torstaina, huhtikuuta 17, 2008

Haamut kirjoittavat lääkärilehdissä

**
Kuvittele seuraava tilanne
: Lääkeyritys Abcdefin kehitystyö Xyzåäö -lääkkeen ympärillä on kestänyt vuosia. Rahaa on mennyt miljoonia tutkimustyöhön, testeihin ja kampanjointiin. Lääkeyritys Abcdefiä harmittaa kun kilpailevan lääkeyrityksen tuote valtaa markkinoita. Abcdefin pörssikurssi on laskenut jo pelottavan alas. Abcdef päättää käyttää tunnettua eläkkeelle pian siirtyvää lääkäriä, jonka nimissä julkaistaan useita tieteellisiä artikkeleita. Hänelle maksetaan siitä, että hän toimii artikkelissa kirjoittajana. Lisäksi hän saa noiden artikkeleiden myötä kuuluisuutta. Tosiasiassa lääketehdas Abcdefin omat tutkijat, joiden mahdollinen tulevaisuus riippuu tämän lääkkeen menestyksestä, kirjoittavat tuon jutun. He toimivat haamukirjoittajina tuon lääkärin nimissä.

Avaa silmäsi. Lopeta kuvittelu. Tämä onkin yllättäen totta! Lääkärilehti JAMA:ssa paljastuu vastenmielinen haamukirjoittajien avulla tapahtunut Vioxx -tulehduskipulääkkeen (Merck & Co.) ympärillä pyörinyt julkaisutoiminta! Aikamoista pelleilyä ihmisten terveyden kustannuksella. Vioxx -lääkkeen on todettu aiheuttaneen sydänkuolemia sitä käyttävissä potilaissa. Lääkeyritysten röyhkeydellä ei ole mitään rajaa.

Vastaavia haamukirjoitteluja on esiintynyt mielenterveyslääkkeiden kohdalla. Uskaltaako tätä asiaa edes pohtia: Onko sokeriteollisuus käyttänyt haamukirjoittajia? Pidetäänkö rasvojen vastaisuutta yllä haamukirjoittelulla Suomessa?

Asiasta kirjoittaa myös Turun Sanomat 17.4.2008:

Lääkeyhtiön väitetään väärentäneen kymmeniä tutkimuksia. Viime vuosina Vioxx-särkylääkeskandaalissa ryvettyneen Merck-lääkeyhtiön väitetään vääristelleen lääketieteellisiä tutkimuksia. Yhdysvaltain lääkäriyhdistyksen lehdessä keskiviikkona julkaistun artikkelin mukaan yhtiö palkkasi huipputukijoita ottamaan nimiinsä firman valmiiksi tekemiä tutkimuksia, joissa vähäteltiin lääkkeiden haittavaikutuksia. Merck on viime vuodet maksanut miljardikorvauksia Vioxx-lääkettä saaneille potilaille. Lääke vedettiin markkinoilta 2004, kun sillä todettiin olevan hengenvaarallisia haittavaikutuksia. Nyt julkaistun artikkelin tiedot ovat peräisin lääkeoikeudenkäyntien asiakirjoista.

The Journal of the American Medicine Associationin (JAMA) pääkirjoituksen mukaan Merck todennäköisesti manipuloi kymmeniä tutkimustuloksista tehtyjä artikkeleja. Ne teetettiin yhtiöön sidoksissa olevilla tutkijoilla, mutta pääasiallisen kirjoittajan titteli merkittiin muiden nimiin. JAMAn mukaan tutkimusraporttien sormeilu vaikuttaa olevan lääketieteessä laajalle levinnyt ilmiö.

Lääkeyrityksillä kova kilpailu. Suomalaiset lääketieteen asiantuntijat oudoksuvat tilannetta, vaikka lääkeyhtiöiden kesken käydäänkin kovaa kilpailua. Lääketeollisuus ry:n erityisasiantuntija Mia Bengströmin mukaan pääsy arvostettuihin julkaisuihin nostaa sekä lääkeyhtiön että tutkijan statusta. - Jos tutkimus pärjää hyvin, se motivoi hyviä tutkijoita mukaan. Yrityksille hyvistä tutkijoista on aina etua.

Bengström uskoo, että sen paremmin kansainväliset kuin suomalaisetkaan huippututkijat eivät ole ostettavissa. Hänen mukaansa Vioxx-kohun yksityiskohdissa on vaarana, että ammutaan kärpästä kanuunalla. - Monet viranomaisethan ovat edelleen sitä mieltä, että Vioxx oli niin hyvä lääke, ettei sitä olisi pitänyt vetää markkinoilta. - En näe siinä mitään ongelmaa, että tutkijat ja lääketeollisuuden edustajat kirjoittavat tutkimusraportin yhdessä. Tietenkin kaikkien esitettyjen väitteiden täytyy pitää paikkansa, Bengström muistuttaa.

Valtakunnallisen terveydenhuollon eettisen neuvottelukunnan pääsihteerin Ritva Halilan mukaan suomalainen lääkärikunta on erittäin sitoutunut alan eettisiin ohjeisiin. - Pääsääntöisesti tutkimukset tehdään hyvin huolellisesti, sillä jos epäkohtia ilmenee, ne nousevat heti esiin. Leima ja häpeä kantavat pitkälle.

Halila arvelee, että kovassa kilpailussa ja kiireessä tutkimuksista voi unohtua jokin pieni yksityiskohta, joka myöhemmin osoittautuukin merkittäväksi. Halilan mukaan maailman lääkemarkkinoilla käydään kovaa kilpailua etenkin psyykelääkkeiden ja kalliiden syöpälääkkeiden ryhmissä.


Lähde: Joseph S. Ross, Kevin P. Hill, David S. Egilman, Harlan M. Krumholz. Guest Authorship and Ghostwriting in Publications Related to Rofecoxib - A Case Study of Industry Documents From Rofecoxib Litigation. JAMA 299(15): 1800-1812, 2008

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti