maanantaina, maaliskuuta 23, 2009

Kouluruoka herättää tunteita Tampereella

*
Kirjoitettu 22.3.2009, päivityksiä 23.9.2009

Tämä kirjoitus on johtanut vlkkaaseen keskusteluun!

Aamulehti kirjoittaa 22.3.2009 (paperilehdessä päivää aikaisemmin) Tampereen Aterian kouluruokaan kohdistuvista järjettömistä säästötoimenpiteistä. Myös 20.3.2009 on Aamulehdessä kirjoitus säästötoimenpiteistä. Tampereella aiotaan kouluissa nimittäin lisätä puuro- ja keittopäiviä sekä jättää yhtenä viikonpäivänä salaatit ja raasteet kokonaan pois. Lapsilta otetaan pois tuore leipä. Lapsia ei enää pidetä joka päivä Raasteen tiellä. Lapsilta otetaan pois liharuoka. Makkara tule täyslihan tilalle. Vedotaan säästösyihin. Koululaiset uhkaavat jo järeillä vastatoimilla (mm. syömälakolla).

Tässä muutamia kommentteja Aamulehdestä
Törkeätä! Monelle vähäosaisen lapselle tämä on ainoa kunnon ateria päivässä. Kaikilla ei ole varaa ostaa kunnon lihaa saati sitten kasviksia.
Tämän on ihan pakko olla vitsi?
Jos byrokraatit eivät pysty tarjoamaan lapsille asiallista ravintoa, olisi parempi siirtyä kokonaan eväisiin. Jo nyt lapset tulevat usein nälkäisinä kotiin riittämättömän (mm. puuropäivät) ja huonolaatuisen ruuan takia, entä jatkossa?
Hauskintahan tässä on se että Tampereen Aterialla on juuri menossa lautasmallikampanja kouluissa. Huonosti käy oikean lautasmallin täyttäminen koulussa kun salaattikin viedään. Kiitti näistä.
Tällainen "säästö" tulee vielä kalliiksi.
Kasvavat lapset tarvitsevat moninpuolista ruokaa eikä tällainen säästö ole hyväksi heille.
Lasten kunnon ruoka on kyllä täydellisen väärä säästökohde.
Nyt viedään leipäkin lasten suusta! Jos ihmisillä olisi vielä hampaissa kultapaikkoja, niin kaipa nekin kaivettaisiin kohta porvareiden ja vihreiden pohjattoman kassan katteeksi!
Tällaisesta ei ole varaa säästää! AIVAN NAURETTAVAA! Kouluruoan on juuri tarkoitus olla terveellistä ja lapselle edes yksi kunnon ateria päivässä! Makkaraa, keittoa ja puuroa. Niilläkö kasvava lapsi sitten elää?
PÄÄTTÄJÄT HALOO!!!! Syökää itse makkaraa, keittoa ja puuroa ja katsokaan, jaksatteko sillä?!
Koko ajan ollaan paasaamassa suomalaisten ruokailutottumuksista. Ruokailutottumukset opitaan peruskouluvaiheessa ja osa tottumuksista tulee koulusta. Nyt kun viedään pois vihannekset ja salaatit sekä leivät, mitä jäljelle jää: Jauhot makkarat. No tämähän vain tarkoittaa sitä että Mäkkärin ja Hesen ovet käyvtä päivällä taajempaan tahtiin kun kouluruuan tehot eivät riitä iltapäivään asti.
Lapsista, vanhuksista ja sairaistahan ne säästöt löytyvät.
Tampereen Aterian matematiikka on aina ihmetyttänyt kun on heidän kanssaan asioinut. Puhdasta vedätystä sanon minä.
Aivan käsittämättömiä päätöksiä jälleen kerran säästötoimenpiteissä koskien kouluruuan tason laskemista.
Eikö päättäjillä ole muunlaista keinoa säästön keinoa, kuin heikentää lasten ruokailusta.
Kasvava lapsi tarvitsee ruokaa. Meillä syödään aamu- ja iltapuurot sekä yksi lämmin ateria joka arkipäivä. Koulussa syödään. Ja aina on huutava nälkä kotiin tultaessa. Klo 15.00 päivinä on pojalla eväsleipä ja tytöllä hedelmää. Silti näinäkin huudetaan ruokaa jo ovelta. Onko tämä paluuta meidän mummin aikoihin, jolloin todellakin kannettiin evästä mukana sen puuron tai vellin lisäksi, jonka kunta kustansi.
Makkaraa päiväkotiin? Todellako? Ehdotan että laitatte arvot järjestykseen ja hoidetaan homma halvemmalla! Antamalla päiväkodissa ja koulussa oleville lapsille kelvollista halpaa mahdollista evästä, että äidit voi hyvällä omallatunnolla ja mielellä käydä töissäsä.
Todella härskiä! Miten tämmöistä voidaan edes ehdottaa? Hävetkää päättäjät! Viedä nyt lapsilta kunnon ruoka, koettakaapa itse pärjätä samoilla eväillä. Kyllä kasvavien lasten pitää saada tarpeeksi terveellistä ruokaa. Hävetkää!
Ruoan huonontamisen sijasta tulisi miettiä aivan uusia keinoja. Kyllä lasten terveellisestä ruokailusta vastaa ensisijaisesti vanhemmat kotona eivät kunnat ja koulut. Kunnollinen aamupala on päivän tärkein ateria ja sen jälkeen iltapäivällä tai illalla nautittava päivällinen. Lämpimästä perusruoasta kouluissa voisi luopua kokonaan ja korvata sen pienellä kylmällä lounaspaketilla, joka jaetaan oppilaille. Paketissa voisi olla vaikka mainoksia, joista on saatu sponsorirahaa. Kylmä ateria varmasti maistuisi paremmalle kuin mauttomat puurot ja näkkileipä. Jos joku oppilas haluaisi kunnollisen lämpimän ruoan, niin siitä luonnollisesti maksettaisiin 2-4 euroa. Kyllä vanhemmilta löytyy rahaa lapsien ruokailuun, kun jättävät muutamat oluen ostot väliin. Toinen keino on ottaa käyttöön lukukausimaksut, joilla katetaan menoja.
Johan on törkeää. Ei tällä tavalla mitään säästetä - ainakaan pitkällä tähtäimellä. Lasten pitää saada kunnon ruokaa. Jos kunnon ruokaa ei ole tarjolla, niin se voidaan helposti kuitata pikaruualla tai eineksillä koulupäivän jälkeen. Se tulee vielä kostautumaan tulevaisuudessa.
Onpa lyhytnäköistä. Juuri kun meille on opetettu ravinnon suorasta korrelaatiosta terveyteen. Tämäkin säästö näkyy lisääntyvinä kuluina vuosien päästä terveydenhuollossa.
Aika älyvapaata toimintaa. Jos rahoista on pulaa, niin lasten ruoka ei ole oikea paikka joustaa. Terveellistä ja täyttävää ruokaa lasten ja nuorten lautasille ja lasku budjetin ylittävästä osuudesta vanhemmille. Vähävaraisille alennettu maksu.
Nyt pitää nousta vastarintaan ja saada järki käteen! Lapset ja heidän ruokailunsa ei ole tapa säästää!Ja tähän hyvinvointivaltioon pääministerimmekin pyysi lapsia tekemään..tässäkö kiitos!?! Tamperelaiset päätttäjät herätkää!
Käsittämätöntä!!! Miten on mahdollista että taantumaa "torjutaan" lasten hyvinvoinnin kustannuksella? Eikö todellakaan ole mitään muuta mahdollisuuta kuin ottaa se raha sieltä mistä se helpoiten saadaan, lapsilta? Vertaus tikkarin viemisestä on enemmän kuin osuva. Olen erittäin pettynyt, tällaista ratkaisua on huono perustella yhtään millään.
Hämmästyttää, että joku kehtaa edes ehdottaa kouluruoan poistamista tai maksulliseksi laittamista. Kyllä ne säästökohteet on ihan jossain muualla, johtoportaassa, niin kuin moni on jo todennutkin! Kouluruoka on hyvin monelle lapselle ja nuorelle päivän pelastus, koska ilman sitä virta loppuu. Suomalaisista loppupeleissä aika moni ja etenkin nuoret ja lapsiperheet elää hyvinkin pienellä rahalla eikä ruokaan ole laskujen jälkeen jäljellä oikein mitään. vaikka sitä rahaa ei ainoaankaan olueen tunkisi! On se kumma, että osataan olla niin itsekkäitä ja kylmiä nykyään, ne joilla menee hyvin tuijottaa vain sitä omaa napaansa...
Kouluruuasta ei ole todellakaan varaa tai mahdollisuutta leikata. Itse en ole koulussa syönyt vuosiin ja minulla ei ole omia lapsia, mutta tämä on väärä säästökohde. Opetusalalla työskentelevät tuttavani tietävät Tampereella tapauksia joissa lapsen ainoa kunnon ateria on se jonka hän koulussa syö. Onko siis tästäkin nipistettävä?
Tampereen aterialta heti pois kouluruokien monopoliasema ja joku muu ruoan toimittajaksi.


Ihmettelen kovasti mitä tässä säästetään? Säästö kouluruoassa näkyy kovempana sairasteluna viimeistään aikuisiässä. Jos kouluruoassa tingitään se näkyy sairasteluna, lihavuuteena (!) ja levottomuutena. Koululaisten nälkä ei lähde ehdotetuilla puuroilla, keitoilla ja makkaroilla. Monelle koululaiselle (ja opettajalle) kouluruoka saattaa olla päivän ainoa lämmin ateria. Kovin kevyt koululounas tuo koululaiselle jo iltapäivällä karmean nälän, jota sitten tyydytetään kioski- ja pikaruoalla sekä limsaa ja karkkia juoden. Kotona koululaista odottaa mahdollisesti sipsipussi ja mikrossa lämmitettävä valmispizza. Karmeasta nälästä johtuen syödään mitä sattuu.

Älkää nyt suuttuko koululaiset, opettajat ja te muut kouluruoan varassa elävät, jos minäkin yllytän teidät syömälakkoon ja Tampereen Aterian lähettämät laskut voi jättää maksamatta jos homma ei muutu. Tampereen poliitikkoja ja luottamushenkilöitä kannattaa asian johdosta hiillostaa. Kyse on siitä, mitä Tampereen kaupunki ruokapalvelujen ostajana haluaa. Suostuuko kaupunki tosiaan siihen, että kasvuikäisten ruuista leikataan se vähäinenkin terveellisyys pois? Ystäväni diplomi-insinööri pitää näitä älyttömiä ravitsemusratkaisuja kansanmurhana. Yhdyn ystäväni käsitykseen erityisesti kouluruoan suhteen.

Lukekaa otteita Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kouluruokaa koskevista ravitsemussuosituksista (Kouluruokailusuositus. Valtion ravitsemusneuvottelukunta, 16 s., Helsinki, 2008):

Kouluruokailu on oleellinen osa koulun opetus- ja kasvatustehtävää. Kouluaikaisen ruokailun tarkoituksena on edistää oppilaan hyvinvointia sekä tervettä kasvua ja kehitystä. Hyvin suunniteltu ja rytmitetty kouluruokailu ja ateriat, jotka oppilaat myös säännöllisesti syövät, ylläpitävät oppilaan työvireyttä koulupäivän aikana ja vähentävät levottomuutta oppitunneilla.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta pitää erittäin tärkeänä, että jokainen oppilas syö kouluaterian päivittäin, sellaisena kokonaisuutena kuin se on suunniteltu. Tutkimusten mukaan suurin osa kouluravintoloissa ruokailevista syö pääruokaa, mutta moni jättää aterian muita osia syömättä. Lisäksi epäterveellisten välipalojen syöminen on yleistä, mikä näkyy varsinkin ylipainon lisääntymisenä ja suun terveyden heikkenemisenä.
Kouluruokailuun panostaminen on kannattavaa investointia tulevaisuuteen ja tuo säästöjä myöhemmin. Ravitsemuksellisesti täysipainoiseksi ja tarkoituksenmukaiseksi suunniteltu kouluaikainen ruokailu edistää terveellisten ruokatottumusten sisäistämistä. Lapsuudessa ja nuoruudessa opitut hyvät syömistottumukset ennaltaehkäisevät monia terveysongelmia ja vähentävät näin kunnan terveysmenoja tulevaisuudessa.
Kunnan tulee osoittaa riittävät taloudelliset ja henkilöstön määrään liittyvät resurssit kouluruokailun toteuttamiseksi täysipainoisesti, tarkoituksenmukaisesti ja ohjatusti.
Kouluruokailun järjestämisestä säädetään opetuslaeissa: Perusopetuslaki 628/1998, 31§, Lukiolaki 629/1998, 28§ ja Laki ammatillisesta koulutuksesta 630/1998, 37§. Lainsäädäntö takaa maksuttoman päivittäisen aterian esi- ja perusopetuksesta lähtien toisen asteen opintojen loppuun. Perusopetuslaissa todetaan lisäksi, että ”opetukseen osallistuvalle on annettava jokaisena työpäivänä tarkoituksenmukaisesti järjestetty ja ohjattu, täysipainoinen ateria”.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2004 velvoittavat kuntia määrittelemään  paikallisesti kouluruokailun järjestämisen keskeiset periaatteet osana koulun oppilashuoltoa sekä kouluruokailuun liittyvät terveys-, ravitsemus- ja tapakasvatuksen tavoitteet.
Kouluruokailun käytännön toteutus on kuntien ja koulujen itsenäisesti päättämää ja järjestämää. Ruokalistojen suunnittelua ohjaavat valtion ravitsemusneuvottelukunnan  ravitsemussuositukset.
  
Mitä mieltä olette: toteutuvatko Tampereella opetuslaeissa ilmoitetut kouluruokailun säädökset? Mikä on tilanne muualla Suomessa?

Lukekaa tarvittaessa tämä aiempi kirjoitukseni.  

16 kommenttia:

  1. Mielestäni juttu oli hieman kärjistetty. Salaatiton päivä viikossa, no, milloin koulussa on keiton kanssa salaattia ollut tähänkään asti? Ei milloinkaan. Jos katsoo vaikka Aterian ruokalistoja (löytyy netistä) niin huomaa että listaa on kyllä varaa yksinkertaistaa reilusti. Mielestäni voitaisiin palata aivan hyvin 80 -luvun ruokalistoihin. Ruoka oli terveellistä, maittavaa ja edullisempaa kuin nykyään. Kouluruuan on tarkoitus kattaa lounas. Loput ruokailut pitäisi järjestyä kodin puolesta niin opettajille kuin oppilaillekin. Ei lounaan ole tarkoitus kattaa koko päivän ravintoa. Itse työskentelen koulussa mutta en keittiössä, mutta olen huomannu kuinka oppilaat syö järjettömiä annoksia ruokaa maanantaisin oltuaan kotona "syömässä" koko viikonlopun. Eli siis monella on kova nälkä.Siinä ei asiaa auta se neljäskään kalapuikko :) Arvasin juttua lukiessani että hirveä hysteria tästä nousee. Ei lapset kuole nälkään vaikka sitä keittoa tai puuroa olisi useammin kuin nykyään. Monet ovat niin ylipainoisia että keventäminen olisi suorastaan suotavaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Hanna kommentistasi! Oli mukava saada ensialkuun tällainen tasapainoinen kohua ja hysteriaa hieman lieventävä näkökulma.

    En kuitenkaan usko savuun ilman tulta, eli ihan aidosti Tampereella on parannettavaa kouluruokailussa ja Tampereen Aterian toimenpiteet vievät kyllä väärään suuntaan.

    Koululaisten ylipaino on vakava asia. Ylipainoa ei kuitenkaan ratkaista keventämällä koululounasta. Vaan ratkaisu on maittavassa kouluruoassa, jota syödään niin kovalla innolla, että kovasta nälästä johtuvat epäterveelliset välipalaratkaisut jäävät pois.

    VastaaPoista
  3. Niin, ei keventämällä laihdu. Johan se on nähty.

    VastaaPoista
  4. Tällaisen suunnitelman myötä kouluruoan ravintoarvot laskevat pikaruoan alle, jos eivät jo ole.

    VastaaPoista
  5. Leipä se on mikä lapsen opintiellä pitää. Tri Robert Bell on sanonut, että ihminen on ainoa olento maan päällä joka pilaa ruokansa ennen kuin syö sen. Ihmisen hidas rappeutuminen nykyiseen tautiseen tilaansa alkoi keittotaiden keksimisestä. ( Marjanen - Soini Kivennäisaineiden ja vitamiinien merkityksestä ) Kun meidän äiti tekee teidän äidille ruuan ... joka sitten uudelleen kuumennetaan ja ehkä vielä seuraavana päivänä uudelleen kuumennetaan likö teidän äidin tekemässä ruuassa enää mitään ravintoa jäljellä. Meillä on sentään terveyden ja hyvinvoinnin laitos.. katsotaan saavatko jotain aikaan.

    VastaaPoista
  6. Voi Hanna parka kun tietäisit sen lihavuuden kasvun suurimman syyn. Keventämällä paisutat lapsiparkoja edelleen.

    Tässä Tampereen kaupungille oivia säästöideoita:

    - Vaihtakaa rasvaton maito kulutusmaitoon, tai vähintään vaihtoehdoksi. Yhtä euroa kohden kulutusmaidosta saa enemmän energiaa ja lapsi pysyy pidempään kylläisenä.

    - Ottakaa voi mukaan. Ruoka on täyteläisempää ja näin säästyy voita kalliimpia ruoka-aineita, koska annokset jäävät tilavuudeltaan ja massaltaa pienemmiksi. Tämä pienentää myös kuljetuskustannuksia. Punaisen maidon tapaan nälkä pysyy poissa pitkään.

    Suurin lasku on tietty tämä viljan tärkkelyksen tuputus yhtäaikaisesti rasvojen poistamisen kanssa -> tämä johtaa lihomiseen. Kidutatte lapsiamme.

    VastaaPoista
  7. Keventämisellä tarkoitin juuri keittoja ja puuroja, joita oppilaat siis näyttävät väheksyvän ja toivovat että niitä ei listalla näkyisi. Mikä taas uppoaa kuin veitsi kuumaan voihin on ruoka joka on paneroitu tai hukutettu juustoon. Se ei oli kevyttä vaan päinvastoin pursuilee kaloreita. Samalla se on ruokaa kalliimmasta päästä. Näen joka päivä mitä oppilaat syövät ja mitä ei.

    Totta on, että parannettavaa on jokaisen koulun ruokailussa mutta käsittääkseni tässä on enemmän kyse miten kustannuksissa saadaan säästettyä. Eli säästetään siitä missä voidaan, kalliissa raaka-aineissa. henkilökunta on vedetty niin vähiin että siitä ei voi enää säästää jne. Ja kuten jo aiemmassa kommentissani sanoin, ruokalistasta on varaa karsia juuri nämä paneroidut yms. kalliit herkut. Koulutettu henkilökunta osaa tehdä ruokaa halvemmistakin raaka-aineista maun tai terveellisyyden kärsimättä. Nykyajan lapset vain on totutettu juuri puolivlmisteisiin yms. niin kotona kuin koulussa niin muuta eivät osaa syödäkään.

    Missä muussa Ateria voisi säästää? Ei missään. Ruoka pysyy samanlaisena tai paranee vain jos siitä suostutaan maksamaan enemmän.

    "ratkaisu on maittavassa kouluruoassa, jota syödään niin kovalla innolla, että kovasta nälästä johtuvat epäterveelliset välipalaratkaisut jäävät pois."
    Tätä kohtaa en voi allekirjoittaa. Mielestäni kouluruoka on maittavaa ja mikäli syö suosituksen mukaan niin nälkä ei varmasti jää. Jos lapsi ei syö koulussa normaalia ruokaa "koska ei tykkää", niin herää kysymys mitä lapsi on siihen asti syönyt kotonaan ? Pizzaa ja sipsejä?

    Sami Uusitalon kommentista sen verran, että oppilaille tyrkytetään ravintoympyrän mukaista ateriamallia, eikä mitään karppausta. Muutenkin läskeille lapsille pitäisi syöttää voita ja kulutusmaitoa? Kolesterolilääkitys sitten varmaan tarjotaan lukiossa for free?

    Mielestäni tarkoitus ei ole tarjota mitään gourmeeta koulussa, vaan terveellistä maittavaa perusruokaa.

    VastaaPoista
  8. "Muutenkin läskeille lapsille pitäisi syöttää voita ja kulutusmaitoa? Kolesterolilääkitys sitten varmaan tarjotaan lukiossa for free?"

    Tämä Hannan kommentti kuvastaa sitä hysteeristä "kevyt linja" -umpiota jossa ihmisen tätä nyky
    elävät. Kun ehdotan voita ja punaista maitoa kouluun kuvittelevat nämä neropatit, että ihmiset kuolevat sen sileän tien sydäriin.

    -70 luvun lopulla kaikki söivät koulussa voita ja useat punaista maitoa -> eikä kolesterolilääkitys ollut lukiossa for free. Jokainen suomalainen satavuotias on syönyt merkittävimmän osan elämästään voita ja täysrasvaisia maitotuotteita, sellaisiakin joita ei enää ole edes saatavilla.

    Minulla laski veren kokonaiskolesteroli, HDL, LDL ja triglyt paranivat kun otin mainitsemani ruoka-aineet käyttöön. Näin on käynyt lukuisilla muillakin.

    Kun nyt näytät Hanna tietävän mitä lapsukaiset syövät niin kerron että ne syövät vähemmän rasvaa kuin koskaan -> ja ovat lihavampia kuin koskaan. Juuri tästä syystä.

    kts.

    http://www.ktl.fi/org/esittely/huttunen/rasvan-kulutus.pdf

    Rasvan käyttö on vähentynyt näistä ao. päivistä edelleen voimakkaasti:

    http://74.125.77.132/search?q=cache:H0bGkiUEp_4J:www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo92361.pdf+kulutusmaitoa+k%C3%A4ytt%C3%A4vien+osuus+lapset&cd=1&hl=fi&ct=clnk&gl=fi



    Vuonna 1980 yli 60 % 12–

    18-vuotiaista käytti leivällä voita ja vuonna

    1989 enää 15 %.

    Myös maidon valinta muuttui 1980-

    luvulla huomattavasti siten, että kulutusmaidon

    (rasvaa 3,5 %) juojien osuus 12–18-vuotiaista

    väheni 37 %:sta noin 10 %:iin

    kevytmai-

    don rasvapitoisuutta pienennettiin 2,9 %:sta

    1,9 %:iin vuonna 1983


    Niin ja eihän se nyt vielä mitään karppaamista ole, että otetaan ne voit ja punaiset maidot pöytään.

    VastaaPoista
  9. Hanna, jos olet opettaja, on velvollisuutesi aterioida kaavailtua keittogourmeeta samaan hintaan kuin aiemminkin.

    Jos et ole, maksanet siitä vielä kovemman hinnan. Lienet joko puuronystävä tai päättäjä.

    Onhan toi Tampereen touhu ihan syvältä! Se muuten ei mee läpi!

    VastaaPoista
  10. "Tri Robert Bell on sanonut, että ihminen on ainoa olento maan päällä joka pilaa ruokansa ennen kuin syö sen."

    Näinhän se taitaa olla. Naurattaa vaan utopistinen mielikuva itusalaattia napsivista koululaisista :D. Minun aikanani (80-luvulla) oli jo iso osa porukkaa joille ei kelvannut MIKÄÄN kouluruoka. Nyt tämä sama jengi on työelämässä ja vieläkään ei normaali ruoka kelpaa. Ruokalassa on tarjolla todella herkullista ja monipuolista ruokaa, jopa gluteenittomana ja vegenä, mutta porukka suuntaa päivästä toiseen kebabille, pizzalle tai hampurilaiselle. Virallinen ravintosuositus ei aiheuta lihavuutta useimmille, vaan se, että sitä ei noudateta.

    Sitä en ymmärrä, miksi kouluruoka ja säästäminen edes mahtuvat samaan lauseeseen. Tässä suhteessa asiat ovat muuttuneet omista ajoistani. Vieläkin on tuoreessa muistissa lihapullien syöntikilpailut. Nyt saa lukea näitä juttuja neljästä kalapuikosta ja puuroista. EI MITÄÄN JÄRKEÄ.

    - jt

    VastaaPoista
  11. Hanna osasi ammattilaisena sanoa nykykoululaisista hyvin: Nykyajan lapset vain on totutettu juuri puolivalmisteisiin yms. niin kotona kuin koulussa niin muuta eivät osaa syödäkään.

    Ihan saman olen huomannut koulukeikoillani. Kun juttelee lasten kanssa lempiruuista ja ravitsemuksesta, saa vastauksia jotka ovat kovin kaukana Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitoksen ja Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan suosituksista. En ole ehdottamassa "karppausta" kouluihin. Lisää energiaa, vitamiineja ja hivenaineita kylläkin. Jos edes noudatettaisiin VRN:n kouluruokasuosituksia, olisi tilanne hieman parempi. Nyt Tampereen Ateria sooloilee omine ratkaisuineen ja pilaa koululaisten terveyden. Kiduttaa lapsia, kuten hyvä ystäväni Sami Uusitalo on moneen kertaan näillä sivuillani kirjoittanut. Samilla on kokemusta kidutuksesta.

    Hanna jatkaa oivallisesti: Missä muussa Ateria voisi säästää? Ei missään. Ruoka pysyy samanlaisena tai paranee vain jos siitä suostutaan maksamaan enemmän.

    Jep, asia on yhteiskunnan asioista päättävien käsissä. Meistä riippuu muuttuuko meno Tampereella (ja muuaalla Suomessa). Tapaan ystäväni Pekka Puskan ravitsemusneuvottelussa ensi viikolla. Juttelen hänen kanssaan mm. tästä kouluruoasta. Keskustelu täällä blogissani saa mielellään jatkua.

    VastaaPoista
  12. Nimimerkki jt:n kanssa ihan samaa mieltä: En ymmärrä, miksi kouluruoka ja säästäminen edes mahtuvat samaan lauseeseen.

    VastaaPoista
  13. peeÄR-miehen kanssa samaa mieltä, että Tampereen Aterian touhut ovat syvältä!

    VastaaPoista
  14. Pyytäisin lukijoitani tutustumaan Sami Uusitalon ajatuksiin ja hänen esittämiinsä faktoihin!

    VastaaPoista
  15. Siihen puuron päälle voisi laittaa kunnon voisilmän ja lapset syksyllä marjametsään puolukkaaan keräämään koululle marjoja. Ulkomaalaisethan nykyisin Suomessa marjastaa. Voisi sitten talvella täydentää sitä puuroannosta puolukkalusikalla. Kananmuna päälle ja kyllä pärjää pitkälle iltaan...

    VastaaPoista
  16. En ainakaan voisi syödä kouluruokaa, mutta ei moni muukaan mitään laitosruokaa...:-(

    VastaaPoista