Ehkä maailman tunnetuin merkki on tämä: Joonan merkki: Tämä sukupolvi on paha sukupolvi. Se vaatii merkkiä, mutta ainoa merkki, joka sille annetaan, on Joonan merkki. Niin kuin Joona oli merkki niniveläisille, niin on Ihmisen Poika oleva merkkinä tälle sukupolvelle.
Tässä muita hyödyllisiä ravitsemukseen liittyviä merkkejä:
- Demeter merkki: Biodynaaminen yhdistys myöntää ns. biodynaamisesti tuotetuille elintarvikkeille tämän Demeter tuotemerkin jos tietyt kriteerit täyttyvät. Biodynaamisessa viljelyssä maan hedelmällisyys pyritään säilyttämään ilman kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita ei käytetä. Suomessa kaikki biodynaamiset tilat kuuluvat Eviran (Elintarviketurvallisuusvirasto) luomu- ja elintarvikevalvontaan. Biodynaamisten viljelijöiden kanssa tehtävän tuotemerkkisopimuksen toteutumista seuraa Biodynaamisen yhdistyksen alaisuudessa toimiva Demeter-tuotemerkkitoimikunta, jossa on kuluttajien, kaupan, jatkojalostajien ja viljelijöiden edustajia.
- Euroopan unionin luomumerkki: Tämä ns. tähkämerkki on tarkoitettu koko Euroopan alueelle viestittämään luomukriteereistä. Suomessa merkin myöntää Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Jotta merkin voi saada, pitää 95 prosenttia maatalousperäisistä raaka-aineista olla luonnonmukaisesti tuotettuja.
- Euroopan ympäristömerkki: Tämä ns. kukkamerkki perustuu siihen ajatukseen, että arvioidaan ne ympäristövaikutukset, jotka tuotteesta aiheutuu koko elinkaarensa aikana. Vaatimustaso on asetettu niin korkealle, että vain 5-40 prosenttia tuoteryhmän tuotteista voivat saada merkin käyttöoikeudet. Merkin vaikutusalue on koko Eurooppa.
- Gluteenittoman tuotteen merkki: Gluteenittomien tuotteiden merkitseminen yhtenäisellä tuotemerkillä helpottaa keliaakikkojen ja heidän lähipiirinsä arkea, kun tuotteen sopivuus gluteenittomaan ruokavalioon voidaan tarkistaa nopeasti pakkauksessa olevasta gluteenittoman tuotteen merkistä. Merkin käyttö auttaa myös ravitsemisalan ammattihenkilöstöä valitsemaan keliakiaa sairastavalle asiakkaalle turvallisia, gluteenittomia tuotteita.
- Luomumerkki: Tämä ns. aurinkomerkki noudattaa Euroopan unionin luomukriteerejä ja ilmoittaa, että tuote on suomalaisten viranomaisten valvonnan alla. Lisäksi tuote on valmistettu ja pakattu Suomessa. Luomuruoka on luonnonmukaisesti tuotettua ruokaa. Tärkeää on säilyttää luonto puhtaana ja välttää keinolannoitteiden ja torjunta-aineiden käyttöä. Suomessa merkin myöntää Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
- Pohjoismainen ympäristömerkki: Tämä ns. joutsenmerkki on merkkinä siitä, että tuotteen kohdalla on otettu huomioon ympäristövaikutukset. Joutsenmerkityt tuotteet ovat ympäristön kannalta parhaimpien joukossa. Merkin myöntämisessä otetaan huomioon luonnonvarojen ja energian kulutus, päästöhaitat, melu, haju, jätteet ja hyötykäytön mahdollisuus.
- PYR -merkki: Suomalainen PYR-merkki kertoo, että yritys kantaa ympäristövastuunsa myös pakkaustensa hyötykäytön osalta. Yritysten itsensä rahoittaman uudelleenkäyttö- ja hyötykäyttöjärjestelmän ansiosta Suomessa vain 9 prosentti pakkauksista päätyy kaatopaikalle. PYR -lyhenne tulee sanoista Pakkausalan Ympäristörekisteri.
- Reilun kaupan merkki: Merkin tavoitteena on edistää kehitysmaiden tuottajien sosiaalisia ja taloudellisia oloja. Näin tuetaan myös kestävää kehitystä. Reilun kaupan tuotteista kehitysmaiden viljelijät saavat paremman korvauksen. Osa merkin tuotosta käytetään viljelijöiden elinolojen parantamiseen.
- Sydänmerkki: Sydämen muotoisella merkillä pyritään tuotteita merkitsemään sovittujen terveyskriteerien mukaisesti. Merkin idea on mielestäni mennyt pilalle kun merkin voi saada/ostaa mitä merkillisin tuote, jolla ei juurikan ole mitään tekemistä ihmisten terveyden kanssa: esim. kevyttuotteet, sokerikorput ja kaikenlaiset vähärasvaiset tuotteet. Nykyään myös merkitään kokonaisia aterioita sydänmerkillä. Tällä ei kuitenkaan ole suurtakaan merkitystä mielestäni. Merkin käyttöarvo jää olemattomaksi.
Oletko muuten Christer tutustunut tähän luomua ja tavanomaista tuotantoa vertailevaan katsausartikkeliin? Melkoinen kasa tutkimuksia kahlattu läpi, vaikken tuosta lähteestä aivan vakuuttunut ole - vaikkakin kovan kaliiberin tutkijat asialla ovatkin. :)
VastaaPoistaSivulta saa siis ladattua koko katsauksen ja/tai yhteenvedon.
http://www.organic-center.org/science.nutri.php?action=view&report_id=126
http://koti.phnet.fi/petripaavola/Joonanmerkki.html
VastaaPoistaTossa Joonan merkistä lisää