Huomenna, jos Jumala suo, vietetään Maailman Osteoporoosipäivää.
Kymmeniltä tuhansilta suomalaisilta katoaa luuta sitä vauhtia, että se johtaa luun murtumiin. Suomen Osteoporoosiliitto ry on äskettäin julkaissut uudistetun osteoporoosin (luukato) ja osteoporoosimurtumien riskitekijäkartoituksen. Kartoitus pohjautuu viimeisimpään tieteelliseen näyttöön ja siinä on ihan uusi näkökulma ongelmaan:
Riskitekijät on ryhmitelty kolmeen ryhmään:
- yleiset ja elämäntapoihin liittyvät riskitekijät
- erityiset riskitekijät
- luun kuntoa mittaavat tekijät
Osteoporoosiliiton mukaan jokaisen nelikymppisen pitäisi itse kiinnittää huomiota riskeihin ja täyttää riskitekijäkartoitus. Kartoituksessa saadun tuloksen pohjalta on sitten helpompi pyytää lääkäriä tarkemmin arvioimaan osteoporoosin ja osteoporoosimurtuman vaaran suuruus. Jos yleisiä riskitekijöitä on useita tai esiintyy yksikin erityinen merkitty riskitekijä tai sairaus, suositellaan keskustelua heti seuraavalla käynnillä mahdollisesta osteoporoosi- ja osteoporoosimurtumariskistä hoitavan lääkärin kanssa.
Lääkäri ottaa luukadon hoidossa todennäköisesti esille liikkumattomuuden ongelman, D-vitamiinin puutteen ja kalsiumin saannissa esiintyvät mahdolliset puutteet. Hoitamattomana luukato altistaa kaatumisille ja murtumille. Tutkimusten mukaan jopa 70 prosentilla kasvuikäisistä ja 50 prosentilla keski-ikäisistä veren D-vitamiinipitoisuus jää suositusarvojen alapuolelle. Lähes 80 prosenttia ravinnon kalsiumista saadaan maitovalmisteista. Ellet voi käyttää maitovalmisteita, kalsiumin saanti on turvattava kalsiumvalmisteilla. Auringosta saamme vain kesäkuukausina riittävästi D-vitamiinia, joten ravinnosta saatavalla vitamiinilla on keskeinen osa. Syö runsaasti tuoretta kalaa ja noudata lääkärin ohjeita hänen mahdollisesti suositellessa D-vitamiinilisää sinulle.
Lue lisää tästä:
http://www.osteoporoosiliitto.fi/
http://www.rakasluuranko.fi/
Vähän yli kuukausi sitten aloitin päivittäiset kävelylenkit. Tällaiselle yli viisikymppiselle se on ollut mitä parhainta terveydenhoitoa. Oikein innoissani olen vieläkin ja kunto tuntuu oikein hyvältä. Nyt täytyy kysyä riittääkö tavallinen liikunta pitämään osteoporoosin poissa? Luin että sellainen kuormittava liikunta olisi sitä parasta.
VastaaPoistaHelena
Tervetuloa taas takaisin kommentoimaan näitä juttuja, Helena. Kaikenlainen liikunta on hyväksi. Kävely on ihan hyvä liikuntamuoto. Nuoret voivat mieluusti hyppiä ja pomppia, sillä pieni tärähtely rakentaa luumassaa kaikkein tehokkaimmin.
VastaaPoistaMukavia kävelyretkiä!