sunnuntaina, kesäkuuta 07, 2009

Pukit kaalimaan vartioina

**
Arvostettu tiedelehti Nutrition Reviews
on tuoreimmassa numerossaan käsitellyt hyvin laajasti ravitsemustutkimusten rahoitusta. Pukit ovat tällä kertaa kaalimaan vartijoina, sillä selvitystyön rahoittajina toimivat seuraavat tahot: International Life Sciences Institute (ILSI North America), Cadbury Adams USA, the Coca-Cola Company, ConAgra Foods Inc., General Mills, Kraft Foods, Mars Snackfoods US, PepsiCo Inc., Procter & Gamble, Sara Lee ja Tate & Lyle.

Pukit on yritetty pitää työtehtävänsä ääressä asettamalla työtä arvioimaan peräti 25 itsenäistä työn tarkistajaa. Ilman muuta tuloksena on yksi merkittävämpiä yhteenvetoja ravitsemustutkimusten rahoituskuvioista. Suosittelen lukemaan koko raportin. Tässä joitakin huomioita (punaisella värillä olen merkannut omat tulkintani ja selvennykseni):

Viime aikoina on erittäin vilkkaasti käyty julkista keskustelua tieteellisen tutkimustyön alttiudesta joutua kaikenlaisten ulkoisten ja sisäisten vinoutumien uhriksi. Eli, jos sokeriteollisuus rahoittaa jonkin tutkimuksen, niin kovin herkästi sokerista pyritään sanomaan jotain myönteistä jopa diabeetikolle ilmeisen jatkorahoituksen toivossa. Toinen esimerkki voi löytyä lääketeollisuuden rahoittamista kolesterolilääketutkimuksista ja ääriesimerkkinä toimii tulehduskipulääke Vioxxin ympärille rakennettu propagandakoneisto, jolle vierasta ei ollut edes oman tiedelehden perustaminen ja valjastaminen markkinointivälineeksi!

Vinoutumia ja häiriöitä tutkimustulosten tulkinnassa voi esiintyä erittäin monella eri tasolla, mutta tässä yhteenvedossa keskitytään siihen miten voitaisiin valvoa teollisuuden rahoittamia tutkimushankkeita. Tärkeänä tekijänä on varmistaa tasapuolisen ja puolueettoman tiedon välittyminen tutkimustuloksista. Tätä pyritään edistämään kahdeksankohtaisessa työlistassa, jolla pyritään pitämään hallinnassa teollisuuden rahoittamat tutkimukset ja valvotaan sitä mitä tuloksista voidaan päätellä. Tässä yhteenvetona nämä työlistaan viedyt toimenpiteet (minusta monet näistä kohdista ovat itsestään selviä asioita ja voi vain kysyä mitä tarvetta on poiketa näistä hyvistä ohjeista):
  1. tutkimus pitää suorittaa ja rahoittaa niin, että siinä pysytään asiassa, tuodaan esille asiat riittävän läpinäkyvästi ja asiallisesti suunnitellen. Tutkimuksessa pitää noudattaa vain hyväksyttyjä tutkimusmenetelmiä ja osoittaa miten tutkimuksen väitteitä on todennettu tutkimuksessa. Työ tehdään edistämättä jotakin yksittäistä lopputulosta.
  2. pitää vaatia, että tutkimuksen suunnittelussa ja suorittamisessa jätetään päävastuu tiedemiehille
  3. ei saa hyväksyä mitään sellaista rahallista korvausta miltäkään taholta, joka voi vaarantaa tutkimusprojektion puolueettomuuden
  4. tutkimuksen päätösvaiheessa on varmistettava, että kirjallisin sopimuksin on annettu tutkimusryhmälle vapaus ja velvollisuus julkaista tutkimustulokset jonkin määrätyn aikarajan puitteissa
  5. julkaisuissa ja konferenssiesityksissä on ilmoitettava kaikki kaupalliset sidonnaisuudet
  6. ei pidä osallistua teollisuuden rahoittamiin ja järjestämiin tilaisuuksiin tai esityksiin
  7. varmistaa muille tutkijoille ja asiasta kiinnostuneille vapaa pääsy kaikkiin tutkimustuloksiin ja käytettyihin tilastollisiin menetelmiin
  8. vaatia akateemisilta tutkijoilta, jotka tekevät töitä ulkopuolisille tutkimuslaitoksille, selkeät ilmoitukset siitä mikä heidän roolinsa on ollut tutkimuksessa
Julkaisussa pohditaan käsitettä "tieteellinen totuus" ja miten tätä totuutta pyritään edistämään uusilla tutkimuksilla. Selviää, että tieteellinen totuus on aika vaikeasti lähestyttävä asia. Kuitenkin tätä totuutta pitää tässä muuttuvassa maailmassa vaalia erityisen tarmokkaasti. On tärkeää pitää mielessä, että teollisuuden rahoittamilla tutkimuksilla saadaan elintärkeää tietoa, jota yhteiskunnan rahoittamilla tutkimuksilla ei voida saavuttaa.

Minusta tämä oli tervetullut jatke avoimeen keskusteluun tutkimusten rahoituksesta. Mitä mieltä olet esitetystä kahdeksankohtaisesta toimenpideluettelosta?

Lähde: Sylvia Rowe, Nick Alexander, Fergus Clydesdale, Rhona Applebaum, Stephanie Atkinson, Richard Black, Johanna Dwyer, Eric Hentges, Nancy Higley, Michael Lefevre, Joanne Lupton, Sanford Miller, Doris Tancredi, Connie Weaver, Catherine Woteki, Elaine Wedral. Funding food science and nutrition research: financial conflicts and scientific integrity. Nutrition Reviews 67 (5): 264-272, 2009

7 kommenttia:

  1. Varmasti hyviä periaatteita. Tosin itse uskon, että täydelliseen rehellisyyteen ja objektiivisuuteen ei näissä asioissa koskaan päästä.

    Lääketeollisuus tarvitsee sairaita. Raha ratkaisee näitäkin asioita - valitettavasti.

    VastaaPoista
  2. Hyvä, että keskustelua tutkimusten taloudellisista sidoksista pidetään yllä. Toinen vakava lähinnä tutkimusten popularisointiin liittyvä ongelma on ideologinen lukutapa - johon varmaan kaikki jossain määrin syyllistymme.

    Tutkimuksia pitäisi kuitenkin arvioida ensisijaisesti metodologisin kriteerein, eikä ideologisin kriteerein. Onko se yhtään kaupallisuutta parempaa jos tutkimustuloksia tulkitaan aina johonkiin ideologiaan sopiviksi?

    VastaaPoista
  3. Järkevä kommentti taas Janne! Jäin linkissä ilmoittamiesi uusien Ravitsemusuutisten lumoihin. Olet tehnyt hienoa työtä! Jatkoa jäädään mielenkiinnolla odottamaan. Hienoa!

    VastaaPoista
  4. Hienoa jos pidit sivustosta. Ei tutkimusten popularisointi ja uutisointi aina ole helppoa, kun tutkimukset ovat niin monitulkinnallisia. Joutuu itseltään usein kyselemään, että miksi tulkitsen tutkimuksen juuri tällä tavalla.

    Mutta blogisi viitoittamalla tiellä yritän tehdä parhaani ja kehittää omaa ammattitaitoani. Ennen kaikkea tämä kirjoittelu on itsensä kehittämisen väline.

    VastaaPoista
  5. Hienoa Janne! Seuraan mielenkiinnolla projektisi edistymistä. Itse olen kirjoittanut blogeja oman ammattitaidon ylläpitämiseksi (minulla on parantunut erityisesti asioiden muistaminen nopeassa keskustelutilanteessa esimerkiksi asiakkaan kanssa), saadakseni kirjoitusaiheita terveyslehdissä julkaistavaksi (suurena ihmeenä pidän sitä, että niin monessa lehdessä juttujani julkaistaan) ja kehittääkseni luentojani (huomistakin luentoa varten löytyy taas paljon ajankohtaista tietoa).

    Tsemppiä Janne!

    VastaaPoista
  6. Pitää olla: "Pukit kaalimaan vartijoina". Että sanonnan idea tulee merkitykslliseksi. JiiÄl

    VastaaPoista
  7. Opetellaan suomen kieltä.Vai mitä C.S.?

    VastaaPoista