torstaina, syyskuuta 25, 2008

Randy Pausch (1960-2008)

***
Ihailemani luennoitsija, professori ja innostaja
Randy Pausch on kuollut haimasyövän komplikaatioihin.

Kiitos kaikesta!

Tupakkateollisuus tuki polttavia näyttelijöitä

*
Tupakkateollisuus maksoi
huomattavia summia rahaa tunnetuille näyttelijöille Hollywoodissa, jotta he polttaisivat savukkeita. Amerikkalaistutkijoiden mukaan tämä oli erittäin kannattava sijoitus. Vielä tänä päivänäkin tämä sponsorointi tuo uusia asiakkaita tupakkateollisuudelle.

Tällaisia ajatuksia on viritelty niiden oikeudenkäyntien yhteydessä, joita on nostettu tupakkateollisuutta vastaan Yhdysvalloissa. Kalifornian yliopiston tutkijat ovat tutkineet näiden oikeudenkäyntien taustamateriaaleja. Lähes kaikki suuret filmitähdet 1930-, 1940- ja 1950-luvulla saivat palkkion jos tupakoivat elokuvissa. Julkisuuteen on vuotanut lista missä Lucky Strike tupakkamerkkiä mainosti tarmokkaasti vuosina 1937 ja 1938 mm. Gary Cooper (kuoli keuhkosyöpään), Clark Gable (kuoli sydänkohtaukseen), Spencer Tracy (kuoli sydänkohtaukseen), Joan Crawford (kuoli sydänkohtaukseen) ja Carole Lombard (kuoli lento-onnettomuudessa). He saivat 10 000 dollaria tästä vaivasta. Nykyrahassa se vastaa noin 146 000 dollaria. Heidän elokuviaan katsottiin vilkkaasti ja vielä tänäkin päivinä heidän elokuvillaan on katsojia. Aika hyvä satsaus tupakkateollisuudelta!

Älkää ryhtykö polttamaan tupakkaa!

Lähde: Dagens Medicin, 25.9.2008

Perusruoka kunniaan

***
Lapin Urheiluopisto ylpeänä esittää
:

PERUSRUOKA KUNNIAAN
14.–16.11.2008
Lapin Urheiluopisto
Luennoitsija: Christer Sundqvist

OHJELMA

PE 14.11. (Ainoastaan Personal Trainer- opiskelijat)
17.00–17.30 Jakson avaus ja tavoitteet
17.30–21.00 Liikuntaravitsemus
- Ravitsemusohjaus teoriassa ja käytännössä

LA 15.11. (Ainoastaan PT- opiskelijat)
08.00-09.30 Harjoitustyö yksilönohjaukseen liittyen
09.45–11.30 Asiakascaset
11.30–12.30 Lounas
12.30–14.00 Syödään tavallinen suomalainen lounas
14.00–14.15 Tauko
14.15–16.00 Nälänhallinta – avain menestykselliseen painonhallintaan
16.00–17.00 Päivällinen
17.00–18.30 Urheilijat ovat usein kehnoja kokkeja
18.30–19.30 Personal Trainerin tulevaisuuden haasteet ravintovalmennuksessa

SU 16.11 (PT + muuta yleisöä)
Tällä lyhytkurssilla TV:stä tuttu ravintovalmentaja ja terveystoimittaja FT Christer Sundqvist vie meidät tavallisen suomalaisen ruoan äärelle. Saamme kuulla minkälaisella ruoalla me pysymme terveinä ja jaksamme harrastaa liikuntaa. Kurssi sopii kaikille ihmisille, mutta erityisen iloiseksi luennoitsija tulee jos yleisön joukossa on paljon aktiiviliikkujia, urheilijoita, liikunta- ja terveydenhuoltoalan opiskelijoita, opettajia sekä ammattilaisia. Osallistujat saavat äänestää Ravintokaraoken luentoaiheet erityisestä ravintokaraokevihosta (noin 150 eri aihetta valittavana)

08.00-09.30 Suomalainen perinneruoka kunniaan!
09.30–09.45 Tauko
09.45–12.00 Syö ruokaa – ei lisäaineita
12.00–13.00 Lounas
13.00–16.00 Ravintokaraoke
16.00–17.00 Ravintovalmentajakoulutus info

Pistän tämän kurssi-ilmoituksen tähän näkyville jo nyt, jotta voitte suunnitella Lapin matkanne ajoissa. Sunnuntain yleisötapahtumaa kannattaa tulla kuuntelemaan ja siihen pyrkiä vaikuttamaan omalla panoksellaan. Lapin urheiluopistolla on hyvät majoitusmahdollisuudet ja Rovaniemen kaupungissa lisäksi useita laadukkaita hotelleja. Tulkaa läheltä ja kaukaa!

Personal Trainer -opiskelijoille tarkoitettu ohjelmaosuus (perjantai-lauantai) on osoituksena siitä, että Lapin urheiluopistossa osataan ajatella asioita käytännönläheisesti ja toteuttaa PT-koulutusosio tarvittaessa totutusta kaavasta poiketen.

Lisätietoja saa pian Santasportin sivuilta.

keskiviikkona, syyskuuta 24, 2008

Älä ole liian makea!

*
Lauantaina tapaan kotipaikkakuntani diabetespotilaita
. Luennoin makeista välipaloista. Luentoa valmistellessani löytyi paljon tietoa hedelmäsokerista, fruktoosista. Se on se sokeri, josta Suomen diabetesliitto vähin äänin haluaa eroon. Kysy diabeteshoitajaltasi miksi fruktoosilla makeutettuja "sokerittomia" diabeetikoille tarkoitettuja tuotteita on nykyään niin kovin vaikea löytää kaupasta. Saamasi vastaus on todennäköisesti arvottu arvausgeneraattorilla.

Minultakaan diabeetikko ei saa muuta selkeää vastausta kuin sen, että kannattaa välttää fruktoosia. Tosin minulla on noussut fruktoosista karvat pystyyn monet kerrat kirjoja ja tutkimusraportteja lukiessani. Diabetes on sekä sokeri- että rasva-aineenvaihdunnan sairaus. Molempia energiaravintoaineita pistää epäjärjestykseen juuri fruktoosi. Terve ihminen ja varsinkin kestävyyspainotteista urheilua hyvin runsaasti harrastava saattaa olla vähäisemmässä vaaravyöhykkeessä.

Minulta ei rohkeutta puutu julistaa fruktoosi diabeetikon vaarallisimmaksi makeuttajaksi. Elämä saattaa olla makeampaa fruktoosin voimalla, mutta maksa saa sellaisia tärskyjä tästä sokerista, että on parempi jättää fruktoosi mahdollisimman vähiin.

Fruktoosin aineenvaihdunnasta huolehtii suurimmassa määrin juuri maksa. Maksassa fruktoosi muuntuu varastohiilihydraatiksi (glykogeeniksi). Hiilihydraattivarastojen täytyttyä loput fruktoosista muunnetaan rasvaksi (triglyserideiksi). Kirjallisuudessa löytyy yhteys fruktoosin ja rasvamaksan välillä. Eräs asiakkaani ja ystäväni on innostunut fruktoosin roolista rasvamaksan synnyssä ja häneltä olen oppinut tosi paljon. Voimme sitten kysyä ystävältäni apua jos teillä on kovin vaikeita kysymyksiä fruktoosista. Mutta, ennen kaikkea KYSYKÄÄ FRUKTOOSISTA!

Fruktoosia on syytä nauttia vain kohtuullisia määriä, sillä uuden tutkimusnäytön mukaan fruktoosi voi lihottaa! Kehon rasvahappojen muodostuminen (lipogeneesi) lisääntyi 7,8 prosenttia pelkästä glukoosijuomasta, 15,9 prosenttia juomasta, jossa puolet oli glukoosia ja puolet fruktoosia sekä 16,9 prosenttia pääasiallisesti fruktoosilla makeutetusta juomasta. Lisäksi kehon tyydyttyneiden triglyseridi -rasvahappojen arvot olivat 11-29 prosenttia korkeammat fruktoosilla makeutettujen juomien nauttimisen jälkeen. Hiilihydraatit tulevat kehoon sokereina, maksa hajottaa sokerimolekyylit ja liittää ne uudelleen yhteen muodostaakseen joko varastosokereita tai rasvaa.

Diabeetikon kannattaa välttää näitä ruoka-aineita (eniten fruktoosia ; Lähde: Fineli, elintarvikkeiden koostumustietopankki):

Fruktoosi

#ElintarvikePitoisuus / annos
g
Annospaino
g
1Hedelmäsokeri99.8100
2Hunaja41.4100
3Välipalapatukka kuituinen36.5100
4Keksi fruktoosilla makeutettu32.1100
5Omena kuivattu31.7100
6Hillo fruktoosilla makeutettu31.5100
7Rusina28.9100
8Siirappi21.7100
9Sekahedelmä, kuivattu16.6100
10Viikuna, punnittu kuorineen16.1100
11Jogurttirusina / jogurttihedelmä kuorrutettu kuivattu hedelmä15.9100
12Pikkuleipä fruktoosilla makeutettu15.2100
13Marmeladi marjoista14.7100
14Luumu kivetön, kuivattu14.6100
15Taateli, kuivattu, punnittu kivineen14.5100
16Porkkana kuivattu13.0100
17Luumu, tumma, punnittu kivineen, kuivattu12.1100
18Sipuli kuivattu11.0100
19Tomaatti, aurinkokuivattu, öljyssä10.5100
20Aprikoosi kuivattu10.0100
21Erikoishedelmä eksoottinen, keskiarvo, mango /papaija, kuivattu7.9100
22Persikka kuivattu7.9100
23Rypäletäysmehu7.8100
24Viinirypäle, keskiarvo, kivetön, vihreä/tumma7.8100
25Marjapiirakka fruktoosilla makeutettu, pehmeä7.8100
26Viinirypäle, keskiarvo, punnittu kivineen, vihreä/tumma7.4100
27Gefilus-herajuoma7.3100
28Marjahillo keskiarvo7.2100
29Mehujuoma, tiiviste, keskiarvo6.9100
30Mehujuoma, tiiviste, vitaminoitu6.9100
31Marjasose keskiarvo, teollinen lastenruoka6.9100
32Ruusunmarjasose sokeroimaton6.8100
33Rusinakeitto6.7100
34Paprikajauhe6.7100
35Pähkinävälipala makea, patukka/levy6.6100
36Likööri 20-30 til% alkoholia6.1100
37Omenatäysmehu6.1100
38Gefilus-mehu, keskiarvo6.0100
39Taatelikakku5.6100
40Omenasose makeuttamaton5.5100
41Kirsikka kivetön5.3100
42Ruusunmarja5.2100
43Pulla keskirasvainen, kevytmaito, fruktoosilla makeutettu5.0100
44Omena, ulkomainen, kuorittu4.9100
45Kirsikka, punnittu kivineen4.8100
46Ananas sokeriliemessä4.8100
47Päärynä kuorittu4.8100
48Päärynätäysmehu4.8100
49Väkevä viini makea, katkero, sherry, vermutti, madeira, hedelmäviini4.8100
50Mysli hedelmäinen4.8100
51Tomaattisose tomaattipyree4.7100
52Täysmehu, viiden hedelmän mehu4.7100
53Luumutäysmehu, sokeriton4.6100
54Hedelmäsose keskiarvo, teollinen lastenruoka4.6100
55Punaherukka4.4100
56Omena, kotimainen, kuorittu4.4100
57Lanttu-appelsiini-rusinasalaatti raaste4.3100
58Hunaja-omena-viinietikka4.3100
59Omena, ulkomainen, keskiarvo, kuorineen4.3100
60Päärynä, punnittu kuorineen4.2100
61Luumukeitto/kiisseli4.1100
62Täysmehu c-vitaminoitu, keskiarvo4.1100
63Täysmehu keskiarvo4.1100
64Höyrymehu laimentamaton, sokeriton4.0100
65Höyrymehu laimentamaton, sokeroitu4.0100
66Mustaherukka4.0100
67Mustaherukkahöyrymehu laimentamaton, sokeroitu4.0100
68Täysmehu, vitaminoitu, keskiarvo4.0100
69Lanttu-rusinasalaatti raaste4.0100
70Hedelmäkakku kuivakakku3.9100
71Mysli, perus3.9100
72Hedelmähyytelö hyytelösokeri3.9100
73Kinuskikastike3.9100
74Omena, kotimainen, keskiarvo, kuorineen3.8100
75Greippitäysmehu3.8100
76Tomaattiketsuppi3.8100
77Suomuurain lakka, hilla3.7100
78Omenakeitto/kiisseli kuivatut omenat3.6100
79Tuoremehucampari katkerodrinkki3.6100
80Marjakeitto/kiisseli fruktoosilla makeutettu3.6100
81Uuniomena3.6100
82Omena, keskiarvo, punnittu kuorineen3.5100
83Mustaherukka-puolukkamehujuoma3.5100
84Siiderijuoma, 0,7 til% alkoholia3.5100
85Marjapiirakka täytetty, pohja + kansi3.4100
86Kiivi kuorittu3.4100
87Kolajuoma ka3.4100
88Suklaakonvehti3.4100
89Valkoviini makea3.3100
90Hedelmäsalaatti appelsiini, persikka, banaani, omena3.2100
91Punakaalimuhennos, haudutettu punakaali3.2100
92Persikkasäilyke sokeriliemessä3.2100
93Kiivi, keskiarvo, punnittu kuorineen3.1100
94Marja keskiarvo3.1100
95Marja-/hedelmäjogurtti rasvaton, keskiarvo3.1100
96Kruskapuuro rouhepuuro3.1100
97Appelsiinitäysmehu3.0100
98Appelsiinitäysmehu sisältää kalsiumia3.0100
99Aprikoosi, keskiarvo, kivetön3.0100
100Mansikka3.0100

Mitä mieltä olet fruktoosista? Oletko kuullut tästä pelottavasta sokeriliuoksesta: HFCS?

tiistaina, syyskuuta 23, 2008

Surua Kauhajoella

†††††††††††
Kauhajoen Koti- ja laitostalousoppilaitoksella sattunut ampumavälikohtaus on pistänyt minut aika hiljaiseksi tänään. Yksitoista nuorta on kuollut mielipuolen luoteihin. Surullista, niin tavattoman surullista.

Olin eilen Säkylän aikuisopistoilla luennoimassa. Sen johdosta minullekin jaettiin tänään seuraava traumatiedote opettajakunnalle:

AMPUMAVÄLIKOHTAUS KAUHAJOELLA 23.9.2008
On täysin luonnollista ja tervettä kokea voimakkaita tunteita ja epäluonnolliselta tuntuvia reaktioita sekä järkyttävän tapahtuman yhteydessä että sen jälkeen. Reaktiot, niiden voimakkuus ja kesto vaihtelevat yksilöstä toiseen.

Tällaisilla tapahtumilla on tavallisesti myös tiettyjä jälkivaikutuksia, jotka saattavat kestää muutaman viikonkin tapahtuman jälkeen. Tyypillistä on, että tapahtuma ja sen yksityiskohdat palaavat jatkuvasti mieleen. Jälkireaktioita voivat olla myös unettomuus, voimakas väsymys, muistihäiriöt ja keskittymisvaikeudet. Tapahtuma voi palauttaa mieleen omia, aikaisempia järkyttäviä kokemuksia.

On syytä kiinnittää huomiota lapsiin ja heidän reaktioihinsa. Lasten mielikuvitus on vilkas ja heidän kykynsä hahmottaa todellisuutta on rajallisempi kuin aikuisilla. Mikäli lapset kysyvät on hyvä antaa todenmukainen kuva tapahtuneesta, (lapsen ikä huomioiden). Asiaan liittyviä pelkoja on hyvä käydä lapsen kanssa yhdessä läpi puhumalla, piirtämällä tai leikin avulla.

Tapahtumaan liittyvät reaktiot vähenevät vähitellen ja menevät ohi usein itsestään. Jos näin ei tapahdu, on hyvä ottaa yhteyttä asiantuntijaan esim. omaan terveysasemaan.

JOS KOET TARVETTA KESKUSTELLA TAPAHTUMASTA JA SIIHEN LIITTYVISTÄ AJATUKSISTA JA TUNTEISTA VOIT SOITTAA SEURAAVIIN NUMEROIHIN:

Suomen Mielenterveysseuran SOS-KESKUS 09- 4135 0510 (ma - pe 9.00 - 21.00, la ja su 15.00 - 21.00)
SOS-AUTO, puh. 040 - 5032199, 24 h / vrk Palveleva Puhelin, puh. 01019-0071 / ruotsinkielisille 01019-0072, su-to klo 18-01, pe-la klo 18-03
Valtakunnallinen kriisipuhelin, puh. 0203445566, ma - pe klo 9-06, la klo 15-06, su 15-22
If you feel the need to discuss the subject and the emotions it may rise, please contact: SOS center, crisis prevention 09 - 4135 0501, working days 9-15

maanantaina, syyskuuta 22, 2008

Bayer iloitsee - muuntogeenistä soijaa saa tuoda Euroopan markkinoille

#
Euroopan Unionin komissio on päättänyt sallia
muuntogeenistä soijaa sisältävien, siitä koostuvien tai siitä valmistettujen elintarvikkeiden, elintarvikkeiden ainesosien ja rehun markkinoille saattamisen. Päätös koskee lisäksi myös muita soijatuotteita, joita voidaan käyttää samoin kuin tavanomaista soijaa tai soijatuotteita viljelyä lukuun ottamatta.

Soija, jonka yksilöllinen tunniste on ACS-GM005-3, on kestävä glufosinaattiammoniumille, joka on rikkakasvien torjunta-aine. Luvanhaltija on Bayer CropScience AG. Päätös on voimassa 10 vuotta.

Miten kommentoitte tätä uutista? Kauhistellen vai riemusta hyppien?

Lähde: Finfoodin uutiskirje, 22.9.2008

Ystävä voittaa psykologin kriisityössä

**
Ansioluettelossani löytyy maininta
, että olen ollut mukana Punaisen Ristin kriisityössä ja ystävätoiminnassa jo yli kymmenen vuotta. Olen ollut siinä työssä kouluttajana ja aktiivisesti mukana erityisesti mielenterveystyössä vapaaehtoisena. Olen näinä vuosina huomannut, että psykologit välillä kovin teoreettisine työskentelymalleineen, kovin huonosti soveltuvat käytännön työhön, siellä missä on tapahtunut kriisi. Paremmin kriistyöstä selviytyy pappi tai diakonissa ja kaikkein parhaiten oma kaveri tai tehtävään sitoutunut tavallinen ystävä.

Tätä psykologien vaatimatonta roolia kriisityössä on pohdittu Ruotsissa erityisesti Thaimaan vuoden 2004 tsunamikatastrofin jälkeen.

Katastrofin jälkeen voi viedä hyvin pitkään ennen kuin omaisensa luonnonkatastrofissa menettänyt, saa elämänsä taas järjestykseen. Ruotsalais-norjalainen tutkijaryhmä on syvähaastatellut 19 ruotsalaista miestä ja naista miten he käsittelivät omaistensa menetyksen tsunamikatastrofin jälkeen. Tätä asiaa on yllättävän vähän tutkittu juuri kriisin osalliseksi joutuneen näkökannasta, sanoo professori Arne Rehnsfeldt. Tutkimus julkaistiin Journal of Adanced Nursing -tiedelehden viimeisimmässä numerossa.

Syvähaastatteluissa surevat omaiset sanoivat saaneensa enemmän apua keskusteluista ystävien kanssa kuin keskusteluista psykologien ja muiden ammattilaisten kanssa. Ystävien kanssa vaikeista asioista puhuminen oli luonnollisempaa kuin psykologin kanssa. Haastatellut kertoivat kokeneensa, että psykologit ja psykiatrit eivät ymmärtäneet heitä. Psykologit yrittivät selostaa heidän ongelmansa surutyötä kuvaavien teoreettisten mallien avulla. Tuona surun hetkenä he kuitenkin kaipasivat juttukaveria ja vaikeiden ajatuskuvioiden vastaanottajaa. Mitään valmiita vastauksia ei välttämättä kaivattu.

Tutkijat suunnittelevat havaintojen viemistä opaskirjan muotoon. Kirja suunnattaisiin sekä hoitotyössä mukana oleville että suurelle yleisölle.

Uskoisin tällaisesta kirjasta olevan hyötyä ja olen erityisen iloinen kun aikoinaan kritisoimani psykologivetoinen kriistyö saa vastakaikua professoritason tutkimuksessa.

Lähde: Svenska Dagbladet, 22.9.2008

sunnuntai, syyskuuta 21, 2008

Suhtaudu varauksella elintarvikkeiden lisäaineisiin

**
Iltalehden viikonloppunumerossa
(20.-21.9.2008) on toimittaja Aino Mehtälän ansiokas selvitys elintarvikkeiden sisältämistä lisäaineista. Yhdestä elintarvikkeesta voi löytyä lähes 30 E-koodia. Toimittaja Mehtälä pyytää suosimaan mieluummin pakastettuja elintarvikkeita kuin eineshyllyn tuotteita. Hän pyytää unohtamaan kevyttuotteet. Light-versioissa vähennetään runsaskalorista materiaalia ja korvataan sitä muun muassa lisäaineilla. Syö mahdollisimman vähän prosessoituja ruokia, osta luomua ja tee itse ruokasi. Itsetehty ateria ei kaipaa lisäaineita.

Toimittaja Mehtälä haastatteli minua lehtijuttua varten. Minä pyydän suhtautumaan varauksella lisäaineisiin. Jotain on pielessä, jos lisäaineita on paljon. Olenkin luennoilla esittänyt eräänlaisen nyrkkisäännön: Jos E-koodeja on yli viisi, ei tuotetta kannata ostaa.

En silti halua demonisoida kaikkia lisäaineita; joukossa on ihan turvallisiakin. Mutta sieltä löytyy myös esimerkiksi atsoväriaineita, jotka saattavat olla vaarallisia. Tai vaikkapa karrageenia, asesulfaamia tai aspartaamia, joiden on todettu eläinkokeissa aiheuttavan syöpää.

Yksi iso ongelma ovat pakkausmerkinnät: lisäaineet voi ilmoittaa joko E-koodeina tai vaihtoehtoisesti aineiden nimillä, jolloin niiden tunnistaminen on peruskuluttajalle haastavaa. Välillä tulee sellainen olo, että kuluttajaa harhautetaan.

Toimittaja Mehtälä haastatteli myös ylitarkastaja Taina Rautiota Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta. Hänen mielestään elintarvikkeiden lisäaineet ovat tutkittuja ja turvallisia. Lieventääkseen yltiöoptimistista asennetta asiaan Rautio toteaa, että sellainen henkilö joka suhtautuu epäluuloisesti lisäaineisiin, voi toki jättää niitä sisältävät elintarvikkeet ostamatta. Pakkausmerkintöjä on välillä vaikeaa tulkita, Rautio jatkaa. Lisäaineista on peloteltu niin paljon, että valmistajat pyrkivät eroon E-koodeista ja ilmoittavat mieluummin ne aineiden nimillä. Se on valitettavaa, mutta ihan säädösten mukaista, Rautio toteaa lopuksi.

Iltalehdessä esitellään 50 pommia. Vältä lisäainepommeja! Esimerkkejä: Joanko Vuohenjuustowraps, Funlight Persikka-Passion tiiviste, Ingman Kevyt Savuporo sulatejuusto, Myllyn Paras Tacostick, Pouttu Marinoitu pihvifilee, Valio Aino Mustikkapiirakka-jäätelö, Leaf Lauantaipussi, Saarioinen Mansikkamarmeladi, Taffel Blue cheese nuts ja Atria Poro-Sieni Sandwich.

Lähde: Iltalehti sivu 14, 20.9.2008

perjantaina, syyskuuta 19, 2008

9 eri tietä viinan orjaksi

**
Brittitutkijat ovat muiden tutkijoiden tapaan
huolissaan lisääntyneestä alkoholin kulutuksesta. Alkoholin aiheuttamat terveysongelmat ovat kovassa kasvussa myös Isossa-Britanniassa. Osana tätä alkoholin vastaista kampanjaa Britannian kansanterveyslaitos on pyrkinyt tunnistamaan ongelmajuojat hieman tarkemmin.

He ovat määrittäneet 9 eri tietä viinan orjaksi. Alkoholi voi muodostua ongelmaksi jos tunnustat kuuluvasi johonkin näistä ryhmistä:
  1. Masentunut (Depressed drinker). Masentuneella alkoholin suurkuluttajalla on jokin kriisi menossa (rakkaushuolia, äskettäin eronnut tai taloushuolien rasittama), jonka lieventämiseksi alkoholia otetaan ikään kuin itsehoitolääkkeenä, jonkinlaisena tapana selviytyä tilanteesta.
  2. Rentoutuja (De-stress drinker). Töissä on kovia paineita, kotona on tilanne riistäytymässä käsistä tai vastuu painaa liiaksi. Silloin alkoholia otetaan rennon olon saavuttamiseksi. Alkoholin avulla rauhoitutaan ja saavutetaan tilanteen hallinta siirryttäessä töistä henkilökohtaiseen vapaa-aikaan. Puoliso voi usein olla tukemassa tai vahvistamassa tällaista rentoutujaa sekoittamalla juomia valmiiksi.
  3. Uudelleen lankeava (Re-bonding drinker). Tällainen alkoholin suurkuluttaja on kovin kiireinen ja alkoholi on ainoa yhdysside muihin ystäviin ja ainoa asia, joka vie hänet "samalle tasolle" muiden kanssa.
  4. Tapakulttuurin orja (Conformist drinker). Koskee usein miehiä, jotka uskovat perinteiden velvoittavan heitä istumaan kapakassa joka ilta. Se on mukamas sellaista jota kunnon mieheltä edellytetään. Tällä huonolla tavalla kapakasta muodostuu miehelle se toinen koti, jossa hän kokee olevansa viettämässä omaa aikaansa. Täällä hänet hyväksytään osaksi muuta porukkaa.
  5. Yhteisyyden hakija (Community drinker). Tässä puhutaan ongelmajuojasta, joka nauttii alkoholia kun on paljon ihmisiä koolla, kun hän etsii yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ja turvallisuutta. Hän rakentaa alkoholin avulla sosiaalista verkostoaan.
  6. Tylsistynyt (Boredom drinker). Tylsyyteen vaipuu usein yksinhuoltajaäiti tai äskettäin eronnut, jolla on hyvin rajoittunut ystäväpiiri. Juomisesta tulee tapa korvata ystävien poissaolo, panee pisteen päivälle ja mahdollistaa joskus sen, että tehtävä saadaan suoritettua loppuun.
  7. "Kovis" (Macho drinker). Tällainen (usein) mies tuntee itsensä usein aliarvostetuksi, hänen valtansa on kaventunut ja hän on merkittävällä tavalla turhautunut sen johdosta miten elämässä menee. Tämän vastapainoksi hän on kehittänyt itselleen sellaisen "alfa-uros" -roolin, jonka kautta hän elää alkoholin ryydittämää miehisyyttään ja arvoasemaansa muiden edessä.
  8. Nautiskelija (Hedonistic drinker). Tässä tapauksessa on usein kyseessä yksin elävä, eronnut ja/tai aikuisiksi kasvaneiden lasten kanssa elävä, joka ottaa tavaksi juoda alkoholia mukavuudenhalustaan ja osoittaakseen olevansa itsenäinen. Alkoholin kautta hänestä tulee uudestaan nuori ja hän vapautuu estoistaan.
  9. Rajoista riippuvainen (Border dependents). Tällainen alkoholin suurkuluttaja viettää paljon aikaa kapakassa, joka muodostuu hänelle rajoitetuksi alueeksi missä hän kokee menevänsä kodista kotiin eri syistä. Hän voi olla tylsistynyt, hän kokee kuuluvansa siellä joukkoon ja kärsii yleisestä mielipahan tunteesta, josta pitää päästä eroon.
Tällaisia mietteitä oli brittitukijoilla. Mahtaako samanlaisia tyyppejä löytyä Suomesta?

Lähde: News Medical Net, 18.9.2008