torstaina, syyskuuta 18, 2008

Lääkäridieetillä hoikaksi

**
Ajat ovat muuttuneet
ja mielipideilmasto on täysin muuttunut Ruotsissa. Se on pakko todeta. Selailin suurta ruotsalaista sanomalehteä, Aftonbladet'ia, kun silmiini osui aika herkullinen asetelma.

Toimittaja kirjoittaa dieetistä, joka pistää painon tippumaan useita kiloja kuukaudessa. Kyseessä on tietenkin hys hys -ruokavalio (Atkins). Näen tuossa jutussa kaksi merkittävää asiaa: puhutaan 1) lääkäridieetistä (!) ja 2) virallisen puolen edustajat eivät saa enää sitä tuttua pientä tekstiruutua käyttöönsä, missä varoittavat rasvapitoisella ruoalla laihtumisen mahdollisista terveysriskeistä. Lääkäridieetin nimen esiin putkahtamisen ovat saaneet aikaiseksi parivaljakko Annika Dahlqvist (bloggdoktorn) ja Andreas Eenfeldt (kostdoktorn).

Ruotsissa on ilmeisesti siirrytty ravitsemuskeskustelussa sanoista tekoihin. Sain Ruotsissa asuvalta ystävältäni sellaisen tiedon, että ruokakaupasta saa nykyään paraatipaikalta ostaa tuoretta lihaa, täysmaitoa ja voita. Ihmiset kuulemma naureskelevat kevyttuotteille ja ihmettelevät miten kauan kestää kunnes ne jäävät kokonaan pois kauppojen tarjonnasta. Ystäväni saattaa liioitella tilannetta. Voisiko joku Ruotsissa asuva vahvistaa, onko ruokakaupoissa tapahtunut ystäväni kuvailemia muutoksia? Meillä Suomessa nuo kevyttuotteet ovat edelleen terveysviranomaistemme vankan suojelun alla.

Lähde: Caroline Hougner. Rivstarta med en viktvinnare! - Så går du ned i vikt med nya läkardieten. Aftonbladet - Kropp och hälsa, 16.9.2008

Maailman vanhin mies on vähitellen vähentämässä rasvaisen ruoan syöntiä

**
Todistettavasti maailman vanhin mies
täyttää peräti 113 vuotta. Hän on onnellinen. Hän voi hyvin ja syö paljon ruokaa.

Tanaben ruokavalio koostuu pääasiassa kasviksista. Hänen mukaansa pitkän iän salaisuus on siinä, ettei hän juo alkoholia. Hän nauttii joka päivä maitoa eikä hänellä oli nimeksikään sairauksia. Hänen lempiruokaansa ovat paistetut katkaravut, mutta olemme ymmärtäneet, että hän on viime aikoina vähentänyt rasvaisen ruoan syöntiä, kertoi syntymäpäiväsankarin kotikaupungin Miyakonojon edustaja.

Edustaja pitäköön nuo rasvavalistukset omana tietonaan. Antaa Tanaben syödä sitä rasvaista ruokaansa! Jos se on pitänyt hänet elossa näin pitkään, niin mitä sitä muuttamaan.

Lähde: Aamulehti, 18.9.2008

Muoviruokaa!

**
Uutisvirrassa on viime päivinä herättänyt kohua eräs muoviteollisuuden käyttämä raaka-aine nimeltään Bisfenoli A. Sen terveysvaikutuksia on äskettäin älytty tutkia tarkemmin ja sen on todettu olevan vaarallista ihmiselle. Mitenkään uutta ei ole, että tähän kemikaaliin liitetään terveysvaroituksia. Jo niin aikaisin kuin 1995 varoitettiin tämän kemikaalin vaaroista ihmiselle. Silloin petolliseksi saantilähteeksi osoittautui säilykepurkkien sisäpinta. Tämän tiedon osasi kaivaa esille aina valpas ruotsalainen toimittaja Henrik Ennart.

Tutkimuksissa löytyi yhteys tämän bisfenolimuovin ja sairauksien välillä. Bisfenoli A -altistus näkyy suurempana riskinä saada sydän- ja verisuonitauti sekä diabetes. Bisfenoli A:n on todettu vaikuttavan hormonitoimintaan ja immuunijärjestelmään. Amerikkalainen kuluttajayhdistys Consumers Union, vaatii nyt äänekkäästi käyttökieltoa tälle muovikemikaalille. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA ja kotimainen EVIRA:mme eivät ole nähneet aiheelliseksi puuttua tähän bisfenolijupakkaan, sillä heidän mukaan ihmiselimistö poistaa tehokkaasti Bisfenoli A:ta elimistöstä. Suomessa WWF seuraa tilanteen kehittymistä.

Bisfenoli A:ta löytyy lähes kaikkialta. Sinä olet taatusti saanut oman (pienen) osuutesi tästä pakkausteollisuuden onnesta! Sitä käytetään tavallisen polykarbonaattimuovin edullisena raaka-aineena ja lisäaineena. Bisfenoli A:ta valmistetaan nykyisin suuria määriä maailmanlaajuisesti. Vuonna 2002 sitä valmistettiin noin 2,8 miljoonaa tonnia. Bisfenoli A:ta käytetään monissa kuluttajatuotteissa ja sille altistuminen on laajaa. Polykarbonaatista valmistetaan juomapulloja, tuttipulloja (!), ruokailuvälineitä, muovisia ruoka-astioita, säilykepurkkien sisäpintoja, mikroaaltouuneja, lääkinnällisiä laitteita, matkapuhelimia, urheiluvarusteita jne.

Näistä yllä mainituista tuotteista saattaa irrota Bisfenoli A:ta vaihtelevia määriä. Tammikuussa 2008 Toxicology Letters -tiedejulkaisu julkaisi tiedon siitä, että kuumaa nestettä esimerkiksi juomapulloon lisättäessä, irtoaa 55 kertaa enemmän Bisfenoli A:ta, kuin jos neste on huoneenlämpöistä. Tästä asiasta ollaan erityisen huolestuneita. Pakkausmateriaalien turvallisuus on käytännössä pakkausvalmistajan vastuulla. Kaikenlaisia direktiivejä on olemassa, mutta näiden vierasaineiden saantia on vaikea valvoa.

Lähteet:
Lang IA, Galloway TS, Scarlett A, Henley WE, Depledge M, Wallace RB, Melzer D. Association of Urinary Bisphenol A Concentration With Medical Disorders and Laboratory Abnormalities in Adults. JAMA 300 (11): 1303-1310, 2008
Le HH, Carlson EM, Chua JP, Belcher SM. Bisphenol A is released from polycarbonate drinking bottles and mimics the neurotoxic actions of estrogen in developing cerebellar neurons. Toxicol Lett 176 (2): 149-156, 2008
Ennart Henrik. Konsumentkrav i USA: Bort med BPA ur maten! Svenska Dagbladet, 17.9.2008
Nystén Anja. Kemikaalikimara. Kustannusosakeyhtiö Teos, 266 s., 2008

Urheilijan ravitsemus

**
Suomen olympiakomitean ravitsemussivut urheilijoille
ovat noin viikko sitten uudistuneet (sivut avattiin virallisesti 10.9.2008). Aiemmat sivut olivatkin aivan käsittämättömän vaikeaselkoiset, joten uudistustarve oli suuri. Kun luentojen yhteydessä keskustelimme ravitsemukseen liittyvistä sivustoista osoittautui, että olympiakomitean sivuja ei kukaan ollut jaksanut lukea.

Tilanne on muuttunut! Ravitsemusasiantuntijat Olli Ilander ja Soile Käkönen ovat onnistuneet uudistustyössään mainiosti. Kaikki vanha roska on heitetty menemään ja näkyville on loihdittu todella hieno ja edustava lukupaketti urheilijalle.

Materiaali on saatavana myös painettuna oppaana, mutta urheileva nuorisomme on tottunut lukemaan tietoa internetistä. Tätä tekstiä lukee mielellään. Tässä kokonaisuudessa on minun mielestäni kaikki olennainen urheilijan ravitsemuksesta.

Sohvaperunat älkööt kuitenkaan vaivautuko. Ateriarytmit, ravintorasvojen välttely ja hiilihydraattimäärien ahmiminen ovat sitä luokkaa, että lihominen (ilman liikuntapanosta) on lähes väistämätöntä. Mutta urheilijat syövät juuri näin kuten tässä oppaassa kerrotaan. Muutamia poimintoja:

Urheilijan ravitsemus
Urheilijan ruokavalion tavoitteena on koostaa kokonaisuus, josta saadaan tarkoituksenmukainen määrä energiaa ja riittävästi kaikkia tarvittavia ravintoaineita. Aterioiden suunnittelu ja niiden järkevä rytmittäminen on tärkeää. Oikeanlaista ruokaa tulisi saada oikeaan aikaan, jotta harjoittelu ja palautuminen tehostuisivat ja fyysinen kehitys olisi mahdollisimman nopeaa.

Ruokavalion koostaminen
Urheilijan ravinnontarve eroaa valtaväestön tarpeesta. Urheilija tarvitsee riittävästi energiaa. Urheilijoille yksi perustavimmista asioista on sopiva energiansaanti. Urheilijoiden energiantarve on tavallista suurempi runsaan liikunnan vuoksi. Urheilijoiden tulisi huolehtia, että energiankulutus vastaa energiansaantia (paino pysyy ennallaan) tai on jopa hieman kulutusta suurempaa (paino nousee hyvin hitaasti). Tällä tavoin palaudutaan tehokkaasti harjoittelusta ja
kehitetään suorituskykyä parhaalla mahdollisella tavalla.

Kokkikurssi
Paras ateria syntyy itse valmistamalla. Hyvä ateria voidaan valmistaa pienellä vaivalla käyttämällä hyväksi puolivalmisteita. Hyviä puolivalmisteita ovat esimerkiksi pakastettu, kuutioitu tai suikaloitu peruna, kuutioitu pakastekala, liha-, broileri- ja lohisuikaleet, ruodottomat kalafileet, valmiiksi paistettu tai savustettu lohi, säilyketonnikala ja vähärasvaiset ateriakastikkeet. Puolivalmisteiden parhaimmistoon kuuluvat myös erilaiset pakastevihannessekoitukset. Tuoreet kasvikset ovat ravintoarvoltaan parhaimpia, ja niitä
kannattaa käyttää, mutta pakastevihanneksissakin on suurin osa ravintoaineista tallessa. Pakastekasvisten ravintoarvo säilyy parhaiten kun niitä ei erikseen sulateta vaan lisätään jäisinä ruokaan.

Ateriarytmi
Urheilijoiden tulee syödä riittävän usein. Useimmille urheilijoille sopiva aterioiden määrä on 5–7 päivässä. Aterioiden lukumäärä vaihtelee yksilöllisten erojen ja arjen rakenteen vaihtelevuuden seurauksena. Aterioiden tulisi jakautua tasaisesti pitkin päivää. Syödä tulisi siis
keskimäärin 3 tunnin välein. Yli 4 tunnin ateriavälejä tulee välttää. Harjoittelun jälkeisen palauttavan välipalan ja sitä seuraavan aterian väli voi hyvin olla lyhimmillään vain puoli tuntia.

Nestetasapaino
Päivän nesteensaanti voidaan jakaa kolmeen pääosaan: nesteytykseen ennen liikuntasuoritusta, liikunnan aikaiseen nesteytykseen ja nesteytykseen liikunnan jälkeisessä palautumisessa. Koska nestetasapainon korjaaminen liikunnan jälkeen on hidasta, ylläpidetään
nestetasapainoa urheilusuoritukseen valmistelevan nesteytyksen ja palautumisessa juomisen avulla. Tätä kutsutaan päivittäiseksi perusnesteytykseksi.

Palautuminen
Pitkällä tähtäimellä säännöllisten kovien harjoitusten tehokkaan läpiviemisen edellytyksenä on, että elimistö ehtii palautua harjoitusten välissä. Palautuminen on ratkaisevaa myös harjoittelun tuloksellisuuden kannalta. Lihaksisto ja verenkiertoelimistö kehittyvät ja vahvistuvat harjoittelun jälkeisen palautumisjakson aikana.

Kilpailumatkoilla ja ulkomailla
Urheilijoiden riski sairastua on suurentunut ennen tärkeitä kilpailuja. Kova harjoittelu, psyykkinen stressi, sekä matkustamisen ja aikaerojen aiheuttama rasitus heikentävät vastustuskykyä. Kun kilpailumatkoilla ja kilpailuissa on koolla paljon ihmisiä, on myös taudinaiheuttajia paljon ja riski sairastua on suuri. Huono hygieniataso voi myös suurentaa sairastumisriskiä ulkomailla.

Ravintofysiologian pikakurssi
Tässä osiossa kerrotaan ravintoaineista ja niiden tarpeesta sekä tehtävistä elimistössä. Siitä mitä elimistössä tapahtuu kun syödään: ruoansulatus, varastointi jne. Tässä on tietoa myös energiaravintoaineiden käytöstä energianlähteenä erilaisissa liikuntasuorituksissa.

Painonhallinta ja -tarkkailu
Monissa lajeissa urheilijoiden painoon ja kehon koostumukseen (kehon lihaskudoksen ja rasvakudoksen keskinäiseen suhteeseen) liitetään erilaisia odotuksia ja vaatimuksia. Esimerkiksi sprinttereillä (juoksu, luistelu, hiihto, pyöräily jne.) ja heittäjillä hyvä voima/painosuhde, eli käytännössä lihaksikas ja vähärasvainen keho, on eduksi. Toisissa lajeissa alhaisella kehon painolla on suurempi merkitys kuin toisissa. Esimerkiksi hyppylajeissa ja keski- sekä pitkänmatkan juoksussa keveästä kehosta on hyötyä. Myös voimistelussa, rytmisessä kilpavoimistelussa ja taitoluistelussa keveydestä on etua suorituskyvyn kannalta. Edellä mainituissa lajeissa keveydestä on etua myös lajien esteettisen ulottuvuuden takia. Painoluokkalajeissa kuten painonnostossa, painissa, nyrkkeilyssä, itämaisissa kamppailulajeissa ja soudussa monet urheilijat kilpailevat painoluokassa, jossa suurin sallittu paino on useita kiloja pienempi kuin urheilijan normaalipaino. Tämän vuoksi useimmat painoluokkaurheilijat joutuvat pudottamaan painoaan hyvinkin rajusti ennen kilpailuja.

Erityisruokavaliot
Tässä osiossa kerrotaan yleisimmistä erityisruokavalioista ja niiden kohdalla huomioitavista asioista syömisessä.

Ravintolisät
Tässä osiossa kerrotaan siitä, mitä ravintolisät ovat, urheilujuomien, palautumisjuomien, patukoiden, proteiinijauheiden yms. järkevästä käytöstä. Vitamiinien, kivennäisaineiden, rasvahappojen ja probioottien järkevästä käytöstä sekä muiden yleisimpien ravintolisien tehosta tutkimusten valossa. Kerrotaan siitä, miten tunnistaa laadukkaat tuotteet ja ravintolisien dopingriskistä.

Lue ihmeessä urheilijan ravitsemuksesta olympiakomitean sivuilta: http://www.noc.fi/

tiistaina, syyskuuta 16, 2008

Voi maistuu leivän päällä


*
Yksi kysely on taas päättynyt
. Blogini lukijoille maistuu voi leivän päällä (me syömme voileipiä - ei margariinileipiä). Odottamattoman moni lukija (25 %) jättää leivät kokonaan syömättä! Kyselyn tulos on tämän vähäisen leivän käytön suhteen yllättävä. Tuota voin ilosanomaa olin hartaasti odottanut. Voita ja/tai oivariinia sivelee voileipänsä päälle peräti 41 prosenttia blogini lukijoista ja margariinia ja/tai kevytlevitteitä ainoastaan 25 prosenttia. Tämän vaatimattoman blogini lukijoina on tavallista fiksumpaa väkeä!

Oivallisella tavalla osoititte fiksuutenne myös hienolla keskustelulla. Jodista on pulaa Ruotsissa. Sekin asia todettiin, mutta se mikä teitä oikein kovasti kiinnosti olikin yllättäen: Mikä meitä suomalaisia on lihottanut? Onko syypäänä vähentynyt liikunta, löytyykö syy tähän paisumiseemme muuttuneista ruokailutottumuksista vai onko jokin muu syy taustalla?

Te saitte tästä ruoan, liikunnan ja/tai jonkun muun lihottavasta vaikutuksesta aikaan niin mukavan keskustelun, että teen siitä yhteenvedon jossakin vaiheessa. Lisäksi tuli anonyymiltä terveyskeskuslääkäriltä erinomaisen hieno oivallus: On parempi kun minä pysyttelen taka-alalla ja annan teidän keskustella. Terveyskeskuslääkäri kirjoitti oivallisesti: Kun kissa on poissa, hiiret hyppivät pöydällä! Hyppikää täällä jatkossakin! Lupaan jatkossakin uppoutua kirjoihini.

torstaina, syyskuuta 11, 2008

Jodista on pulaa Ruotsissa

**
Professori Ernst Nyström
Sahlgrenska'n yliopistosairaalasta on huolissaan raskaana olevien ja imettävien äitien liian vähäisestä jodinsaannista. Terveysintoilu on mennyt liian pitkälle kun jodioitua suolaa ei enää käytetä riittävästi. Asiaa on professori Nyströmin toimesta tutkittu ja ongelmaryhmäksi saannin suhteen todettiin juuri nämä mainitut väestöryhmittymät. Keskimääräinen jodinsaanti jää liian alhaiseksi. Ratkaisuksi jodiongelmaan professori Nyström ehdottaa ravintolisien käyttöä. Kunnes tiedämme enemmän, suosittelemme 150 mikrogrammaa jodia päivittäin ravintolisistä, sanoo Ernst Nyström.

Jodinpuutteen jatkuessa pitkään se aiheuttaa struumaksi kutsutun kilpirauhassairauden puhkeamisen. Jodi on erittäin tärkeää kasvavalle sikiölle ja vastasyntyneelle lapselle. Vakava jodinpuute lapsuudessa aiheuttaa jopa älyllisiä kehityshäiriöitä. Ruotsissa ja Suomessa on maaperässä luonnostaan erittäin vähän jodia.

Syökää riittävästi jodipitoista suolaa, sanon minä! En kiusatakseni tuntemaani professoria, vaan maalaisjärkeen vedoten.

Lähde: Svenska Dagbladet verkkoversio, 11.9.2008

keskiviikkona, syyskuuta 10, 2008

Ohjeita diabeteksen hoitoon vuodelta 1915

*
Dieetti on tärkein tekijä
. On tärkeää välttää sokeria ja tärkkelyspitoisia ruokia, sillä tärkkelys muuttuu ruoansulatuksessa sokeriksi. Melkein kaikkia lihalajeja, lintua ja kalaa voi syödä, sekä munia ja rasvapitoisia ruokia. Liemiä voi nauttia mutta niissä ei saa olla suurusta, jota vastoin laatikkoruoat, useat vihannekset ja leipä ovat kiellettyjä. Maitoa voi vähän käyttää. Maitoa voi myös niin valmistaa, että sokeriaine on siitä eroitettu. Muutamissa hyvin huonoissa tapauksissa ei voi olla niin jyrkkä dieetissä koska sairaat menevät kovin huonoiksi, vaan täytyy antaa myös vähän kasviksia. (Otettu kirjasta, joka on painettu vuonna 1915)

Huomautus: Insuliini keksittiin vuonna 1921

Lähde: Anonyymi lukijavihje, 10.9.2008

Ulos vai tulos terveydenhoidossa?

**
Suomen Akatemia on rahoittanut tutkimuksen
perusterveydenhuollon laadusta. Tutkimuksen mukaan perusterveydenhuolto ei riipu palveluiden tuottajasta. Suomalaiset pelkäävät palveluiden ulkoistamista ihan turhaan.

Kunnallisten terveydenhuoltopalveluiden ulkoistaminen herättää usein kysymyksen siitä, miten ulkoistuspäätös vaikuttaa palveluiden laatuun ja kustannuksiin. Suomen Akatemian rahoittaman tutkimuksen mukaan laatu ei aina riipu palveluiden tuottajasta, ja ulkoistaminen saattaa herättää aivan turhaan epäluuloa. Terveyspalvelut ulkoistetaan nykyään yhä useammin, enimmäkseen kuitenkin yksityiselle palveluntuottajalle, mutta myös kolmannen sektorin toimijoille.

Suomalaiset suhtautuvat usein turhaan epäluuloisesti kunnan ulkopuolelle ulkoistettuihin terveydenhuoltopalveluihin. Ulkoista toimijaa kohtaan tunnetaan epäluuloa, sillä oman kunnan palvelut tuntuvat turvallisilta.

Tutkimukseen kerättiin aineistoa Karjaalta, jossa on terveydenhuollon palveluiden suhteen erityinen järjestely: kaupunki ostaa kaikki perusterveyden ja ikääntyneiden lakisääteiset palvelut kolmannella sektorilla toimivalta palveluntuottajalta, Samfundet Folkhälsanilta. Karjaan tilannetta verrattiin kolmen vertailukunnan tilanteeseen.

Kyselyn mukaan kansalaiset eivät olleet kovinkaan tyytyväisiä Karjaan terveydenhoitopalveluihin heti ulkoistamisen jälkeen. Seuraavassa kyselyssä epäluuloista suhtautumista ei kuitenkaan enää näkynyt, kertoo Turun yliopiston kansanterveystieteen osaston määräaikainen professori Sakari Suominen.

Kun ulkoinen toimija on onnistunut tuottamaan hyvää palvelua, suomalaiset ovat kuitenkin nopeita hyväksymään muitakin ratkaisuja. Myöhemmässä kyselyssä potilastyytyväisyys ei ollut enää yhteydessä palveluntuotantomalliin, vaan siihen, oliko potilas omalääkärijärjestelmän piirissä vai ei, sanoo professori Suominen.

Monet kaupungit ja kunnat ulkoistavat terveydenhoitopalveluitaan, ja kunnallisen terveydenhuollon parissa toimii yhä useammin myös kolmannen sektorin toimijoita. Kolmannella sektorilla toimivat vapaaehtoiset järjestöt ja yhdistykset, jotka tuottavat palveluita ilman voiton tavoittelua.

Terveydenhuollon palveluiden laatu ei näyttäisi riippuvan siitä, kuka palvelut tuottaa. Karjaalla tehdyn ulkoistamisen jälkeinen asiakastyytymättömyys johtui tutkimuksen mukaan uuteen järjestelyyn kohdistuvasta epäluulosta, ja tyytyväisyys parani myöhemmin. Karjaan osalta terveyspalveluiden tuotantotavoilla oli vaikutusta myös kustannuksiin. Perusterveydenhuoltoon eli terveyskeskustoimintaan, terveyskeskuksen vuodeosastotoimintaan ja ikääntyneiden pitkäaikaishoitoon liittyvien kustannusten nousutrendi taittui laskivat ulkoistamisen jälkeen, Suominen kertoo.

Turun yliopiston kansanterveystieteen osaston määräaikainen professori Sakari Suominen ei lähde tutkimuksen perusteella vetämään linjauksia siitä, pitäisikö kolmannen sektorin roolia kasvattaa perusterveydenhuollon palveluiden tuottamisessa. Tässä tutkimuksessa kolmatta sektoria edusti iso, vakavarainen järjestö, jolla on alalta usean vuoden kokemus. Kaikilla kolmannen sektorin toimijoilla ei ole samanlaista taustaa, vaan osa järjestöistä ja yhdistyksistä on hyvin pieniä, huomauttaa Suominen.

Suominen uskoo kuitenkin, että sekä kolmannen sektorin toimijoilla että yksityisillä yrityksillä tulee olemaan jatkossa vahva rooli terveydenhoitopalveluiden tuottamisessa. Kolmannen sektorin osalta toiminta tulee aluksi varmasti keskittymään enemmän erityispalveluihin. Harva kolmannen sektorin toimija pystyy kilpailemaan koko perusterveydenhuollon palveluiden tuotannosta, ja niille markkinoille ovatkin tulossa yksityiset yritykset.

Lähde: Deskin uutistiedote terveystoimittajille, 10.9.2008

Blogilistan linkatuimmat blogit

**
Tässä on aika mielenkiintoinen lista:


Ei ehkä ole kyse sattumasta, sillä Veteraaniurheilijan blogit ovat olleet jo viikon verran kärkikolmikossa. Kiitos kun luette ja linkitätte blogiini noin ahkerasti!
Lähde: Blogilista, 10.9.2008