella, johon vain harvat pystyvät. Se voi olla fyysinen ominaisuus tai vaikka peliin olennaisesti liittymätön pallotemppu tai tekniikkataituruus esimerkiksi skeittilaudalla, joka saa katsojat päivittelemään, mihin urheilija olisi yltänytkään, jos hän vain olisi ollut pitempi, lyhyempi, laihempi tai vahvempi. Virtuositeetin ihanne liittyy vahvasti uusiin lajeihin, joiden alakulttuurissa kilpailemisella on erilainen merkitys kuin perinteisissä lajeissa. Lumilautailu, rullalautailu tai parkour ovat tällaisia lajeja, joissa virtuositeetti on vahvasti esillä.

Hauskuuden ihanteessa urheilun ytimessä ovat ystävät ja kaikenlainen tekeminen urheilun parissa. Urheilu on minun mielestäni juuri tätä: hauskaa ja turvallista! Treeneissä on mukava käydä ja kilpailuihin osallistutaan, koska se on kivaa. Aina ei tarvitse voittaa, mukana olo on tärkeintä. Harjoituksissa on hyvä tunnelma ja valmentaja tai ohjaaja on merkittävässä roolissa tunnelman luojana. Epäonnistumista ei ole tarpeen pelätä eikä hävetä. Tässä ihanteessa kanssakilpailijat nähdään ystävinä ja kilpailut ovat sosiaalisia tapahtumia. Kömpelöinkin urheilukoululainen voi ohjaajalta odottaa kannustusta ja kiitosta, silloin kun hän aidosti on tehnyt jonkin asian tosi hyvin. Menkää katsomaan maratonkilpailuja. Siellä näette usein hauskuuden ihanteen toteutuvan. Kaikki ovat juoksun loppuvaiheessa väsyneitä. Kanssakilpailijan kannustaminen ja sosiaalisuuden hurmoksessa kylpeminen ovat arkipäivää näissä kilpailuissa!

Huolenpidon ihanteeseen kuuluu sellaisia seikkoja kuten esimerkiksi lämpimät ihmissuhteet. Urheilijalla on tunne, että hänestä välitetään ja häntä arvostetaan. Turvallisuuden tunne on olennainen osa tätä ihannetta. Turvallisuuden tunne syntyy monista asioista. Valmentaja kannustaa, rohkaisee ja aidosti uskoo urheilijan onnistumiseen. Minulla on tällä hetkellä valmennuksessa kehityskelpoinen nuori naisurheilija, jonka aidosti uskon etenevän maamme kärkiurheilijoiden joukkoon. Hän ei ehkä ole saanut riittävästi huomiota ja jäänyt paikalleen junnaamaan tuloskehityksessään vain sen takia, että hänellä ei ehkä ole yhtä paljon niitä taitoja joita menestyksen ihanteessa elävillä on. Mutta onnistumisen mahdollisuuksia on ja aion epäonnistumisen hetkellä olla häntä läsnä lohduttamassa ja kannustamassa eteenpäin. Valmentaja on läsnä urheilijan elämässä urheilun ulkopuolellakin. Urheilija on tärkeämpi kuin urheilusuoritus, Hämäläinen summaa asian oivallisesti.

Liikkukaa, urheilkaa ja kilpailkaa! Se on pääsääntöisesti hauskaa ja kova työ palkitaan vuorenvarmasti.

Lisätietoja antaa:
Väittelijä Kirsi Hämäläinen, puh. 050-5382339 tai 050-3522638, kirsi.hamalainen@lamk.fi
Tiedottaja Liisa Harjula, puh. (014) 260 1043, tiedotus@jyu.fi

maanantaina, tammikuuta 14, 2008

Sipuleista terveyttä ja makua

***
Viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen
(Kotimaiset Kasvikset ry) ilahdutti minua sähköpostiviestillä. Hän muistutti sipulin terveellisyydestä. Sipuli on tällä hetkellä ajankohtainen, sillä kauppiaat valmistautuvat ensi viikolla (21. - 27.1.2008) alkavaan sipuliviikkoon. Toivottavasti kaupoissa tekee sillä viikolla sipulilöytöjä!

Tässä pieni sipuliaapinen:
  • Bunching onion -sipuli (katso Salaattisipuli)
  • Green onion -sipuli (katso Salaattisipuli)
  • Hillosipuli. Valkomaltoinen, pieni hillosipuli käytetään etikkasäilykkeenä.
  • Ilmasipuli. Ilmasipuli on ruohosipulin tavoin kasvimaalla kevään ensimmäisiä. Paksut, ontot varret voi leikata renkaiksi salaatteihin. Pikkusipulit kehittyvät varsien päihin ja ne kannattaa istuttaa maahan tuottamaan uutta satoa.
  • Jättisipuli. Jättisipuli on saanut alkunsa Iso-Britanniassa, jossa on kilpailtu mahdollisimman kookkaan sipulin tuottamisessa. Tämä keilamaisen muotoinen sipuli voi painaa 0,5 - 1,5 kg tai enemmänkin. Maku on melko mieto. Joskus sekä makeaa että jättisipulia näkee kutsuttavan salaattisipuleiksi, koska miedon makuisina ne sopivat salaatteihin. Jättisipuli ei kestä varastointia, joten kotimaisena sitä saa vain syksyisin.
  • Keltasipuli (katso Ruokasipuli)
  • Kepasipuli (katso Ruokasipuli)
  • Kiinalainen ruohosipuli. Ulkonäkö muistuttaa tavallista ruohosipulia, mutta lehdet ovat litteän kolmiomaiset ja usein varsien päissä näkyy vaaleat kukannuput. Kiinalainen ruohosipuli maistuu valkosipulilta.
  • Kynsilaukka (katso Valkosipuli)
  • Makea sipuli. Makea sipuli on miedohko, tavallisesti ruokasipulia kookkaampi keltasipuli, joka on tullut tutuksi Espanjan kävijöille. Nyt on kehitetty pohjoisen pitkänpäivän olosuhteisiinkin sopivia lajikkeita. Makea sipuli on melko kookas. Miedon makuisena se sopii erityisesti salaatteihin.
  • Punasipuli. Punasipuli on keltasipulin punakuorinen muoto. Punasipulia on viljelty Suomessa jo 1600-luvulla. Pitkään kypsennettäessä väri haalistuu, mutta antaa liemiin hienoa väriä. Koristeellisuus tulee esiin, kun punasipulia käyttää raakana salaatteihin tai esim. blinien lisäkkeeksi.
  • Purjo. Purjo kasvattaa varsimaisen lehtitupin, jota käytetään rapeine lehtilatvoineen sipulin tavoin. Maku on miedohko ja hienostunut. Purjo maistuu parhaalta kevyesti kypsennettynä tai raakana. Kotimaisena purjoa on saatavana helmikuulle saakka.
  • Ruohosipuli. Ruohosipuli on suomaisille tuttu, kevään ensimmäinen maustevihannes ja kautta koko vuoden ruukuissa saatava tuoreyrtti. Sitä tavataan myös luonnonvaraisena Lappia myöten.
  • Ruokasipuli. Tunnetaan myös nimillä keltasipuli tai kepasipuli (Allium cepa). Suomen eniten viljelty sipuli on kaikille tuttu. Keltasipuli kasvaa pohjoisen ilmastossa maultaan voimakkaaksi. Sitä voidaan käyttää mausteena ja vihanneksena kaikessa ruoanvalmistuksessa. Kypsentäminen lepyttää maun. Haudutetut, kullankeltaiset sipulirenkaat nostavat veden kielelle.
  • Ryvässipuli. Ryvässipuli on maultaan voimakas ja salottisipulin tapaan jakautuva sipuli. Vanhanajan ryvässipulista löytyy Suomesta erittäin aromikkaita paikallisia kantoja. Soisi, ettei sen viljely kokonaan unohtuisi.
  • Salaattisipuli. Saatetaan tunnistaa myös nimistä vihersipuli, spring onion, green onion ja bunching onion. Salaattisipuli on hyvin suosittu Kiinassa, Koreassa ja Japanissa, mutta nykyisin jo meilläkin. Tämä sipuli korjataan varhaisessa kehitysvaiheessa. Tyviosa muistuttaa pientä purjoa, mutta lehden vihreät osat ovat poikkileikkaukseltaan pyöreät ja ontot.
  • Salottisipuli. Salottisipulia voi pitää hienojen aromiensa takia gourmetsipulina. Se kuuluu jakautuviin sipuleihin toisin kuin yleensä jakautumaton keltasipuli. Kuori on tavallisesti vahva ja kuiva-ainepitoisuus korkea, joten säilyvyys on hyvä. Muoto vaihtelee litteästä pyöreään ja sukkulamaiseen banaanisalottiin. Salottisipuli kypsyy nopeasti ja sopii etenkin kastikkeisiin, mutta myös kaikkeen ruoanvalmistukseen.
  • Spring onion -sipuli (katso Salaattisipuli)
  • Valkosipuli tai kynsilaukka. Uskollisimmat valkosipulin ystävät käyttävät sitä kaikkeen mahdolliseen syötävään. Yleensä valkosipuli koostuu 8 - 20 kynnestä, mutta myös yhden kynnen soolovalkosipuleita on saatavana. Kypsennettynä valkosipuli maistuu täyteläisen pehmeältä.
  • Vihersipuli (katso Salaattisipuli)

Sipulitietoutta

Suomalainen syö sipuleita yhteensä noin 5,2 kg vuodessa. Tästä kelta- ja punasipulin osuus on reilusti yli 4 kg, purjon 370 g, valkosipulin 220 g, kevätsipulin 160 g ja muiden sipuleiden 160 g. Sipuli on neljänneksi suosituin vihannes Suomessa tomaatin, kurkun ja porkkanan jälkeen. Sipulia ostavat muita enemmän alle 35-vuotiaat ja pääkaupunkiseudulla asuvat. Purjoa ja erikoissipuleita ostetaan muita enemmän isoissa kaupungeissa ja pääkaupunkiseudulla. Kiloissa sipuleiden osuus perunan ja vihannesten kokonaisostoista on 6 % ja euroissa vastaavasti 5 prosenttia. Sipulia saatiin vuonna 2007 varastoon noin kolmannes enemmän kuin edellisvuonna, koska viljelyala oli seitsemisen prosenttia isompi kuin vuonna 2006. Sipulia riittänee aina heinäkuulle saakka. Luomuna viljellään Suomessa keltasipulin lisäksi ainakin puna-, valko-, kevät-, ruoho- ja ryvässipulia sekä purjoa. Valtakunnallisesti myytävien luomusipuleiden lisäksi paikalliset erikoisuudet esimerkiksi ryvässipulin vanhoista lajikkeista ovat elävä osa suomalaista sipulin viljelyn historiaa. Kasviolosuhteisiinsa parhaiten sopeutuneita lajikkeita saadaan näin säilytetyksi.

Sipulit kiistatta terveysvaikutteisia

Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että sipulit osana monipuolista, kasvispainotteista ruokavaliota alentavat veren kolesterolitasoa, vahvistavat immuunijärjestelmää ja auttavat ehkäisemään syöpä- sekä sydän- ja verisuonisairauksien kehittymistä. Sipulien terveysvaikutukset aiheutuvat niiden sisältämistä orgaanisista rikkiyhdisteistä ja flavonoideista. Antibioottisena yhdisteenä valkosipulin allisiini ehkäisee haitallisten mikrobien toimintaa ja tulehduksia. Kversetiini-nimisen flavonoidin lähteinä sipulit ovat erinomaisia. Punasipuli puolestaan saa värinsä antosyaaneista, jotka toimivat ihmisen elimistössä hyödyllisinä antioksidantteina.

Lue lisää: Kotimaiset Kasvikset ry., 14.1.2008