maanantaina, syyskuuta 07, 2009

Kotimaisuus vaakalaudalla - ota kantaa!

##
Kirjoitin muutama viikko sitten
siitä, miten kotimaista ruokatiedottamista ajetaan alas. Ruokatieto (entinen Finfood) kertoi joutuvansa supistamaan toimintaansa rajusti.

Sisäpiireissä kiertää huhuja, että seuraava uhri EU:n mestauspölkyllä olisi Kotimaiset Kasvikset ry. Olen lukenut Puutarha & kauppa -lehdestä 4.9.2009 näin (lihavoinnit minun):

Kotimaisten Kasvisten toiminta katkolla
Kotimaiset Kasvikset ry on taloudellisista syistä joutunut hankalaan tilanteeseen. Taustalla ovat kesken toimintavuoden ilmenneet valtion tuen leikkaukset, jotka ovat jo aikaisemmin tänä vuonna johtaneet koko henkilökunnan ajoittaisiin lomautuksiin. Yhdistyksen rahoitus tulee lähes kokonaan valtion budjetista.
Yhdistyksen ensi vuoden toiminnan laajuus ja rahoitus ovat parhaillaan selvitettävinä.
Koska päätös mahdollisesta valtionavusta syntyy vasta aivan vuoden lopussa, on yhdistyksen hallitus joutunut irtisanomaan koko henkilökunnan samoin kuin muut sitoumukset.

Kotimaisuuden alasajo on pysäytettävä. Kommentoi tätä shokkiuutista! Reagoi!

Muita kantaa ottavia kirjoituksiani:

9 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista. Mutta samalla niin surullista. Tästä uutisesta ei mediassa ole ollut kovinkaan paljon tietoa. On se kumma jos EU kieltää kotimaisuuden!!!!!!

  VastaaPoista
 2. Kiitos vakiokommentoija Seppo terävästä huomiostasi: Tästä kotimaisuuden alasajosta ei juurikaan puhuta. Ihmeellistä!

  VastaaPoista
 3. Minä en kyllä ymmärrä, miten kotimaisuus olisi tässä uhattuna. Kyllä tuottaja saa edelleen mainostaa tuotettaan kotimaisena, jos tuote sitä on. Taustalla tässä on kai ajatus, että valtio ei voi "maksaa" kotimaisten ruuan tuottajien mainoskuluja vähän samalla tavalla, kun valtio ei voi maksaa myöskään esimerkiksi Nokian kumisaappaiden mainoskuluja. Sen sijaan kasviksia voidaan markkinoida niin paljon kuin lystää, kunhan ei oteta kantaa siihen, onko ne Espanjasta vai Puolasta(etc).

  Minulle pisti silmään muuten, että Suomen liput ovat vallanneet Valion maitopurkit... Eli tuskin se kotimaisuus mihinkään katoaa.

  -pikkuorava-

  VastaaPoista
 4. Anonyymin puheissa voi olla perää, mutta kyllä Kotimaiset Kasvikset toimii suomalaisen tuotannon puolestapuhujana ja yleistoimijana niin suuresti, että varmasti sen poistuminen pelikentältä tuntuisi ikävästi suomalaisten tuottajien ja kuluttajien elämässä. Uutisessahan ei suoraan puhuta EU:n osuudesta asiaan, mutta eipä kyseisen puljun sekaantumisesta asiaan paljoakaan epäilyksiä ole.
  EU alkaa puuttua liian raskaalla kädellä kotimaisten tuottajien etuuksiin ja kotimaisten tuotteiden suosimiseen. Alunperinkään ajatus maatalouden ja ruoantuotannon yhtenäistämisestä ei ole innostanut. Oltiinpa kuinka yhtä unionia tahansa, jonkinsortin omavaraisuus ja itsesuojeluvaisto olisi sallittava, eivätkä tämäntyyppiset rajoitteet varmasti edesauta niiden säilyttämistä.

  VastaaPoista
 5. Olen jo kersana ollut sitä mieltä että Ei EU:lle, kokonaisuudessaan olen keksinyt siitä paljon enemmän haittaa kuin hyötyä... Ja nyt tämä, miinuksien lista kasvaa... Jos aivojuoksua pitäisi kuvata niin nyt sieltä tulisi jotain "eu pitäis ampua"

  No, eihän ne kasvikset tietenkään yhtäkkiä minnekkään katoa mutta massa nyt vain tuntuu olevan niin pöljää että niihin uppoaa mitä vain joku virallinen taho sanoo, oli totta tahi ei, sama tulennee olemaan tämänkin kanssa...

  VastaaPoista
 6. Kannattaa muistaa, että nämä valtion tuet ovat suoraan veronmaksajien kukkarosta. Itse maksaisi mieluummin vähemmän veroja ja ostaisin ylijäävällä rahalla vaikka kotimaisia kasviksia.
  Nyt kyllä yhtä yhdistystä puolustetaan, mutta aika moni täällä hyppisi riemusta, jos Leipätiedotus ry tai Diabetesliitto olisivat lopetusuhan alla.

  -Jyyki

  VastaaPoista
 7. Laatuun kannattaa panostaa - Oy TNT ltd

  En voinut vastustaa kiusausta - yks jansson

  VastaaPoista
 8. Kampanjointi kotimaisten kasvisten puolesta on hyödyttänyt epäilemättä tuottajia, mutta kyllä sillä on ollut paljon merkitystä myös kuluttajille. Se on monipuolistanut ja kehittänyt suomalaista ruokakulttuuria terveellisempään suuntaan, innostanut kotikokkausta ja lisännyt laatutietoisuutta.
  Terveesti kotimaisuuden puolesta edelleenkin!

  VastaaPoista
 9. Täyttä asiaa edellisessä marjan kommentissa!
  Onhan Kotimaiset Kasvikset ennen kaikkea valistanut puolueettomalla tavalla kansalaisia lisäämään kasvisten käyttöään. Yhdistys on toiminut kansanterveyden hyväksi monella tavalla ja lukuisien yhteistyökumppaneiden kanssa. Kasvisten tuntemus ja käyttötavat ovat parantuneet, suomalaiseen ruokakulttuuriin on saatu potkua kasvisten käyttöön, puoli kiloa päivässä on tullut tutuksi, nettisivusto palvelee jne jne. On ollut paikka josta kysyä kasviksista ja saada asiantuntijapalvelua ruoka- ja ravitsemusasioissa. Kasvisten käyttö kiinnostaa yhä enemmän, tilausta olisi!

  VastaaPoista