*
Alun perin kirjoitettu 13.10.2007, täydennystekstiä ilmestynyt 17.10.2007. Tätä kirjoitusta on kommentoitu hyvin vilkkaasti. KIITOS! Kokosin liudan terveysväittämiä, joihin itse otin kantaa. Tulilinjalle joutuivat mm. suositukset perunan syömisestä ja hiilihydraattien suosimisesta sekä instituutioina Kansanterveyslaitos ja elintarviketeollisuus. Kehotin syömään perunaa korkeintaan joka toinen päivä, käyttämään viljavalmisteita harkiten ja nauttimaan täysrasvaisia maitotuotteita kohtuullisesti. Lisäksi suosittelin syömään kalaa, lihaa ja vihanneksia usein sekä monipuolisesti. Margariinin sijaan tuli syödä voita. Kiitosta annoin Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Pekka Puskalle siitä, että Pohjois-Karjala -projektissa suomalaiset opetettiin syömään vihanneksia. Vilkkaassa keskustelussa minua ja muitakin yritetään vakuuttaa rasvadieetin eduista. Tähän en kuitenkaan taivu. Keskustelussa nousee esille myös virallisten ravitsemussuositusten sopivuus diabeetikoille ja hiilihydraattipitoisen ruokavalion merkitys urheilijan suorituskyvyn kannalta. Lisäksi useat kirjoittajat moittivat, että virallisissa ravitsemussuosituksissa sivuutetaan yksilölliset vaihtelut aineenvaihdunnassa. Kritiikkiä saan anonyymiltä kirjoittajalta, joka ei olisi valmis hyväksymään hiilihydraattien demonisointia. Saan oivallisen hienon muistutuksen siitä, että rasvaisen ruoan, vyötärölihavuuden ja sydänsairauksien välillä on yhteys. Kiitän keskusteluun oman arvokkaan panoksensa antaneita! Keskustelu jatkukoon!
Tarkoituksenhakuinen ja vääristelevä terveyspolitiikka on vahingollista. Eihän sellaista Suomessa harrasteta, eihän?
Heitän ilmaan muutamia terveysväitteitä (omia ja lainattuja), joiden edessä tällainen tavallinen bisneskytköksistä vapaa ravintovalmentaja ihmettelee asummeko Suomessa vai Naurusaarilla? Itkuvirsien veisaamisen voi aloittaa näistä epäkohdista:
1) Sairaaloiden tietojärjestelmät ovat tavattoman huonoja ja uhkaavat viedä potilasturvallisuutemme Pohjois-Korean tasolle. Lääkäri Armi Paini on syystä huolestunut: Sairaanhoitopiirien tiedotuslehtiä kustannetaan julkisilla verorahoilla. Yrityskuvalehdissä tuskin pyritään objektiivisuuteen, vaan yrityksestä pyritään antamaan mahdollisimman myönteinen kuva julkisuuteen. Kun yhteisillä varoilla painettava lehdykkä kertoo asiat "hyvin myönteisessä hengessä" yrityslehden tyyliin, niin alkavat Arminkin kulmakarvat kohota. Journalismi alkaa muistuttaa pohjois-korealaista tasoa uskottavuudessaan. Tietojärjestelmät ovat huipputasoa, jotain sivulauseessa ohimennen mainittuja pikkuongelmia on, ja kuulemma terveydenhuoltoteknologian kärkituote Mirandakin on tehty lääkäreitä varten. Kuitenkaan kukaan karvahattutyöntekijöistä ei näitä juttuja usko ja ruokapöydässä niille hekotellaan. Jos tämä julkisen sektorin tiedotuspoliittinen hehkutus jatkuu tällä linjalla, niin mitä saammekaan lukea jatkossa? Miranda on Jumalan inspiroima, Bill Gatesin koodaama ja Paavo Väyrysen pilotoima? Sopimus ohjelmiston hankinnasta NASAn sukkuloihin on allekirjoitusta vailla?
2) Rasva ei ole paha terveyshaitta, pahimmin liikkumattomien suomalaisten terveyttä nakertaa tällä hetkellä ravintoaine nimeltään hiilihydraatti. Lääkäri Pekka Nykänen sanoo: Suomessa ylipaino ja keskivartalolihavuus johtuvat liiallisesta hiilihydraattien käytöstä. Rasvaisimmat valheet kertoo elintarviketeollisuus koska se on täysin riippuvainen elintarvikkeiden jalostamisessa siellä tuotantolinjalla siitä, että se saa lisätä ruokaamme sokeria, elintarvikevärejä ja muita lisäaineita. Kansanterveyslaitoksen rooliksi on jäänyt ummistaa silmänsä tältä valtavalta terveyskatastrofilta, sillä vuosikymmenien aikana on lyöty lukkoon terveyspolitiikka, joka sallii rasvojen demonisoinnin ja hiilihydraattien palvonnan.
3) Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositukset sallivat liikkumattomien suomalaisten jatkaa epäterveellisellä linjauksella. Jos Kansanterveyslaitoksella olisi aitoa halua vaikuttaa suomalaisten terveyteen (eikä tehdä elintarvikepolitiikkaa), se muuttaisi oitis ravitsemussuositukset terveellisemmiksi. Kutsuttakoon minua nyt sitten vaikkapa "takin kääntäjäksi", mutta ainakin olen olennaisilta osiltaan eri mieltä ravitsemusneuvottelukunnan kanssa. Tämä erimielisyys ei ole syntynyt hetken mielijohteesta vaan uusimpien tieteellisten tutkimustöiden lukemisen kautta, ihmisten arkisen elämän seuraamisesta, ruokapäiväkirjojen analysoinnin ja siinä nähtyjen painonhallinnan vaikeuksien sekä epäterveellisyyteen johtavien valintojen myötä. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksilla ei pysy terveenä kuin runsaasti liikuntaa harrastava huippu-urheilija. Mikä suosituksissa on pielessä? Ei suinkaan kaikki ole pielessä, mutta olennaisia virheitä on nähdäkseni useita. Tässä puhuu bisneskytköksistä vapaa ääni, joka heijastelee uusimpia tutkimustuloksia:
a) Viljavalmisteita runsaasti (tämä on uusimman tutkimusnäytön valossa epäviisas suositus, sillä liikkumattomalla ihmisellä hiilihydraattivarastot ovat lähes jatkuvasti täynnä ja niillä ylimääräisillä leipäpaloilla on taipumusta siirtyä siihen Michelin-renkaaseen vyötäröllä. Parempi olisi sanoa Viljavalmisteita harkiten. Runsaasti viljavalmisteita voi syödä vain paljon liikuntaa harrastava ihminen. Ne paljon ylistetyt kuidut voi saada pähkinöistä ja hedelmistä. Ei siihen leipää tarvita välttämättä niin paljon kuin suositellaan.)
b) maitovalmisteita sopivasti (mikäli tämä tarkoittaa täysrasvaisten maitovalmisteiden kohtuukäyttöä, silloin tämä suositus on oikein mitoitettu. Pahoin pelkään, että tässä maitovalmisteilla tarkoitetaan sitä elintarviketeollisuuden riemuvoittona pidettyä rasvattomien maitovalmisteiden invaasiota. Koko Suomi on täytetty rasvattomilla tuotteilla. Eihän ruokakaupasta enää tahdo muuta löytyäkään kuin rasvattomia maitotuotteita. Suosittelen täysrasvaisten maitotuotteiden nauttimista kohtuullisia määriä. Säästäkää huippu-urheilijoille nuo rasvattomat maitovalmisteet!)
c) perunaa monipuolisesti (tämä on vakava virhe. Keitettyä perunaa voi syödä silloin tällöin, mutta ilmeisesti ei kuitenkaan joka päivä ja missään nimessä perunaa ei kannata syödä monipuolisesti: pelkkä keitetty peruna saa luvan riittää esimerkiksi joka toinen päivä, sillä esimerkiksi kasvirasvassa friteeratut ranskanperunat ovat mahdottoman epäterveellisiä)
d) kasviksista, marjoista ja hedelmistä väriä ja vaihtelua (tässä suositukset ovat turhan kainostelevia. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä syödään runsaasti ja säännöllisesti. Pääjohtaja Pekka Puskan suurena saavutuksena Pohjois-Karjala -projektissa on pidettävä sitä seikkaa, että hän opetti suomalaiset syömään vihanneksia!)
e) kalaa usein ja lihaa vähärasvaisena (suurena ihmeenä on pidettävä sitä seikkaa, että löytyy yksi ruoka-aine, joka kerää kaikkien ravitsemusvalistajien sympatiat puoleensa: se on kala. Siinä on rasva ja proteiini oikeassa muodossa. Lihassa luonnostaan olevaa rasvaa pitää oppia syömään, se on itse asiassa terveellistä sekin! Suosituksen pitäisikin kuulua näin: kalaa usein ja lihaa monipuolisista lähteistä)
f) rasvoja niukasti (tämä viesti vie harhaan. Ihmisen pitää syödä rasvoja monipuolisesti, kohtuullisesti ja rasvan luontaisia lähteitä suosien. Margariini vaihdetaan voihin, rasvaton liha vaihdetaan luomuporsaan kyljyksiin ja ruoka paistetaan voissa eikä missään nimessä margariinissa)
g) sokereita säästeliäästi (aivan oikein! Sokeria nautitaan todellakin säästeliäästi. Sokeri on turhan suuri aineenvaihdunnallinen rasite)
4) Elintarviketeollisuus tyydyttää nälkämme, mutta ryöstää meiltä mahdollisuuden ruokailla terveellisesti. Vain perinteisen kotona valmistetun ruoan lisääntynyt käyttö voi pelastaa Suomen terveyskatastrofilta. Lääkäri Antti Heikkilä sanoo osuvasti: Lääke- ja ruokateollisuus on median suurin rahoittaja. Siksi media julkaisee vain uutisia jotka tukevat rahoittajiensa etuja. Vaihtoehtoisia hoitoja väheksytään vaikka usein ne ovat virallisia hoitoja tehokkaampia ja turvallisimpia. Samaten meidät on saatu uskomaan valmisruokateollisuuden etuihin perinteiseen ruokaan verrattuna.
keskiviikkona, lokakuuta 17, 2007
Lihavuus on osa nykyaikasta elämäämme?
**
Uutistoimisto Reuters välittää tänään (17.10.2007) maailmalle aika mielenkiintoisen uutisen: Lihavuus ei olekaan lihavan itsensä ongelma. Koko ajan lisääntyvää lihavuusepidemiaa ei voi yksistään selittää sillä tavalla, että ihmiset elävät epäterveellisesti.
Brittitutkijat ovat kahden vuoden aikana pohtineet tätä asiaa oikein urakalla. Noin 250 tutkijaa ja ravintoasiantuntijaa on brittiläisen terveyslaitoksen ns. Foresight -ohjelmassa päässyt loppuraportin tekoon.
Tutkijoiden mukaan lihavuudesta ei ole yksittäinen ihminen vastuussa, vaan lihavuus on seurausta yhteiskunnan muutoksesta. Energiapitoista ruokaa on yllin kyllin tarjolla ja se on lisäksi varsin edullista. Koneet tekevät ne työt joihin ennen tarvittiin meidän lihastyötämme, modernit kulkuvälineet vievät meidät kätevästi paikasta toiseen ja sitten me istumme niin tavattoman paljon paikallamme.
Tutkimusta johtanut Sir David King, haluaa kerta kaikkiaan romuttaa myytin, että lihava ihminen on laiska ja rakastaa liiaksi ruokaa ja liikkumatonta elämää. Tämän myytin murskaamiseksi on nyt koostettu vakuuttava tutkimusaineisto.
Sir David King pitää yksilön vastuuta huomattavana, mutta koko lihavuusepidemia on liian monimutkainen kaatuakseen kokonaan yksittäisen henkilön kannettavaksi. Tutkimuksen löydökset ovat pistäneet sellaisen hälytyskellon soimaan, josta syystä voidaan odottaa realistisia toimenpiteitä lihavuuden torjumiseksi.
Lihavuusepidemian torjumiseen ja peruutusvaihteen saamiseksi päälle menee tutkijoiden mukaan vähintään 30 vuotta. Tänä aikana nähdään muutoksia , jotka tähtäävät hyötyliikunnan voimakkaaseen lisääntymiseen. Kansalaisia opastetaan kädestä pitäen liikkumaan enemmän ja siirtymään terveellisempien ravintolähteiden äärelle.
Veteraaniurheilija tervehtii tomeria brittitutkijoita ilolla. Liikkumattomuuteen houkutteleva elämäntapamme on tullut tiensä päähän. Mitä enemmän liikumme omakohtaisesti ja tarkkailemme mitä pistämme suuhumme, sitä vähemmän meillä on huolta lihavuusepidemiasta jatkossa.
Lähde: Reuters Health, "Obesity a result of modern life", 17.10.2007
Uutistoimisto Reuters välittää tänään (17.10.2007) maailmalle aika mielenkiintoisen uutisen: Lihavuus ei olekaan lihavan itsensä ongelma. Koko ajan lisääntyvää lihavuusepidemiaa ei voi yksistään selittää sillä tavalla, että ihmiset elävät epäterveellisesti.
Brittitutkijat ovat kahden vuoden aikana pohtineet tätä asiaa oikein urakalla. Noin 250 tutkijaa ja ravintoasiantuntijaa on brittiläisen terveyslaitoksen ns. Foresight -ohjelmassa päässyt loppuraportin tekoon.
Tutkijoiden mukaan lihavuudesta ei ole yksittäinen ihminen vastuussa, vaan lihavuus on seurausta yhteiskunnan muutoksesta. Energiapitoista ruokaa on yllin kyllin tarjolla ja se on lisäksi varsin edullista. Koneet tekevät ne työt joihin ennen tarvittiin meidän lihastyötämme, modernit kulkuvälineet vievät meidät kätevästi paikasta toiseen ja sitten me istumme niin tavattoman paljon paikallamme.
Tutkimusta johtanut Sir David King, haluaa kerta kaikkiaan romuttaa myytin, että lihava ihminen on laiska ja rakastaa liiaksi ruokaa ja liikkumatonta elämää. Tämän myytin murskaamiseksi on nyt koostettu vakuuttava tutkimusaineisto.
Sir David King pitää yksilön vastuuta huomattavana, mutta koko lihavuusepidemia on liian monimutkainen kaatuakseen kokonaan yksittäisen henkilön kannettavaksi. Tutkimuksen löydökset ovat pistäneet sellaisen hälytyskellon soimaan, josta syystä voidaan odottaa realistisia toimenpiteitä lihavuuden torjumiseksi.
Lihavuusepidemian torjumiseen ja peruutusvaihteen saamiseksi päälle menee tutkijoiden mukaan vähintään 30 vuotta. Tänä aikana nähdään muutoksia , jotka tähtäävät hyötyliikunnan voimakkaaseen lisääntymiseen. Kansalaisia opastetaan kädestä pitäen liikkumaan enemmän ja siirtymään terveellisempien ravintolähteiden äärelle.
Veteraaniurheilija tervehtii tomeria brittitutkijoita ilolla. Liikkumattomuuteen houkutteleva elämäntapamme on tullut tiensä päähän. Mitä enemmän liikumme omakohtaisesti ja tarkkailemme mitä pistämme suuhumme, sitä vähemmän meillä on huolta lihavuusepidemiasta jatkossa.
Lähde: Reuters Health, "Obesity a result of modern life", 17.10.2007
Mediuutiset yllättää jälleen!
###
Käykää lukemassa Mediuutisten heikoimman toimittajan Juha-Pekka Honkasen juttu: "Kasvikset olivat yleisin ruokamyrkytysten syy viime vuonna"
Kasvikset olivat yleisin syypää ruokamyrkytysepidemioihin viime vuonna. Ne ohittivat Elintarviketurvallisuusviraston mukaan ensimmäistä kertaa lihan ja lihatuotteet merkittävimpänä ruokamyrkytysepidemioiden syynä. Kansalliseen ruokamyrkytysrekisteriin kirjattiin viime vuonna 46 elintarvike- ja vesivälitteistä epidemiaa. Niissä sairastui yhteensä 1 800 henkilöä. Kasvikset aiheuttivat myös kaksi vuoden suurinta epidemiaa. Noroviruksella saastuneista tuorevihanneksista tehdyt salaatit johtivat yli 400 henkilön sairastumiseen. Yli talven varastoitu porkkana aiheutti kaksi Yersinia pseudotuberculosis -epidemiaa. Niistä laajemmassa yli 400 oppilasta ja opettajaa sairastuvat kouluruokailussa. Yleisimmät ruokamyrkytysepidemioiden syyt ovat keittiötyöntekijöiden huono käsihygienia ja saastuneet raaka-aineet.
Potkikaa hemmettiin tuo Juha-Pekka Honkanen tuolta Mediuutisten toimituksesta! Hän tekee enemmän vahinkoa terveyskirjoituksillaan kuin on tarpeen. Tämä hänen epätasaisuutensa alkaa jo olla rasite meille terveysvalistajille.
"Kasvikset olivat yleisin ruokamyrkytysten syy viime vuonna" on toimittaja Honkaselle tyypillinen harhauttava viesti. Kaikki muut tiedottajat ilahduttavat lukijoitaan toteamuksella: Ruokamyrkytysepidemiat vähenivät viime vuoden aikana (esimerkiksi Finfood ja Kansanterveyslaitos).
Toimittaja Honkanen on ennenkin sekoillut:
Käykää lukemassa Mediuutisten heikoimman toimittajan Juha-Pekka Honkasen juttu: "Kasvikset olivat yleisin ruokamyrkytysten syy viime vuonna"
Kasvikset olivat yleisin syypää ruokamyrkytysepidemioihin viime vuonna. Ne ohittivat Elintarviketurvallisuusviraston mukaan ensimmäistä kertaa lihan ja lihatuotteet merkittävimpänä ruokamyrkytysepidemioiden syynä. Kansalliseen ruokamyrkytysrekisteriin kirjattiin viime vuonna 46 elintarvike- ja vesivälitteistä epidemiaa. Niissä sairastui yhteensä 1 800 henkilöä. Kasvikset aiheuttivat myös kaksi vuoden suurinta epidemiaa. Noroviruksella saastuneista tuorevihanneksista tehdyt salaatit johtivat yli 400 henkilön sairastumiseen. Yli talven varastoitu porkkana aiheutti kaksi Yersinia pseudotuberculosis -epidemiaa. Niistä laajemmassa yli 400 oppilasta ja opettajaa sairastuvat kouluruokailussa. Yleisimmät ruokamyrkytysepidemioiden syyt ovat keittiötyöntekijöiden huono käsihygienia ja saastuneet raaka-aineet.
Potkikaa hemmettiin tuo Juha-Pekka Honkanen tuolta Mediuutisten toimituksesta! Hän tekee enemmän vahinkoa terveyskirjoituksillaan kuin on tarpeen. Tämä hänen epätasaisuutensa alkaa jo olla rasite meille terveysvalistajille.
"Kasvikset olivat yleisin ruokamyrkytysten syy viime vuonna" on toimittaja Honkaselle tyypillinen harhauttava viesti. Kaikki muut tiedottajat ilahduttavat lukijoitaan toteamuksella: Ruokamyrkytysepidemiat vähenivät viime vuoden aikana (esimerkiksi Finfood ja Kansanterveyslaitos).
Toimittaja Honkanen on ennenkin sekoillut:
Dieetti kuin dieetti - sydän reistailee samalla tavalla
Leipäviikko
**
Tätä kirjoitusta kommentoidaan vilkkaasti! Tutustu sinäkin "Terveemmän Jussin" ihmiskokeeseen. Hän on vaihtanut margariinin meijerivoihin. Saarivaltion Villelle on annettu lupa käyttää voin ja kasviöljyn sekoitusta.
Nyt on meneillään leipäviikko. Kansallista Leipäviikkoa vietetään 15.–21.10.2007 ja kansainvälistä Leipäpäivää 16.10.2007. Leipä on perinteisesti kuulunut suomalaiseen ruokavalioon. Leipää on helppo ylistää, sillä leipä on hyvää ja ravitsevaa. Tässä joitakin vinkkejä miten voitte leipäviikkoa viettää:
1) Käy siellä lähileipomossa ja osta sieltä jotain sellaista leipää jota et aiemmin ole kokeillut. Ajellessani eilen Sotkamosta kotiin pysähdyin useita kertoja taukopaikoille ja pyysin saada maistaa paikkakunnalle tyypillistä leipää. Ihana makujen matka!
2) Tutustu vaikkapa kirjastossa leivän historiaan. Voi olla hieno kokemus elää hetki yhdessä sen elintarvikkeen kanssa, joka niin keskeisesti liittyy suomalaisuuteen.
3) Painonhallintaan leipä ei kovin hyvin sovi. Leipä ei pidä nälkää ja saattaa tarpeettoman paljon edistää insuliinintuotantoa. Syö kohtuullisia määriä leipää jos sinulla on taipumusta kerätä ylimääräisiä kiloja. Pistä niiden harvojen nautintohetkien aikana leipäpalojesi päälle reilusti voita.
4) Käykää Bagelsuon yläkoulussa (korppu.fi). Siellä on paljon hauskaa tarjolla leivästä!
Tätä kirjoitusta kommentoidaan vilkkaasti! Tutustu sinäkin "Terveemmän Jussin" ihmiskokeeseen. Hän on vaihtanut margariinin meijerivoihin. Saarivaltion Villelle on annettu lupa käyttää voin ja kasviöljyn sekoitusta.
Nyt on meneillään leipäviikko. Kansallista Leipäviikkoa vietetään 15.–21.10.2007 ja kansainvälistä Leipäpäivää 16.10.2007. Leipä on perinteisesti kuulunut suomalaiseen ruokavalioon. Leipää on helppo ylistää, sillä leipä on hyvää ja ravitsevaa. Tässä joitakin vinkkejä miten voitte leipäviikkoa viettää:
1) Käy siellä lähileipomossa ja osta sieltä jotain sellaista leipää jota et aiemmin ole kokeillut. Ajellessani eilen Sotkamosta kotiin pysähdyin useita kertoja taukopaikoille ja pyysin saada maistaa paikkakunnalle tyypillistä leipää. Ihana makujen matka!
2) Tutustu vaikkapa kirjastossa leivän historiaan. Voi olla hieno kokemus elää hetki yhdessä sen elintarvikkeen kanssa, joka niin keskeisesti liittyy suomalaisuuteen.
3) Painonhallintaan leipä ei kovin hyvin sovi. Leipä ei pidä nälkää ja saattaa tarpeettoman paljon edistää insuliinintuotantoa. Syö kohtuullisia määriä leipää jos sinulla on taipumusta kerätä ylimääräisiä kiloja. Pistä niiden harvojen nautintohetkien aikana leipäpalojesi päälle reilusti voita.
4) Käykää Bagelsuon yläkoulussa (korppu.fi). Siellä on paljon hauskaa tarjolla leivästä!
Kauhistuttava karhutarina ja sen pohdintaa
*
Viime päivinä olemme saaneet sanomalehdissä lukea miten raivostunut karhu raapi ja puri metsästäjän ja tämän kaverin sairaalakuntoon Ruotsissa Jämtlannin Lillhärjedalissa. Viikko tätä ennen karhu oli tappanut metsästäjän Valsjöbyssä.
Karhukanta Ruotsissa on kasvanut nopeasti ja Ruotsissa on nyt noin 2 500 karhua. Ruotsissa puhutaankin nyt hyvin paljon tästä tapauksesta ja pohditaan sitä onko metsissä turvallista liikkua.
Mielenkiintoisen lisän tuo keskusteluun ruotsalainen karhujen asiantuntija, joka epäilee yhdeksi syyksi karhujen harvinaisen aggressiiviseen käytökseen, metsämarjojen epätavallisen huonoa satoa paikka paikoin. Kun karhu valmistautuu asettumaan talviteloille, se syö erittäin runsaasti hiilihydraatteja marjojen ja kasvisten muodossa. Näin se kerää talviunen varalle sitä tarpeellista rasvakerrosta. Pelkällä liharavinnolla karhu ei tule lihavaksi.
Ovatko karhut riippuvaisia sokerista, kysyy tunnettu virallista ravitsemusnäkemystä edustava ravintovalmentaja Katarina Holm-Johansson Ruotsista.
Viime päivinä olemme saaneet sanomalehdissä lukea miten raivostunut karhu raapi ja puri metsästäjän ja tämän kaverin sairaalakuntoon Ruotsissa Jämtlannin Lillhärjedalissa. Viikko tätä ennen karhu oli tappanut metsästäjän Valsjöbyssä.
Karhukanta Ruotsissa on kasvanut nopeasti ja Ruotsissa on nyt noin 2 500 karhua. Ruotsissa puhutaankin nyt hyvin paljon tästä tapauksesta ja pohditaan sitä onko metsissä turvallista liikkua.
Mielenkiintoisen lisän tuo keskusteluun ruotsalainen karhujen asiantuntija, joka epäilee yhdeksi syyksi karhujen harvinaisen aggressiiviseen käytökseen, metsämarjojen epätavallisen huonoa satoa paikka paikoin. Kun karhu valmistautuu asettumaan talviteloille, se syö erittäin runsaasti hiilihydraatteja marjojen ja kasvisten muodossa. Näin se kerää talviunen varalle sitä tarpeellista rasvakerrosta. Pelkällä liharavinnolla karhu ei tule lihavaksi.
Ovatko karhut riippuvaisia sokerista, kysyy tunnettu virallista ravitsemusnäkemystä edustava ravintovalmentaja Katarina Holm-Johansson Ruotsista.
perjantaina, lokakuuta 12, 2007
Sisar hento valkoinen
*
Sairaanhoitajien (TEHY-läisten) uhatessa ryhtyä historiallisen tiukkaan työtaisteluun saavuttaakseen heille kuuluvan palkankorotuksen, keskustelujen laineet lyövät korkealle. Tässä joitakin poimintoja myrskyn silmään ajautuneesta hennosta valkoisesta sisaresta ja siitä mitä hänestä ajatellaan:
Myös sairaanhoitajien työtä tulisi arvostaa, ja arvostuksen tulisi näkyä palkoissa. Mutta siinä missä lääkäreitä tuettiin puolen vuoden mittaisessa työtaistelussa 2001, alkaa media nyt kääntyä "sisar hento valkoista" vastaan. Sairaanhoitaja pelastaa kuitenkin henkiä siinä missä lääkärikin. (Savon Sanomat, 12.10.2007)
Tehyn lakko käynnistyy monessa mielessä onnettomien tähtien alla. Kansalaisten sympatia sairaanhoitajia kohtaan saattaa kadota vauhdilla, kun he vertaavat omia korotuksiaan tehyläisten vaatimiin ja tyrmistyvät. Lakko ei tule päättymään hyvin ja olisi viisaampaa, jos Tehy pyörtäisi päätöksensä. Mutta näin tuskin käy. (Maaseudun Tulevaisuus, 12.10.2007)
Ihmettelen myös lääkäreiden vetäytymistä asiasta. He viime lakolla saivat suuret korotukset, mutta eivät silloinkaan eivätkä nytkään ole edes vihjaisseet olevansa sairaanhoitajien puolella. Ja rahaa on. Se vain pitää jakaa oikeudenmukaisemmin. On patoutunut kymmenien vuosien vaatimattomat korotukset jotka voitaisiin nyt hoitaa kuntoon. Olen valmis maksamaan oman osuuteni heidän palkankorotuksistaan veroäyrin muodossa, jos se todella menee heille eikä tierumpuihin ympäri maata. (Talouselämä -lehden keskustelupalsta, 12.10.2007)
Jos lakko ja massairtisanoutumiset toteutuvat, se merkitsee julkisen terveydenhuollon asemien heikkenemistä yksityisen puolen korjatessa hyödyn. Haluavatko hoitajat myötävaikuttaa tällaiseen kehitykseen? (Helsingin Sanomat -lehden keskustelupalsta, 12.10.2007)
Sairaanhoitajien (TEHY-läisten) uhatessa ryhtyä historiallisen tiukkaan työtaisteluun saavuttaakseen heille kuuluvan palkankorotuksen, keskustelujen laineet lyövät korkealle. Tässä joitakin poimintoja myrskyn silmään ajautuneesta hennosta valkoisesta sisaresta ja siitä mitä hänestä ajatellaan:
Myös sairaanhoitajien työtä tulisi arvostaa, ja arvostuksen tulisi näkyä palkoissa. Mutta siinä missä lääkäreitä tuettiin puolen vuoden mittaisessa työtaistelussa 2001, alkaa media nyt kääntyä "sisar hento valkoista" vastaan. Sairaanhoitaja pelastaa kuitenkin henkiä siinä missä lääkärikin. (Savon Sanomat, 12.10.2007)
Tehyn lakko käynnistyy monessa mielessä onnettomien tähtien alla. Kansalaisten sympatia sairaanhoitajia kohtaan saattaa kadota vauhdilla, kun he vertaavat omia korotuksiaan tehyläisten vaatimiin ja tyrmistyvät. Lakko ei tule päättymään hyvin ja olisi viisaampaa, jos Tehy pyörtäisi päätöksensä. Mutta näin tuskin käy. (Maaseudun Tulevaisuus, 12.10.2007)
Ihmettelen myös lääkäreiden vetäytymistä asiasta. He viime lakolla saivat suuret korotukset, mutta eivät silloinkaan eivätkä nytkään ole edes vihjaisseet olevansa sairaanhoitajien puolella. Ja rahaa on. Se vain pitää jakaa oikeudenmukaisemmin. On patoutunut kymmenien vuosien vaatimattomat korotukset jotka voitaisiin nyt hoitaa kuntoon. Olen valmis maksamaan oman osuuteni heidän palkankorotuksistaan veroäyrin muodossa, jos se todella menee heille eikä tierumpuihin ympäri maata. (Talouselämä -lehden keskustelupalsta, 12.10.2007)
Jos lakko ja massairtisanoutumiset toteutuvat, se merkitsee julkisen terveydenhuollon asemien heikkenemistä yksityisen puolen korjatessa hyödyn. Haluavatko hoitajat myötävaikuttaa tällaiseen kehitykseen? (Helsingin Sanomat -lehden keskustelupalsta, 12.10.2007)
Kananmunaus
**
Tarkoitushakuisella elintarvikepolitiikalla voidaan saada paljon tuhoa aikaiseksi. Niin kuin esimerkiksi tämän kananmunan suhteen. Suomen Sydänliitto on ehkä ainoa jäljellä oleva kananmunavihan linnake Suomessa: Sydänliiton suositus on enintään kaksi kananmunaa viikossa sellaisenaan.
Uskokaa nyt hyvät ihmiset, että kananmuna päivässä on parasta mitä voit tehdä terveytesi eteen! Tänään vietetään kansainvälistä kananmunan päivää. Minä ainakin ajattelin syödä muutaman ylimääräisen kananmunan.
Tietoa Finfoodin sivuilta:
Kansainvälisen kananmunan päivän tarkoituksena on kertoa, että kananmuna on hyvä, edullinen ja terveellinen elintarvike, joka sopii jokaiseen ruokapöytään maanosasta ja maasta riippumatta. Joka maassa on oma tapa nauttia kananmunia: Suomessa ne syödään munavoina karjalanpiirakoiden kanssa, Ranskassa paistetaan suuria ohukaisia ja Espanjassa munakkaita. Meksikossa häränsilmäkananmunia nautitaan tulisen tomaattikastikkeen kanssa aamiaiseksi kun taas Japanissa munakas taiteillaan riisin kanssa sushiksi. Vaikka kananmuna on ainoa eläinperäinen elintarvike, jota syödään maasta ja kulttuurista riippumatta joka puolella maapalloa, sen kulutuksessa ja tuotannossa on mielenkiintoisia eroja maittain ja maanosittain.
Euroopassa vähiten kananmunia kulutetaan Suomessa ja Kreikassa, eniten Unkarissa, Tanskassa ja Ranskassa. Erot ovat isoja, sillä Suomessa kulutetaan reilu 150 munaa henkeä kohti vuodessa, Unkarissa taas puolet enemmän eli noin 300 munaa henkeä kohti vuodessa. Unkarilaisten kulutus ei kuitenkaan vedä vertoja maailman suurimmalle kananmunamaalle Meksikolle, jossa kulutetaan vuosittain yli 350 kananmunaa henkeä kohti. Hyvänä kakkosena Meksikon jälkeen on Japani. Kulutuserot selittyvät pääosin ruokakulttuurisilla seikoilla, sillä Meksikossa, Japanissa ja esimerkiksi Ranskassa kananmunia kulutetaan sekä aamupalalla että lämpimissä ruuissa.
Tarkoitushakuisella elintarvikepolitiikalla voidaan saada paljon tuhoa aikaiseksi. Niin kuin esimerkiksi tämän kananmunan suhteen. Suomen Sydänliitto on ehkä ainoa jäljellä oleva kananmunavihan linnake Suomessa: Sydänliiton suositus on enintään kaksi kananmunaa viikossa sellaisenaan.
Uskokaa nyt hyvät ihmiset, että kananmuna päivässä on parasta mitä voit tehdä terveytesi eteen! Tänään vietetään kansainvälistä kananmunan päivää. Minä ainakin ajattelin syödä muutaman ylimääräisen kananmunan.
Tietoa Finfoodin sivuilta:
Kansainvälisen kananmunan päivän tarkoituksena on kertoa, että kananmuna on hyvä, edullinen ja terveellinen elintarvike, joka sopii jokaiseen ruokapöytään maanosasta ja maasta riippumatta. Joka maassa on oma tapa nauttia kananmunia: Suomessa ne syödään munavoina karjalanpiirakoiden kanssa, Ranskassa paistetaan suuria ohukaisia ja Espanjassa munakkaita. Meksikossa häränsilmäkananmunia nautitaan tulisen tomaattikastikkeen kanssa aamiaiseksi kun taas Japanissa munakas taiteillaan riisin kanssa sushiksi. Vaikka kananmuna on ainoa eläinperäinen elintarvike, jota syödään maasta ja kulttuurista riippumatta joka puolella maapalloa, sen kulutuksessa ja tuotannossa on mielenkiintoisia eroja maittain ja maanosittain.
Euroopassa vähiten kananmunia kulutetaan Suomessa ja Kreikassa, eniten Unkarissa, Tanskassa ja Ranskassa. Erot ovat isoja, sillä Suomessa kulutetaan reilu 150 munaa henkeä kohti vuodessa, Unkarissa taas puolet enemmän eli noin 300 munaa henkeä kohti vuodessa. Unkarilaisten kulutus ei kuitenkaan vedä vertoja maailman suurimmalle kananmunamaalle Meksikolle, jossa kulutetaan vuosittain yli 350 kananmunaa henkeä kohti. Hyvänä kakkosena Meksikon jälkeen on Japani. Kulutuserot selittyvät pääosin ruokakulttuurisilla seikoilla, sillä Meksikossa, Japanissa ja esimerkiksi Ranskassa kananmunia kulutetaan sekä aamupalalla että lämpimissä ruuissa.
keskiviikkona, lokakuuta 10, 2007
Kiitos vierailustasi vaatimattomilla sivuillani!
*
En voi kuin ihmetellä porukan intoa vierailla näillä sivuillani. Tässä viimeisin laskurin näyttämä tilastotieto:
Veteraaniurheilija
-- Site Summary ---
Visits
Total ....................... 81,149
Average per Day ................ 982
Average Visit Length .......... 2:33
This Week .................... 6,875
Page Views
Total ....................... 138,726
Average per Day ................ 1673
Average per Visit .............. 1.7
This Week .................... 10,309
Nöyrä kiitos!
En voi kuin ihmetellä porukan intoa vierailla näillä sivuillani. Tässä viimeisin laskurin näyttämä tilastotieto:
Veteraaniurheilija
-- Site Summary ---
Visits
Total ....................... 81,149
Average per Day ................ 982
Average Visit Length .......... 2:33
This Week .................... 6,875
Page Views
Total ....................... 138,726
Average per Day ................ 1673
Average per Visit .............. 1.7
This Week .................... 10,309
Nöyrä kiitos!
Luotettavaa terveystietoa internetissä
**
Internetistä löytää valtavasti terveystietoa. Aina tietoon ei voi luottaa. Tässä esitellään varsin luotettava terveystiedon sivusto, joka lisäksi on erittäin suosittu.
Erään tutkimuksen mukaan suomalaisista internetin käyttäjistä 62 % etsii terveystietoa internetistä. Huomattavan paljon helpommaksi terveystiedon etsiminen voidaan tehdä siirtymällä Terveyskirjasto.fi -nimisen sivuston vakiokäyttäjäksi. Suurin osa käyttäjistä kokee terveyskirjaston käytön helpoksi. Terveyskirjastosta tieto löytyy paremmin kuin monesta muusta paikasta internetissä. Monet kirjaston asiakkaista kokevat hyödyksi myös sen, että Terveyskirjasto neuvoo milloin itsehoito riittää ja milloin on tarve mennä lääkäriin.
Terveyskirjasto -sivuston suosio on vankka. Joka päivä avataan 60 000 – 70 000 artikkelia, vuodessa tämä tekee yhteensä yli 20 miljoonaa lukukertaa. Toukokuussa 2007 toteutettiin Terveyskirjaston käyttäjäkysely. Sen mukaan 95 % kyselyyn vastanneista koki kirjaston käytön vähintäänkin helpoksi. Kirjastossa vierailleista 40 % koki löytäneensä etsimänsä tiedon erittäin hyvin ja vain 5 % ei löytänyt etsimäänsä tietoa. Terveyskirjaston käyttäjistä 22 % koki kirjaston tietojen vähentäneen merkittävästi heidän tarvettaan ottaa yhteyttä terveyskeskukseen.
"Terveyskirjasto auttaa asiakkaita itsehoidossa antamalla luotettavan tiedon hetkellä jolloin sitä kipeimmin tarvitaan. Monet lääkäriin menoa harkitsevat kokevat hyödyksi sen, että Terveyskirjasto neuvoo myös milloin on tarve mennä lääkäriin. Tieto ohjaa asiakkaan omaa toimintaa ja tarpeettomat yhteydenotot terveyskeskuksiin vähenevät. Hoitoon ei ainakaan tietämättömyyttään tarvitse heti hakeutua vaan asiakas saa Terveyskirjastosta tukea arvioidakseen oman hoitonsa kiireellisyyttä. Joskus riittävän ajoissa toteutuva hoito voi pelastaa hengen", Kustannus Oy Duodecimin toimitusjohtaja Pekka Mustonen sanoo.
Terveyskirjaston kivijalkana toimii jatkuvasti päivittyvä tietokanta: Lääkärikirja Duodecim. Kirjaston artikkeleihin lisätään päivitysten yhteydessä osioita sairauksien ennaltaehkäisystä sekä entistä tarkempia kuvauksia milloin hoitoon kannattaa hakeutua. Tavoitteena on kehittää jatkuvasti päivittyvä ja kattava lääketieteellinen tietokantapalvelu. Lääkäreiden käyttämässä tietokannassa on yhteys vastaavaan Terveyskirjaston artikkeliin, jossa on sama viesti jo valmiiksi potilaalle ymmärrettävässä muodossa. Tieto voidaan tarvittaessa tulostaa asiakkaalle vastaanotolla kotihoidon tueksi.
Tiedon luotettavuus ja ymmärrettävyys on tärkeintä. TNS Radar Oy:n tutkimuksen mukaan miehistä 47 % ja naisista 33 % kokevat luotettavan ja riippumattoman tiedon löytämisen Internetistä vaikeaksi. Naiset hakevat ensimmäiseksi tietoa internetistä kun taas miehet luottavat enemmän lääkäriin. Yli puolet (52 %) on etsinyt tietoa oman kotikuntansa terveyssivustoilta. Myös hakukoneita käytetään paljon, 40 % vastaajista hakee tiedon mieluiten Googlella tai muulla hakukoneella.
Sitralta saimme hienon lahjan tälle vuodelle: Terveyskirjaston sisällön kaikkien kansalaisten käyttöön vuoden 2007 loppuun saakka. Sitran Terveydenhuollon ohjelmajohtaja Hannu Hanhijärvi kertoo, että Terveyskirjaston käyttö on osoittautunut hyödylliseksi ja itsehoidolle on todellista kysyntää. Konkreettinen työkalu antaa mahdollisuuden luotettavan tiedon myötä ottaa aidosti ja aktiivisesti vastuuta omasta terveydestään. Sitrassa ollaan vakuuttuneita, että kansalaisille on annettava kaikki mahdollinen apu ja tuki näissä asioissa. Jatkossa on erityisen tärkeää että sisällöt integroidaan osaksi terveydenhuollon sähköisiä, interaktiivisia peruspalveluita.
Lisätietoja:
Kustannus Oy Duodecim
Toimitusjohtaja Pekka Mustonen
puh. 050 595 9730, sähköposti pekka.mustonen@duodecim.fi
Suomalainen Lääkäriseura Duodecim
Viestintäpäällikkö Annakaisa Tavast
puh. (09) 6188 5218, sähköposti annakaisa.tavast@duodecim.fi
Sitra
www.sitra.fi
Terveyskirjasto
www.terveyskirjasto.fi
Terveydenhuollon ohjelma, ohjelmajohtaja Hannu Hanhijärvi
puh. (09) 6189 9440, sähköposti hannu.hanhijarvi@sitra.fi
Terveydenhuollon ohjelman viestintä, Elina Antila, Kuule Oy
puh. 040 548 3838, sähköposti elina.antila@kuule.fi
Lähde: Deskin tiedote toimittajille, 10.10.2007
Internetistä löytää valtavasti terveystietoa. Aina tietoon ei voi luottaa. Tässä esitellään varsin luotettava terveystiedon sivusto, joka lisäksi on erittäin suosittu.
Erään tutkimuksen mukaan suomalaisista internetin käyttäjistä 62 % etsii terveystietoa internetistä. Huomattavan paljon helpommaksi terveystiedon etsiminen voidaan tehdä siirtymällä Terveyskirjasto.fi -nimisen sivuston vakiokäyttäjäksi. Suurin osa käyttäjistä kokee terveyskirjaston käytön helpoksi. Terveyskirjastosta tieto löytyy paremmin kuin monesta muusta paikasta internetissä. Monet kirjaston asiakkaista kokevat hyödyksi myös sen, että Terveyskirjasto neuvoo milloin itsehoito riittää ja milloin on tarve mennä lääkäriin.
Terveyskirjasto -sivuston suosio on vankka. Joka päivä avataan 60 000 – 70 000 artikkelia, vuodessa tämä tekee yhteensä yli 20 miljoonaa lukukertaa. Toukokuussa 2007 toteutettiin Terveyskirjaston käyttäjäkysely. Sen mukaan 95 % kyselyyn vastanneista koki kirjaston käytön vähintäänkin helpoksi. Kirjastossa vierailleista 40 % koki löytäneensä etsimänsä tiedon erittäin hyvin ja vain 5 % ei löytänyt etsimäänsä tietoa. Terveyskirjaston käyttäjistä 22 % koki kirjaston tietojen vähentäneen merkittävästi heidän tarvettaan ottaa yhteyttä terveyskeskukseen.
"Terveyskirjasto auttaa asiakkaita itsehoidossa antamalla luotettavan tiedon hetkellä jolloin sitä kipeimmin tarvitaan. Monet lääkäriin menoa harkitsevat kokevat hyödyksi sen, että Terveyskirjasto neuvoo myös milloin on tarve mennä lääkäriin. Tieto ohjaa asiakkaan omaa toimintaa ja tarpeettomat yhteydenotot terveyskeskuksiin vähenevät. Hoitoon ei ainakaan tietämättömyyttään tarvitse heti hakeutua vaan asiakas saa Terveyskirjastosta tukea arvioidakseen oman hoitonsa kiireellisyyttä. Joskus riittävän ajoissa toteutuva hoito voi pelastaa hengen", Kustannus Oy Duodecimin toimitusjohtaja Pekka Mustonen sanoo.
Terveyskirjaston kivijalkana toimii jatkuvasti päivittyvä tietokanta: Lääkärikirja Duodecim. Kirjaston artikkeleihin lisätään päivitysten yhteydessä osioita sairauksien ennaltaehkäisystä sekä entistä tarkempia kuvauksia milloin hoitoon kannattaa hakeutua. Tavoitteena on kehittää jatkuvasti päivittyvä ja kattava lääketieteellinen tietokantapalvelu. Lääkäreiden käyttämässä tietokannassa on yhteys vastaavaan Terveyskirjaston artikkeliin, jossa on sama viesti jo valmiiksi potilaalle ymmärrettävässä muodossa. Tieto voidaan tarvittaessa tulostaa asiakkaalle vastaanotolla kotihoidon tueksi.
Tiedon luotettavuus ja ymmärrettävyys on tärkeintä. TNS Radar Oy:n tutkimuksen mukaan miehistä 47 % ja naisista 33 % kokevat luotettavan ja riippumattoman tiedon löytämisen Internetistä vaikeaksi. Naiset hakevat ensimmäiseksi tietoa internetistä kun taas miehet luottavat enemmän lääkäriin. Yli puolet (52 %) on etsinyt tietoa oman kotikuntansa terveyssivustoilta. Myös hakukoneita käytetään paljon, 40 % vastaajista hakee tiedon mieluiten Googlella tai muulla hakukoneella.
Sitralta saimme hienon lahjan tälle vuodelle: Terveyskirjaston sisällön kaikkien kansalaisten käyttöön vuoden 2007 loppuun saakka. Sitran Terveydenhuollon ohjelmajohtaja Hannu Hanhijärvi kertoo, että Terveyskirjaston käyttö on osoittautunut hyödylliseksi ja itsehoidolle on todellista kysyntää. Konkreettinen työkalu antaa mahdollisuuden luotettavan tiedon myötä ottaa aidosti ja aktiivisesti vastuuta omasta terveydestään. Sitrassa ollaan vakuuttuneita, että kansalaisille on annettava kaikki mahdollinen apu ja tuki näissä asioissa. Jatkossa on erityisen tärkeää että sisällöt integroidaan osaksi terveydenhuollon sähköisiä, interaktiivisia peruspalveluita.
Lisätietoja:
Kustannus Oy Duodecim
Toimitusjohtaja Pekka Mustonen
puh. 050 595 9730, sähköposti pekka.mustonen@duodecim.fi
Suomalainen Lääkäriseura Duodecim
Viestintäpäällikkö Annakaisa Tavast
puh. (09) 6188 5218, sähköposti annakaisa.tavast@duodecim.fi
Sitra
www.sitra.fi
Terveyskirjasto
www.terveyskirjasto.fi
Terveydenhuollon ohjelma, ohjelmajohtaja Hannu Hanhijärvi
puh. (09) 6189 9440, sähköposti hannu.hanhijarvi@sitra.fi
Terveydenhuollon ohjelman viestintä, Elina Antila, Kuule Oy
puh. 040 548 3838, sähköposti elina.antila@kuule.fi
Lähde: Deskin tiedote toimittajille, 10.10.2007
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)