sunnuntaina, tammikuuta 15, 2012

Karppaus - edullista ja ravitsevaa!

**
Nyt taas karpataan veteraaniurheilijan terveysblogissa!

Kirjoitettu 9.1.2012 ja päivitetty uusilla tiedoilla 15.1.2012.

UUTTA! Tätä blogikirjoitusta kommentoidaan ahkerasti ja asiantuntevasti. Yhtenä syynä on Sami Uusitalon selkeä esitystapa. Erityisen hyviltä vaikuttavat nämä Sami Uusitalon lisäkysymykset:
  
1) Antavatko kirjoituksessani mainitut asiantuntijat väärää tietoa?
2) Jos antavat, kuinka suhtaudutte siihen. Onko epäeettistä, peräti rikollista. 
3) Miten mainittujen asiantuntijoiden tulisi reagoida havaintoihini vhh:n suojaravinnetiheydestä verrattuna VRN:n linjaan


Suosittelen teitä lämpimästi tutustumaan tähän blogikirjoitukseen, sen kommentteihin ja erityisesti teidän olisi hyvä pohtia näitä Sami Uusitalon uusia kysymyksiä.


Tässä alkaa alkuperäinen kirjoitus (9.1.2012):

Vähähiilihydraattisen ruokavalion (VHH:n, "karppaamisen") ympärillä käy melkoinen kuhina. On uutta TV-ohjelmaa ja uusia asiaa käsitteleviä lehtiä tarjolla. Yksi näkökulma, joka on jäänyt vähemmälle huomiolle tuodaan esille nyt:

Karppaaja syö edullisesti!

Diplomi-insinööri Sami Uusitalo kävi vuoden 2012 alussa ostoksilla ja valmisti ruokaa alle 5 euron hintaan, joka tutkimusten ja käytännön mukaan on kaikin puolin terveellistä, ravitsevaa ja sisältää kaikkia suojaravintoaineita (vitamiinit ja mineraalit).

Sami on useita kertoja kirjoittanut tässä Suomen suosituimmassa terveysblogissa. Usein hän tai blogi-isäntä ovat tarttuneet aiheeseen VHH ja suojaravintoaineiden määrä.

Monet ravitsemusasiantuntijamme väittävät sinnikkäästi, että VHH:lla jää, tai on vaarassa jäädä suojaravinnevajeeseen. He ovat auttamatta väärässä. Samin mielestä on äärimmäisen epäeettistä, että maan johtavat asiantuntijat antavat kansalle harhaanjohtavaa tietoa.

Leipätiedotus suostui muuttamaan nettisivujensa virheellistä tietoa vasta kun esiin tuotiin mahdollisuus joutumisesta rikosoikeudelliseen vastuuseen valheellisen ja harhaanjohtavan mainonnan vuoksi. Käyköhän näin myös ao. asiantuntijoiden kohdalla?

Kelan tutkija Paula Hakala antaa ymmärtää, että VHH:lla ei saa riittävästi suojaravinteita ja täytyy siksi ottaa pillereitä. Tervesuomi -sivuilla Diabetes- ja sydänliiton asiantuntijat näyttävät, että ovat täysin pihalla. Väitetään, että kuidun lisäksi myös magnesiumin saanti jää liian niukaksi. Myös joidenkin B-ryhmän vitamiinien saanti jää suositeltua matalammaksi. Eikä jää!

Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla saa enemmän suojaravinteita kuin saman energiamäärän sisältävällä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) suosittelemalla runsastärkkelyksisellä linjalla. Tämän voi todeta vaikka "Samin siwallus" -artikkelista tai "Sami iski numerot pöytään". Hävisitte ja tulette jatkossakin häviämään.

Viime aikoina erityisen paljon julkisuudessa esiintynyt Kuopion yliopiston dosentti Ursula Schwab antaa kansalle väärää tietoa. Onpa Schwab uhkaillut, että mikäli et muista lapioida riittävästi makaronia, leipää ja perunaa lapsesi lautaselle, otetaan pienokaisesi huostaan. Pieni muistutus Frau Schwabille: huostaanotoista päättävät sosiaali- ja oikeusviranomaiset, eivät pyöreäposkiset margariinia ja tärkkelystä tuputtavat tädit, sanoo Sami Uusitalo.

Suojaravinnekysymyksessä Ursula on aivan yhtä väärässä kuin diabetes- ja sydänliiton kollegansa: "Kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttömäärien pitäisi kuitenkin olla hyvin suuret päivittäin, jos haluisimme luopua täysjyväviljasta ja silti turvata monipuolisen ravintoaineiden saannin. Se on käytännössä melkein mahdotonta." No, kun ei tarvitse!

Mikä ihme on mahdotonta tässä esimerkissäni?




Hedelmiä ja viljaa siinä ei ole lainkaan. Kasviksia on erittäin realistiset 520 g ja ne kaikki ovat saatavissa käytännössä jokaisesta vaatimattomimmastakin kaupasta. Minkä ihmeen vuoksi esimerkiksi ylipainoiselle lapselle täytyisi tuputtaa makaronia, riisiä, perunaa ja leipää kun edullisia ja ravinteikkaampia ruoka-aineita on yllin kyllin tarjolla?

Usein myös kuulee väitettävän, että VHH:ta on vaikea noudattaa, koska ruoka-aineita ei ole helposti saatavilla tai ne ovat kalliita. Katso esimerkkini ruoka-aineita ja mieti itse oletko samaa mieltä? Ruoka-aineita hankkiessaan Sami ei ole juossut tarjousten perässä ja kuitenkin hän onnistuu saamaan kokoon ateriakokonaisuuden koko päiväksi alle 5 euron hintaan.

Pekka Puska, Matti Uusitupa, Mikael Fogelholm, Ursula Schwab ja kumppanit. "Iskekääpä saman energiamäärän sisältämä VRN:n suojaravinne- ja muut ehdot (kolesteroli, tyydyttynyt rasva jne.) täyttävä tärkkelyspitoinen ateriakokonaisuutenne pöytään ja katsokaa kuinka hyvin se pärjää edulliselle ja niukkaenergiselle VHH-esimerkilleni", uhoaa Sami Uusitalo.

Sami kiinnitti esimerkissään huomiota myös makuun ja hän ei ollut ruokavalintojen suhteen turhan ehdoton. VHH-aterioihin voi myös lisätä varsin hyvin maltillisia määriä makeuttavia aineita kuten sokeria ja rusinoita. Tästä huolimatta hiilihydraatteja on kokonaisuudessa vain 70 g, joka tarkoittaa 17 % kokonaisenergiasta.

Hintaa kokonaisuudelle kertyi 4,21 €.

Esimerkki on tarkoitettu yhdelle päivälle ja osoittamaan ravitsemusvalistajien väitteitä vääriksi. Ateriakokonaisuutta ei ole tarkoitettu sellaisenaan jatkuvaan käyttöön vaan fiksumpaa on syödä vaihdellen erilaisia vihanneksia, juureksia, lihaa ja kalaa.

Pyynnöstä voin lähettää lukijoille lisää materiaalia ja Sami on luvannut kommentoida asiaa.

Kommentoikaa!

34 kommenttia:

  1. Sellaisen tarkennuksen laitan, että oma energiatarpeeni on huomattavasti yli 1600 kCal.

    Keräsin hintatiedot viikonloppuna parista lähellä sijaitsevasta kaupasta sellaisten ruoka-aineiden osalta joita tulee itse verrattain usein ostettua.

    Toki mä syön mainittujen eväiden lisäksi esim. kakkua tai konvehteja, varsinkin jos tarjotaan. Tietty pyrin myös joskus ostamaan laadukkaampaakin jauhelihaa kuin pelkästään halpaa sika-nautaa.

    Tarkoitus ei ole tuoda esiin kuinka minä syön vaan, että vhh voidaan koostaa suojaravinnetiheäksi hyvin edullisesti tavanomaisilla ruoka-aineilla.

    Sami Uusitalo

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  2. Piristävä juttu ottaa myös hintanäkökulma mukaan. Aika paljon saa tehtyä kotimaisista peruselintarvikkeista ja kauden tuotteista.

    Jäin mietiskelemään tuota jauhelihaa. Onko halvan sika-naudan laadussa jotakin vikaa?

    VastaaPoista
  3. Saisikohan nämä laskelmat ladattua jotenkin paremmin luettavaan muotoon? Ovat sinänsä erittäin mielenkiintoisia.

    Jos tuota Samin versiota katsoo niin siitä puuttuu pekonit, kermalla rellestys, kananmunnilla revittely, ja kovasti suosiossa oleva kookosöljy jne. Tässä se vika on ehkä ollutkin. On puhuttu eri asioista, ja muutama TV:n ja iltapäivälehden kuva on johtanut ihmisten, myös joidenkin asiantuntijoiden ajatukset ihan harhateille karppauksesta. Tunteellisten tarinoiden yhteydessä olevilla kuvilla on suuri merkitys siihen, mitä ihmiset mieltävät ja muistavat.

    Tuo Samin versio on muuten hyvin lähellä esim. Shai et al. 2008 tutkimuksessa melko tarkasti raportoidusta Atkins ruokavaliosta.

    Ja tuo hinta on hyvä pointti!

    VastaaPoista
  4. Vielä sellainen juttu. Kun kirjoittelin Kivikauden ruokavaliosta, törmäsin tähän, että miten paljon pitää syödä kasviksia ja hedelmiä jotta kuitua ja suojaravintoaineita saadaan riittävästi. Tässä Jönssonin tutkimuksessa 350 g kasviksia ja hedelmiä 500 g päivässä. Jos sitä ajattelee vaihtokauppana leipään, ei lainkaan mahdotonta. Jos sitä ajattelee reilun leivän käytön päälle -mahdotonta monille.
    http://www.nutritionandmetabolism.com/content/pdf/1743-7075-7-85.pdf

    Eli mahdollista on.

    VastaaPoista
  5. Voin lähettää Reijo sulle alkuperäisen tekstin s-postissa, joka on paremmin luettavassa muodossa.

    Esimerkissäni ei muuten ole yhtään hedelmää. Hedelmien suojaravinnemäärät ovat verrattain vaatimattomia ja niissä on enemmän imeytyvää hiilihydraattia kuin vihanneksissa ja vähätärkkelyksisissä juureksissa.

    Mikael Fogelholmin mukaan joidenkin syöpien riski kasvaa jos hedelmän ja leivän kuitu puuttuvat. Milläköhän tavalla esimerkkini ateriakokonaisuus lisää syöpäriskiä? Entä sydäntautien? Entä munuaisten tuhoutuminen? Höpö höpö. Tehkäähän ravitsemustieteilijät tiedettä luonnontieteen menetelmin.

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  6. Reijo, pahoittelen todellakin kuvien heikkoa tasoa terveysblogissani. Asia korjaantuu sinun kohdallasi kun saat Samin alkuperäiset tiedostot.

    Minun täytyy sanoa, että Samin lähestymistapa on oikeaan osunut. Samin kanssa kannattaa pohtia ravitsemusasioita. Minä olen vain pienen osan hänen tuotannostaan ehtinyt viedä terveysblogiini. Kovasti olen innostanut Samia kirjoittamaan omaa terveysblogia, mutta vielä ei sellaista ole näkynyt.

    VastaaPoista
  7. "Hedelmien suojaravinnemäärät ovat verrattain vaatimattomia ja niissä on enemmän imeytyvää hiilihydraattia kuin vihanneksissa ja vähätärkkelyksisissä juureksissa."

    Vaatimattomia verrattuna mihin? Sipuliin? Lanttuun? No ei. Sitrushedelmät ovat kaikinpuolin terveellistä syötävää, eikä niiden eksluusioon ole perusteita. Suosittelen esim. Juhana Harjun bloggausta Välimeren ruokavalion hyvistä puolista (verrattuna ns. Itämeren ruokavalioon) aiheen tiimoilta.

    Muutoin hyvä esimerkki siitä, että hyvin voi syödä edullisesti.

    VastaaPoista
  8. "Tässä Jönssonin tutkimuksessa 350 g kasviksia ja hedelmiä 500 g päivässä. Jos sitä ajattelee vaihtokauppana leipään, ei lainkaan mahdotonta. Jos sitä ajattelee reilun leivän käytön päälle -mahdotonta monille."

    Mitenkähän paljon katsot leipää syötävän, että ym. määrä kasviksia ja vihanneksia olisi jotenkin vaikea saada alas? 350 g vihanneksia = n. wokkipussi. 500 g hedelmää = 3-4 omenaa. Kenelle aikuiselle tämä on oikeasti mahdotonta?

    VastaaPoista
  9. Komppaan Mietä sitrusten osalta. Niissä on monia yhdisteitä, joita ei kotimaisista kasviksista saa, ja ovat lukuisissa tutkimuksissa yhdistyneet alhaisempaan sairastuvuuteen. Hienoa työtä Sami olet tehnyt, mutta lisääpä sokerin sijaan appelsiinia, greippiä, mandariinia listalle. Eivät ole kalliitakaan!

    VastaaPoista
  10. Kirjoitukseni ei ollut ristiretki sitrushedelmiä vastaan. Tulee niitä ostettua itsekin aika ajoin.

    "Vaatimattomia verrattuna mihin? Sipuliin? Lanttuun? No ei."

    Usein törmää hehkutukseen "sitrushedelmissä on paljon vitamiineja". Sitrushedelmissä merkittävissä määrin vain C-vitamiinia

    Esim. mandariinissa on C-vit. 41 mg/100g
    ja lantussa C-vit 39,7 mg/100g

    Lantussa on merkittävästi enemmän esim. Kaliumia ja folaattia kuin mandariinissa.

    Imeytyvää hiilaria mandariinissa on lähes kaksi kertaa enemmän kuin lantussa. Näin ollen lanttu sopii paremmin hiilareita väistelevälle.

    Lanttua ei mielestäni hehkuteta läheskään yhtä paljon kuin sitrushedelmiä.

    Lanttu on mielestäni padoissa varsin hyvää, kun laittaa rasvaa ja mausteita sekaan. Käsittelemättömänäkin ihan ok. rouskuteltava.

    Nämä ovat tietty yksityiskohtia ja kokonaisuudella on varsinainen merkitys.

    Epäilemättä sitrushedelmissä on joitain yhdisteitä mitä ei löydy suomalaisista kasviksista, mutta esim. karpalossa ja mustikassa on joitain mitä ei löydy sitrushedelmistä.

    Monelle ylipainoiselle muodostuu kohtalokkaaksi sokea usko täysjyvän ja hedelmien terveellisyyteen, yhdistettynä rasvan välttelyyn.

    Ensiksi kova treeni ja sen jälkeen, muutama leipä laihalla margariinilla ja hedelmiä. Teinipojille tulee tissit ja lihakset häviävät häiriintyneen hormonitoiminnan ja aminohappovajeen vuoksi. Läskit onnistutaan säilyttämään riittävällä energian saannilla.

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  11. "Lantussa on merkittävästi enemmän esim. Kaliumia ja folaattia kuin mandariinissa."

    Ja sitrushedelmistä löytyy sitten puolestaan enemmän kalsiumia, A-vitamiinia sekä karotenoideja. Puhumattakaan flavonoideista. Termin "vaatimaton" käyttö niiden suhteen on nähdäkseni sopimatonta.

    "Näin ollen lanttu sopii paremmin hiilareita väistelevälle."

    Jos nyt haluaa olla viimeisen päälle pedantti siitä. Hedelmien kammoaminen ja välttely on kyllä varsin turhaa kaikin puolin.

    "Nämä ovat tietty yksityiskohtia ja kokonaisuudella on varsinainen merkitys. "

    Nimenomaan.

    "Monelle ylipainoiselle muodostuu kohtalokkaaksi sokea usko täysjyvän ja hedelmien terveellisyyteen, yhdistettynä rasvan välttelyyn."

    Rasvan välttelyyn ei toki ole ainetta, mutta ei myöskään täysjyvätuotteista ja hedelmistä napisemiseen. Nämä (riittävä rasvan saanti & muut terveelliset osatekijät) eivät ole mitenkään toisensa poissulkevia.

    VastaaPoista
  12. No mitäs mieltä arvoisat kommentoijat ovat seuraavasta.

    1) Antavatko kirjoituksessani mainitut asiantuntijat väärää tietoa?

    2) Jos antavat, kuinka suhtaudutte siihen. Onko epäeettistä, peräti rikollista.

    3) Miten mainittujen asiantuntijoiden tulisi reagoida havaintoihini vhh:n suojaravinnetiheydestä verrattuna VRN:n linjaan

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  13. Jos joku tietää marjoista jonkin yhdisteen, jota ei saa muualta, kuulisin mielelläni. Ainakaan Kuopion kooste ei semmoista esittänyt. Sen sijaan naringiini, hesperidiini ja beetakryptoksantiini on käytännössä mahdottomia saada muualta kuin juuri sitruksista. Näyttö niiden terveysvaikutuksista on vakuuttanut ainakin minut.

    VastaaPoista
  14. "1) Antavatko kirjoituksessani mainitut asiantuntijat väärää tietoa?"

    Hakala ja Schwab? Hakala käsittelee vhh:sta ainoastaan Atkinsia, joka ei ole mielestäni se mielekkäin versio. Uskoisin tosin, että Atkinsillakaan ei tarvitse turvautua vitamiinipillereihin, kunhan vain vääntää sen kasvispainotteiseksi. Scwabin kommentti on mielestäni selvemmin pötyä, kasvikset ja vihannekset ovat ravinnetiheämpiä kuin viljatuotteet. On toki eri asia miten sitten KÄYTÄNNÖSSÄ näiden saanti toteutuu.

    "2) Jos antavat, kuinka suhtaudutte siihen. Onko epäeettistä, peräti rikollista."

    "Heikkotasoinen" ja "epäeettinen" eivät ole synonyymejä, kumpikaan ei myöskään ole synonyymi "rikolliselle".

    "3) Miten mainittujen asiantuntijoiden tulisi reagoida havaintoihini vhh:n suojaravinnetiheydestä verrattuna VRN:n linjaan"

    Siis siihen, että vhh:lla pärjää hyvin? No, olisi toki hyvä todeta tämä ihan suoraan. Vhh-ruokavalioiden potentiaaliset ongelmat eivät nähdäkseni mitenkään oikeuta sitä, että niiden hyviä puolia vähätellään tai niistä ei puhuta.

    VastaaPoista
  15. "On toki eri asia miten sitten KÄYTÄNNÖSSÄ näiden saanti toteutuu."

    Katsopa sitä ruokalistaani. Enkö minä sillä todista, että vhh:lla saa erittäin arkisilla ja edullisilla ruoka-aineilla suojaravinnetarpeet täyteen pieneen 1630 kCal kokonaisuuteen. Miten "niiden saanti" ei sitten käytännössä toteudu? Ja eikö niiden saanti toteudu heikkommin jos mukana on viljatuotteita joissa on vähän suojaravinteita verrattuna energiamäärään.

    Saisi esimerkki kokonaisuudesta tietty vieläkin suojaravinnetiheämmän jos ottaisi mukaan karppaajien yleisesti suosimia parsa- ja ruusukaalia, paprikaa, enemmän siemeniä/pähkinöitä, riistaa jne.

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  16. "Katsopa sitä ruokalistaani. Enkö minä sillä todista, että vhh:lla saa erittäin arkisilla ja edullisilla ruoka-aineilla suojaravinnetarpeet täyteen pieneen 1630 kCal kokonaisuuteen. Miten "niiden saanti" ei sitten käytännössä toteudu?"

    No vaikkapa siten, että henkilö X ei monipuolista karppiruokavaliotaan vihanneksilla ja juureksilla, vaan panostaa esim. prosessoituihin lihatuotteisiin ja maitotuotteisiin. Se stereotyyppinen "pekonia ja kermaa" lähestymistapa.

    "Ja eikö niiden saanti toteudu heikkommin jos mukana on viljatuotteita joissa on vähän suojaravinteita verrattuna energiamäärään."

    Teoriassa näin voisi ajatella. Käytännössä tätä ei kuitenkaan ole havaittu, sillä täysjyvätuotteiden saanti ei yhdisty aineistoissa puutostauteihin tai -tiloihin. Ehkä ainoastaan D-vitamiinin kohdalla ole ongelmia, mutta näillä leveysasteilla primääriongelmana tässä ei ole ravinto.

    "Saisi esimerkki kokonaisuudesta tietty vieläkin suojaravinnetiheämmän jos ottaisi mukaan karppaajien yleisesti suosimia parsa- ja ruusukaalia, paprikaa, enemmän siemeniä/pähkinöitä, riistaa jne."

    Aivan. Näitä kannattaakin suosia. Ja painottaa vhh-ruokavalioista puhuttaessa.

    VastaaPoista
  17. Näen tässä Sami Uusitalon esitystavassa yhtäläisyyksiä Leino Utriaisen statiineihin liittyvän taistelun kanssa. Molemmissa operoidaan insinöörilogiikalla ja yleisillä tilastoilla.
    Kumpikaan ei ajattele erityisen biologisesti.
    Utriainen on opettenut mm suhteellisten ja absoluuttisten prosenttien eron. Eroja ei moni ammattilainenkaan ole osannut kyseenalaistaa mm lääkevaikutuksia arvioitaessa/mainostettaessa.
    Molempien näkökulma on virkistävä ja uusia ajatuksia herättävä.

    VastaaPoista
  18. 'No vaikkapa siten, että henkilö X ei monipuolista karppiruokavaliotaan vihanneksilla ja juureksilla, vaan panostaa esim. prosessoituihin lihatuotteisiin ja maitotuotteisiin. Se stereotyyppinen "pekonia ja kermaa" lähestymistapa.'

    - Stereotypinen oletusvastaus karppaajien ruokavalioon, joka ei pidä paikkaansa. Prosessoitu ruoka ei todellakaan kuulu VHH-ruokavalioon kun satunnaisesti. Ei kukaan jaksa syödä pelkkää kermaa ja pekonia pitkään, vaan mieliteot suuntautuu aika nopeasti monipuolisuuteen.

    Muutkin kuin karppaajat on kyllä nykyisin valveutuneet prosessoidun ruuan haittoihin. Sen näkee jo lihatiskeillä mm. marinoitujen ruokien kohdalla.

    VastaaPoista
  19. "Käyköhän näin myös ao. asiantuntijoiden kohdalla?"

    Kannattaisiko joskus pohtia jotain MUUTA vaihtoehtoa kuin rikosilmoituksesta puhumiset? Jos joku moisesta yrittää ilmoitusta väsätä, niin harvinaisen tympeää toimintaa.

    VastaaPoista
  20. "Stereotypinen oletusvastaus karppaajien ruokavalioon, joka ei pidä paikkaansa."

    Toivotaan näin.

    "Sen näkee jo lihatiskeillä mm. marinoitujen ruokien kohdalla."

    Miten? Taannoin uutisoitiin lihan kulutuksen kasvavan edelleen ja nimenomaan prosessoitujen tuotteiden kohdalla. Lihasvalmisteet (siis nimenomaan prosessoidut tuotteet) vastasivat vuonna 2010 n. 70% lihan kokonaiskulutuksesta. Ei näin.

    VastaaPoista
  21. Äh, korjaan saman tien tuota ylläolevaa. Luku oli n. 30% ja kyseessä siis makkarat ja leikkeleet.

    VastaaPoista
  22. Prosessoituja lihatuotteita syövät pääosin ns. virallista ruokavaliosuositusta noudattavat. Onhan kevytleikkeleet ynnä muut olleet kovassa buumissa koko ajan. Harvan vhhlaisen arkiruokaan kuuluu leikkeleitä tai makkaroita. Itsekin olen niistä lähes kokonaan luopunut vhh:lle ryhdyttyäni.

    Mää

    VastaaPoista
  23. Leikeleet ja makkarat onkin paha juttu, kun niitä aniharvoin löytää prosessoimattomana ja sitä pirun glukoosisiirappia on ihan kaikissa...pitäis varmaan tehdä nekin itse.

    VastaaPoista
  24. "Se stereotyyppinen "pekonia ja kermaa" lähestymistapa."

    Kyseessä on todellakin sydänliiton jesuiittojen, kuten Mikko Syvänteen tai Matti Uusituvan fantasia, joka ei käytännössä toteudu kenenkään kohdalla.

    "Kannattaisiko joskus pohtia jotain MUUTA vaihtoehtoa kuin rikosilmoituksesta puhumiset? "

    Jotain muuta? No, eikö tämä artikkeli, kuten useat muut samaa aihepiiriä käsittelevät juttuni Suomen suosituimmassa terveysblokissa antavat kyllä mahdollisuuden korjata valistajien vääriä käsityksiä.

    Tiedän varsin hyvin, että esim. Mikael Fogelholm on perehtynyt suojaravinnelaskelmiini ja hahmottaa, että vhh:lla saa varsin hyvin - itse asiassa paremmin - suojaravinteita kuin VRN:n tärkkelyspainotteisella linjalla.

    Saman tietää myös Pekka Puska. He kuitenkin antavat asiantuntijoiden levittää täysin harhaanjohtavaa tietoa. Mielestäni viranomaisten ja asiantuntijoiden tulee olla rehellisiä. Onko tämä liikaa vaadittu?

    Olen nähnyt yhden poliisille tehnyn tutkintapyynnön tässä virallinen linja vs. hiilaritietoiset sodassa ja leipätiedotus tipahti polvilleen kun vain vilautti poliisin lakkia.

    Relevantimpi kysymys onkin, että eikö Schwab ja kumppanit todella arvosta rehellistä tiedonvälitystä ennen kun otetaan virkavalta apuun?

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  25. "Prosessoituja lihatuotteita syövät pääosin ns. virallista ruokavaliosuositusta noudattavat."

    Voi olla. Tai voi olla ettei. Sikäli kun kasvu lihatuotteiden suhteen on viime vuotisen uutisoinnin mukaan käsittääkseni etupäässä prosessoiduissa tuotteissa, pitäisin epätodennäköisempänä sitä että tämä ero olisi mitenkään radikaali (siis normisyöjien ja vhh:ta noudattavien välillä). Asiaa olisi toki mielenkiintoista tutkia.

    "Itsekin olen niistä lähes kokonaan luopunut vhh:lle ryhdyttyäni."

    Hyvä homma!

    VastaaPoista
  26. "Kyseessä on todellakin sydänliiton jesuiittojen, kuten Mikko Syvänteen tai Matti Uusituvan fantasia, joka ei käytännössä toteudu kenenkään kohdalla."

    Toivotaan näin.

    "Jotain muuta? No, eikö tämä artikkeli, kuten useat muut samaa aihepiiriä käsittelevät juttuni Suomen suosituimmassa terveysblokissa antavat kyllä mahdollisuuden korjata valistajien vääriä käsityksiä."

    Juu, mieluummin näin. Tai lehtikirjoituksilla. Eli jätetään ne ilmoittelut ja niistä vihjailut poies kaikin puolin. Koskee toki myös Schwabin uunoiluja (vrt. tämä huostaanottokommentaari), jotka antavat suoraan sanottuna masentavan kuvan siitä tasosta millä keskustelu toisella(kin) puolella liian usein kulkee.

    "Mielestäni viranomaisten ja asiantuntijoiden tulee olla rehellisiä. Onko tämä liikaa vaadittu?"

    Toki näin. Mutta tämä pätee myös kaikkiin. Esim. vhh-poppoolta toivoisi myös "sisäistä" ryhtiä kommentoida esim. iltapäivälehtijuttujulkisuudessa esiintyvien vhh-kirjoittajien (mm. eräskin lääkäri) juttuja kriittisesti. Ja jonkinlaista koherenssia, esim. vuoroin tuntuu kolesterolin alentaminen olevan turhaa - ja vuoroin hehkutetaan sitten sitä, kuinka se kohenee vhh-ruokavaliolla. Jne.

    "Olen nähnyt yhden poliisille tehnyn tutkintapyynnön tässä virallinen linja vs. hiilaritietoiset sodassa ja leipätiedotus tipahti polvilleen kun vain vilautti poliisin lakkia."

    Juu, tämä oli varsin vastenmielinen keissi - juuri tuon ilmoituspelleilyn takia. Lähinnä virkavallan resurssien haaskaamista.

    Oliko tuo "sota" muuten freudilainen lipsahdus?

    "Relevantimpi kysymys onkin, että eikö Schwab ja kumppanit todella arvosta rehellistä tiedonvälitystä ennen kun otetaan virkavalta apuun?"

    Jos viittasit tuolla itseesi & katsot edustavasi tiedonvälitystä parhaimmillasi, niin ... No, sanotaan vain että muistuttaisin oikoneeni täällä juttujasi useaan otteeseen. Ylimielisyyteen tuskin on aihetta kellään meistä. Fiksumpaa pysytellä asialinjalla, kuin polarisoida asioita "sodan" kaltaisella retoriikalla iltapäivälehtityyliin.

    VastaaPoista
  27. "Oliko tuo "sota" muuten freudilainen lipsahdus?"

    Tiijä siitä. Minä ainakin taistelen henkeen ja vereen pelastaakseni etävanhempana lapseni lihottamis/näännyttämis kierteeltä.

    "Jos viittasit tuolla itseesi & katsot edustavasi tiedonvälitystä parhaimmillasi,"

    Viittasin Schwabiin joka ei kunnioita rehellistä tiedottamista omassa ulosannissaan.

    " niin ... No, sanotaan vain että muistuttaisin oikoneeni täällä juttujasi useaan otteeseen."

    Jep, olet pidättänyt nimimerkin takana itselläsi oikeuden diagnosoida meikäläisen vainoharhaiseksi, uskovaiseksi jne.

    Kuten totesit on meidän kaikkien oltava nöyrä luonnon ihmeellisyyksien edessä. Ravitsemus on kaaosteoreettinen kokonaisuus ja näin ollen reduktionistinen ajattelu tuppaa viemään harhapoluille.

    Onneksi kuitenkin joitain asioita voidaan ravitsemuksenkin piirissä todentaa objektiivisesti, kvantitatiivisesti ja toistettavasti, kuten suojaravinteiden saanti erilaisilla energiaravintoaineiden jakaumalla. VHH:lla saa suositellut määrät suojaravinteita edullisesti ja helposti. Näin se vain on.

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  28. Karppauksesta jauhetaan ihan liikaa tällä hetkellä. Puolillakaan kirjoittajista ei ole Samin tasoisia tietoja, ja se toinen puolikin syytää nettiin täyttä sontaa.

    Suosittelen lukemaan mm. T-nationin artikkeleita VHH:sta (erityisesti Poliquinin tekstit ovat olleet mielenkinitoisia).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. (Karppaus)Karppauksesta jauhetaan ihan liikaa tällä hetkellä. Puolillakaan kirjoittajista ei ole Samin tasoisia tietoja, ja se toinen puolikin syytää nettiin täyttä sontaa.

      Kysyisin; Miksi vapaaehtoisesti menet johonkin kuviteltuun laatikkoon ja sillä rajaat toimintaasi?

      PS. Tällä ei ole mitää tekemistä niinkutustun karppauksen kanssa.

      Minä tunnustan en ole ikinä katsonut tarkasti mikä on Suomen virallinen ravitsemussuositus, tai ruotsin , tai italian jne ja en tiedä eri "ruokavaliolaatikkonimistä" karppauksista käytännössä kuin "jotain yleistä". Minulle niitä ei ns ole olemassa. On vain ravintoa, monelaista.

      Jos syon esimerkiksi skorpiooneja, mehiläisiä tai käärmettä mihin "kuviteltuun laatikkon" ne kuuluisivat?

      NN

      Poista
  29. "Jep, olet pidättänyt nimimerkin takana itselläsi oikeuden diagnosoida meikäläisen vainoharhaiseksi, uskovaiseksi jne."

    En muista kutsuneeni sinua vainoharhaiseksi, mutta dogmaattista ajattelua olen kyllä sinulla havainnut. Joten peräänkuulutapa itseltäsi samaa kuin Schwab et co:lta.

    "Ravitsemus on kaaosteoreettinen kokonaisuus ja näin ollen reduktionistinen ajattelu tuppaa viemään harhapoluille."

    Aivan. Vrt. sitten yllä sitrushedelmistä kirjoittelusi. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Jep, olet pidättänyt nimimerkin takana itselläsi oikeuden diagnosoida meikäläisen vainoharhaiseksi, uskovaiseksi jne."

      (Mie)En muista kutsuneeni sinua vainoharhaiseksi, mutta dogmaattista ajattelua olen kyllä sinulla havainnut. Joten peräänkuulutapa itseltäsi samaa kuin Schwab et co:lta.

      Einstein sanoi aikanaan että ympäristö alkaa siitä mihin minä loppuu. Näissä keskusteluissa käy mielestäni siten että nimittely alkaa sitä mihin argumentit loppuu. Joten ei kannata loukkaantua nimittelystä se vain osoittaa nimittelijän "Argumentointiaarsenaalipakin" pohjan näkyvän.

      NN

      Poista
    2. (Mie)En muista kutsuneeni sinua vainoharhaiseksi, mutta dogmaattista ajattelua olen kyllä sinulla havainnut. Joten peräänkuulutapa itseltäsi samaa kuin Schwab et co:lta.

      Minkälaisen määrän muistat itse ihmisiä nimitelleesi näissä some keskusteluissa, saatko jonkinasteista tyydytystä henkiloiden nimittelystä vai onko se hyvin tarkkaan laskelmoitua tavoitehakuista toimintaa ?

      Onko tämä nimteltyjen lukumäärä määriteltävissä termillä "small number" ?

      Ajattelin ottaa asiakseni opettaa "Mie" nimimerkkiä some keskustelujen haastavalla saralla.


      NN

      Poista
  30. "Suosittelen lukemaan mm. T-nationin artikkeleita VHH:sta (erityisesti Poliquinin tekstit ovat olleet mielenkinitoisia)."

    Jos nyt ei kuitenkaan. T-nation on regressoitunut myyntikanavaksi erilaisille lisäravinteille ja Poliquinin jutuissa on puolet ns. Lapinlisää, markkinointihenkeen. Herra kannatti mm. aikoinaan veriryhmädieettiä.

    VastaaPoista
  31. "Diplomi-insinööri Sami Uusitalo kävi vuoden 2012 alussa ostoksilla ja valmisti ruokaa alle 5 euron hintaan"

    jos esimerkiksi kosmetologi olis käynyt ostokisilla olisko hän kyennyt valmistamaan ruokaa alle 5e?

    Tai esimerkiksi Prinssi Eversti?

    NN

    VastaaPoista