keskiviikkona, kesäkuuta 24, 2009

Miten olisi limsapäivä viikossa?

**
Olin saanut kutsun
kuunnella ja kommentoida Valtion ravitsemusneuvottelukunnan tänään (24.6.2009) julkistamia juomasuosituksia. Paikalla oli pääjohtaja Pekka Puska, dosentti Liisa Valsta ja pääsihteeri Raija Kara.

Suositukset on laadittu kolmelle eri ikäryhmälle:

1) lapsille ja nuorille. Juo päivittäin vettä, maitoa ja hapanmaitotuotteita (mieluiten vähärasvaisia). Päivittäin voi myös juoda täyshedelmämehuja (mutta mehut eivät korvaa kokonaisia hedelmiä). Vain satunnaisesti pitäisi juoda sokeroituja virvoitusjuomia, mehujuomia ja kofeiinia sisältäviä energiajuomia. Kahvia tai kolajuomia ei ollenkaan suositella alle 15-vuotiaille.
2) aikuisille. Juodaan päivittäin vettä, maitoa ja hapanmaitotuotteita (mieluiten vähärasvaisia). Päivittäin voi myös juoda täyshedelmämehuja, kahvia ja teetä. Vain satunnaisesti pitäisi juoda sokeroituja mehuja ja virvoitusjuomia tai rasvaisia maitojuomia. Alkoholijuomia enintään 1 annos (naiset) tai 2 annosta (miehet) päivässä.
3) ikääntyneille. Juodaan päivittäin vettä, maitoa ja hapanmaitotuotteita (mieluiten vähärasvaisia). Päivittäin voi myös juoda laajemman kirjon erilaisia marja- ja hedelmäjuomia sekä virvoitusjuomia. Tärkeää on juoda riittävästi! Kahvia, teetä ja kaakaota sekä jogurttijuomia voi suositella. Vain satunnaisesti pitäisi juoda alkoholijuomia (korkeintaan 1 annos päivässä), sillä ikääntyminen altistaa alkoholihaitoille.

Kaikkien suositusten perustana on puhdas suomalainen vesijohtovesi, jolla nestetarve tulisi pääosin tyydyttää. Sopivaa on juoda nesteitä noin 1-1,5 litraa päivässä. Ruuasta saa nesteitä normaalisti noin litran päivässä. Erityisen kuumalla säällä ja urheillessa pitää juoda enemmän.

Juomien suuri kalorimäärä voi tulla yllätyksenä, koska juoma ei tee kylläiseksi samalla tavoin kuin syöty ruoka. Erityisesti lasten runsas limsanjuonti huolestuttaa THL:n pääjohtajaa Pekka Puskaa. Huoli on siirtynyt rasvoista sokereihin! Hän perää asiassa vastuuta niin vanhemmilta, kouluilta kuin juomateollisuudeltakin. Yhtenä keinona voisi olla limsapäivän ottaminen käyttöön. Toisena keinona limsanjuonnin vähentämiseen Puska väläyttää myös virvoitusjuomaveron korottamista. Koulujen ja liikunta- sekä urheiluhallien tiloista löytyy edelleen huolestuttavan usein enimmäkseen epäterveellisiä juomia sisältäviä automaatteja. "Koulu on kasvatuslaitos, ei mikään limsa- ja karkkikauppa", jyrähti Pekka Puska.

Sokeri altistaa lihomiselle ja aiheuttaa hampaiden reikiintymistä. Erityisen haitallista sokeri on yhdessä happojen kanssa. Tämä altistaa hammaskiilteen ohenemiselle. Happoja tai sokeria sisältävät juomat on paras nauttia syömisen yhteydessä. Hapoista haitallisin on sitruunahappo.

Kofeiiniherkille, raskaana oleville ja lapsille kofeiini saattaa aiheuttaa sydämentykytystä, vapinaa ja riippuvuutta.

Rasva on edelleen erityistarkkailussa. Rasvaiset juomat johtavat lihomiseen ja tuo ruokavalioon kovaa tyydyttynyttä rasvaa.

Alkoholin runsas käyttö aiheuttaa huomattavia terveydellisiä ja sosiaalisia haittoja.

Minusta tilaisuudessa korostui aito välittämisen henki ja ensimmäistä kertaa minä kuulin pääjohtajan suusta näin tomeran kiellon sokeroiduille juomille. Hienoa!

12 kommenttia:

  1. "Päivittäin voi myös juoda täyshedelmämehuja (mutta mehut eivät korvaa kokonaisia hedelmiä)."

    Mieluiten jätettäisiin mehut kokonaan juomatta ja syötäisiin pelkästään hedelmiä. Mehuja on helppo juoda liikaa ja niissä on sokeria ihan yhtä paljon kuin virvoitusjuomissakin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos raportista!

    Tämä pisti silmään:

    "Rasvaiset juomat johtavat lihomiseen ja tuo ruokavalioon kovaa tyydyttynyttä rasvaa."

    Virkkeen loppupuoliskosta voisi päätellä että tässä varoitellaan maitopohjaisista rasvaisista ruokajuomista kuten täysmaito tai täyspiimä.

    Alkupuoli mietityttää, sillä ne vähät tutkimukset joita aiheesta olen lukenut niin eivät tue tätä esitettyä sangen loogista yhteyttä.

    Ruotsista tämä:

    Nutrition and health in 4-year-olds in a Swedish well-educated urban community

    http://gupea.ub.gu.se/dspace/handle/2077/16984

    ja Harvardista tämä:

    Milk, Dairy Fat, Dietary Calcium, and Weight Gain
    A Longitudinal Study of Adolescents

    http://archpedi.ama-assn.org/cgi/content/full/159/6/543

    minun mielestäni eivät kovinkaan vahvasti tue päätelmää. Kuten ei myöskään se kun katsoo miten rasvaisten maitotuotteiden kulutus ja lasten sekä nuorten painokehitys on kulkenut viimeisten 30-vuoden aikana.

    Ehkä suosituksen laatineilla henkilöillä on esittää parempaa tutkimustulosta tuosta rasvapitoisten maitotuotteiden ja ylipainon yhteydestä lasten ja nuorten kohdalla?

    VastaaPoista
  3. Mä juon päivittäin kermaa enkä liho.

    VastaaPoista
  4. Varmaankin ihan kelvollinen suositus lukuunottamatta tätä:

    Rasvaiset juomat johtavat lihomiseen ja tuo ruokavalioon kovaa tyydyttynyttä rasvaa.

    Eikö tämä perkeleen hysterianlietsonta koskaan lopu? (Ole kiltti äläkä poista tätä viestiä tuon kirosanan takia.)

    Vaikea kuvitella että kukaan jaksaisi juoda rasvaista maitoa samaan tahtiin kuin vaikka Kokista. Kokishan on todella hyvää, varsinkin sokerinen. Helposti menisi puolitoistalitrainen pullollinen yhdessä illassa jos vain hakisin kaupasa. Sen sijaan rasvaisesta maidosta tulee jo puolen litran jälkeen sellainen olo ettei tee mieli lisää kuin vasta seuraavana päivänä.

    Itse en juo mitään maitoa säännöllisesti, koska myös Hyla-maidosta menee maha sekaisin. Punainen Hyla-maito kyllä maistuu hyvältä. Ehkä maha menee sekaisin pisaroiksi hajoitetusta rasvasta. Muutenkin maidon juonti on jotenkin outo tapa... Rasvaiset jogurtit ja juustot ovat herkkua!

    Jos yksi maidon ainesosa on suorastaan hengenvaarallista, eikö olisi turvallisempaa suositella kaikista maitotuotteista pidättäytymistä?

    Minua ärsyttää, kun tuo VRN on niin läpitunkeva. Sitä tulee joka tuutista. Kertoisivat edes rehellisesti että minkä teollisuudenalan tyypit siellä on mukana istumassa kun suosituksia sorvataan.

    EN MUUTEN OLE KARPPAAJA, VAAN MUUTEN VAIN KYLLÄSTYNYT. SYÖN JOKA PÄIVÄ UUSIA PERUNOITA!

    En tarkoita että tämä blogijuttu olisi mitenkään huono. Tässä valtakunnassa on liikaa kaavoihin kangistuneita ihmisiä. Mahtaakohan olla kivaa niillä, jotka ovat keksineet jonkin ajatusrakennelman, ja sitten julistavat sitä vuosikymmeniä. En itse ainakaan jaksaisi puhua aina samoista asioista.

    Sekä Pekka Puska että Antti Heikkilä ovat ravintoasioissa ns. levynpyörittäjiä. Samat kappaleet ja sama levy pyörii aina. Mitään uutta näkemystä ei näiltä herroilta koskaan löydy.

    VastaaPoista
  5. Antti Heikkilä mesosi jossain, että hedelmiä popsimalla saa itselleen rasvamaksan ilman viinaa. Mitä mieltä muut ovat? Uskaltaako niitä mutustella muutaman päivässä vai onko viisaampaa jättää syömättä?

    VastaaPoista
  6. Minä olen kerta kaikkiaan kyllästynyt vanhempiin jotka ostavat litrakaupalla virvoitusjuomia läskiintyville lapsilleen. On hienoa, että juomasuosituksiin tuli näin selkeä huomautus virvoitusjuomien vaaroista. Eräällä luennolla kuulin Krisun sanovan, että ne kalorit pitää syödä eikä juoda. Hyvin sanottu.

    VastaaPoista
  7. Tässä juoma-asiassa rasva on erittäin pienessä roolissa. Kun näissä kansalle suunnatuissa viesteissä pyritään äärimmäiseen yksinkertaisuuteen, niin mielestäni nuo rasvakommentit voi jättää kokonaan pois.

    Juomien sokeri lihottaa ja aiheuttaa terveysongelmia ja ihmisten pitäisi käyttää enemmän vettä janon sammuttamiseen. Rasvaa on turha sotkea tähän asiaan, koska se saattaa vain tehdä viestin turhan monimutkaiseksi.

    Näyttää todellakin siltä, että huomio on siirtynyt rasvoista sokereihin, mutta rasvat pidetään mukana ikään kuin periaatteesta.

    -Jyyki

    VastaaPoista
  8. Krisu taitaa olla kesälomalla kun ei kommentoi kirjoituksia. Kun tulet takaisin lomalta voisit kommentoida juomakeskustelua. Pidän Krisun roolia merkittävänä juomasuositustemme selkeyttämiseksi. Hyvä on oivallus on se että ei pidä juoda itseään lihavaksi! Kirjoita tästä enemmän!

    VastaaPoista
  9. Hiilaripitoiset juomat ovat todellakin petollisimmasta päästä. Eivät pidä lainkaan nälkää ja kiihdyttävät verensokerin heilahteluja.

    Tietty limunhimoakaan ei ole jos syö sen rasvan mikä ruoassa luonnostaan.

    VastaaPoista
  10. Antti Heikkilä mesosi jossain, että hedelmiä popsimalla saa itselleen rasvamaksan ilman viinaa. Mitä mieltä muut ovat? Uskaltaako niitä mutustella muutaman päivässä vai onko viisaampaa jättää syömättä?

    Totta kai voi mutustella! Itse syön appelsiinia joka päivä, koska se on mielestäni exxoottista ja hyvää. Ei kiinnosta mikään ajatusrakennelma pitkästä iästä pitäen insuliinin eritys alhaisena.

    Tarkentaisin edellistä kommenttiani, että Antti Hekkilä on huomattavasti kovempi äijä kuin Pekka Puska, ja Antilla on kuitenkin enemmän järkeä päässä (tosin en tiedä vähentääkö VHH järjenjuoksia vuosien kuluessa).

    Antin juttujen järki löytyy siitä, että lukee KOKO tesktin, esim. kirjasta pitää lukea KOKO luku, eikä vain tuijottaa yksittäisiä lauseita tai unohtuneita välimerkkeijä.

    Antin teema ja idea on kuitenkin muuttumaton.

    VastaaPoista
  11. Erinomaisia kommentteja!

    Olen vahvasti sitä mieltä, että terveysvalistuksemme tärkeimpiä asioita ovat:

    - syö kalorit, älä juo niitä!
    - nauti kohtuudella hedelmiä
    - nauti kohtuudella täysrasvaisia maitotuotteita. Punaisen maidon voin pyyhkiä pois suosituslistalta, vain siinä tapauksessa, että syödään rasvaisia juustoja päivittäin. Kuten ttr osuvasti sanoo, ei rasvaista maitoa kuitenkaan juoda kuin kokista!
    - Pekka Puska jossain määrin ja Antti Heikkilä varsinkin soittavat samoja levyjä vuodesta toiseen. Pekan vähän rasvaa suosivan linjauksen ja Antin populistisen propagandan välinen maasto on kaikkein hedelmällisintä terveysteoille.
    - selkeämpi kielto sokerijuomille voisi olla paikallaan. Jyyki on oikeassa.
    - Sami Uusitalon kirjoituksiin kannattaa tutustua! Hiilihydraattipitoiset juomat läskiinnyttävät lapsia ja aikuisia.

    VastaaPoista
  12. ttr,

    Heikkilän jutuissa on varmasti perää, mutta mies on myös riidanhaluinen öyhöttäjä ja siksi mielestäni vastenmielinen henkilö.

    Pidän hedelmät jatkossakin ruokalistalla!

    VastaaPoista