maanantaina, elokuuta 16, 2010

Laiva kääntyy hitaasti mutta varmasti

**
Pohjoismaisia ravitsemussuosituksia valmistellaan parhaillaan, kertoo Suomen Lääkärilehti. Muutoksen tuulet taitavat toden teolla painaa ravitsemuksen laivaa pois valtaväylältä. Hitaasti mutta varmasti. Asiantuntijoiden silmät ovat ehkä avautuneet katsomaan ja mieli mahdollisesti valmis hyväksymään uusimmat tutkimusnäytöt rasvoista ja hiilihydraateista.

"Ei ehkä pidäkään paikkaansa, että tyydyttynyt rasva on ruokavaliomme vaarallisin osa. Vähän kuituja sisältävät, nopeasti imeytyvät hiilihydraatit saattavat lisätä sydäntautien riskiä enemmän kuin tyydyttyneet rasvat", toteaa dosentti Mikael Fogelholm Suomen Akatemiasta Yleisradion haastattelussa.

Helmikuussa 2009 dosentti Fogelholm ennusti eräässä Suomen Akatemian keskustelutilaisuudessa, että hiilihydraattivyötä ollaan ravitsemussuosituksia laativassa työryhmässä kiristämässä. Tällä seikalla Fogelholm tarkoitti, että laatu huomioiden ihmisten olisi hyvä nauttia vähemmän hiilihydraatteja. Johdonmukaisesti Fogelholm on tätä asiaa edistänyt omassa työssään. Näin Fogelholm ohjaa omalla toiminnallaan laivaa pois valtaväylältä, missä se on liikkunut jo pelottavan kauan miehistön piittamattomuudesta johtuen.

Tyydyttyneen rasvan suhteen Fogelholm ei vielä halunnut paljastaa lopullista kantaansa. Kasvirasvoja suosivaan suuntaan hän on ollut kallellaan kaiken aikaa, eikä häntä siitä voi kovasti moittia. Harva on vielä valmis liputtamaan avoimesti eläinrasvojen puolesta.

Ravitsemussuosituksia käsitellään vuonna 2012 Pohjoismaisessa ravitsemustieteen kongressissa, ja Pohjoismainen ministerineuvosto hyväksyy suositukset myöhemmin.

Ei vielä hypitä riemusta, mutta iloitaan näistä pienistäkin ilon pilkahduksista. Päivänselvää on, että sokeri on terveydelle vaarallisempaa kuin eläinrasva. Sokeriteollisuuden voimakkaan lobbauksen takia tämä terveyttämme nakertava sokeri on saanut olla rauhassa näinkin pitkään. Asiallisella tiedottamisella löytyy kuitenkin oikea tapa tiedottaa sokerista: Syö niin vähän puhdasta sokeria kuin vain suinkin on mahdollista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska odottaa uusia ravitsemussuosituksia mielenkiinnolla.

"Ravintoasioissa on niin paljon kaupallisia paineita ja erilaisia mielipiteitä, että on äärettömän tärkeää, että kansalaisille kerrotaan, mikä on paras asiantuntijatieto. Ihmisethän sitten itse valitsevat mitä syövät", Pekka Puska on lausunut käsityksenään.

Toivottavasti paras asiantuntijatieto kelpaa! Christer Sundqvist pitää mahdollisena, että eräs professori Ronald M Kraussin meta-analyysi käänsi ratkaisevalla tavalla ravitsemusmantrojen käskyttämän laivan kurssin. Tyydyttyneet rasvat eivät todellakaan ole yhteydessä sydänsairauksiin.

Joukossa on heitä, jotka eivät jaksaneet jäädä odottamaan laivan kääntymistä. He ovat hypänneet laivasta pois aikoja sitten. Kauheinta tässä tilanteessa on tietenkin se, että syyttömät (jopa lapset) ovat saaneet tästä rasvaterrorista kärsiä.

Seurataan jatkossakin työn edistymistä!


Muuta kirjoittelua tästä aiheesta:
Maitorasva tiedeterrorin kohteenaRiisi ja peruna lihottavat myöntää THL! OIKAISU!

Tyydyttyneet rasvat eivät ole yhteydessä sydänsairauksiinYkkösleiri rulez - Kakkonen tulee kaukana perässä

8 kommenttia:

 1. Fogelholm aavistaa, että muutoksen tuulet puhaltelevat ja nyt on sitten pyörtämässä sanojaan ja selittelemässä. Tälläisiä tyyppejä jokainen veronmaksaja joutuu elättämään.

  VastaaPoista
 2. Seuraava vaihe näissä keskusteluissa todellakin on.

  "Enhän minä näin ole ikinä sanonutkaan"

  "Sinä olet ymmärtänyt ohjeeni väärin"

  jne.

  Olin taas viikonloppuna uimassa Serenassa ja paikallisella uimarannalla. Herranen aika, että tulee epämuodostuneita lapsia vastaan.

  Rasvapelottelu+tärkkelystuputus on syypää lukuisien lapsien lihomiseen.

  Sami Uusitalo

  VastaaPoista
 3. Ikävää, että jos joku on valmis tarkentamaan mielipiteitään, häntä heti moititaan siitä. Jos Fogelholm pitäisi sitkeästi kiinni aiemmista näkemyksistään, saisiko hän kiitosta? Epäilen.

  VastaaPoista
 4. Tyhmät ja kuolleet eivät koskaan muuta mielipidettään.
  - James Russell Lowell (1819–1891)

  VastaaPoista
 5. James Russell Lowell muuttaisi varmaan mielipidettään, jos olisi elossa ja olisi tavannut minut. Kun on ikää kertynyt, niin olen joutunut kääntämään joitain kertoja takkiani. Harvoin kuitenkaan samaa takkia uudelleen.


  Tyhmä Kyselijä

  VastaaPoista
 6. Olen todella pettynyt ensimmäisen anonyymin ja Sami Uusitalon asenteeseen. Jos kerrankin virallinen linja näyttää kääntävän kelkkansa, niin puukkoa tulee silloinkin. Näinkö rakennetaan terveellisempää tulevaisuutta? Onko tärkeämpää etsiä syyllisiä ja vaatia päitä vadille kuin yhteistyössä viedä ravitsemussuosituksia oikeaan suuntaan? Olen surullinen, jos näin on.

  VastaaPoista
 7. Mikael Fogelholm on yksi ravitsemukselliseen kansanmurhaan ja lasten kidutukseen syyllistyneistä. Mies on havainnut karmaisevan virheen, jonka harhaanjohtava ravitsemusvalistus on tehnyt. Näinpä hän välistä kannattaa "Harvardin mallia" yms. tärkkelyskuormaa leikkaavia malleja.

  Ravitsemusvalistajat, kuten Fogelholm, näyttävät vetävän herneen nenään kovin helposti kun heitä arvostellaan. Monet harhaanjohtavan valistuksen uhrit ovat menettäneet terveytensä tai jopa kuolleet. Eli syytä arvosteluun todella on.

  Suomen akatemiassa käydyssä keskustelussa Fogelholm laittoi erään akatemiassa työskennelleen vanhan naisen häiritsemään minun puheenvuorojani. Ko. henkilö pomppasi minun aloittaessani puheenvuoroni pystyyn ja sanoi "minä olen laihtunut valtion 55-60% suosituksilla vuodessa 15 kiloa..."

  Näin suoraselkäistä keskustelukulttuuria levittää maassamme Suomen Akatemian Dosentti Mikael Fogelholm.

  Sami Uusitalo

  VastaaPoista
 8. Please, älkää ikinä arvostelko henkilöä, joka muuttaa mielipiteensä!! Itse nostan hattua Fogelholmille, ja korkealle. Siitä huolimatta, mitä huonoa hän saattaa olla ehtinyt saada aikaan aikaisemmin. Ruotsissakin on onneksi myös useita näin rohkeita ihmisiä, ja se onkin johtanut moneen parannukseen.

  VastaaPoista