torstaina, toukokuuta 03, 2007

Raju ryyppääminen kutistaa aivoja

**
Amerikkalaiset neurologit
ovat kokoontuneet 59. vuosikokoukseensa Bostoniin 28.4.-5.5.2007. Yksi työryhmä on esitellyt vastavalmistuneen tutkimuksen alkoholin vaaroista. He vahvistavat yleisenä pidetyn olettamuksen, että säännöllinen ja raju alkoholinkäyttö vähentää aivojen tilavuutta.

Lääketieteellisistä seurantatutkimuksista kuuluisassa Framinghamin kaupungissa valittiin umpimähkään 1 839 koehenkilöä, joiden ikä oli 34-88 vuotta. Alkoholin käytön mukaisesti heidät jaettiin erilaisiin ryhmiin:
  • absolutistit
  • alkoholin käytön lopettaneet
  • hyvin vähän alkoholia käyttävät (1-7 annosta viikossa)
  • kohtuukäyttäjät (8-14 annosta viikossa)
  • alkoholin suurkuluttajat (yli 14 annosta viikossa)
Heidän aivonsa kuvattiin MRI-tekniikalla (magneettiresonanssi), jolla saadaan näkyville aivoissa tapahtuvia muutoksia. Aivokuvat vahvistivat olettamuksen, että sydänterveyttä varten otetut pienet alkoholiannokset ovat aivoille riskittömiä. Sen sijaan, mitä suurempia alkoholimääriä nautittiin, sitä enemmän aivojen tilavuus väheni, sanoo tutkimuksen julkistaja Carol Ann Paul (Wellesley College, Wellesley, MA). Alkoholin suurkuluttajilla aivojen kutistuminen oli 1,6 prosentin luokkaa verrattaessa absolutisteihin.

Lähde: Science Daily, 3.5.2007

keskiviikkona, toukokuuta 02, 2007

Insuliinin käyttöön innostava palvelu diabeetikoille

#
Minulle tulee runsaasti palautetta
kirjoituksistani (sähköposti, kirjeet, puhelinsoitot, blogikommentit). Äskettäin Suomen Potilaslehdessä (1/2007) ilmestynyt neutraali kirjoitukseni diabeteksestä on saanut väen liikkeelle. Voit lukea koko jutun tästä (PDF).

Saamani palautteen perusteella kirjoitus on jakanut Suomen kansan kahtia. On sellaisia potilaita, jotka kertovat yrittäneensä välttää lääkkeisiin turvautumista viimeiseen asti, tarkoituksenaan järkeistää ruokavalionsa, lisätä liikuntaa, lopettaa tupakointi, laihduttaa ja huolehtia siitä, että elämäntapa yleensäkin on mahdollisimman terveellinen. Sitten on sellaisia potilaita, jotka lähestulkoon diabeteksen ensioireista lähtien alistuvat lääkkeelliseen hoitoon ainoana keinona hoitaa tyypin-2 diabetestä (aikuistyypin diabetes).

Kiitos palautteesta! Varsinkin Diabetesliiton oma ravitsemusterapeutti osoittaa harkintakyvyn puutetta kun hän pitää palautteessaan minulle harmillisena sitä, että potilaat kysyvät lisää hiilihydraattitietoisesta ruokavaliosta diabeteksen hoidossa. Ei tästä pidä harmistua, tästä pitää iloita! Diabetespotilas on nimittäin silloin oivaltanut, että ruokavalion sisältämiä hiilihydraatteja karsimalla hän voi viettää täysipainoista elämää ilman diabeteslääkitystä. Hän onnistuu laskemaan verensokerinsa normaaliksi sillä tavalla, että haiman oma insuliinintuotanto riittää tuon ruoan sisältämän vähäisemmän hiilihydraattikuorman hallitsemiseksi tai sen heikomman tehon (insuliiniresistenssi) huomioon ottamiseksi.

Välillä minusta tuntuu, että Diabetesliitossa kumarretaan liiaksi Novon suuntaan. Novo Nordisk on merkittävä diabeteslääkkeiden ja -tarvikkeiden valmistaja. Kun lukee Diabetesliiton ja Novon valistusmateriaalia ei voi olla huomaamatta selkeää suuntausta: Tässä on kyseessä insuliinin lisääntyneeseen käyttöön ohjaavasta palvelusta diabeetikolle, halutaan mahdollisimman monen potilaan siirtyvän pysyviksi lääkehoidon käyttäjiksi. Novo Nordisk tekee hyvää tulosta (PDF): Insuliinin myynnin arvo kohosi 32% ensimmäisellä vuosineljänneksellä 2007.

Tällaista ravitsemusneuvontaa (Diabetesliitto + NovoNordisk) minä kutsuisin diabetespotilaan tehostetuksi insuliininkäyttöön valmistavaksi "hoidoksi":

Diabeetikon elämässä ruoan merkitys korostuu, koska syöminen nostaa verensokeria. Liikunta ja lääkkeet taas laskevat verensokeria. Näiden kolmen keskeisen asian hallinta ja yhteensovittaminen mahdollistavat hyvän hoitotasapainon ja hyvän elämän. Diabeetikolle sopii ruokavalio, jossa on runsaasti hiilihydraatteja proteiineihin ja rasvaan nähden eli leipää, viljaa, perunaa, riisiä, pastaa, hedelmiä ja kasviksia. Rasvaa suositellaan mahdollisimman vähän, näkyvässä muodossa ja kasvirasvana. Diabeetikoille sopiva ruokavalio on muuttunut vuosien myötä ja siksi on aiheellista huolehtia siitä, että diabeetikon tiedot oikeasta ruokavaliosta ovat ajan tasalla muun hoidon kanssa. Nykysuositusten mukaan diabeetikot voivat syödä samaa ruokaa kuin ei-diabeetikotkin. Erityisiä diabeetikoille valmistettuja dieettiruokia ei enää tarvita. Jopa sokerikin on pieninä annoksina sallittu.

Tässä teille varsinainen sokeripommi! Novo Nordisk tarjoaa pohjoismaisille lukijoilleen ruokareseptejä. Mitä sanotte tällaisesta kakkureseptistä diabeetikolle?:

Jogurttikakku
100 g margariinia
125 g sokeria
2 munaa
2 omenaa
60 g kaurahiutaleita
125 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl jogurttia

Puhutaan suu puhtaaksi! Onko todellakin niin, että hyvään hoitotasapainoon tyypin 2 diabeetikko ei voi päästä ilman lääkkeitä? Onko tuo makea elämä diabeetikolle niin tärkeä juttu? Hiilihydraatteja rajoittamalla jotkut potilaat ovat pysyneet terveinä vuosikausia ja kertovat jopa laihtuneensa. Laihtuminen on lähes mahdotonta jatkuvan insuliinilääkityksen (anabolinen, rakentava hormoni) vallitessa. Olenko minä täysin kaheli, kun pidän Diabetesliiton ravintovalistusta ihmeellisenä?

Hiilihydraattitietoisesta ruokavaliosta diabeetikolle puhutaan lisää mm. täällä:

Suomen kielellä
II-tyypin sokeritauti (Hiilaritietoiset -foorumi)
D-kakkoset (Konradin ja Jenniferin tarinat)
Atkinsin dieetti saa tukea (Mediuutisten juttu, 15.3.2005)
Ravitsemus ja terveys (Jussi Kuuselan tarina)

Ruotsin kielellä
Svenska Diabetesförbundets debattforum (LCHF och GI)
Kost och hälsa (LCHF)
Feta lögner (LCHF - längre version)
Låg evidens för kostråd åt diabetiker (keskustelua ruotsalaisessa lääkärilehdessä)
Läkarkårens toxiska myt om diabetes (Toxiska epistlar, Bo Zackrisson)
Vissa missupfattar Diabetesförbundets broschyr (Annika Dahlqvist)
Tragiska diabetikeröden (Annika Dahlqvist)
LCHF förebygger diabetes typ 2 och hjärtinfarkt (Annika Dahlqvist)
Om "dieter på modet" (fetsmart)

Englannin kielellä
Active Low-Carber Forums (tavattoman paljon keskustelua!)
Diabetes without complications! (Jonathan Christien kokemuksia)
D-Solve (kokemuksia jaossa hiilihydraattitietoisesta ruokavaliosta diabeetikolle)
The Livin' la Vida Low-Carb Blog (Jimmy Mooren blogi)
The Cure for Diabetes (Men's Health)

tiistaina, toukokuuta 01, 2007

Maratonin loppuaika: 1 viikko!

Silmiin sattui aika huvittava urheilusuoritus.

Greg Billingham saapui sunnuntaina 29.4.2007 maaliin Lontoon maratonilla viikko sen jälkeen kun kilpailu alkoi. Billingham, 39, päätti soveltaa maratonilla äärimmäisen hidasta juoksutapaa. Hän opetteli "juoksemaan" viisi kilometriä noin kymmenessä tunnissa. Hitaalla vauhdinpidolla Billingham keräsi rahaa leukemiaan sairastuneiden lasten säätiölle. Billingham toivoi, että sai kerättyä 30 000–40 000 puntaa (44 000–58 000 euroa) hyväntekeväisyysjärjestölle.

"Alussa ihmiset katsoivat minua kummeksuen, eivät tienneet pilailinko vai mitä", Billingham kertoi. Billingham ei ollut aiemmin juossut maratonia. Hän opetteli varta vasten kisaa varten hitaan juoksutavan, eteni kuin hidastetussa filmissä. Hän opetteli pitämään jalkaa ilmassa useita sekunteja. "Kehityin koko ajan kisan edetessä. Mitä pidemmälle pääsin, sitä parempi olin."

Katso video.

Lähteet: BBC News 29.4.2007, Helsingin Sanomat, 30.4.2007

Ravinto ja terveys

Olin lähestulkoon paratiisissa viime viikonloppuna. Syy:
  • olin Lapissa (se on jo riittävä syy paratiisimaiseen olotilaan!)
  • sain luennoida tuntitolkulla parin päivän aikana ravinnosta ja terveydestä
  • täydennyskoulutukseen tulleet aikuisopiskelijat (sairaanhoitajia, personal trainereita, kuntoilualan yrittäjiä jne.) olivat ihanan aktiivisia
  • kävimme hedelmällistä keskustelua siitä miten ravitsemus herättää tunteita
  • opettajaa ei päästetty helpolla! Ihanaa kun jouduin perustelemaan niitä varsin harvoja virallisista ravitsemus- ja terveysnäkökohdista poikkeavia näkemyksiäni
Rakkaat suomalaiset! Muistakaa nämä asiat:
  • Terveellinen ravinto.
    • Lähtökohtana terveellisen ravinnon koostamisessa voidaan pitää Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan ohjeistusta:
      • kasvisten, hedelmien ja vihannesten runsas käyttö
      • kovia eläinperäisiä rasvoja vältetään ja kasviperäisiä pehmeitä rasvoja suositaan
      • ruoan vähäsuolaisuutta suositaan
      • korostetaan ravintokuitujen terveysvaikutuksia
    • Yksilötasolla voidaan toteuttaa muitakin ruokavalioita hyvällä menestyksellä:
      • kaikille ei esimerkiksi sovi voimakas panostus hiilihydraatteihin, varsinkin jos liikunta jää kovin vähäiseksi tai jos kärsitään tyypin 2 diabeteksestä
      • kovat eläinperäiset rasvat eivät ole hengenvaarallisia, päinvastoin uusimmat tutkimustulokset osoittavat näiden rasvojen hyödyllisyyden
      • Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan suositukset uudistuvat hitaan aikataulun puitteissa ja voi mennä kokonainen sukupolvi ennenkuin linjaus muuttuu
  • Tupakointi. Pahin yksittäinen terveysongelma Suomessa on tupakointi. Vaikka lähes kaikkien elintapojen suhteen suositellaan kohtuullisuutta, tupakointi on poikkeus:
    • tupakoimattomuus on ainoa oikea ratkaisu
    • tupakointi vaikuttaa eliniän pituuteen useita vuosia
    • tupakointi nakertaa terveyttä salakavalasti
  • Liikunta. Liikunnan merkitystä haluan korostaa:
    • oikein annosteltu, kohtuullinen ja säännöllinen liikunta on parasta lääkettä mitä voi kenellekään suositella
    • palkkio odottaa jo lyhyen aherruksen jälkeen
    • liikunta on iloinen asia
    • liikunnan terveysvaikutuksista on todella paljon tutkimustietoa ja liikunta sopii kaikille
    • etsimällä monien liikuntamuotojen kirjosta se itselle sopivin vaihtoehto, voidaan rakentaa hyvin mielekäs terveellistä elintapaa tukeva hoito-ohjelma
Seuratkaa ravintokirjoittelua, älkää heti tyrmätkö valtavirrasta poikkeavia käsityksiä terveellisestä ravinnosta, tilanne voi muuttua radikaalisti lähimpien vuosikymmenien aikana. Virallisiin ravitsemusohjeistuksiin on sekoittunut runsaanlaisesti elintarvikepolitiikkaa ja yksittäisten ravintoaineiden rahoituskuvioita. Niistä luopumiseen ja harhakäsitysten myöntämiseen menee paljon ajatusenergiaa ja aikaa. Jos vielä tupakoitte, harkitkaa viimeistään nyt tupakan jättämistä pois. Liikkukaa henkenne edestä!

torstaina, huhtikuuta 26, 2007

Hiukan insuliinista

**
Tämä kirjoitus perustuu
lääkäri Viljo Weijon esitelmään Savonlinnan seudun lääkäriseuran kokouksessa 3.1.1924. Suomessa otetaan ensiaskeleita diabetespotilaan insuliininhoidossa, sillä kolmisen vuotta ennen tätä esitelmää tämä lupaava lääkeaine (insuliini) on löydetty. Lääketieteen kehityksen myötä suurin osa tämän lääkkeen kohtuukäytöstä on menetetty. Tuntuu jopa siltä kuin järki olisi jäänyt jonnekin Savonlinnan perukoille lääketeollisuuden tuloksentekohuumassa ja sen rynnätessä suinpäin eteenpäin tämän ihmeaineen kehittelyssä. Voitte lukea esitelmän kokonaisuudessaan tästä (PDF). Päästetään Viljo Weijo ääneen:

Insuliinia annetaan ruiskuttamalla ihon alle tai voimakkaampaa ja nopeampaa tehoa tavoiteltaessa laskimoon. Huomattavimpia insuliinin ominaisuuksia on sen kyky alentaa veren sokeripitoisuutta. Veren sokeripitoisuus, joka terveellä ihmisellä on 0,08-0,1 %, mutta sokeritautisella usein yli 0,5 %, saadaan insuliinilla helposti alenemaan 0,035 %:iin ja alemmaksikin. Pian tultiin kuitenkin huomaamaan, että jos insuliinia annetaan niin paljon, että veren sokeripitoisuus vähenee alle 0,035 %, ilmenee melkein säännöllisesti vaikea myrkytystila, jonka oireina mm. ovat: pahoinvointi, huimaus, tuskantunne, tajuttomuus, äkkiheikontuminen ja lopulta kuolema. Tämä ns. hypoglykeeminen myrkytystila, joka joillakin yksilöillä ilmenee joskus vahvemmankin veren sokeripitoisuuden aikana ja esiintyy tavallisesti parisen tuntia insuliiniruiskutuksen jälkeen, tämä myrkytystila on helposti autettavissa parillakymmenellä grammalla sokeria, joko suun kautta nautittuna tai vielä vaikuttavammin ruiskutuksena verisuoneen.

Erikoisen tärkeä ja mielenkiintoinen havainto insuliinihoidossa oli se, että todettiin myös ketoni-aineiden (asetonin, asetetikkahapon ja beeta-oksyvoihapon), noiden sokeritaudin koomamyrkytyksen aiheuttajien häviävän virtsasta, jopa aikaisemmin kuin sokerin. Ja asiaa tarkemmin ajattelemalla onkin odotettavissa, että niin käy. Ketoni-aineethaan syntyvät rasvahapoista. Kun muistamme, että rasvat palavat hiilihydraattien tulessa, so. hiilihydraatit välittävät hapen rasvoille niiden palaessa, hiilihydraatit ovat siis välttämätön sytyke rasvoille, niin käsitämme, että vaikeimmassa sokeritaudissa rasvahapot eivät pala, vaan kudoksiin ja vereen runsaasti kasaantuneena joutavat muuttumaan ketoni-aineiksi syystä, että sokeritautisen kudoksissa eivät myöskään hiilihydraatit pala, joten tuo rasvojen palamiselle välttämätön sytyke (hiilihydraattien liekki) puuttuu. Mutta niin pian kun insuliinin vaikutuksesta sokerin palaminen syntyy, alkaa rasva-ainekin palaa ja ketoni-aineiden muodostuminen lakkaa.

Lievissä tapauksissa, joissa potilas sietää jotenkin huomattavan määrän hiilihydraatteja, on insuliinin käyttö tarpeeton, jopa vähemmän suotava. Keskivaikeissa, verrattain vähäisen hiilihydraattimäärän sietävissä tapauksissa voidaan insuliinin avulla mukavasti hankkia ruokajärjestykseensä ehkä hyvinkin kyllästyneelle sairaalle oikeita juhlapäiviä, jolloin sairas saa mielensä hyväksi nauttia kielletyn puun hedelmiä, palatakseen kohta jälleen jokapäiväiseen arkiruokaansa. On nimittäin muistettava, että insuliini jo luonteensakin perusteella vaikuttaa ainoastaan niin kauan kun sitä löytyy ruumiissa, jotenka, jos sokeritautinen tahdotaan yksistään insuliinin avulla aina pitää sokerivapaana, on hänen ruiskutettava insuliinia läpi elämän joka päivä. Siis luulo, että sokeritautinen insuliinin keksinnön kautta on päässyt täysin vapaaksi ruokajärjestelmän kahleista, on harhaanviepä. Päinvastoin on insuliinihoidonkin mahdollisimman tehoisan vaikutuksen ehtona määrätty, jos kohtakin entistä lievempään ruokajärjestykseen perustuva hoito. Sitäpaitsi on todettu insuliinilla pitempään hoidettaessa, että toisinaan potilaan kyky sietää hiilihydraatteja kohoaa, niin että insuliiniannosta on voitu vähentää, jopa joksikin päivää jättää kokonaan pois, ilman että potilaan ainevaihdos siitä kärsii. Tähän kai on syynä haimassa, insuliinin sille suoman levon aikana, tapahtunut uudismuodostuminen.

Insuliini ei ole mikään sokeritautia lopullisesti parantava lääke, vaan on ainoastaan erinomaisen voimakkaasti ja ominaisesti vaikuttava ruokajärjestyshoidon apuaine. Ruokajärjestys näyttelee yhä edelleenkin pääosaa sokeritautisen hoidossa ja ainoastaan järkiperäisen ruokajärjestyshoitotavan turvin on insuliinin suurenmoinen teho saavutettavissa.


Tähän jätämme lääkäri Viljo Weijon ja jäämme ihmettelemään missä vaiheessa insuliinista tehtiin sokeritautiselle jatkuva aihe viettää niitä juhlapäiviä. Diabetesliiton suositukset ovat oikeastaan lähes päinvastaiset kuin lääkäri Weijon suositukset: Diabeetikon ruoka on laadultaan samaa kuin koko väestölle suositellaan: se sisältää vähän rasvaa, sokeria ja suolaa, mutta runsaasti kuitupitoisia ruokia ja ruoka-aineita. Se voi olla itse valmistettua tai valmisruokaa. Nykyisten hoitomenetelmien ansiosta diabeetikon ruokavalio on yksilöllinen ja joustava. Diabeetikolle suositeltava ruoka sopii kenelle tahansa, mutta mikä tahansa ruoka ei ole hyväksi diabeetikolle. Diabeteksen takia on syytä valita syötävänsä harkiten, vaikka erikoisruokaa ei tarvitakaan. Diabeetikon ruokavalinnat sisältävät yksilöllisesti sopivan määrän ruokaa kulutuksen ja painotavoitteen mukaan. Leipää, puuroja, mysliä ja muita viljavalmisteita mielellään täysjyväviljasta valmistettuina vaikka joka aterialla. Runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Perunaa, riisiä tai makaronia pääaterioilla. Kohtalaisesti rasvattomia tai vähärasvaisia maitotuotteita. Leivällä rasiamargariinia tai kevytlevitettä kohtuullisesti tai niukasti vähärasvaisia ja vähäsuolaisia leikkeleitä tai juustoja, lihaa, kanaa ja kalaa. Ruuanvalmistukseen ja leivontaan öljyä tai muita pehmeitä rasvoja. (http://www.diabetes.fi/)

Kommentteja saa tulla.

Liian moni kuntoilija käyttää dopingaineita

**
Olen mukana asiantuntijana
tutkimushankkeessa Kehon manipulointi kulttuurisena ilmiönä Suomessa. Tutkimushankkeen toteuttaa Elämä On Parasta Huumetta -yhdistys. Pirteä tutkija Tuuli Salospohja teki syksyllä 2006 kyselyn kuntosaleilla vierailijoille. Hän sai 1 319 henkilöä vastaamaan kyselyyn.

Dopingaineiden käyttö on luultua yleisempää tavallisten kuntoilijoiden keskuudessa. Tutkimuksen mukaan 16 prosenttia 15 - 35 -vuotiaista kuntosalilla kävijöistä käyttää terveydelle haitallisia dopingvalmisteita. Pelkästään dopingaineita käyttäviä miehiä on noin 32 000, kun aiemmin lääkeaineilla suoritustaan parantavia urheilijoita on arvioitu olevan noin 10 000.

Naisten osalta tutkimus on vain suuntaa antava, sillä vain 20 prosenttia kyselyyn vastanneista oli naisia. Vastanneista naisista 13,6 prosenttia sanoi kuitenkin käyttävänsä aineita.

Yleisimmät käytetyt aineet olivat efedriini ja anaboliset hormonit. Rahaa aineisiin käytetään keskimäärin yli 100 euroa kuukaudessa. Kuntoilijat saavat tietoa dopingista lähinnä internetistä ja muilta käyttäjiltä. Vain kahdeksan prosenttia vastanneista oli konsultoinut lääkäriä asiasta.

Lähde: YLE Uutiset, 26.4.2007

keskiviikkona, huhtikuuta 25, 2007

Mikä lääkäreitä vaivaa?

*
Käväisin kakkosleirissä tänään.
Siellä on nyt kova kuhina, sillä kolesterolikriitikot ympäri maan piirin ovat kokoontuneet ihmettelemään näitä kolesteroliasioita. Itse olen tässä kolesterolikysymyksessä jossain puolivälissä kahta leiriä. Rasvaa en pelkää ja seuraan tiiviisti kriitikoiden ja puolestapuhujien (ykkösleiriläiset) kiistelyä siitä kannattaako niitä statiineja (kolesterolilääke) ottaa ja onko kolesteroli vaarallista sydänterveydelle.

Kolesterolihypoteesin kova kriitikko Uffe Ravnskov on saanut LEO-palkintonsa. Palkintogaalassa pidettiin tietenkin puheita. Selailin muutamia ruotsalaisia blogeja. Jotain pientä referaatinpoikasta niistä löytyi. Lisää tulee varmaan päivän mittaan. Ykkösleiriläiset voivat suuttua tästä referaatista. Suuttukoot! Minä en enää jaksa jatkuvasti olla varuillani. Tänään päästetään ykkösleiriläisten kritiikki valloilleen.

Lars-Erik Litsfeldt oli mukana palkinnonjakotilaisuudessa. Ennen palkinnon jakamista puhujakoroke oli vilkkaassa käytössä. Litsfeldt on tällä hetkellä kirjoittamassa yhteenvetoa puheista ja nyt hän jo tarjoaa lyhyitä välähdyksiä siitä mitä tuleman pitää.

Michel de Lorgeril, sydänlääkäri Ranskasta: Hänen mielestään kolesteroliarvojen mittaaminen on tavattoman helppoa ja pillereiden tarjoaminen korkeita kolesteroliarvoja vastaan on yhtä helppoa. Koska se on helppoa, lääkärin ei tarvitse asiaa sen kummemmin miettiä. Mitään väärää käytännössä ei ole ja jos itse uskoo tähän kolesterolihypoteesiin ei ole mitään syytä muuttaa käytäntöjä.

Professori Richard Feinman, Nutrition & Metabolism -lehden päätoimittaja: Professori Feinman oli luennoinut suurelle joukolle sydänlääkäreitä ja pyytänyt heitä äänestämään nimettöminä mitä mieltä olivat vähähiilihydraattisesta (VHH) ruokavaliosta. Vastaukset olivat yllättäviä: 50% piti VHH:ta parhaimpana, 25% noudatti parhaillaan VHH:ta, mutta ainoastaan 2% suositteli VHH:ta potilailleen. Lääkärit sovelsivat siis mieluusti tätä ruokavaliota, mutta eivät sitä olleet valmiita suosittelemaan potilailleen.

Peter Langsjoen, sydänlääkäri USA:sta: Lääkärit seuraavat jäykkiä hoitosuosituksia ja joutuvat suuriin vaikeuksiin taloudellisesti ja oikeudellisesti jos jotain ikävää tapahtuisi jos poiketaan hoitosuosituksista.

Uffe Ravnskov, tanskalais-ruotsalainen lääkäri ja LEO-palkinnon saaja: On vaikea myöntää olleensa väärässä jos liian pitkään on noudatettu tiettyä asennetta.

Professori Paul Rosch, USA: Rahasta tässä puhutaan. Lääkärillä ei ole varaa menettää mainettaan kulkiessaan vastavirtaan. Useimmat lääkärit käyttävät itse statiineja, joten niihin uskotaan. Moni lääkäri nostaa palkkaa lääkeyhtiöiltä ja tämän maksukanavan he luonnollisesti haluavat säilyttää.

Tällaista tänään kakkosleirissä. Kommentteja?

tiistaina, huhtikuuta 24, 2007

Aspartaami aiheuttaa syöpää koe-eläimille

*
Hyvin yleisestä makeutusaineesta
, aspartaamista, on julkaistu uusi tutkimus. Aspartaamia käytetään makeutusaineena erittäin monissa elintarvikkeissa: kevytlimsoissa, purukumeissa, makeisissa, jälkiruoissa, jugurteissa, lasten lääkkeissä jne. Italialaisen Ramazzini-säätiön tekemän tutkimuksen mukaan aspartaami aiheuttaa jatkuvasti käytettynä syöpää koe-eläimillä, vaikka päiväannos olisi pieni.

Noin 400 laboratoriorottaa uhrautui tieteelle. Niille syötettiin sikiöajasta elämän loppuun asti jatkuvasti aspartaamilla makeutettua ruokaa. Annos oli suhteessa eläimen painoon joko kaksinkertainen tai puolet siitä, mitä sallitaan ihmisille painokiloa kohti päivässä. Hätkähdyttävä tulos oli, että aspartaami aiheutti tilastollisesti merkittävän lisäyksen useissa syövissä. Suuri annos lisäsi syövän riskiä enemmän kuin pienempi. Aiemmin kokeissa on käytetty todella suuria aspartaamimääriä ja päädytty samanlaisiin johtopäätöksiin: aspartaami aiheuttaa syöpää joillakin koe-eläimillä. Aspartaamin sallivampaa linjausta noudattavat ovat puolustautuneet sillä, että annokset ovat koe-eläimillä olleet niin valtavia. Nyt annokset olivat todella pieniä.

Tutkimuksissa vahvistunut syöpäriski ei ainakaan toistaiseksi ole saanut EU:n terveysviranomaisia hätkähtämään. Suosituksia aspartaamin käytön suhteen ei muuteta. Jokainen voi tietenkin omilla valinnoillaan vaikuttaa siihen mitä makeutusaineita suostuu nauttimaan. Itse en saa tästä tiedosta paniikkireaktiota, mutta ymmärrän kyllä sellaisia ihmisiä, jotka haluavat aspartaamilla makeutettuja elintarvikkeita kokonaan välttää. Se on muuten aika vaikeaa, sillä aspartaamia on vähän kaikkialla. Suurennuslasi mukaan kauppaan! Jos löytyy koodi E951, tuote ei sisällä erityisen tehokasta E-vitamiinia, vaan se on aspartaamin virallinen lisäainekoodi. Muita tarvikkeita kauppareissua varten voit myös tarvita: 10 m mittanauha, polvisuojukset ja korvatulpat.

Lähde: Tiede -lehti, 24.4.2007

maanantaina, huhtikuuta 23, 2007

Superkompensaatio säilyttää lihasglykogeenin korkealla tasolla jopa 5 päivää

**
Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan
superkompensaatiolla aikaansaatu hiilihydraattilataus (85% hiilihydraattia, 8% proteiinia, 7% rasvaa) säilyttää lepäävissä urheilijoissa lihasglykogeenin muuttumattomana jopa 5 päivää. Tämä on tärkeä tieto, sillä on ollut epäselvää miten kauan hiilihydraattitankkauksen hyödyt säilyvät.

Ainakin tutkimukseen osallistuvilla 17 pyöräilijöillä lihaksista otetut näytepalat osoittivat latauksen säilyvän yllättävän kauan pelkällä ylläpitoravinnolla (60 % hiilihydraatteja) ja levolla.

Koe suoritettiin ihan kuten tässä superkompensaatiomallissa yleensä on tapana, eli pyörän polkimia pyöritettiin sen verran tiheään tahtiin ja tomerasti, että pyöräilijät olivat ihan kuitteja ja elimistön hiilihydraattivarastot tyhjenivät. Välittömästi kovan treenin jälkeen pyöräilijät rupesivat mättämään hiilareita ihan urakalla (kuten asiaan kuuluu!). Porukka jaettiin eri ryhmiin ja seurattiin mitä tapahtui lihastasolla (vastus lateralis, osa nelipäisestä reisilihaksesta) 3-, 5- ja 7-päiväisen lekotteluvaiheen aikana.

Vasta 7 päivää lekoteltuaan alkoi lihasglykogeeni huomattavissa määrin vähetä. Tämä on mukava tieto monelle maratoonarille, pyöräilijälle ja kestävyyslajin harrastajalle. Ei muuta kuin kunnon treeni 3-5 päivää ennen kisaa, sitten armoton hiilareiden mättö ja lötköttely sohvalla. Kisapäivänä ovat lihakset täynnä energiaa ja juoksu, pyörä tai sukset kulkevat!

Lähde: Arnall DA, Nelson AG, Quigley J, Lex S, Dehart T, Fortune P. Supercompensated glycogen loads persist 5 days in resting trained cyclists. Eur J Appl Physiol 99 (3): 251-256, 2007