tiistaina, toukokuuta 13, 2008

Juustoa moneen makuun

**
Juusto on trendikäs tuote
ja sitä on helppo tarjota. Cheddar, homejuustot, brie, tuorejuusto… Monenlaiset juustot ovat jo tulleet tutuiksi suomalaisille, ja ruokapöytiin päätyy yhä useammin muutakin kuin arkijuustoja. Juustolayrittäjä Janne Tolvi neuvoo tässä kirjoituksessa, miten juustosta saa nopeasti ja helposti erilaista tarjottavaa esimerkiksi kesän juhliin.

Suomalaiset ovat jo oppineet syömään juustoa muutenkin kuin leivän päällä. Ruisleivälle asetellut edamsiivut maistuvat yhä, mutta sen lisäksi juustoja maistellaan myös makupaloina. Juusto- ja viinimaistajaiset ovat nykyään suosiossa. Lisäksi juustoa käytetään myös ruoanlaitossa nykyään enemmän kuin ennen. Monissa ruokaohjeissa neuvotaan käyttämään erityisesti vuohenjuustoa, sanoo Kolatun Vuohijuustolan yrittäjä Janne Tolvi.

Kasvavaa kiinnostusta erikoisjuustoihin Tolvi selittää yksinkertaisesti sillä, että niitä on nykyään saatavilla aikaisempaa paremmin. Tarjonta ja kysyntä alkavat vähitellen kohdata. Etenkin EU:hun liittymisen jälkeen erikoisjuustoja on tuotu Suomeen enemmän. Kun tarjontaa on tullut, juustoja on ryhdytty kokeilemaan, ja sitä kautta on innostuttu muistakin kuin arkijuustoista.

Janne Tolvi suosittelee juustoisia tarjottavia myös kevään ja kesän juhliin, esimerkiksi valmistujaisiin. Etenkin useammissa juhlissa saman päivän aikana kiertäville vieraille suolaiset suupalat ovat tervetullutta vaihtelua, sillä monet juhlapöydät on katettu makeilla herkuilla. Juustoista saa helposti vähän erilaista tarjottavaa. Niitä voisi tarjota enemmän keskieurooppalaiseen tapaan, esimerkiksi salaatissa, aterian alkupalana tai jälkiruokana. Erilaisista juustoista voi myös koota juustotarjottimen.

Juustoiset salaatit ja juustotarjottimet kokoaa nopeasti, ja aikaa jää myös vieraiden kanssa seurusteluun. Tarjoilun hoitamisen ei tarvitse jäädä vain aikuisten harteille, sillä myös lapset pystyvät auttamaan keittiöpuuhissa. Yhdessä lasten kanssa on hauska touhuta ja laittaa ruokaa. Yksi voi vaikka raastaa juustoa ja toinen pilkkoa tomaatteja ja kurkkuja salaattiin, Janne Tolvi sanoo.

Kolatun Vuohijuustola sijaitsee Varsinais-Suomessa Somerolla. Yritys on perustettu 1996.

Lähde: Deskin uutistiedote toimittajille, 13.5.2008

Kaupungissa on vaarallisempaa

*
Kaupunki-ilman saasteet
lisäävät veritulpan riskiä alaraajoissa. Tämä johtuu siitä syystä, että ilmassa leijuvat pienhiukkaset lisäävät veren hyytymistä. Tästä voi seurata laskimotukoksen lisäksi esimerkiksi veritulppa keuhkoissa, kun hyytymä lähtee liikkeelle.

Tämän perin ikävän asian on saanut selville italialais-amerikkalainen tutkijaryhmä. He julkaisivat tuloksensa tiedelehdessä Archives of Internal Medicine. Lähes 900 laskimotukoksen kärsinyttä potilasta tutkittiin ja verrattiin heitä hieman yli 1200 terveeseen (vertailuryhmä). Osoittautui, että kaupunki-ilman pienhiukkaset lisäsivät laskimotukoksen vaaraa peräti 70 % jokaista tietyn pienhiukkasten mittayksikön lisäystä kohti. Eikä tässä vielä kaikki. Veren hyytyminen lisääntyi sitä mukaa kuin pienhiukkasia oli osana potilaan arkielämää.

Svenska Dagbladetin raportoimassa jutussa rauhoitellaan ruotsalaisia tiedolla, että suur-Tukholman sisäosissakaan ei mitata niin korkeita pienhiukkastasoja kuin mihin mainitussa tutkimuksessa päädyttiin.

Onni on asua maaseudulla.

Lähde: Svenska Dagbladet, 12.5.2008

maanantaina, toukokuuta 12, 2008

Luolapäällikkö Wändell suosittelee luolamiehen pöperöitä

*
Karolinska Institutetin oma luolapäällikkö
tohtori Per Wändell suosittelee luolamiehen ruokavaliota (paleoruokavalio). Se ehkäisee mm. sydänsairauksia.

Luolamieheksi ryhtyminen ainoastaan kolmen viikon (!) ajaksi, alentaa sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä. Luolamiehen pöperöt laskevat painoa, alentaa verenpainetta ja vähentää veritulpan riskitekijöiden määrää.

Tällaisen jutun julkaisi The European Journal of Clinical Nutrition -lehti. Näitä Retu Kivisiä ja Tahvo Sorasia ehkä Vilmojakin kerättiin kokoon 20 kpl. Kolme viikkoa he söivät runsaasti vähärasvaista lihaa, vihanneksia, marjoja ja pähkinöitä. Tänä aikana heidän ruokavaliostaan kiellettiin pavut, suola, maapähkinät, maitotuotteet, pasta ja riisi, makkarat, alkoholi, sokeri sekä hedelmämehut.

Ilmeisen tosissaan luolapäällikkö Wändell väittää, että nykyihmisen elimistö muistuttaisi vieläkin niin paljon luolamiestä, että meidän pitäisi syödä sen aikaista pöperöä. Uskokoon ken tahtoo. Hyödyllisenä pidän tätä ruokavaliota jos sitä oikeaoppisesti noudatetaan, eli ravinto hankitaan keihästämällä antilooppeja tai poimitaan pähkinöitä puista ja kerätään itse marjat metsästä. Olen aiemmin kirjoittanut, miten liiemmin provosoimatta professori Strandberg loihti ilmoille minunkin käyttämän lausahduksen: "Ruoka pitäisi juosta kiinni!" Näin tekevät luonnonkansat esim. Afrikassa ja heillä ei ole juurikaan sydän- ja verisuonitauteja. Ruoka pitäisi juosta kiinni! Haluan nähdä sen nykymiehen joka juoksee antiloopin tai edes hidasliikkeisen hirven kiinni.

Luolamiehelle koittaa mielenkiintoiset ajat. Ei saa syödä Kelloggsin muroja, Moilasen leipää, Valion punaista maitoa, Ingmannin mustaleima juustoa, meijerivoita eikä tanskalaista sokeria. On pärjättävä vähärasvaisella lihalla, kalalla, hedelmillä, marjoilla, vihanneksilla ja pähkinöillä.

Olisi mielenkiintoista tietää, onko lukijoiden joukossa luolamiehen (-naisen) ruokavalion noudattajia? Älkää pelästykö sarkasmiani. Voi tässä olla ihan oikeastikin jotain järkeäkin. Hetken mielijohteesta saatan jopa vakavoitua ja miettiä sanomaanne ihan oikeasti.

Lähde: Tohtori.fi, 12.5.2008

Pinaatin suhteen Kippari-Kalle oli ehkä oikeassa

#
Tiukoissa tilanteissa Kippari-Kalle
nauttii pinaattia, joka antaa hänelle lisää voimaa.

Tarua vai totta? Jos kysytään Rutgersin yliopiston tutkijoilta, saadaan mahdollisesti myönteinen vastaus. Pinaatti antaa lisää voimaa. Ainakin laboratoriorotille ja ainakin jos sitä pinaattia syö paljon.

Tutkijat ovat eristäneet pinaatista steroidihormonin nimeltään fytoekdysteroidi (engl. phytoecdysteroid). Sitä kun ruiskuttaa lihassoluihin, niin jopa alkaa lihas kasvamaan. Valitettavasti ihmisen pitäisi syödä kilon pinaattia joka päivä, jotta saisi tätä vastaavan määrän tuota himoittua kasvisteroidia.

Eiköhän Kippari-Kallen pinaatin syönnissä haettu (amerikkalais)lapsille sopivaa roolimallia vihannesten syönnin lisäämiseksi?

Lähde: Spenat bygger muskler, SVT, 12.5.2008

Varo ruskeita elintarvikkeita!

**
Ruotsissa lääkärit varoittavat ruskeasta ruoasta
. Tummissa virvoitusjuomissa, paahtoleivässä, pikaruoissa, Balsamico-viinietikassa, lastenruoissa (!), jäätelössä, kiinalaisessa soijakastikkeessa ja heravoissa (ruots. messmör) piilee vaaroja AGE:n muodossa. Myös korkeassa lämpötilassa paistamalla, käristämällä ja grillaamalla valmistetut ruoat sisältävät runsaasti AGE:tä.

Nämä AGE:t (Advanced Glycation Endproducts) hajoavat hitaasti elimistössämme ja niillä on taipumusta kasaantua kudoksiin. Sydänlääkäri Gerhard Wikström näkee potilaissaan näitä muutoksia: lihakset jäykistyvät, jänteet heikentyvät ja silmässä oleva linssi voi menettää joustavuuttaan. Nämä AGE:t näkyvät ruumiinavauksissa sellaisena ikävän näköisenä ruskeana mössönä. Parkkiintuneen ylilääkäri Wikströminkin mielestä AGE näyttää ällöttävältä.

Minkälaisia sairauksia tällainen ällöttävä AGE aiheuttaa? Wikström luettelee: ateroskleroosi (valtimokovettumatauti), kystinen fibroosi (harvinainen aineenvaihduntasairaus), Alzheimer, diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, Parkinson, maksakirroosi, krooniset hormonitoiminnan häiriöt ja ikääntyminen (engl. age tarkoittaa ikää!). Missään nimessä ei pidä kuumentaa (mikrossa tai keittolevyllä) ruokaa monia kertoja. Varsinkin ruskean ruoan lämmittäminen moneen kertaan on erityisen haitallista. Tylysti lääkäri Wikström tuomitsee elintarviketeollisuuden valmisruokapakkaukset. Nehän lämmitetään moneen kertaan ennen kuin ne lopulta syödään. Kotona perusraaka-aineista valmistettu ruoka on terveellistä.

Lääkärit painavat nyt siis hälytysnappulaa ja pitävät hälyttävänä ruskean ja makean ruoan lisääntymistä. Livsmedelsverket (meillä Suomessa tämä vastaa Kansanterveyslaitosta) on vielä odottavalla kannalla. Tarvitaan lisätutkimuksia ennen kuin sieltäpäin tulee mitään varoituksia.

Jos juot paljon kolajuomia ja syöt paljon paahtoleipää sekä teollisuuden tuottamia valmisruokia, sinun kannattaa nauttia paljon antioksidantteja sisältäviä hedelmiä ja kasviksia. Näillä voit mahdollisesti lieventää AGE:n tuhovaikutuksia.

Ottakaa tämä varoitus tosissanne!

Olen aiemmin kirjoittanut tästä aiheesta:

Älä juo Coca-Colaa - sairastut siitä!


Lähde
: Upsala Nya Tidning, 12.5.2008

Tomaatti on superruokaa!

***
Amerikassa on jo jonkin aikaa
kohistu superruoista. Muuhunkin maailmaan leviää tapa luetella ruoka-aineita, jotka ovat ylitse muiden terveyden vaalimisessa. Superruoka-tittelin ovat saaneet monet kasvikset, marjat ja hedelmät, myös tomaatti. Superruokiin perustuvasta dieetistä voi olla montaa mieltä, mutta jos ajatus superruoista innostaa lisäämään ruokavalioon kasviksia, se on hyvä asia. Tätä mieltä on viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen Kotimaiset Kasvikset ry:stä.

Toukokuu käynnistää tomaatin huippusesongin. Kesällä tomaatti maistuu aivan sellaisenaan, mutta se sopii loistavasti myös grillattavaksi ja erilaisiin ruokiin. Tomaatti mehevöittää ja maustaa. Se saostaa ja antaa houkuttavaa väriä. Tomaatista saat raikasta juomaa ja kylmää tai kuumaa keittoa. Salaateissa, risotoissa ja kastikkeissa tomaatti on oleellinen aines.

Kokkaajan kannalta tomaatti on salliva. Tomaatin happoisuutta, makeutta ja aromiaineita on helppo täydentää ja tehostaa muilla ruoka-aineilla. Tomaatin kavereita ovat varsinkin yrtit ja mustapippuri. Yhdistä tomaattiruokiin myös erilaisia sipuleita. Sienet ja juustot seurustelevat tomaatin kanssa mielellään. Öljyt, balsamietikka ja hunaja toimivat aina.

Tutuin tomaatti on punainen ja pyöreä. Se painaa noin 80 grammaa ja poikkileikkauksessa näkyy, kuinka tomaatti jakautuu kahteen tai kolmeen lokeroon. Tomaatti on yksi annos puolen kilon eli kuuden kourallisen päivittäisestä kasvissuosituksesta. Saatavilla on myös useamman lokeron tomaatteja, joita suositaan viipaloituina. Isojen pihvitomaattien kysyntä on Suomessa nykyään melko vähäistä.

Punaisen lisäksi ilahduttavat keltaiset ja oranssit tomaatit. Jopa tummaa, lähes mustaa kumato-tomaattia ja raidallisia lajikkeita näkee jonkin verran. Tomaatin muoto voi pyöreän lisäksi olla soikean pitkulainen, uurteinen tai päärynämäinen. Kirsikkatomaatin nimi kertoo, että kyseessä on suunnilleen kirsikan kokoinen ja muotoinen tomaatti. Luumutomaatti muistuttaa muodoltaan ja kooltaan luumua.

Tomaatin punainen väri on peräisin lykopeeni-nimisestä yhdisteestä. Lykopeeniä on myös vesimelonissa ja verigreipissä, mutta parhaiten sitä saa nimenomaan tomaatista. Paitsi että lykopeeni antaa kasviksille väriä, se suojaa ihmisen soluja syöpämuutoksilta ja hidastaa verisuonten tukkeutumista.

Kuopion yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan tomaatin lykopeenillä on merkitystä sydän- ja verisuonitautien riskin vähentämisessä. Tämän hyödyn saadakseen suomalaisten kannattaisi syödä tomaatteja nykyistä runsaammin. Monissa ruokakulttuureissa tomaatteja käytetään nimenomaan ruoanvalmistukseen reippaammin kuin meillä. Paras hyöty lykopeenistä saadaan, kun tomaatteja lisätään keittoihin, grillataan, lohkotaan kastikkeisiin ja lisätään uuniruokiin. Lykopeeni imeytyy kypsennetyistä, öljytilkan sisältävistä ruoista paremmin kuin tuoreista vihanneksista. Lykopeeni säilyy hyvin myös keitettäessä ja soseutettaessa tomaatit. Lykopeeniä on jopa ketsupissa.

Lykopeenin lisäksi tomaatit sisältävät muitakin hyvää tekeviä aineita: esimerkiksi A-vitamiinin esiastetta karoteenia sekä C- ja E-vitamiineja. Tomaateissa on niukasti natriumia ja paljon kaliumia, minkä takia ne sopivat hyvin tasoittamaan korkeaa verenpainetta.

Suomalainen syö tomaatteja enemmän kuin mitään muuta yksittäistä kasvista, reilun 11 kg vuoden mittaan. Määrää on varaa kasvattaa, koska kulutus on kuitenkin vain kolme tomaattia viikkoa kohti. Tomaatteja kannattaa syödä joka päivä ja useitakin päivässä etenkin kesäkautena, jolloin tomaattien saatavuus ja laatu ovat parhaimmillaan ja hinta edullisimmillaan.

Tomaatteja kasvatetaan tällä hetkellä Suomessa noin 650 kasvihuonealan yrityksessä. Suosituin lajike on enkore. Myös axxion ja espero ovat tavallisia. Lämmin ja aikainen, valoisa kevät on kasvattamassa laadukasta satoa. Kirsikkatomaatit ovat tulleet jäädäkseen. Suosituin lajike on nimeltään favorita.

Tomaatti päivässä - kesällä paljon enemmänkin - pitää lääkärin poissa!

Lähde: Kotimaiset Kasvikset, 12.5.2008

sunnuntaina, toukokuuta 11, 2008

Kiimainen nainen - viehättävä nainen

*
Kaikkea nykyään tutkitaan.
Amerikkalaistutkimuksessa todettiin, että naisen ääni muuttuu seksikkäämmäksi, kun hän on hedelmällisimmillään.

Tutkimuksessa soitettiin tuntemattomien naisten äänitettyä puhetta useille koehenkilöille. Kävi ilmeiseksi, että sekä miehet että naiset arvioivat kuulemansa naisäänen viehättävimmäksi silloin, kun puhuja oli kiertonsa hedelmällisimmässä vaiheessa. Sukupuolihormonit vaikuttavat kurkunpään kautta äänen tuotantoon. Marilyn Monroe on mitä ilmeisemmin aina tehnyt elokuvansa otolliseen aikaan.

Tutkijat väittävät rohkeasti, että naisilla on tunnistettava "kiima-aika", vaikka se ei erotukaan niin selvästi kuin muiden nisäkäsnaaraiden. Äänenmuutosta pidetään lisätodisteena siitä, että naiset ovat ovulaation aikaan erilaisia kuin muulloin. Pitäisikö aviomiesten kieltää vaimojaan liikkumasta yleisillä paikoilla muutamana kriittisenä päivänä kuukaudessa?

Tutkimuksen julkaisi Evolution and Human Behavior ja siitä kertoi minulle mainio suomalainen Tiede-lehti.

Syö ruokaa - ei lisäaineita

**
Juhannukseen asti on käynnissä kilpailuni
suomalaisista eniten lisäaineita (E-koodeja) sisältävistä elintarvikkeista. Jo nyt on tullut kymmeniä ehdotuksia ja listan kärkituotteissa on häkellyttävän paljon noita "moderneja E-vitamiineja".

Taina Rautio (Elintarvikeviraston ylitarkastaja): Romance-kakun suuri lisäaineitten määrä kertoo minulle sen, että siinä on käytetty hyvin pitkälle prosessoituja komponentteja. Tässäkin on 7-8 maidosta erotettua aineosaa, joista sitten on rakennettu keinotekoisesti uutta. (Iltalehti, 9.5.2008)

Villin lännen touhulta vaikuttaa elintarviketeollisuutemme nykylinjaus. Rasvat pois ja tilalle:
  • arominvahventeet (varokaa erityisesti glutamaatin eri muotoja E621, E622, E623, E624, E625)
  • emulgointi- ynnä täyteaineet (pöyristyttävän epäterveellisiä ja yleisiä ovat: synteettiset difosfaatit E450, jotain niin kauheata kuin karrageenit E407)
  • väriaineet (atsoväriaineiden tuoma silmän ilo saattaa olla teollisuuspöperöiden tarjoama ainoa ilon aihe, mutta itku tulee kun noiden väriaineiden terveysvaikutuksia arvuutellaan alan kirjallisuudessa! Itse välttäisin näitä numerosarjoja E102, E110, E122, E123, E124, E128, E129, E151, E154, E155)
Tehkää sen sijaan näin:
  • luopukaa kokonaan karkkipäivästä!
  • napostelukulttuurille sanotaan tomerasti EI!
  • luopukaa pitkälle prosessoiduista komponenteista ruuissa (Taina Rautio)
  • tehkää lisäaineettomien ruokien suosimisesta perushyve
  • valmistakaa ruoka kotona puhtaista raaka-aineista
  • käykää tarvittaessa kansanopistojen tms. kokkauskursseilla
  • syökää rasva- ja proteiinipitoinen sekä varsin hiilihydraattipitoinen (matala glykeeminen indeksi!) runsas aamupala, jolloin nälkä ei synnytä tarvetta epäterveelliseen naposteluun ennen lounasta
  • syökää reilusti rasvaa ja proteiinia sekä niukasti hiilihydraatteja sisältävä laadukas lounas, jolloin pysytte kauan kylläisinä
  • panostakaa laadukkaaseen päivälliseen siellä kotona. Tehkää kotona valmistettavasta ruoasta perheen yhteinen uusi harrastus
  • löytäkää uudestaan suomalainen perinneruoka. Virallinen ravintovalistus onnistui melkein poistamaan nämä ruoat käytöstämme, mutta löytäkää yhdessä ne uudestaan!
  • laiskuuttaan tai aikapulaansa valittava voi ehkä pärjätä ostamalla pakastetuotteita kaupasta
  • älkää enää kantako kotiin kaupasta kevyttuotteita. Ne tuotteet ovat pelkkää petkutusta. Ymmärsittekö? Petkutusta.
Hyvää äitienpäivää! Viekää äidille kukkia, kilo tomaatteja, korillinen sipuleita, pullo extra virgin oliiviöljyä, pari kiloa voita ja pyytäkää äiti kylään valmistamaan sitä suomalaista perinneruokaa!

lauantaina, toukokuuta 10, 2008

Margariinia vai voita?


*
Kirjoitettu alunperin 28.4.2008 ja päivityksiä tullut 29.4.-7.5.2008 ja 9.5.2008. Tämän kirjoituksen perusteella näyttää pahalta margariinin kannalta: voi johtaa ylivoimaisesti. Tarkistakaa tilanne alla näkyvästä taulukosta. Hyvin harva enää syö margariinia (onneksi!)? Tuoreen selvityksen mukaan Ruotsissa margariinin kulutus on lähtenyt laskuun. Arvaa mikä myös laskee? Sydänkohtausten määrä!

Yleisradion Elävästä arkistosta
löysin äsken 1970-luvun rasvasodasta kertovan ajankohtaisohjelman: Urpo Martikainen kertoo rasvasodasta

Minä syön voita. Mitä sinä syöt?

Kommentteja?

Tilanne juuri nyt:


VOI
MARGARIINI
53
5
veteraaniurheilija
_t_
henkka
tapsa
aino
patu
seija
mökkihöperö
pampelmuse + mies ja lapsi
jape + tyttöystävä
sami uusitalo
tuula
anonyymi
kristina perälä
tuija
ville
anonyymi
leena
katri
kj.mattila
anonyymi
olavi
juuston ystävä
rafaelin enkeli
anonyymi
mari kouvolasta
DI & FM
ironmistress
anonyymi ammattilainen
anonyymi tottakai
lehtisen perhe
haagalaisperhe
napsi + mies
kilonpoliisitar (tosi äänekäs)
anonyymi tietysti!
anonyymi voin syöjä

tiedemies + perhe
ville
voin vihaaja